Antti Rautiainen

Tämä kirjoitukseni on nyt kielletty Venäjällä

28. marraskuuta Tjumenin kaupungin Leninin piirin syyttäjänvirasto voitti kanteen, jonka mukaan toissa vuonna kirjoittamani artikkeli on "ekstremistinen" ja pitää kieltää.

Kirjoitukseni “Anarkismista ja väkivallasta” on julkaistu Avtonom-lehden numerossa 33 syksyllä 2011, ja Suomessa samana vuonna ilmestyneessä Väärinajattelija-lehden viidennessä numerossa. Molemmat kirjoitukset julkaistiin salanimellä, koska en halunnut pitää näkyvää profiilia Venäjällä asuessani. Julkaisen tässä kirjoitukseni suomenkielisen käännöksen ensimmäistä kertaa netissä, jotta kaikki voisivat itse pohtia, oliko Tjumenin kaupungin Leninin alueoikeuden päätös oikeutettu.

“Venäjän federaation ekstremististen materiaalien“ lista perustuu Venäjän federaation lakiin 114-FZ heinäkuun 25. päivältä 2002 “Ekstremistisen toiminnan vastustamisesta”. Laki sisältää kaiken kaikkiaan yhdeksän erilaista toimintaa, jotka määritellään “ekstremistisiksi”, näistä neljä liittyy erilaisiin valtion turvallisuusintresseihin (mukaan lukien “terrorismi”, jota ei kuitenkaan tarkemmin määritellä), ja viisi erilaisiin “viharikoksiin”, jotka vastaavat karkeasti suomalaisia pykäliä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lain mukaan vihan kohteena voi olla “rodullinen, kansallinen, uskonnollinen tai sosiaalinen” ryhmä. Erityisesti neljäs kategoria on erittäin epämääräinen ja sen nojalla on vaihtelevalla menestyksellä syytetty esimerkiksi poliiseja ja poliitikkoja kritisoineita kirjoittajia.

“Uralin alueellinen oikeustutkimusten keskus”, joka antoi lausunnon kirjoituksestani, ei kuitenkaan pitäytynyt tämän pykälän rajoissa – sen mukaan “kirjoituksessa on sellaisen väkivaltaisen toiminnan oikeuttamisen merkkejä, joka voi olla suunnattu ketä tahansa ihmistä, eikä välttämättä mitään konkreettista ryhmää vastaan”. Eli he löysivät kirjoituksestani sellaista kiihotusta kansanryhmää vastaan, mikä ei ollut suunnattu mitään kansanryhmää vastaan!

Kirjoitukseni käsitteli väkivaltaa niin teoreettisella tasolla, että “eksperteiltä” tuntuu menneen täysin ohi, mitä ajoin takaa. Jos nämä “ekspertit” haluavat vastustaa kaikkea väkivaltaa, miksi he eivät halua kieltää poliiseja, armeijaa ja valtioita? Tietysti voi myös olla että “ekspertit” ovat ymmärtäneet kirjoitukseni erinomaisen hyvin. Ehkä he vain pyrkivät vaikeuttamaan anarkistien ja kaikkien toisinajattelijoiden toimintaa, ja työllistämään tuhansia byrokraatteja joille “ekstremististen materiaalien listan” ylläpito ja valvonta tarjoaa elannon.

Kirjoitukseni lisäksi kiellettiin vielä neljä muutakin Avtonom-lehden kirjoitusta lehden kolmesta eri numerosta. Näistä ainoa englanniksi käännetty on ystävän muistokirjoitus syksyllä 2009 Moskovassa murhatulle antifasistille Ivan Hutorskoylle, lehden 32. numerosta. “Eksperttien” mukaan “kirjoitus kiihottaa väkivaltaan oikeistoradikaalien skinheadien sosiaalista ryhmää vastaan”. Vanhin kielletyistä kirjoituksista on vuodelta 2007, se käsittelee Vladimir Spiriniä, joka heitti käsikranaatin poliisiasemalle Jekaterinburgissa vuonna 2005. Näin vaikka Avtonomin toimituskunta alleviivasi, ettei kannusta ketään samanlaisiin tekoihin. Kaksi muuta kiellettyä kirjoitusta 32. ja 33. numeroista käsittelevät oikeudenkäyntiä valkovenäläisiä anarkisteja vastaan, joita syytettiin polttopullo-iskuista – olen kirjoittanut tästä tapauksesta Fifissä vuosina 2010 ja2011.

“Venäjän federaation ekstremististen materiaalien lista” löytyy oikeusministeriön sivustolta. Tällä hetkellä listalla on 2 142 kirjaa, lentolehtistä, nettisivustoa, äänitettä, videota, iskulausetta ja maalausta. En ole löytänyt tarkkaa tutkimusta siitä, miten materiaalit jakautuvat erilaisten poliittisten suuntauksien välillä, mutta silmämääräisesti edustetuin tuntuu olevan islamismi, ja rasismi ja fasismi tulevat kakkosena. Lisäksi listalta löytyy skientologien kirjoja ja Jehovan todistajien ja Falun Gongin pamfletteja. Listalla on myös esimerkiksi Beslanin terrori-iskujen uhrien perustaman “Beslanin äänen” avoin kirje Yhdysvalloille ja EU:lle, Innocence of muslims -elokuva ja stalinistisen laulajan Aleksandr Hartšikovin kupletteja. Anarkisteja listalla ovat tähän asti edustaneet vain muutamatblackblocg.info-sivuston julkilausumat.

Sova- ja Agora-ihmisoikeusjärjestöjen neuvojen mukaan “ekstremististen materiaalien listalle” joutumista on miltei mahdotonta kyseenalaistaa oikeusteitse, ja tämän yrittäminen voisi johtaa vielä huomattavasti suurempiin ongelmiin viranomaisten kanssa. Näin ollen tämän oikeuden päätöksen kanssa on nyt vain elettävä.

Sanktiot “ekstremististen materiaalien” levittämisestä ovat melko lievät – siitä rangaistaan “Administrativni kodeksin” mukaan, joka vastaa karkeasti Suomen järjestysrikkomuksia. Pykälä 20.29 määrää yksityishenkilölle enintään 3 000 ruplan sakon tai enintään 15 päivää vankeutta. Avtonom-lehden numeroiden 29, 32 ja 33 levittämisen tämäkin sanktio kuitenkin tehokkaasti estää. Jos joku haluaa tukea lehteä, jonka vanhoista numeroista osa uhkaa nyt päättyä silppuriin, niin kiellettyjä lehtiä pitäisi tilata 9.12. mennessä, koska tuomio on lainvoimainen 12.12. Hinnasto ja tilausohjeet löytyvät täältä. Tukiaktioon voi osallistua Facebookissa täällä.

Nämä viisi artikkelia myös poistetaan avtonom.org-sivustoilta, koska muuten sivusto voi päätyä Venäjän viestintävalvontaviraston RosKomNadzorin estolistalle. Tekstit löytyvät jatkossa sivustoltabannedavtonom.noblogs.org. Nähtäväksi jää, päätyykö myös Fifinyt Venäjän estolistalle. Uskon että tämä on epätodennäköistä, koska käännösteksteistä pitäisi tehdä päätös erikseen.

Kirjoitukseni, jonka venäjänkielisen version levittäminen Venäjällä on nyt rangaistavaa on luettavissa täällä: http://fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2013/joulukuu/tama-kirjoitukseni-on-nyt-kielletty-venajalla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toke Varvaspolvi

Tekstin sisältöä sen enempää kommentoimatta on kyllä aika kuumoittava tuo sananvapauskehitys Äiti Venäjällä. Toisaalta ihan ymmärrettävää. Uutta suurvaltaa kovasti rakenteleva Putin vaikuttaa vähän vainoharhaiselta mitä tulee edellisen suurvallan romahduttaneisiin "virheisiin".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset