Antti Rautiainen

Miksi väkivalta kiihtyy Ukrainassa?

Ukraina oli tänään askeleen päässä täysmittaisesta sisällissodasta. Illalla parlamentti kielsi turvallisuuspalvelu SBU:ta aloittamasta “terrorisminvastaista operaatiota” mielenosoittajia vastaan, mutta yön aikana tulemme näkemään kuinka paljon parlamentilla on enää painoarvoa. Mikäli parlamentin päätöslauselmaa ei toimeenpanna, on vaikeaa kuvitella mikä vielä voisi estää täysmittaisen sodan. 

Tiedotusvälineet raportoivat yli 75 kuolleesta päivän aikana. Ilmeisesti suurin osa heistä on tarkka-ampujien surmaamia mielenosoittajia, mutta kuolleita on molemmilla puolilla. Tarkka-ampujien ilmeinen tarkoitus on provosoida mielenosoittajia yhä kovempaan väkivaltaan, mikä taas oikeuttaisi kaikkien mielenosoittajien ampumisen kovilla. Tämä on johdonmukaista toimintaa virkavallalta. Viimeiset kaksi päivää ovat osoittaneet, että tavanomaiset joukkojenhallinnan keinot eivät riitä mielenosoitusten hajoittamiseen, ja viranomaiset voivat voittaa vain kiihdyttämällä väkivallan kierrettä.

Myös mellakkapoliisien on raportoitu kuolleen tarkka-ampujien luodeista. Voi olla, että osa mielenosoittajista on aseistautunut tarkkuuskiväärein, mutta myös provokaatio on mahdollinen syy.

Eskalaation uusin kierros alkoi 18. helmikuuta, tuolloin mielenosoittajat yrittivät marssia parlamenttiin joka ei käsitellytkään ehdotusta presidentin valtaoikeuksien rajoittamisesta. Mielenosoitus oli väkivaltainen, kuten voi todeta kuvista täältä. Aluksi epäilin, että väkivalta olisi ollut äärioikeiston osallistujien tietoinen valinta. Eskalaatio on yhtä edullista heille kuin vallanpitäjillekin, Svoboda-puoluetta radikaalimmalla äärioikeistolla ei ole juurikaan mahdollisuuksia vaaleissa joten heidän on laskettava muiden keinojen varaan. Kontaktini Kiovassa kuitenkin vakuuttivat, että tiistain väkivalta (kuten hallitsevan Alueiden puolueen päämajan polttaminen) oli lähinnä spontaania reaktiota poliisiväkivaltaan, siihen liittynyt suunnitelmallisuutta eikä radikaali äärioikeisto edes ollut aloitteentekijänä.

Yksi joukkojenhallinnan perusperiaatteista on, että poliisi käyttää mahdollisimman vähän väkivaltaa, mutta aina yhtä askelta enemmän väkivaltaa kuin mielenosoittajat. Jos istut alas poliisin eteen, poliisi tönii ja kiskoo hiuksista. Jos tönit poliisia, polisii kaasuttaa ja lyö pampulla. Jos lyöt poliisia pampulla tai heität kivellä, poliisi vastaa kumiluodeilla. Jos ammut poliisia kumiluodeilla (kuten Kiovassa on tehty – Venäjällä ja Turkissa kumiluotiaseet ovat helposti saatavilla itsepuolustustarkoitukseen ja sieltä niitä tuodaan laittomasti Ukrainaan), poliisi vastaa ampumalla kovilla. Periaate on sama kaikkialla, myös Suomessa. Kiakkovierasjuhlissakin poliisi vastasi papattien heittelyyn ratsastamalla ihmisten päälle hevosilla. On muuten huomionarvoista, ettei Suomen valtamedia kutsu Kiovan mielenosoituksia mellakoiksi, vaikka niihin verrattuna kiakkovierasjuhlat eivät olleet yhtään mitään.

 On toki vaihtoehto istua kiltisti maassa ja ottaa poliisilta turpaan. Jos Kiovassa olisi tehty näin, mielenosoitukset olisi hajoitettu jo ajat sitten ja mikään ei olisi muuttunut. Eskalaation vaarana on kuitenkin täysmittainen sisällissota, jota ollaan jo lähellä. Janukovitšin korruptoituneisuudesta huolimatta Ukrainan valtavirtaopposition ohjelma ei mielestäni ole ihmishenkien uhraamisen arvoinen.

 Toivon ettei täysmittaiseen sotaan ajauduta, ja siksi en vielä ala spekuloimaan sillä miten se voisi päättyä. Eli lopetan tällä kertaa pariin valaisevaan linkkiin:

 Helsingin Sanomien kirjoitus 18.2. esittelee selkeästi, mitä länsimaiden liberaalit lupaavat Ukrainan asukkaille:

 “Sutelan mukaan ensimmäinen askel kohti Ukrainan kriisin ratkaisemista olisi siirtyä normaaleihin kaasuhintoihin.'”

Sitä voi itsekukin miettiä, mitä kaasun hinnan viisinkertaistaminen tarkoittaisi tavallisille ukrainalaisille. Jos EU ja IMF tuntisivat minkäänlaista inhimillistä vastuuta vaatimuksistaan, olisi tämän torstain verilöyly voitu välttää.

Lopuksi vielä Ukrainan Autonomisen työväenliiton Kiovan ryhmän päätöslauselma tilannetta koskien, englanninkielinen teksti on venäjänkielisen alla. Ryhmä valaisee kirjoituksessaan tapahtumien kulkua ja miksi molemmat osapuolet ovat osasyyllisiä väkivallan kiihtymiseen. Olen myös samaa mieltä ryhmän johtopäätösten kanssa - mikäli konflikti kiihtyy täysimittaiseksi sisällissodaksi, ei kannata sotia kummallakaan puolella.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Vielä syndikalistiaktivistin haastattelu, joka on kuitenkin tehty ennen 18.2. tapahtumia: http://avtonomia.net/2014/02/20/maidan-contradicti...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Pieni yksityiskohta, mutta ehkä ei niin merkityksetön:

Toteat että "Janukovitšin korruptoituneisuudesta huolimatta Ukrainan valtavirtaopposition ohjelma ei mielestäni ole ihmishenkien uhraamisen arvoinen."

Silti ainakin kuvia seuranneena minusta näyttää siltä, että moni mielenosoittaja on itse valmis aseistamattomana olemaan tarkka-ampujien maalitauluna asiansa puolesta. Kyllä siinä täytyy ihmisillä olla luja usko asiaansa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Syytätkö verilöylystä Hesaria vai "Sutelaa"? Linkkaamasi työväenliitto näyttää syyttävän EU:ta lähinnä siitä, ettei se puutu peliin tarpeeksi tehokkaasti.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Eihän nää sulje toisiaan pois. Mielestäni EU:n olisi pitänyt ehdottaa parempaa diiliä kuin Venäjä ehdotti. Jos Ukraina vajoaa kaaokseen, hinta EU:lle tulee olemaan paljon kovempi kuin raha jonka Venäjä tarjosi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset