Antti Rautiainen

Natsien hyökkäys Tukholman Kärrtorpissa päättyi nolosti

Eilen sunnuntaina pulloin, kepein ja hätäsoihduin aseistautuneet Vastarintaliikkeen maahanmuuttokriitikot hyökkäsivät antirasistisen mielenosoituksen kimppuun Tukholman Kärrtorpissa.

Kuvat ja videot  hyökkäyksestä levisivät nopeasti sosiaalisessa mediassa, eikä tapahtumien kulussa ole mitään epäselvää.

 

Tästä huolimatta Suomen iltapäivälehdet valitsivat ilmeisen tietoisesti harhaanjohtavan linjan. Ilta-Sanomat uutisoi “rasisminvastaisen protestin karanneen käsistä”, aivan kuin mielenosoittajat tässä olisivat riehaantuneet. Iltalehti kirjoitti “Kolme sairaalaan rasisminvastaisessa mellakassa Tukholmassa”, aivan kuin riehumisen olisivat aloittaneet rasismin vastustajat eivätkä rasistit. Nämä lehdet ovat selvästi puolensa valinneet, eikä se minua hämmästytä. Mutta ihmetyttää voiko tällainen vääristely enää nykyään tepsiä kehenkään.

Helsingin Sanomien uutinen on hieman parempi, mutta siinäkin on todella outoja kohtia. Ihmetyttää, että toimittaja lainaa mielenosoittajaa joka epäilee yhteenoton olleen ennalta sovittu. Jalkapallohuligaanit voivat sopia tappeluja etukäteen, eivät poliittiset toimijat. Jalkapallohuligaanien yhteenotoissa on myös säännöt, mutta Kärrtorpissa ei pelattu reilua peliä millään kriteereillä.

 

Lisäksi kaikki kuvat ja videot todistavat, että Helsingin Sanomien väite että “Poliisi tuli pian mielenosoituspaikalle ja ryhtyi jahtaamaan pakenevia hyökkääjiä.” on roskaa. Todellisuudessa poliisi pyrki lähinnä pelastamaan alakynteen jääneet maahanmuuttokriitikot, tapellen yhdessä heidän kanssaan antirasisteja vastaan, kuten tämä kuva ja tämä video osoittavat. Poliisi siis pelasti natsit perinpohjaiselta löylytykseltä, lopulta poliisi noukki heistä 28 turvaan putkaan ja heitä odottaa nimellinen rangaistus sakon tai ehdonalaisen muodossa. Tämä tuskin maahanmuuttokriitikkoja pidättelee, ja uusi isku seurannee viikkojen tai muutaman kuukauden päästä. 

Tietysti Helsingin Sanomien toimittaja viittaa lopuksi Ruotsin hallituksen asettamaan “väkivaltaisen ääriliikehdinnän” vastaiseen työryhmään . Hyökkäys antirasisteja vastaan kun osoittaa, kuinka ajankohtainen “äärivasemmiston” muodostama uhka on.

Paras suomenkielinen selostus tapahtumista löytyy Takusta, kommentit kannattaa lukea myös. Linje 17-verkoston kannanotto löytyy täältä. Kyseessä on siis kaupunginosayhdistysten verkosto, jolle rasismin vastustaminen on vain yksi toiminnan osa-alue.

Vastarintaliike on myös Suomessa toimiva järjestö, jonka jäsenet ovat täällä muun muassa iskeneet kaasulla Helsingin Prideä vastaan vuonna 2009, ja puukottaneet turvamiestä Jyväksylän kaupunginkirjastossa viime talvella. Se on kehittynyt entisestä Sverigedemokraterna-puolueen itsenäisestä “Nationell Ungdom”-järjestöstä, joka riitautui emopuolueen kanssa vuoden 1996 tienoilla.

Ruotsin poliisi väittää, että natsien hyökkäys tuli sille yllätyksenä. Ruotsin Vastarintaliikkeen jäsen @vit_revolution oli kuitenkin jo tuntikausia ennen hyökkäystä twiitannut “Känns som att denna söndag kommer bli intressant”. Antirasistiaktivisti Jesper Nilsson twiittasi että eräs aktivisti näki natsien kokoontumisen Kärrtorpissa ja ilmoitti tästä poliisille, mutta hänelle vastattiin vain että “Vi har koll". Linje 17:n tiedotteen mukaan hyökkäyksen alettua pieni poika juoksi poliisin luokse ja kysyi ”Varför gör ni inget, Ni måste ju ingripa”, mihin poliisi vastasi ”Ni är inte så jävla mycket bättre, ni”. Onneksi Kärrtorpin asukkaat eivät kuitenkaan odottaneet poliisin pelastavan heidät.

 

Suomen valtamedia ei ole pyrkinyt selvittämään kumpaa osapuolta puukotettiin, mutta ilmeisesti puukosta saivat natsit. Ruotsin antirasistit ovat siis kyllästyneet olemaan uhreja, vaikka Vasemmistopuolue haluaakin heidän sellaisina pysyvän.

Liberaalit yrittävät nyt parhaansa mukaan syyllistää antirasisteja, esimerkiksi Ruotsin piraattipuolueen Torbjörn Jerlerup syytti hyökkäyksestä antirasisteja ja väitti heidän tietoisesti vaarantaneen lapset tuomalla heidät mielenosoitukseen. Videoilta kuitenkin näkyy, että natsien häviö ei ole mustiin pukeutuneiden “antifasististen taistelijoiden”, vaan ihan tavallisten näköisten Kärrtorpin asukkaiden ansiota. Jos Törbjornin tapaiset liberaalit onnistuvat marginalisoimaan antifasistit ja pelottelemaan paikalliset asukkaat pois rauhanomaisista mielenosoituksista, saavat aseistautuneet maahanmuuttokriitikot jatkossa riehua vapaasti.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Ilkka Huotari
  Tästä huolimatta Suomen iltapäivälehdet valitsivat ilmeisen tietoisesti harhaanjohtavan linjan.

Olen eri mieltä... ks. perustelut alla.

  Iltalehti kirjoitti “Kolme sairaalaan rasisminvastaisessa mellakassa Tukholmassa”, aivan kuin riehumisen olisivat aloittaneet rasismin vastustajat eivätkä rasistit.

Tämä on linjassa sen kanssa kun osat ovat toisinpäin:

Sitten:

  Tietysti Helsingin Sanomien toimittaja viittaa lopuksi Ruotsin hallituksen asettamaan “väkivaltaisen ääriliikehdinnän” vastaiseen työryhmään . Hyökkäys antirasisteja vastaan kun osoittaa, kuinka ajankohtainen “äärivasemmiston” muodostama uhka on.

HS:

  "Ruotsin hallituksen asettaman työryhmän on määrä julkistaa tänään maanantaina lista toimenpiteistä, joilla torjutaan väkivaltaista ääriliikehdintää.

  [...]

  Ruotsissa on pitkään seurattu huolestuneena äärivasemmiston, äärioikeiston ja radikaalin islamismin kannatuksen kasvua. "

Tässä ei ole mielestäni mitään ongelmaa, siinä osoitetaan tasapuolisesti kaikkia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

Kiitos viestin selkeästä ulkoasusta.
Kunpa kaikki osaisivat ajatella lukijoita.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Jos oletetaan että ko. esimerkkitapauksissa kaikissa konfliktin ovat aloittaneet vastamielenosoitukset, niin kaikki muut paitsi viimeinen ovat neutraaleita eivätkä harhaanjohtavia. Mielenosoitus ei määritelmällisesti sisällä tappelua eikä kahakkaa, joten otsikoista kolme mahdollistaa ettei kahakka ole tapahtunut mielenosoittajien aloitteesta. Sen sijaan "rasismin vastainen mellakka" tarkoittaa, että rasismin vastustajat ovat aloittaneet mellakan. Jos näin ei olisi, se olisi "mellakka rasismin puolesta" tai vaan "mellakka" ilman lisämääritteitä.

Ja on nimen omaan ongelma, jos halutaan osoittaa "kaikkia tasapuolisesti" silloin kun mitään syytä osoittaa "kaikkia tasapuolisesti" ei ole. Tietysti hallitus haluaa lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla, mutta tällä kertaa vain yksi kärpänen oli pörräämässä.

Ilkka Huotari

Sinänsä tällaiset hyökkäilyt ovat sieltä ja syvältä.

Jaakko Häkkinen

Muistutan vain, että käänteisissäkin tapauksissa on johdonmukaisesti uutisoitu ihan samoin: on uutisoitu äärioikeiston mielenosoituksen äityneen väkivaltaiseksi, vaikka itse jutusta käy ilmi, että vasta vastamielenosoittajat aloittivat väkivaltaisuudet.
http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/534870/Ruotsissa...

Media on tasapuolinen. :-)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Takun selostuksen perusteella poliiseja oli alussa paikalla vain muutama partio ilman mellakkavarusteita. Ei sellaisella porukalla lähdetä sumputtamaan ja ottamaan kiinni 30 ilmeisen hyvin valmistautunutta äärioikeistolaista.

Myöskään verenhimoiset lynkkausjoukot eivät kuulu länsimaihin eikä poliisin pidä sellaisiin liittyä. Pyrkimys pitää keskenään vihamieliset joukot erossa toisistaan ja saada väkivalta loppumaan oli aivan oikea. Rangaistus tuskin tosiaan on 5 vuotta kovennettua pakkotyötä kaivoksilla, mutta natsitoiminnan lopettamiseen keskeisempää onkin johtajien saaminen kiinni ja vastuuseen rikollisen toiminnan organisoinnista. Kannattajilla on yleensä muita sosiaalisia ongelmia, joihin puuttuminen tunnetusti loiventaa vihaa ja vähentää halua riehua kaduilla.

Miten olisit itse poliisin kenttäjohtajana asian hoitanut paremmin?

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Tämä on kompakysymys, koska poliisin kenttäjohtajalla ei ole todellisia mahdollisuuksia tehdä päätöksiä oman omatuntonsa perusteella. Mikä on varmasti tärkein syy siihen miksi en itse ole poliisi.

Mutta myös poliisin toimivallassa olisi luopua nyt nostetuista syytteistä mielenosoitusta puolustaneita antifasisteja vastaan.

Matias Härkönen

Tällaiset hyökkäykset on todella syvältä puolin ja toisin. Yhteen asiaan haluaisin kuitenkin puuttua kirjoituksessasi. Käytät termiä maahanmuuttokriitikot vähän kuin synonyyminä näille natseille. On aivan varmasti totta, että nuo kaverit vastustaa maahanmuuttoa, mutta "maahanmuuttokriitikoita" on monenlaisia. Osa ei halua olla maksumiehinä tai haluaa vain muuten hillitä maahanmuuttoa, jotta vältyttäisiin niiltä ongelmilta, joita muissa maissa on ilmennyt. Näistä varmasti 99% pystyy keskustelemaan aiheesta kiihtymättä ja suurimmalla osalla ei ole mitään varsinkaan maahanmuuttajia vastaan. Ainoastaan harjoitettua politiikkaa kritisoidaan.

Vastakkainasettelua on jo tarpeeksi, ilman että tarvitsee leimata koko porukkaa.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Varmasti näin, mutta tuskin on mitään epäilystä siitä etteivätkö natsit ole maahanmuuttokriitikoita.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko pienten lasten tuominen mielenosoituksiin asiallista - vaikkei tulisi katutappelua, voi tulla jokin onnettomuustilanne tms. ja väkijoukon jalkoihin jääminen uhkaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä oli paikallinen mielenosoitus kaupunginosan omalla torilla. Kyllä silloin oletusarvo on että lapset voi ottaa mukaan. Miekkari tapahtuu kauppareissun yhteydessä ja lapsetkin tapaavat miekkarissa kavereitaan.
Eri asia jos lähtisi bussikuljetuksella jonnekin "aatettaan" puolustamaan ja pakkaisi lapset mukaan.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

En tiedä Suomen historiasta yhtäkään tällaista onnettomuutta mielenosoituksista.

Pentti Järvi

Joukot:

-mielenosoittajat vaarit ja mummot + lapset mukaanlukien n. 800
-häiritsijät n. 40 uusnatsia
-poliisit n. 20

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

....ja radio- tv- ja lehtitoimittjia yhtä paljon kuin muita yhteensä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nyt poliisi myöntää virheensä kun eivät lähettäneet paikalle parempaa suojausta heti alkuun vaikka olivat informoituja tulevasta katutappeluasein varustetusta natsijoukosta. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18030721.ab Video alkaa noin minuttia myöhemmin kuin lupaa, siinä aluksi näytetään tyhjää toria.

Käyttäjän lkarppi kuva
Lauri Karppi

Rasistit ja vasistit, kummassakaan ei ole hurraamista, mutta vaarallisempia ovat selvästikin vasistit koska vain rasisteja puukotettiin. Kuka selväjärkinen ottaisi puukkoja mukaan "rauhanomaiselle marssille"?

Ruotsin tilanne on kaikenkaikkiaan huolestuttava. Pakolaisten vastaanottomäärä on monta kertaluokkaa suurempi kuin ruotsalaisen yhteiskunnan kyky kotouttaa tulijoita. Lisäksi tilanteeseen tyytymättömiä vainotaan väkivaltaisesti. Tällä viikolla uutisoitiin pommi-iskusta väärinajattelijan kotiin ja perheeseen. Tätä edelsi se, että nimettömiä nettikommentoijia "outattiin" eli jotenkin saatiin murtauduttua tietokantoihin ja paljastettua heidän todellisia henkilöllisyyksiään. Tässä oli vieläpä Ruotsin suurin sanomalehti tärkeässä osassa. Aikaisemmin on kuultu muistakin väkivallanteoista ruotsidemokraatteja kohtaan.

Ruotsalaiset vaalit ovat demokratian irvikuva. Voidaksesi äänestää tiettyä puoluetta, on kyseisen puolueen toimitettava oikean värisiä lappuja jokaiselle äänestyspisteelle. Näin jokainen äänestyspaikalla myös näkee, mitä puoluetta kukakin äänestää. Kun vasistit tekevät jopa pommi-iskuja väärinajattelijoille, niin tuskin me täällä demokraattisessa maassa voimme edes kuvitella minkälaista muuta sosiaalista painetta siellä voi kokea.

Väkivaltainen asoiden käsittely tuskin on kenenkään etu, mutta jostain syystä vasistit näyttävät vastustavan dialogia ja rauhallista yhteiskunnan kehittämistä kaikin keinoin. Tätä onneksi ei ole Suomessa, vaan Jussi Halla-ahon esimerkkiä seuraten on mahdollista kertoa omalla nimellä ongelmista, ja käsitellä niitä asiallisesti. Ruotsissa ilmeisesti ainut keino käydä yhteiskunnallista debattia on enää heitellä kiviä ja huudella herjoja.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Toisen puukotetun kannasta minulla ei ole tietoa.

Puukko on toki vaarallinen väline itsepuolustukseen, mutta tässä tapauksessa se osoittautui tarpeelliseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset