Antti Rautiainen

Moskovalainen antifasisti jälleen vankilaan

Viime lauantaina anarkisti Aleksei Sutuga ja kymmenen muuta antifasistia otettiin kiinni kotimatkalla Moskovan Rock House -klubilla järjestetystä konsertista. Virkavalta väitti heidän “kiroilleen julkisella paikalla”. Kiinniotto oli kuitenkin teatteria – jo matkalla Izmailovon alueen poliisiasemalle Sutugaa kuulusteltiin hänen vierailuistaan Ukrainaan ja osallistumisesta Kiovan protesteihin.

Poliisien varsinainen suunnitelma selvisi sunnuntaina. Sutuga siirrettiin Izmailovosta Moskovan syyttäjän keskusvirastoon, ja hänelle luettiin syytteet tappelusta, joka tapahtui Moskovassa tammikuun 2. päivänä. Tuolloin Sutuga oli matkalla kotiin tuttujensa luota ystävänsä kanssa. Hän huomasi tappelun, jossa kuusi hänelle ennestään tuntematonta äärioikeistoaktivistia tappeli kolmen henkilön kanssa, joita Sutuga ei myöskään ollut aikaisemmin tavannut. Sutugan mukaan yksi kuudesta äärioikeistolaisesta oli aseistautunut kumiluoteja ampuvalla travmat-pistoolilla, Sutuga pyrki rauhoittamaan tappelun eikä sekaantumaan siihen. Nyt äärioikeistoaktivistit ovat asianomistajia, ja Sutugaa syytetään “järjestäytyneenä ryhmänä tehdystä huliganismista”, josta maksimituomio on seitsemän vuotta vankeutta.

Sutuga ehti olla vapaana alle vuoden, viime kesäkuussa hänet päästettiin vapaalle jalalle vastaamaan syytteisiin, jotka koskivat Vozduh-klubin tapahtumia joulukuussa 2011, tuolloin hän oli viettänyt tutkintavankeudessa yli vuoden. 10. tammikuuta Sutuga ja kolme muuta antifasistia armahdettiin myös Pussy Riotin vangitut jäsenet ja Greenpeacen aktivistien vapauttaneen armahduslain nojalla. Venäjän viranomaisille armahdus ei kuitenkaan tarkoita anteeksiantoa, kerran virkavallan hampaisiin joutunut Sutuga on merkitty mies. Hänet pyritään laittamaan vankilaan heti sopivan tilaisuuden koittaessa, koska hän ei luopunut vapauduttuaan poliittisesta toiminnasta vaan osallistui Kiovan protesteihin. Tiistaina Sutuga vangittiin vangitsemisoikeudenkäynnissä 8. toukokuuta asti, ja on todennäköistä että tutkintavankeus jatkuu myös tästä eteenpäin.

Sutuga päästettiin kesällä vapaalle huomattavaa takuusummaa vastaan, jota ei ole vielä palautettu, vaikka armahduksesta on kulunut neljä kuukautta. Uudet syytteet eivät kuitenkaan ole laillinen este takuusumman palauttamiselle. Moskovan Anarkistinen Musta Risti kerää rahaa Sutugan uusia asianajokustannuksia varten, lahjoituksen voi tehdä esimerkiksi Paypalin kautta.

Vozduhin tapauksen tarkoitus oli vangita tunnettu antifasisti Aleksei Olesinov, joka vangittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2009. Kolmas merkitty mies on antifasisti Aleksei Gaskarov, joka on myös toista kertaa vankilassa – kirjailija Pjotr Silajev kirjoitti Fifissä Gaskarovin ensimmäisestä vankilakokemuksesta vuonna 2010. Tutkintavankeudessa hengenvaaraan joutunut Gaskarov todettiin tuolloin syyttömäksi. Viime huhtikuussa Aleksei Gaskarov vangittiin toistamisiin osallistumisesta Putinin virkaanastujaismielenosoitukseen 6. toukokuuta 2012, ja nyt vuotta myöhemmin hänen oikeudenkäyntinsä alkaa vihdoin 14. huhtikuuta.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2014/huhtikuu/moskovalainen-antifasisti-jalleen-vankilaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Viime lauantaina anarkisti Aleksei Sutuga ja kymmenen muuta antifasistia otettiin kiinni kotimatkalla Moskovan Rock House -klubilla järjestetystä konsertista."

Ovatko nämä antifasistit samaa ryhmää kuin Suomessa esimerkiksi Safkan jäsenet mm. dosetti Johan Bäckman ja entinen kirkkoherra Molarius?

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Erland,

melko iso osa suomalaisista tietää Johan Bäckmanin kiivaaksi fasistiksi, jonka venäläinen ystävä, Putinin neuvonantaja, Moskovan valtionyliopiston professori Dugin, on tunnustuksellinen fasisti, mystikko, kiihkeä ortodoksi ja imperialisti. Dugin meni Krimin kaappauksesta niin hurmokseen, että sanoi Krimin olevan vasta alkua - tullaan palauttamaan kaikki imperialistiseen Venäjään kuuluneet maat ja alueet sekä tietenkin myös imperialistisen Neuvostoliiton vaikutuspiiriin kuuluneet. Duginin aatoksiin liittyy sujuvasti Bäckmaninkin villi mielikuvien laukka, jonka mukaan Suomi on pieni mitätön maa, jolla ei ole koskaan mitään historiaa ollutkaan eikä tule olemaan.

Käyttäjän MattiAalto kuva
Matti Aalto

On tämä kyllä yhtä sotkua. On fasistisen Oikean Sektorin rinnalla taistelevia venäläisiä antifasisteja ja Safkaan kuuluvia suomalaisia fasisteja... otappa tuosta sitten selvää.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Taisto Vanhapelto. Laitoitpa erittäin hyvin kansalaisaktivisti dosentti Johan Bäckmanin siihen rakoon, mihin hän kuuluu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset