Antti Rautiainen

Talouskupla Kiinassa

Tämä uskomaton dokumentti kertoo Kiinaan rakennetuista aavekaupungeista ja jättimäisistä aaveostoskeskuksista. 

http://t.co/QHVHPiew

Se kertoo karua kieltä siitä, miten Kiinan hämmästelty, yli 30 vuotta yhtäjaksoisesti jatkunut kiivas talouskasvu ei olekaan niin terveellä pohjalla kun usein uskotaan. Siitä huolimatta että elinkeinovapauksia on lisätty ja kauppaa on vapattu, yksi komentotalouden piirre on edelleen läsnä. Venäjällä tämä tunnetaan jo tsaarinajalta, ja siellä sitä kutsutaan Krugovaja Porukaksi, sananmukaisesti "ympyräinen takaus" ja vapaammin käännettynä kollektiivinen vastuu. Olen käsitellyt ilmiötä nykyisellä Venäjällä täällä http://fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2011/elokuu/innovaatiopoliisi-aarili... ja täällä http://fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2011/lokakuu/kohti-neljatta-jaakautta.

Kiinassa paikallisviranomaisille on asetettu tiukat kriteerit talouskasvulle, ja asetettuihin tulostavoitteisiin pääsee helpommin rakentamalla. Ja sillä, että ostoskeskukset seisovat lähes tyhjillään vielä vuosia valmistumisen jälkeen ei ole merkitystä, kunhan numerot ovat sitä mitä vaaditaan.

Suomestakin ilmiö on tuttu, ja sillä on monta nimeä - esimerkiksi tulosvastuu, tehokkuusarviointi ja kvartaalitalous. Eli kyseessä ei ole mikään pelkästään suunnittelutalouden ominaisuus - näin tapahtuu missä tahansa tiukan hierarkisesti johdetussa järjestelmässä, joka perustuu rangaistuksiin muodollisten tulostalotteiden täyttämättä jättämisestä.

On houkuttelevaa ennustaa Kiinan järjestelmälle Neuvostoliiton kohtaloa. Neuvostoliittohan tuntui vuosikymmenien ajan olevan immuuni taloussuhdanteille, mutta tämä näennäinen vakaus pikemminkin johti järjestelmän romahtamiseen, kun tilastojen ja todellisuuden ero korvattiin yhä suuremmilla tilastojen manipulaatioilla. Kiinassa ei ole ollut todellista laskusuhdannetta vuosikymmeniin, mutta on selvää että ennen pitkää sellainen on edessä. Ja tällaiset vääristymät antavat aihetta odottaa, että ensimmäinen lasku tulee olemaan jyrkkä.

On mahdotonta ennustaa, tuleeko ensimmäinen lasku viemään mennessään koko Kiinan nykyisen talousjärjestelmän, vai onnistuuko Kiina lopulta siitä mihin Neuvostoliitto ei pystynyt, eli luomaan ainakin joksikin aikaa komentotalouden jossa kerätty tieto myös vastaa todellisuutta ja kontrollimekanismit myös toimivat. Joka tapauksessa on selvää, että Kiina on menossa kohti kriisiä ja koko maailma tulee tuntemaan sen vaikutukset.

(sama venäjäksi: https://avtonom.org/author_columns/kitayskiy-ekonomicheskiy-puzyr)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Johan Lom

Tässä täytyy kuitenkin ottaa huomioon se, että Kiina on siirtynyt markkinatalouteen jo kauan aikaa sitten. Se ei ole Neuvostoliittoon verrattavissa oleva komentotalous, vaikka paikallisviranomaiset osittain vielä joutuvat sellaisen alaisuuteen.

Suurin osa Kiinan taloudesta on yksityistä bisnestä, Shanghain pörssi on yksi Aasian tärkeimmistä pörsseistä ja kiinalaiset yritykset ovat entistä enemmän alkaneet tehdä sijoituksia myös ulkomaille sekä ostamaan ulkomaisia yhtiöitä omistukseensa.

Julkisista investoinneista leijonanosa on suuria infratruktuuri-investointeja, joita tarvitaankin esimerkiksi energiahuollon turvaamiseksi tai liikenteen kasvavien tarpeiden tyydytttämiseksi. Nuo tyhjillään seisovat kauppakeskukset, y.m., ovat vain pieni sivujuoni kokonaisuudessa.

Jouko Koskinen

Espanja on rakentanut itsensä vaikeuksiin rakentamalla aavekaupunkeja.

Suomessa on pitkään ollut sama suunta. Kiina kasvaa - Suomi taantuu. Kiinaa johtavat asiantuntijat - eri alojen ammattilaiset. Suomessa hallitukseen mennään TV-naamalla ja sukkahousuilla.

Jouko Koskinen

Täysin harhaista tuo nimittely; 'suunnitelmatalous' kapitalistisen, sosialistisen, diktaattorin, parlamentin, keskuskomitean, ay-eliitin tai everstijuntan johdolla.

Kaikilla on enemmän tai vähemmän julkinen suunnitelmansa jota varten tarvitaan mielipiteenmuokkausmonopoli. Listalla P-Korea, Kiina, Venäjä, Pakistan, Valkovenäjä - Suomi löytyy hyvältä kakkospaikalta.

YLEn saatua rahoituksensa ns. kuntoon se katsoi ylen sahuri Hakkaraisen työnsankaruuden - työlle juhliessaan. Jopa uutistenlukijan mimiikka ja huulikiilto on pantu jakamaan katsojat luokkiin. Hyviin ja pahoihin.

Hesarin Pentikäinen on taustastaan huolimatta pakotettu myymään aviisiaan - nuoleskelemaan lukijakuntansa enemmistöä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset