Antti Rautiainen

Ukrainan protesteissa on vasemmistoakin mukana

Yli kaksi kuukautta jatkuneet Euromaidan-protestit ovat pakottaneet vasemmiston tekemään vaikeita valintoja.

Presidentti Viktor Janukovytšin kansansuosio on pohjalukemissa takkuilevan talouden, korruption ja autoritaaristen otteiden vuoksi. Protesteja kuitenkin dominoivat liberaalit ja nationalistiset ryhmät, ja vastakkainasettelun kärjistyttyä kaikkein radikaaleimmat nationalistit ovat saaneet niissä yhä enemmän vaikutusvaltaa.

Tammikuun lopussa hallitus aloitti liennytyksen, ja pääministeri Mykola Azarov erosi 28. päivänä. Uutiset oppositioaktivistien kidutus- ja katoamistapauksista voivat kuitenkin vähentää halukkuutta neuvotteluihin ja kompromisseihin.

Ammattiyhdistykset

Ukrainan Vapaiden ammattiyhdistysten konfederaatio KVPU tukee protesteja. Järjestö on vaihtoehto valtiovetoiselle ja neutraalille Ammattiliittojen Federaatiolle, joka on Neuvostoliiton epäitsenäisten ammattiliittojen suora perillinen.

KVPU:n puheenjohtaja Mihail Volynets oli aikoinaan sittemmin vangitun oppositiojohtajan Julija Timošenkon populistisen puolueen edustaja Ukrainan parlamentissa. Kuten muutkin Yhdysvaltojen AFL-CIO:n tukemat ammattiliitot, KVPU on kaukana sosialismista, mutta joillekin Euromaidanin osanottajille sekin on liian vasemmistolainen.

Joulukuussa nationalistit viiltelivät veitsillä KVPU:n mielenosoitustelttaa, samalla kun he hakkasivat marxilaisen Borotba (eli Taistelu) -järjestön edustajia. Nationalistiset mielenosoittajat hyökkäsivät myös mielenosoituksiin liittyneitä feministejä vastaan ja tuhosivat heidän äitiyslomaa kannattaneet kylttinsä.

Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3116835/ukrainan-protesteissa-on-vasemmistoakin-mukana

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Tervetuloa vaan Suomen vasemmisto. Paikallinen äärioikeisto (Safka) ehti jo viikko sitten julistaa sisällissodan Ukrainaan ja alkoi jakamaan maata Zirinovskilaisessa hengessä :)

Noh, leikki sikseen. Tällä hetkellä Ukrainan parlamentti olisi se paikka jossa vasemmisto voisi vaikuttaa ja auttaa poliittisen takalukon aukaisussa tukemalla opposition aloitetta presidentin vallan rajoittamisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset