Antti Rautiainen

Boikotoida vai ei?

Venäjältä on vaikeaa löytää paikkaa, joka olisi helmikuussa lumeton. Yksi sellainen kuitenkin on, ja talviolympialaiset päätettiin järjestää siellä. Hintalappu on noin 40 miljardia euroa. Se on enemmän kuin mitä kaikkien edeltävien talviolympialaisten järjestämiseen on käytetty yhteensä.

Ei pidä pelätä, että kisat tuottaisivat voittoa. Tappioiden suuruusluokka ei muuttuisi, vaikka kukaan ei saapuisi paikalle eikä ostaisi kisatuotteita. Boikotilla on siis vain symbolista merkitystä.

Human Rights Watchin (HRW) mukaan 2 000 perhettä on häädetty kisojen tieltä. Osalle ei ole maksettu mitään korvauksia, koska heidän asuntonsa olivat puutteellisesti dokumentoituja. Osa infrastruktuurista on rakennettu kansallispuistoon. HRW on arvioinut rakennustöihin osallistuneen 16 000 vierastyöläistä. Osan siirtolaisviranomaiset ovat karkottaneet heti urakoiden loputtua, jotta heidän palkkojaan ei tarvitsisi maksaa.

Kaiken tämän vuoksi haluan itse olla kisojen kanssa tekemisissä niin vähän kun mahdollista. Monet paikalliset aktivistit eivät kuitenkaan innostu boikotista. Memorial-ihmisoikeusjärjestön Sotšin siirtolaistyön koordinaattorin Semjon Simonovin mielestä boikotissa ei ole järkeä. Hän kehottaa kisoihin osallistuvia urheilijoita ja vieraita käyttämään hyväkseen tilaisuuden tiedon levittämiseen Venäjän ihmisoikeusongelmista.

Kisat ovat paitsi riesa myös mahdollisuus, ja ilman niitä sekä Sini Saarela että Pussy Riot olisivat todennäköisesti yhä vankilassa.

Boikottiin ei kehota myöskään alueen merkittävin ympäristöjärjestö Environmental Watch of North Caucasus. Järjestön aktivisti Jevgeni Vitiško tuomittiin joulukuussa kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Hän osallistui alueen maaherran loma-asunnon luona mielenosoitukseen, jonka aikana laittomasti rakennettuun aitaan maalattiin iskulauseita. Todellinen syy Vitiškon vangitsemiseen on hänen toimintansa olympialaisten aiheuttamia ja muita ympäristötuhoja vastaan.

Venäläisistä toimijoista boikottia kannattavat esimerkiksi Pussy Riot, ulkoparlamentaarinen vasemmisto ja anarkistit.

Venäjällä seurataan tarkkaan, ketkä valtionpäämiehet osallistuvat kisoihin. Poisjäännit tulkitaan kannanotoiksi myös silloin, kun ne eivät sellaisia ole.

Onneksi nykyään osallistumisestaan päättävät urheilijat itse eikä valtiojohto. Itse soisin kaiken kunnian menestyksestä urheilijalle, ja minun puolestani kisoissa voitaisiin kilpailla ilman valtioiden lippuja.

Antti Rautiainen

Kirjoitus on alunperin julkaistu Voima-lehdessä 1/2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset