Antti Rautiainen

Karjalan palauttajaa uhkaa palautus Karjalaan

Tammikuussa 2010 petroskoilainen Vjatšeslav Drezner painoi lentolehtisiä, joissa hän vaati kansanäänestyksen järjestämistä Venäjälle luovutettujen Karjalan alueiden palauttamisesta Suomelle. Viranomaiset reagoivat ankarasti, lähes kaikki lentolehtiset takavarikoitiin, ja mies haastettiin oikeuteen ”ekstremistisestä kiihottamisesta”.

Elokuussa 2010 Vjatšeslav tuomittiin 100 000 ruplan, eli 2 500 euron suuruiseen sakkoon. Kaivuriyrittäjän kaivinkone ja sitä myötä koko yritys meni vasaran alle. Viranomaisten painostus ja uhkailu jatkuivat, ja keväällä 2011 elinkeinonsa menettänyt Vjatšeslav haki Suomesta turvapaikkaa.

Maahanmuuttovirasto antoi kuitenkin kielteisen päätöksen, ja joulukuussa 2012 Helsingin hallinto-oikeus piti päätöksen voimassa. Päätöksestä on valitettu Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tapasin Vjatšeslavin helmikuun alkupuolella, eikä hän vaikuttanut kylähullulta. Hän on toivottoman poliittisen liikkeensä ainoa aktivisti, mutta se ei oikeuta vainoa. Vjatšeslav ei koskaan kiihottanut väkivaltaan, eli hänen toimintansa ei vastaa Venäjän rikoslain pykälää 280, jonka perusteella hänet on tuomittu. Viranomaiset kuitenkin estivät uhkailemalla tuomiosta valittamisen korkeampiin oikeusasteisiin.

Päätin auttaa Vjatšeslavia, koska ymmärsin että hallinto-oikeuden päätös on vaarallinen ennakkotapaus. Siinä myönnettiin poliittinen vaino, mutta katsottiin että kriteerit turvapaikan myöntämiselle eivät täyty. Mutta vaino voi olla muutakin kuin vapausrangaistus tai murha, ja vangittuja ja murhattuja on myöhäistä enää auttaa.

(loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2961077/karjalan-palauttajaa-uhkaa-palautus-karjalaan)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Kari Ahlava

Mitäs jos Karjala julistautuisi itsenäiseksi? Sympatiat ja empatiat on kyllä tuon palauttajan puolella ilman muuta. Mediat voisivat auttaa asiassa.

Kaisa Jalis

Ne venäläiset, jotka sinne on pakkomuutettu, tulee kuitenkin ensin lähettää takaisin kotiseuduilleen sukulaistensa pariin. Ihmisillä on juuret.

Kari Ahlava

Tuli vaan tässä mieleen, että voihan viranomaisilla Suomessa olla jotain tietoa, mitä ei ole julkaistu. Sieltähän voi tulla desantteja tänne tekaistuilla meriiteillä.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Slava Drezner on kunnollinen mies. Ei kenenkään voi velvoittaa kestävän sellaista myllytystä, mitä mies käynyt läpi. Ehdottomasti ansaitsee turvapaikan. Jo senkin takia, että tuomio ei ole ollut linjassa Venäjän oman lainsäädännön kanssa.

Pentti Juhani Järvinen

Siltähän se näyttää, että Suomen Tasavalta tekee perinnettä aiemmasta Balttian itsenäisyyden puolustamisen kieltämisestä. Eiväthän virolaiset saaneet sen puolesta manifestoida Suomessa. Helsingin Etykin aikana tai sen alla parin virolaisen manifestista HS:ssä julkaistu kuva ja uutinen mm. johtivat jo omituisiin välikohtauksiin Pirkkalan lenkkipoluilla, minkä lisäksi Suomen valtio auttoi NL:n lähetystöä "tutkimaan" tätä karmeaa konspiraatiota.

Saako Suomi muuten pitää konsuleita Karjalan alueilla? Saako se yhä tukea alueen omakielistä kulttuuria? Vai tuliko siitäkin jo salaliitto? Ja jos yksi ihminen joutuu vainotuksi omien legitiimisten mielipitettensä vuoksi, eikö hän ole nimenomaan oikeutettu turvaan? Eli korsua ei kannata ryhtyä tekemään, mutta asia tulee viedä EU:n valitukseen.

Martti Kauppila

Suomi on niin suomettunut r--nperseennuolijamaa, ettei sillä ollut munaa antaa turvapaikkaa vainotulle. Venäjä taas osoitti olevansa NL:n veroinen roistovaltio, joka puolustaa henkeen ja vereen NL:n ryöstopoliitiikkaa, eikä salli siitä eriäviä mielipiteitä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Kyllä tuossa jotain outoa kieltämättä on, mutta hieman toisin kuin bloggaaja antaa ymmärtää. Hyvinkin voi olla kyseessä "salaliitto", mutta päinvastaisessa mielessä kuin mitä tässä tuodaan esille. Jotain on vuosikymmenien varrella ainakin muuttunut. Tuskinpa olisi voinut kuvitellakaan reilut parikymmentä vuotta sitten - puhumattakaan YYA-sopimuksen kultaisina vuosikymmeninä, että Kansan Uutiset on se media, jossa tämän kaltainen artikkeli julkaistaisiin.

Niin, siitä "salaliitto-teoriasta". Vaikka meillä onkin käsitys Venäjästä ja venäläisten toimeentulosta perin vähäinen, niin uskallan väittää, että kaivinkoneyrittäjälle 2500 euron suuruinen sakko ei ole vielä niin ylivoimainen maksettavaksi, jotta se kaataisi koko yritystoiminnan. Yhden perheettömän miehen kansanliike kuulostaa samoin epäuskottavalta jopa Venäjällä. Kyseessä voi hyvinkin olla venäläisten viranomaisten taholta tehty koepallo siitä, että onko Suomessa oikeasti olemassa Venäjä-vastaista anarkistista toimintaa tai sitä tukevaa ilmapiiriä. Minusta Suomen ei tule puuttua minkään maan sisäisiin asioihin ja yhteiskuntajärjestykseen. Tuota taustaa vasten tarkasteltuna hallinto-oikeuden päätös oli oikea.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Voisiko asian paremmin sanoa. Turvapaikan myöntäminen olisi Suomen etujen vastaista ja olisi omiaan vaarantamaan valtakunnan turvallisuutta ja idänsuhteita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuhasen kommentti edustaa sisällöltään suomettuneisuutta. Suomen viranomaisten ei tule mielistellä Venäjää.

Kuitenkin turvapaikan evääminen on oikein. Ko. mieshän ei ole hengenvaarassa tai vainon uhkaama Venäjällä. Eli hänet voidaan lähettää sinne takaisin. Tietenkin hänen aloitteensa Karjalan palauttamisesta Suomelle on ihan ok, mutta Suomessa on aivan riittävästi tyhjäntoimittajia yms.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Hyväksyisitkö sinä sitten puolestaan sen, että suomalainen ryhtyisi voimallisesti ajamaan Suomen liittämistä Venäjään ryhtyen levittämään asiasta lentolehtisiä ja pitäen asiasta palopuheita pitkin kyliä ja toreja ja koettuaan asemansa tukalaksi hän menisi Venäjälle hakemaan poliittista turvapaikkaa kaiken tuon jälkeen? Kyseessä ei ole mistään suomettuneesta asenteesta vaan silkasta realismista. Miksi tälle venäläiselle olisi pitänyt myöntää poliittinen turvapaikka Suomeen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #12

Suomessa on mielipiteen vapaus ja on vapaus myös mielipiteen julkituomiseen!

Minun puolesta voi siis joku niin halutessaan vapaasti ryhtyä ajamaan julkisesti vaikka Suoemen liittämistä Venäjään. Ei sitä mikään laki kiellä. Maanpetos on laissa kielletty, mutta pelkkä propaganda tuskin täyttää nykyisen lain maanpetoksen tuntomerkkejä.
Voitte aloittaa kampanjanne siellä itärajan pinnassa vaikka heti, jos niin haluatte!

Mitä tuohon realismiin tulee niin nostan kuitenkin mielipiteen esittämisen vapauden sen yläpuolelle.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #13

Mielipiteen- ja sananvapaus ovat ehdottomasti suvereeneja oikeuksia. Kukin yhteiskunta määrittelee oman normistonsa sille, missä mielipiteen- ja sananvapauden raja kulkee. Täällä itärajan pinnassa ei ole tarvetta mihinkään kampanjointiin.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #14

Suomen ns. "normistoja" määrittelevät tätä nykyä myös EU:n jäsenyys, vaikkei sen vaatimiin "normeihin" ole aivan päästy. Ja mielipiteen ja sanan, tai tulisiko sanoa tiedon oikeus, ovat yksilöjen ja yhteisöjen oikeuksia. Ne ovat siellä itärajan pinnassa samoja kuin länsirajalla.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #19

Tarkoitinkin tuolla valtioiden omia normistoja. Olen melko vakuuttunut, että Suomessa ja Venäjällä sananvapaudella on erilaiset tulkinnat.

Pentti Juhani Järvinen

Venäjän jne. yms. vastaisena entisenä anarkistina vakuutan, että Suomen omien viranomaisten mukaan maassa on ollut "anarkistista" toimintaa, joka on suunnattu mm. NL:oa vastaan. Sillä jopa oli ilmeinen rooli tuon neuvostojen liiton hajoamisessa. Kun tämä "historia," yhä osin salainen, nyt ja tässä sitä on:

Vuonna 1968 olin kuuntelemassa yleis- ja ylioppilaskokusta Pariisin Odeon teatterissa, joka oli läheisen yliopiston tapaan miehitetty. Istuin ns. aitiossa, permannon yläpuolella, kun vastakkaiseen aitioon ilmestyi läheisen NL:n lähetystön agentti. Hän tunnisti minut ja häipyi kiireesti. Hommailin tuolloin PE/Tiedustelulle Pariisin lähetystössä. Odeonin lavalla esiintyi tanskalainen anarkisti.

Hommani oli länsiyhteyksien pito, mikä muuttui hankalaksi, kun DDR:n tunnustus päätettiin ja ilmoitettiin vuonna 1972. Arvon ja palkan korotuksia ehdotettiin, kuten vastuuta Natosta ja Liitotasavallasta. Ne eivät enää edistäneet virkamiesuria. Mutta olin kyllästynyt. Tietoni myös pelottivat valtiota, valitettavasti.

Pelastukseksi keksittiin "ilminantoja:" eli olin äkkiä anarkistis-maoistinen CIA-konspiraatio, joka uhkasi rauhanomaista rinnakkaisoloa, Kostamuksen radan taloudellista uskottavuutta, jne. yms. Missään tässä ei ollut mitään järkeä, ja se tuli kalliin kalliiksi valtiolle. Mutta anarkismi kelpasi NL:n lähetystölle. Se riitti.

Tuota kommunistien Venäjä-kritiikkiä ei tule väheksyä. He olivat aivan oleellinen tekijä Itä-Euroopan kumouksissa. Sitä ei tule unohtaa. Puolan Solidaarisuus ei olisi syntynyt, elleivät evp. kommarit olisi halunneet reformoida systeemiään, luoda uutta ja parempaa. He avasivat Unkarin rajan myös. Tulos nyt ei ole häävi, ehkä kuitenkin entisyyttä parempi.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Kiinnostavaa tarinaa, haluaisin kuulla lisää. Voisitko ottaa yhteyttä sähköpostitse? Osoite itasitihki miukumauku tao piste ca.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #26

En ihan saa tuosta internet-osoitteesta selvää. Voit antaa täsmällisemmän tai toimivan, jos asia kiinnostaa. Lue ensin seuraava.

Tämä "anarkismini" oli reaalitermein vakava asia. Touhusin PE:lle ns. suurstartegian, tai "Great Game´n" kanssa (1967-72). Se ennakoi NL:n menon Afganistaniin ja ajatteli vastauksia siihen. Tähän osallistuin opiskelijana Pariisin Scences-Po´ssa, omalla vastuulla ja kustannuksella. Vieressä istui Afgaani, joka vertasi tunnelia Moskovan tiellä Kabuliin Kostamuksen avaukseen. NL aikoi jatkaa "maailmanvallankumousta," joka ensi menestyksen jälkeen (Jom Kippur ja öljyn hinnat) vei sen konkurssiin (Angola ja Afganistan).

Ensi rikokseni oli ennakoida joukolle suomalaisia ja ruotsalaisia johtajia Zürichissä 1973 öljyn (ja energian) hintojen nousu Jom Kippurin juuri aletua. Se vei myös Suomen NL:n taskuun. Perässäni oli sitten sekä SS-mies Arvo Pentin Supo että Neste Oy:n Pentti - yhtiön öljyn ostajan kanssa. Kun Kostamus vaati radoile (lisää) ohjusten laukaisualustoja, tästä kaikesta tuli aika soppa. En tiedä, kuka ne rakensi, mutta taatusti kannatavasti. Olin ideoinut asioissa, jotka sitten kaatoivat NL:n. Eli tiesin mistä kaikesta oli kyse.

Olin selvinnyt jo kolmesta auto-onnettomuudesta, kun 1979 oli häivyttävä maasta: NL:n lähetystö vastusti "pääkirjoitustani" HeSarissa. Poliisi alkoi tarkastaa sen jakelukuljetuksia. Päälle käytiin sekä kaduilla että teillä. Eli kyse on "valtion maanpetoksesta," jota ei ole selvitetty. Minun olisi pitänyt paeta USA:han CIA-konspiraationa. Se ei ollut työsopimuksessani, minkä vuoksi haen yhä "oikeuksiani." Touhu ei ole ihan riskitön; kuolleiden määrä on aika suuri, tosin muista syistä.

Vuonna 1957 asuin Espanjassa anarkistisen suutarin kotona, kun olin louhinut rautamalmia hänen poikansa kanssa lähellä Bilbaota. Sen jälkeen taapertelin Ranskan Keski-Ylängöllä paikallisen anarkistin kanssa, kun olimme poimineet rypäleitä Languedoc´issa. He riittivät UM:lle jne. ilminantoihin vuonna 1972. DDR:n tunnustuksen yhteydessä ne edistivät karriäärejä. Siellä ei anarkisteja suvaittu. Eli tämä assosiaatio voi olla vaarallinen. Nyt aavistat, mihin astut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ymmärtääkseni olisi Suomessakin rikos, jos ajaisi Suomen alueen luovuttamista toiselle valtiolle.

Pentti Juhani Järvinen

Tämä Drezner olisi siis vaatinut "kansanäänestystä." Sitä mm. Balttian maat vaativat, kun ne aloittivat itsenäisyytensä ajon uudelleen. Niiden vaade muistaakseni esitettiin YK:lle. En muista miten sen kävi. Mutta USA ja Englanti pitivät yllä Balttian konsulaatteja; ne eivät tunnustaneet maiden liittämistä NL:oon.

Tuskin se olisi rikos, jos Ahvenanmaalla ajaisi äänestystä alueen liittämisestä Ruotsiin. Tuossa ent. neuvostojen liiton NL:ssä oli myös laki, joka salli vastaavat asiat. Kun baltit ajoivat itsenäisyyttään, Suomessa mm. vedottiin siihen ja kysyttiin, mikseivät he vie asiaansa eteenpäin NL:n elimissä sen lain mukaan?

Tuohon aikaa juttu oli niin, että puolue ja sen politiikka, eli maailmanvallakumous, tulivat ennen valtiota ja sen lakeja, minkä tietämistä olisi voinut vaatia toveri Koivistolta. Hänhän esiintyi NL-tuntijana. Eli osasi ilmeiseti lukea, muttei ihan ymmärtänyt.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Venäjän viranomaiset on herkkänahkaisia, kun pitää Karjalan ryöstömaita pitää varkaan omana omaisuutena puolustella.
Tässähän V Drezner on todellinen oman kotikontunsa puolustaja, joka rohkeasti esittää parempaa tulevaisuutta Karjalan tasavallalle.
Suomen alaisuudessa Karjalan elintaso kohentuisi huomattavasti, nyt se on Venäjä raja-ja joutomaata, jonka annetaan olla oman onnensa nojassa, jos sitäkään.
Karjalan tasavallan pitää ensin julistaa itsensä itsenäiseksi, ja sen jälkeen halunsa liittää alueensa Suomeen, on vain kovapala Venäjän diktaattoreille, että Karjalan kansa on katkeria, kuinka heitä kohdellaan Venäjän alaisuudessa.
On surkuhupaisaa viedä mieheltä kaivinkone, millä itsensä työllistää, se on sitä venäläistä kostoa, millä osoitetaan, että yksilön ihmisarvolla ei ole venäjällä mitään rajaa.
Ihme kun ei laittanut heti tyrmään syömään rottien sisälmyksiä.
Venäjä on alkukantainen ja sivistymätön paimentolaislakeineen, joka johtaa vielä pääpaviaani uhkailuineen.
Hallinon pitää palvella kansaa, eikä kansan hallintoa.
Presidentti Niinistön pitää puuttua palautuksen estämiseksi, ettei ulkoministeriön "marimekkolaukkumies" sekaannu asiaan, ja aiheuta tälle oikeuden miehelle lisää kärsimystä.
Kansa voisi kerätä kolehdin uutta ja ehompaa kaivinkonetta varten.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Haastattelin Vjatšeslav Drezneriä Karjalan Kuvalehden toukokuun 2011 numeroon. Hyvin täysipäinen ja vilpitön mies.
http://karjalankuvalehti.com/KarjalanKuvalehti/006...
http://karjalankuvalehti.com/KarjalanKuvalehti/006...

Drezner itse kertoi, että hänen sakkonsa oli 100 000 ruplaa. Mutta suurempi FSB:n rikos oli siinä, että se heti väärensi Dreznerin vetoomuksen pahemmaksi kuin se oli. Oikean vetoomuksen voitte lukea em. lehden sivulta 17 eli jälkimmäisestä linkistä.

Vjatšeslav teki hätähuudon tuhoutuvan ja täydellisesti rapistuvan kotialueensa puolesta. Siitä itäinen "vapaa" naapurimaa rankaisi häntä. Nyt näköjään Suomikin on rangaissut häntä. Suomalaiset poliitikot ja virkamiehet eivät näköjään vieläkään tajua Venäjän sisäpoliitiista tilannetta ja vallan vertikaalia.

Vjatšeslavin kannanotossa vain Karjalan tasavallan aivan eteläinen osa eli mm. Sortavala on Suomelta pakkoluovutettua aluetta ja se pitää luonnollisesti saada takaisin. Muutoin Karjalan tasavalta on venäläistä aluetta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tietenkin Karjala on saatava takaisin, mutta tuon lentolehtisen sisältä haiskahtaa kovasti FSB:ltä. Ei taida tätä kaveria mikään uhata Venäjällä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pertti Väänänen 2.3.2013 12:42. Kuten kerroin, FSB väärensi Dreznerin lentolehtisen. Oikea sanamuoto on linkissäni. Venäjä ei ole oikeusvaltio, jos niitä sitten kovin monta on olemassakaan. Mutta kyllä häntä uhkaa ihan todellinen tuomio ja hyvin helposti jatkuva piina.

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #18

Vastaavasti toimivat henkilöt, kuten toimittajat, tahtovat usein päätyä pieksettyinä, ellei tapettuina, johonkin tienvarteen.

Kun sain virolaisten mielenosoituksen 1975 ennen Etykiä HeSaan, kohtasin itsekin aika selvän pieksämisryhmän Pirkkalan lenkkipolulla. Se tuli NL:n lähetystöstä, oli seurattu, katsoi parhaaksi häipyä. Auto-onnettomuuksien yrityksiä oli ainakin neljä kappaletta.

Mikä ei estänyt jatkuvia ilminantoja anarkis-maoismista. Ja kun 1979 kirjoitin siitä, ettei Suomi kunnioittanut itse Etykin oikeuskoria, eli ns. rajavyöhykesopimusta vastaan, siihen loppui sekä ura että elo Suoemessa. Anarkistina jatkoin sekä Ruotsissa että Tanskassa. Tosiasiat pelottivat.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Huomasin vastauksenne Kansan Uutisissa. Voi olla että Drezner oli yhteydessä väärään henkilöön tai hänen postinsa päätyi roskapostikansioon. Kielitaidon puute vaikeuttaa näiden asioiden hoitamista. Pahoittelen jos nälväisin suotta.

Jos lehtenne tai järjestön kautta voi vielä saada jonkinlaista julkisuutta, kirjoittakaa minulle osoitteeseen itasitihki miukumauku tao piste ca, niin välitän Dreznerin puhelinnumeron, hän voi mielellään antaa lausuntoja. Aikaa on kuitenkin vähän, koska hän joutuu ilmeisesti poistumaan Suomesta vapaaehtoisesti jotta välttää maahantulokiellon. Hän on kuitenkin hakemassa työviisumia vaikka KHO:sta tulisi kielteinen päätös, onhan hän ollut täällä työelämässä koko ajan.

Myös KHO:lle voi kirjoittaa vetoomuksia, mutta näiden vaikutusvalta lienee aika rajallinen, ja niissä pitää arvatenkin kiinnittää huomiota enemmän juridisiin kuin poliittisiin aspekteihin.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Antti Rautiainen 5.3.2013 17:39. Kiitos kommentistasi. Toivon, että voimme sinutella. Ei mitään ongelmaa, se oli ihan asiallinen huomautus, joka tosin ei ollut oikeaan osunut.

En oikein usko, että lehden kautta on mahdollista saada nopeasti mitään tietoa menemään, sillä uusin lehti julkaistaan tänään ja seuraava on 25.05.13.

On se todella harmi, että Suomikin kohtelee häntä noin huonosti. Luulisi riittävän, että Venäjä sen tekee. KHO:lle ei käsittääkseni ole mitään hyötyä kirjoittaa mitään. Eivät he niitä tekstejä lue, eivätkä ne vaikuta - ainakaan positiivisesti. Kun ei ole asianomainen, ei KHO:lle taida voida kirjoittaa mitään.

Minulle voi aina lähettää mailia. Osoitteeni on julkinen: toimitus@karjalankuvalehti.com.

En voi olla Dreznerin kanssa suoraan tekemisissä, koska meiltä puuttuu yhteinen murre.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pentti Juhani Järvinen 2.3.2013 20:45. Ei todenpuhuja löydä yösijaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset