Antti Rautiainen

Kampissa on kyse kamppailusta julkisen tilan hallinnasta

Viime maanantaina poliisi hääti kaikki nuoret Kampin kauppakeskuksesta, ilmeisesti kollektiivisena rangaistuksena tappeluista ja ryöstelystä joihin jotkut nuoret olivat osallistuneet. Nuoret organisoivat spontaanin pienimuotoisen protestin jo samana iltana, mistä on kuvaus osittain sattumalta nuorten puhemieheksi ajautuneen Mege Ågrénin blogissa.

Jo samana iltana muutama Kampin nuorista perusti facebookiin tapahtuman "Kampin vapautus" , jossa kutsuttiin nuoria osoittamaan mieltä Kamppiin lauantaiksi 6.4. klo 13 alkaen. Viranomaiset säikähtivät - poliisi on päivystänyt tapahtuman seinällä ahkerasti, ja lopulta Aseman lapset ry ilmoitti päätti järjestää paikalle samanaikaisesti "rauhanomaisen mielenosoituksen", jonka tarkoitus on osoittaa että "nuoret osaavat pitää hauskaa rauhallisesti ja asiallisesti".


Ilmeisesti nuoret ovat romanien jälkeen Suomen vihatuin kansanosa, koska tuskin kenellekkään tulisi mieleen järjestää tapahtuma osoittaakseen että vaikkapa vammaiset tai homot "osaavat pitää hauskaa rauhallisesti tai asiallisesti". Aseman lapset ry:n aikuisten tarkoitus on ilmeisen hyvä - he haluavat ottaa haltuun ja vesittää potentiaalisesti radikaalin poliittisen protestin etteivät asenteet nuorisoa kohtaan kiristyisi entisestään. Oma veikkaukseni on että tämä tulee myös onnistumaan. Mielestäni on kuitenkin kyseenalaista, että nuorille viestitään näin ettei heillä ole lähtökohtaista oikeutta julkisen tilan käyttämiseen, että sitä ennen on todistettava että on siellä "kiltisti". Mutta ainakin tämä on hyvä oppitunti nuorille siitä, miten yhteiskunnallinen protesti voidaan mitätöidä ensin virkavallan painostuksella ja sitten valtakoneiston hyväksymien institutionaalisten toimijoiden suorittamalla haltuunotolla. 

Virkavalta ja muut aikuiset asianosaiset ovat kyllä tehneet hyviäkin avauksia maanantaisen fiaskon jälkeen - Kampin kauppakeskuksen päällikkö on ilmoittanut ettei nuoria aiota häätää Kampista, Securitaksen kauppakeskuksista vastaava päällikkö on sanonut ettei nuoriso ole Kampissa erityisen häiritsevää , lisäksi poliisi ja nuorisotyön tekijät ovat ilmoittaneet yrittäneensä selvitellä Kampin nuorison riitoja. Enemmän minua on ärsyttänyt keskustelu "Kampin vapautus"-tapahtuman seinällä ja muualla internetissä, erityisesti "se on ostoskeskus, ei nuorisotalo"-tyyliset kommentit. 

Kommenttien perusteella juuri ja juuri baarien ikärajaan kasvaneet nuoret tuntuvat sisäistäneen ajattelun, että on normaalia varata julkinen tila pelkästään "maksaville asiakkaille". Lisäksi minua hämmästyttävät "menkää kouluun"-kommentit, mikä koulu on auki kuudelta illalla? Sosialisaatio on ihan aivan yhtä tärkeä osa kasvamista kuin koulunkäynti, olisin erittäin huolestunut jos tapaisin nuoren joka haluaa olla koulussa ja tehdä läksyjä koko valveillaoloaikansa. Pitkällä tähtäimellä aikuiset, jotka työajan jälkeen marssivat kotiin istumaan yksin huoneisiinsa katsomaan telkkaria ja raivoamaan netissä teinejä vastaan muodostavat suuremman kansanterveydellisen ongelman kuin kauppakeskuksessa norkoileva nuoriso. 

On varmasti ihan hyvä idea kerätä Kampista pois 12-vuotiaat koulukotikarkulaiset ja muut, mutta en usko että 15-vuotiaat tarvitsevat jatkuvaa kaitsemista. Näpistyksiä ja tappeluita varmasti tapahtuu joskus kaikkialla missä isompi porukka nuorisoa viettää aikaa, mutta niihin kannattaa puuttua tapauskohtaisesti eikä kollektiivisia rangaistuksia langettamalla. 

Itse en ole koskaan nähnyt Kampissa yhtäkään tappelua. Tuntuu siltä että nuoriso on vuosi vuodelta yhä rauhallisempaa. Vielä 70-80 luvun taitteessa olisi ollut täysin mahdotonta että eri alakulttuurien nuoriso viettäisi näin sopuisasti aikaa samassa tilassa. Myös omassa nuoruudessani 90-luvulla saattoi saada turpaansa jos sinulla oli kavereita vihollisten alueeksi mielletystä toisesta lähiöstä, ja eri alueiden nuoriso tapasi toisiaan yhtä paljon sovittujen joukkotappeluiden muodossa kun keskustassa. 

Pelkään, että osa hyväätarkoittavista ehdotuksista ratkaista "nuoriso-ongelma" saattaa kääntyä itseään vastaan. Esimerkiksi demarien Timo Kontio listaa vaihtoehtoja mahdollisille uusille nuorisotiloille keskustaan. Nuorisotiloja on kuitenkin jo nyt mielin määrin, mutta nuoriso ei tule koskaan pysymään yksinomaan niiden sisällä, koska niissä tulee aina olemaan joku täti tai setä niskaan hengittämässä. Nuoruuden pointti on sen aikana pyritään eroon holhoamisesta, jos nuoret tyytyisivät holhoukseen ei lapsista koskaan tulisi aikuisia. Juuri tämän vuoksi kymmenet ja jopa sadat nuoret istuvat mielumin päivittäin Kampin betonilattialla kun pyörivät kaupungin hyvinvarustetuissa nuorisotaloissa. Toki Kampista tai sen ympäristöstä voisi vuokrata vielä uusiakin tiloja nuorison käyttöön, mutta ei pidä häätää nuorisoa pois Kampista niiden varjolla. Nuoriso Kampissa on ongelma vain ihmisille jotka vihaavat nuoria missä tahansa he sitten ovatkaan. 

Kampin kauppakeskus nuorisotalona on lopulta yhteiskunnalle halpa investointi. Jos kaikki kaupungin nuoret ryntäisivät olemassaoleviin nuorisotaloihin, ne räjähtäisivät. Jos ajoittaiset näpistykset, nahistelut ja ilkivalta eivät tapahtuisi Kampissa, ne tapahtuisivat jossain muualla. Ne harvat tapaukset jotka tosissaan kuuluvat lastensuojelun piiriin on varmaankin myös helpompi löytää Kampista kuin ympäri lähiöitä. 

Tässä vielä Otso Kivekkään erinomainen kirjoitus järjettömästä vihasta nuorisoa vastaan: http://otsokivekas.fi/2012/04/ihmisvihan-iglu/

Petri Cederlöf on kerännyt vakuuttavan kokoelman linkkejä aiheesta facebookiin: https://www.facebook.com/notes/petri-cederl%C3%B6f/julkisessa-tilassa-ol....

Vartiointiliikkeiden väkivaltaa käsitteli toissa vuonna Vartijavahti-sivusto: http://vartijavahti.wordpress.com/

Päivitys lauantaina 21:17 Lopulta Kampissa ei ollut mielenosoitusta. Kävin paikalla tarkastamassa tilanteen yhden jälkeen, ja paikalla oli vain kolme poliisipartiota ja kymmenkunta Walkersin vapaaehtoista.  Toki voi olla että muutama kymmenen tai jopa sata tuli paikalle mielenosoitusta varten, mutta he lähtivät pois kun eivät huomanneet mitään ihmisten keskittymää. Eli jälleen muistutus siitä, etteivät ne mielenosoitukset pelkästään netissä järjesty. Selvästi viikossa tyytymättömyys oli jo laimennut, ja näemmä aloitteentekijät tekivät nettikeskustelujen pohjalta johtopäätöksen ettei heillä ole riittävästi tukea kohderyhmässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Muuten hyviä pointteja, mutta ihmettelen tätä:
"Mielestäni on kuitenkin kyseenalaista, että nuorille viestitään näin ettei heillä ole lähtökohtaista oikeutta julkisen tilan käyttämiseen, että sitä ennen on todistettava että on siellä "kiltisti"."

Miksi ihmeessä nuoret saisivat olla piittaamatta laista ja yleisestä järjestyksestä? Joka ikisen, joka lähtee ihmisten ilmoille, täytyy osata olla ihmisiksi eli kiltisti - muuten ansaitsee putkareissun.

Nykyinen käytäntö, ettei nuori ole rikosoikeudellisessa vastuussa, on jo omiaan lisäämään rötöstelyä.

Petri Cederlöf

Lauserakenne & logiikka:
1- nuorille viestitään ettei heillä ole LÄHTÖKOHTAISTA oikeutta julkisen tilan käyttämiseen
2- lauserakenne: että SITÄ ENNEN on todistettava
= kirjoittaja ei kirjoita että nuoret saisivat olla piittaamatta laista ja järjestyksestä
(vrt. kohdan 2 ideaa, että esim. SINUN tai MINUN tulisi jotenkin todistaa etukäteen, että emme tee mitään sopimatonta, jotta saisimme luvan mennä alueelle

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

Tiedoksi, että kauppakeskus ei ole samassa määrin julkinen tila kuten vaikkapa kadut, torit ja puistot, vaan "puolijulkinen" tai osittain julkinen tila. Näissä tiloissa tilan haltija voi asettaa rajoituksia niissä tapahtuvalle toiminnalle ja kieltää esimerkiksi kerjäämisen, feissaamisen tai häiritseväksi katsomansa oleskelun.

Lasse Laaksonen

Kenneth on oikeassa juridisesti. Vai onko?

Kuka on antanut kenellekään oikeuden vallata kaupungin keskustan parhaan liikepaikan. Se kuuluu aina kaupunkilaisille. Kauppiaat tyytykööt siellä olemaan kansan palvelijoita eikä kansan kurittajia.

Valtaoikeuden antaja on se, joka tässä on väärässä. Siis poliitikot. Tosin he eivät ole tienneet, mitä ovat tehneet, kuten on jo aina totta. "En ole ymmärtänyt, mistä on päätetty".

kati sinenmaa

Jos sinulla olisi liike Kampissa, niin totisesti et olisi tuota mieltä. Kauppiaana varmasti toivoisit, että liikkeesi edessä olisi mieluummin asiakkaita kuin mölyävä ja kiljuva nuorisojoukkio.

Ne yritykset ja kaupat siellä liikekeskuksessa maksavat veronsa, eikä ole oikein, että heidän äyrinsä menee nuortison holhoamiseen. Nuoret pakkotöihin, niin ymmärtävät kunnioittaa veronmaksajia

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #6

Aika paksua puhetta sinulta kun itse käsittääkseni takavuosina pystytit kivilinnasi Ilmalan varikon kupeeseen, kyllä sinuakin siellä suvaittiin osoita nyt samaa (niille varattomillekin) nuorille Kampissa.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #8

Nuorisojoukkiot terrorisoivat kivilinnassani ja lopulta poltivat sen - kahteen kertaan. Ensin mokomat yrittivät polttaa sen kun olin sisällä...

Minä en kertaakaan ollut kellekään vaivaksi, puhdistin metsää teidän muiden jätteistä ja jopa kannoin teidän sinne kaatamia jätteitä takaisin teidän roskiksiin. Tuhansia muovikassillisia teidän heittämiä jätteitä kannoin takaisin teidän roskiksiin, ettäs sen tiedätte, senkin terroristit.

Käyttäjän Darkki kuva
Antti Alanen Vastaus kommenttiin #6

Aika paksua. Lähtisitkö itse pakkotöihin?

Käyttäjän cessu kuva
Kenneth Oksanen

"Valtaoikeus" on annettu jo ennenkuin Kampin bussiaukiosta tehtiin liikekeskus. Eli kaupunkin kaavoitti tontin, möi sen SRV:lle, joka rakensi Kampin keskuksen, perusti asunnoista oman taloyhtiönsä, jne. SRV maksoi valtaoikeudesta riihikuivaa rahaa, mikä tietysti avitti Helsingin taloustilannetta, ja sen lisäksi kaupunkilaiset hyötyivät tilanteesta parantuneiden palvelujen muodossa.

Kyllähän Helsingissä julkista tilaa on vielä yllinkyllin - kymmeniä toreja, avoimia rantoja, satoja pieniä puistoja ja suuri keskuspuisto - ongelma vain on siinä, että ilmastosta johtuen nuo ovat houkuttelevia paikkoja oleskeltaviksi vain pienen osan vuotta.

Petri Cederlöf

KAMPILLA tarkoitetaan Helsingin kaupunginosaa ja siinä sijaitsevaa Kampin keskusta, joka on
a) kaupungin rautatieasemarakenteiden jälkeen Suomen suurin matkustajaliikennekeskus,
b) huomattava kansalaisten läpikulkupaikka, sekä
c) huomattava sosiaalinen tila.
= PÄÄASIALLISESTI JULKINEN TILA

Edellisten varassa toimii
d) erilaisia tuotteita ja palveluja maksua vastaan kuluttajille välittävä suuri kauppakeskus sekä kaupallinen liiikekeskus JOKA SIJOITTUU JULKISEEN TILAAN.

Khayr Koixzar

Vaarallinen ja sairas kehityskulku Suomessa on juuri näiden puolijulkisten tilojen lisääntyminen. Näin kaupungin parhaallakin paikalla oleviin tiloihin, voidaan valita mieleiset ihmiset ja oleskelijat.

Joissain kaupungeissa suunnitellaan katujen kattamista. Tuleeko näistäkin samanlaista yksityisjulkista tilaa? Kerjäläiset, nuoriso ja muu roskasakki pois notkumasta?

kati sinenmaa

Nuoriso on selvästi väärällä tiellä, jos nuoret luulevat, että muiden pitää alistua heidän mekastukselleen ja älämölölleen. Minusta sekin kertoo jotakin, kun jotkut luulevat nuorison olevan kiltisti satamäärin jossakin kauppakeskuksessa. Ette taida ymmärtää, että tosiasiassa ne huutelevat siellä ohikulkijoille hävyttömyyksiä, kiroilevat kovaan ääneen, tönivät muita ja varastelevat kännyköitä ja potkivat ikkunoita.

Joukossa tyhmyys tiivistyy.

Martti Laines

KS: "Ette taida ymmärtää, että tosiasiassa ne huutelevat siellä ohikulkijoille hävyttömyyksiä, kiroilevat kovaan ääneen, tönivät muita ja varastelevat kännyköitä ja potkivat ikkunoita."

En tosiaa ymmärrä. Ehkä käyn Stadissa eri Forumissa, Kampissa ja metrossa kun 'ne' eivät ole minua häirinneet.

kati sinenmaa

Kieltäydyt näkemästä. Mee sinne ny. Nyt siellä sadat nuoret kiihottuvat toinen toisistaan ja paskapuheistaan. Mee sitten iltasella vaikka Metrolla Kontulaan, niin kohtaat väristyksiä. Vai mistä luulet, miksi nuoret vetelevät vaikka metron hätäjarruja joka viikko, soittelevat hätäkeskukseen häirikkösoittoja, heittelevät kiviä autoihin silloilta, tuhoavat ja potkivat autoja, riehuvat kouluissa, polttavat roskiksia,....

Ukko Makkonen Vastaus kommenttiin #15

Minusta nuoret ovat hienoja ihmisiä ja meidän aikuisten tulee heitä tukea ja kannustaa, ei vihata ja morkata:(

Juha Mattila

Klassista musiikkia kaikkiin kauppakeskuksiin ja keskuksiin sekä toreille, sanon mä. Sillähän siitä. Tekijänoikeudet maksetaan, tietty.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ai että pelin henki on stadissa "mein Kamp und lebensraum"? Hyvä tietää - onneksi asun 'maalla' eli rauhaisassa Järvenpäässä.

Lasse Laaksonen

Missä kansa, siellä käy kauppa.

Lalli-vaari muistelee kaihoten aikaa, kun kadut olivat täynnä, kymmen tuhatta nuorta taistelemassa suomalaisen työn puolesta. Tuloksena oli ennen näkemätön työtä tekevien oikeuksien kasvu, eläkkeet kuntoon, opiskelijoille opintoetuja ja työpaikoilla oikeasti parannettiin työoloja.

Oli tietysti ihme tsäkä, että Neukkula hajosi. Sehän ei kerinnyt Suomessa koskaan johtaa typeryyksiin eikä typeryksiin.

Kaduilla oli vapaus.

Nyt kadut on muutettu kauppakeskuksiksi. Oleskelu on niissä.

Nuorison olisi jo aika ottaa maa käsiinsä pois noilta miljardien eurojen rosvoilta, vasuriparoneilta.

On muuten sopiva aika vaatia tilaa. On aika vaatia vapautus pakkoruotsista. Vapautta ei saa, jos ei sitä ota.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

On aika todellakin vaatia kadut taas veronmaksajien käyttöön, ei verovaroja kuluttavien käyttöön. Siihen saakka kunnes on vähintään 18kk palkasta maksanut veroja olkoon tyytyväinen osaansa - sen jälkeen on aika vaatia itselleen myös oikeuksia.

Käyttäjän Darkki kuva
Antti Alanen

No eipä tässäkään ketjussa ole paljoa nuoria arvostettu pakkotyötä tarjottu, heti kun nuorille annetaan vastuuta he sitä myös ottavat tällainen kaivan poterot syvemmiksi ajattelu on 20-30-luvulta patavanhoillisten jupinaa. Nuoret teidänkin eläkkeet maksavat. Teidän tienaamat rahat on jo syöty.

Petri Cederlöf

Tervehdys.

Päivitin taas Rautiaisen tekstin lopussa mainitun Facebook- linkkimuistiinpanoni ja päivitän jatkossakin sitä:
https://www.facebook.com/notes/petri-cederl%C3%B6f...

Olen varma että viikon aikana saavutettiin mielekästä eteenpäin menoa tehokkaammin kuin millään tavallisella mielenosoituksella - joten mielenilmaus ei tosiasiassa jäänyt toteutumatta, vaan se toteutui verkkoyhteyksissä ja sosiaalisten suhteiden tasolla hyvin. Erityistä meteliä myös nuorten mielenilmauksen pohjustamiseksi luodulla tapahtumasivulla pitivät puoliaikuiset tai "aikuiset" puolianarkistit, joiden juttujen lukeminen ja poliisin kanssa inttäminen oli hauskaa viihdettä. Nuorten keskustelu oli myös varsin påaljon erimielistä ja aaltoilevaa, mutta tuossa mittakaavassa hyädyllistä ja vaikuttavaa. Kirjoitin tästä oman tekstini niin ikään FB-muistiinpanona:
https://www.facebook.com/notes/petri-cederl%C3%B6f...

Mukavaa kevään jatkoa!

Petri Cederlöf

Oudon suurelta "aikuisten" määrältä tuleva nuoriin kohdistuva ja usein yleistäväkin moite ja syyttely kertoo heidän omista ongelmistaan ja kypsymättömyydestään. Nuorten jouteneolo yhteisissä tiloissa on sitä elämää joka tekisi hyvää sen sijaan ostoksilla kohkaaville aikuisillekin.
Tässä Salon seudun samonien pääkirjoitus 8.4.2013:
http://www.sss.fi/mielipiteet/paakirjoitus/471101....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset