Antti Rautiainen

Kivinokan mökit pitäisi repiä

Yle uutisoi, että Kokoomus on jäämässä yksin Kivinokan rakentamissuunnitelmien kanssa - “Kivinokka säilymässä virkistyskäytössä”.

Uutisen otsikko on harhaanjohtava, Kivinokka kun ei ole virkistyskäytössä. Sen estävät rumat ja harvoja hyödyttävät mökit, joilla suurin osa niemestä on täytetty. 

Vietin elämäni ensimmäiset 20-vuotta tällä puolella Itä-Helsinkiä, ja Viikki ja jossain määrin myös Kivinokan pohjoisranta olivat minulle tuolloin tärkeitä henkireikiä. Muualla Kivinokassa en kuitenkaan pyörinyt lapsena juuri koskaan, koska siellä on jatkuvasti jonkun pihamaalla. Kivinokan uimarannalla kyllä kävin, mutta kaikki rakennussuunnitelmat joista nyt keskustellaan olisivat jättäneet uimarannan ja Kivinokan pohjoislaidan ennalleen.

Jos Kivinokasta halutaan oikeasti tehdä helsinkiläisiä hyödyttävä ulkoilualue, mökit pitäisi repiä. Siirtolapuutarhan voisi ehkä jättää, koska siellä mitään varsinaista “luontoa” ei ole lainkaan.

Kivinokka oli syntyessään kaupungin reunalla, eikä aluetta käyttävällä työväestöllä ollut välttämättä varaa edes maksaa raitiotievaunusta Kulosaareen, joten heidän piti kävellä koko matka Kivinokkaan. Uusi vastaava mökkialue voitaisiin rakentaa vaikkapa Sipoosta Helsinkiin liitetyille maa-alueille tai Sipoon rajan taakse, ja sinne pääsisi silti kätevämmin kun työväestö pääsi Kivinokkaan 100 vuotta sitten.

Vuosisadan alkupuolella Kivinokkaan sai rakentaa vain väliaikaisia majoja, jotka piti purkaa syksyn koittaessa. Sota-aikana kuitenkin kontrolli löystyi, ja mökit muuttuivat ympärivuotisiksi. En ymmärrä miksi tätä virheliikettä ei ole korjattu, Kivinokka on nykyään keskellä kaupunkia. Yhtä järkevää olisi antaa töölönlahden ranta mökkeilijöiden yksityiskäyttöön.

Kampanja “Kivinokan puolesta” jätti minut täysin välinpitämättömäksi, koska se oli selvästi mökkejä käyttävien nimbyilijöiden organisoima. Liikkeen ehdotuksessa uudistuneeksi Kivinokaksi niemi on edelleen mökkeilijöiden yksityiskäytössä. Mielumin olisin nähnyt Kivinokassa 6000 asuntoa kuin muutama sata kaiken tilan vievää rumaa mökkiä – siis jos nämä kaksi ovat ainoat vaihtoehdot. Vaikka minulla ei olisikaan varaa asua uusissa asunnoissa, nuo asunnot olisivat Helsingissä tarpeen.

Kivinokkaliike on hyvä osoitus siitä, miten pieni joukko, joka on sattumalta saanut itselleen jonkinlaisen etuoikeuden, voi kyetä esittämään tämän etuoikeuden säilyttämisen “tärkeänä luonnon- ja kulttuuriarvona”, jota sitten vihreiden ja vasemmiston pitää kannattaa.

Jos Kivinokasta haluttaisiin tehdä oikea virkistysalue, kaikki mökit pitäisi repiä ensi tilassa. Aivan samalla tavalla Vartiosaareen pitäisi rakentaa silta tai lossi jotta siitä tulisi aidosti kaikkia helsinkiläisiä hyödyttävä virkistysalue.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset