Antti Rautiainen

Miksi poliisi kosti vappuna?

Tänä vuonna poliisi teki ennennäkemättömän päätökset kieltää liput Tampereen vapunaaton marssilla ja osittain myös Helsingin vappumarssilla. Viimeksi lippuihin on puututtu 30-luvulla – tällöin kiellettiin punaliput ja vappuna marssittiin tyhjien salkojen kanssa. Nyt kiellettiin salotkin. Kun natsit Kansallisesta Vastarintaliikkeestä vielä hyökkäsivät Porin vappujuhlaan savupommein, voi sanoa että tänä vappuna päästiin sangen 30-lukulaisiin tunnelmiin. 

Tampereella poliisi häiritsi rauhallisesti sujunutta vapunaaton marssia monin tavoin, ja tuli paikalle esitellen näyttävästi FN 303 – kuula-aseita. Aseiden valmistaja Fabrique Nationale de Herstal markkinoi niitä nimikkeellä “less lethal weapon”, eli “vähemmän kuolettava ase”, eli epäonnisessa tilanteessa ne voivat olla myös kuolettavia. Esimerkiksi vuonna 2004 Bostonin poliisi tappoi FN 303-aseella vahingossa satunnaisen ohikulkijan Victoria Snelgroven , minkä jälkeen poliisi tuhosi kaikki ostamansa aseet. Suomalaiseen joukkojenhallintaan aseet on kuitenkin kelpuutettu. Ilmeisesti poliisia jäi niin paljon  harmitttamaan papattien heittely kiakkovierasjuhlilla, että pyssyt tuotiin paikalle jotta heittelyyn voitaisiin puuttua jatkossa “vähemmän kuolettavin” keinoin. Yhteenvedon poliisin kiusanteosta Tampereella voi lukea täältä. 

Sumputus Helsingissä

Helsingissä poliisi saartoi vappumarssin anarkistisen blokin ja teki kiinniottoja. Poliisi perusteli kiinniottoja sillä, että "vappumarssijoilla oli lippusaloiksi naamioituja, toisesta päästä teroitettuja astaloita". Tänään poliisi julkaisi kuvia kolmesta takavarikoidusta lipusta, joista yhden tanko on päästään terotettu. Nämä kolme kelpaisivatkin lyöntiaseeksi, mutta takavarikoituja lippuja esitellään valikoivasti – esimerkiksi tässä Helsingin Sanomien videossa näkyy 12. sekunnin kohdalla kiinniotetulta mielenosoittajalta takavarikoitu onkivavasta tehty lipputanko, siitä on tarkempi kuva tämän päivän metro-lehden kannessa, kansikuvaa en kuitenkaan löytänyt netistä. Tämäkään lippu kelpaisi aseeksi. Osalla kiinniotetuista ei silminnäkijöiden mukaan edes ollut lippuja. 

Itse sain paikanpäällä melko järeällä tangolla varustetun lipun, se oli kuitenkin kuvassa olevia pidempi ja kapeampi. Poliisi yritti hätistellä minua saartorenkaan sisään mutta kieltäydyin epäkohteliaasti. Poliisi ei missään vaiheessa pyytänyt minun lippuani, enkä huomannut heidän pyytävän kenenkään muunkaan lippua. Kiinniotot vaikuttivat minusta lähinnä mielivaltaisilta uusien joukkojenhallintatekniikoiden harjoittelemiselta. Paikalla olikin vieras Saksan poliisista (1,2)
, kenties hänelle haluttiin esitellä Suomen poliisin osaamista. Tietääkseni Saksan poliisi onkin Euroopan tehokkain joukkojenhallinnassa joten poliisiyhteistyö heidän kanssaan on loogista, tosin saksalaiset tekniikat perustuvat valtavaan poliisien määrään joten voi olla etteivät ne aina ole Suomessa mahdollisia.

Minua harmitti etteivät mielenosoittajat kykeneet vastarintaan sumputtamista ja satunnaisia kiinniottoja vastaan. Lopulta tämä passiivisuus kuitenkin kääntyi anarkistien eduksi, koska yli sata muuta mielenosoittajaa, esimerkiksi feministien ja Sitoutumattoman vasemmiston blokit ja monet Vasemmistonuoret jäivät moraalisesti tukemaan saarroksiin joutuneita .Blokin lopulta päästessä liikkeelle yli puoli tuntia muun vappumarssin jälkeen siinä oli noin 230 osanottajaa, yli kaksi kertaa enemmän kuin alunperin.

Marssijärjestyksestä 

Tänään Kansan uutisten verkkolehdessä SAK:n pääkaupunkiseudun paikallisjärjestön puheenjohtaja Simo Utriainen kertoi, että anarkistien häätäminen jonon hännille oli mielenosoituksen järjestäjien yhteinen päätös. Viime vuonna anarkistit marssivat jonon keskellä, eikä se tuntunut häiritsevän ketään, paitsi ratsupoliiseja jotka yrittivät estää anarkistien eroamisen marssista omaa Tokoinrannassa järjestettyä vappujuhlaansa kohti. Tuolloin ratsut tietenkin pillastuivat mikä johti vakavaan vaaratilanteeseen, mutta lopulta ratsupoliisit tulivat järkiinsä ja häipyivät. Tänä vuonna anarkistien sijoittuminen kulkueen keskivaiheille, siirtolaisten vasemmistojärjestöjen ja vasemmistonuorien väliin ei tuntunut myöskään häiritsevän letkassa anarkistien naapureina olleita. 

SAK, SDP ja Vasemmistoliitto ovat uusia tulijoita elvytetyillä vappumarsseilla. Lipposen porvarihallituksen aikana 1995-1999 he vaalivat kansan yhtenäisyyttä järjestämällä vain juhlan Hakaniemen torilla ja pitäytymällä marssimisesta. Vuodesta 2000 eteenpäin he ovat marssineet jälleen, ja ovat mielestäni  tervetulleita, kunhan eivät ala yksipuolisesti komentelemaan anarkisteja ja muita  jotka marssivat heidän puolestaan silloin kun se ei ollut muodikasta. Vappu ei edes olisi työväen juhlapäivä, elleivät Yhdysvaltain viranomaiset olisi hirttäneet neljää anarkistista ammattiyhdistysaktivistia Chicagossa vuonna 1887. 

Marssijärjestys voi toki olla hankala kysymys heille jotka kärsivät ylisuuresta poliittisesta egosta, ja jotka ovat vakuuttuneita siitä että he ovat itse ainoita legitiimejä työväenluokan intressien edustajia. En ole varma kiinnostaako minua edes neuvotella tällaisten tyyppien kanssa. 

Minulle on aika lailla se ja sama missä kohdassa anarkistiblokki on, kunhan sitä ei paikalleen komenna joku ay-demari joka on joku kuvitellut marssijärjestystraditioita joita ei ole koskaan ollutkaan. SAK on toki noin 500 kertaa suurempi kuin Suomen anarkistiliike ja SDP:kin monikymmenkertainen, mutta vappumarssilla voimasuhteet ovat tasaisempia eikä demarien blokissa ole välttämättä enempää väkeä kuin anarkistien matkassa. 

Itse en ollut marssin anarkistiblokkia järjestämässä, enkä tiedä ovatko sen järjestäjät olleet “virallisiin järjestäjiin” yhteydessä marssijärjestyksestä. Koska blokkien kokoa on vaikeaa ennustaa, mielestäni ainoa järkevä tapa olisi päättää marssijärjestys arpomalla. Näin se käytännössä tapahtuikin viime vuonna, koska kaikki menivät jonoon sattumanvaraisesti.  Mitä tämä vappumarssin "järjestäminen" oikeastaan on muuta kuin viestin levittämistä ja rekvisiitan tuomista? Anarkistit tekivät tätä ihan samalla tavalla kuin SAK:n demarit, tosin jälkimmäisistä poiketen ilman (ay-jäsenmaksurahoilla) kustannettua palkkaa.

Anarkistien häätäminen jonon perälle johtuu pyrkimyksestä marginalisoida anarkistit pois työväenliikkeestä. Heidän mukanaan halutaan ajaa pois kaikki muutkin jotka eivät sovi SAK:n demarijohdon vaalimaan kuvaan työväenluokasta deflaatiopolitiikkaa kannattavina Urpilaisen äänestäjinä, joiden mielestä pitkäaikaistyöttömän paikka on leipäjonossa koska perusturvaa ei voi korottaa eurollakaan jos ansiosidonnaista ei samalla koroteta kahdella. Kutsumalla poliisin tätä marginalisointia toimeenpanemaan SAK-byrokraatit osoittivat kenen puolella he viime kädessä ovat. En todellakaan mene mihinkään jonon perälle hajuraon päähän "kunniallisesta vasemmistosta" jos joku tällainen vappumarssien uusi tulokas sitä minulta vaatii. 

Marssin virallisille järjestäjillekin taisi tulla yllätyksenä, että poliisi ei päästänyt anarkistiblokkia liikkeelle vielä pitkään aikaan senkään jälkeen kun he olivat näyttäneet vihreää valoa. 
Ensi vuonna neuvottelut kaikkien marssille osallistuvien ryhmien kesken voisivat olla tarkoituksenmukaisia, mutta lähtötilanne jossa yksi ryhmä usuttaa poliisit toisen kimppuun ei ole kovin hedelmällinen neuvotteluita varten. 

Kosto kiakkovierasjuhlista

Anarkisteille oli onnenpotku, että poliisi kävi katkomassa myös Vasemmistonuorten lipputankoja – muuten media olisi nielaissut poliisin version tapahtumista sellaisenaan. Poliisin tiedotuksen vastahyökkäys pyrkii tänään erottelemaan Vasemmistonuoret anarkisteista, ensimmäisiltä on pyydetty anteeksi ja jälkimmäisiä syytellään. Anarkistien kiinniotto oli kuitenkin myös sattumanvaraista.  

Itse olen nähnyt Suomessa ja Venäjällä erilaisia poliisin ylilyöntejä jo parinkymmenen vuoden ajan, ja siksi oma käsitykseni siitä mikä on “normaalia” poliisilta odotettavaa toimintaa saattaa olla pahasti vääristynyt. Hyvä että Etelä-Suomen vasemmistonuoret  ja Sitoutumaton vasemmisto  jaksoivat tyrmistyä toiminnasta, joka tuntui minusta vain tavanomaiselta sikailulta joka ei erityisemmin yllättänyt. 

Moskovassa vuonna 2008 anarkistien vappumarssiblokki sumputettiin samaan tapaan kun eilen Helsingissä ja päästettiin lähtemään jonon viimeisenä. Mutta Moskovassakaan poliisi ei Putinin ensimmäisten 12 vuoden aikana koskaan puuttunut lippuihin, vasta vuonna 2011 alettiin rajoittaa puisia lippusalkoja. Eilisen kaltaisia muovisten lippusalkojen väkivaltaisia takavarikkoja en ole koskaan nähnyt edes Moskovassa. 

Poliisin koventuneiden otteiden pääsyy ovat kiakkovierasjuhlat. On erikoista, että poliisi pitää kiakkovierasjuhlia jonkinlaisena nöyryyttävänä tappiona jonka toistuminen pyritään estämään hinnalla millä hyvänsä.  

Mielestäni poliisi saavutti kiakkovierasjuhlilla kaikki strategiset tavoitteensa, yhtäkään poliisin turvaamaa kohdetta ei vahingoitettu mitenkään. En näe miten poliisi olisi voinut toimia “tehokkaammin” resurssiensa puitteissa, Kiakkovierasjuhlat olivat niin suuret (yli 400 osanottajaa), että sumputus olisi vaatinut Smash ASEM-vastaoperaation kokoluokkaa olevia resursseja (vuonna 2006 mukana oli myös rajavartiosto), ja silloin Tampere-talon puolustukseen ei välttämättä olisi riittänyt resursseja alueen valtavan pinta-alan vuoksi. 

Sisäministerön kiakkovierasjuhlia käsitellyt tilannekatsaus arvioi  mielestäni todenmukaisesti kiakkovierasjuhlien kahnauksien mittakaavan. Jostain syystä poliisi operatiivinen johto ei ole ministeriön kanssa samaa mieltä – onko poliittinen johto tai poliisin johtoporras asettanut operatiiviselle johdolle täysin epärealistisia vaatimuksia? Tällainen totalistinen ajattelu jonka mukaan kaikki muu paitsi täydellinen voitto on tappio on vaarallista. Poliisi haluaa nyt nitistää etukäteen kaikenlaisen häiriön mahdollisuudenkin, ja rapatessa tulee varmasti roiskumaan jatkossakin.  

Osa kiakkovieraista ja Nyt saa riittää-mielenosoittajista on toki halukasta fyysiseen konfrontaatioon, joten poliisin aggressiivisuuden kasvaminen ja kilpavarustelu on myös odotettavaa vastareaktiota. Itse kritisoin kiakkovierasjuhlien osanottajien taktiikkaa, mutta pidemmän päälle vastakkainasettelun kasvaminen tuntuu väistämättömältä. Suomen yhteiskuntajärjestelmä, kuten oikeastaan mikä tahansa kapitalismi perustuu edunajamispolitiikkaan, ja se edellyttää myös taloudellisia painostuskeinoja. Rakennemuutoksen, ja yleisesti tekninen kehitys on kuitenkin nyt siinä pisteessä, että tarpeettomaksi käyneiden työpaikkojen tilalle ei enää synny uusia työpaikkoja entiseen tahtiin. On vaikea nähdä sille yhä kasvavalle joukolle ihmisiä, jota tuotantojärjestelmä ei tarvitse lainkaan, mitään muita edunajokanavia kuin mellakointi. Koska anarkistit pyrkivät kapitalistisen työnjaon kyseenalaistamiseen, on anarkisteille luontevaa esiintyä tämän mellakoinnin oikeuttajina.

Sattumanvaraisesti sakotettujen marssijoiden sakkokulut ovat yli 1000 euroa. Helsingin Anarkistinen Musta Risti on ilmoittanut facebookissa, että lauantaina järjestettävän konsertin mahdolliset voitot menevät näihin sakkokuluihin . Mikäli ei siedä tarjolla olevaa musiikkilajia, voi käydä maksamassa sisäänpääsymaksun ja jatkaa iltaansa jossain muualla. 

Antti Rautiainen

Kannattaa myös lukua Vallankumouksen hedelmät-blogin kirjoitus vapun tapahtumista Helsingissä:
http://www.vallankumous.org/blogi/2014/05/01/vappumarssi-poliisi-ja-lipp...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Mikko Saarinen

Miksi ette sido lippujanne pitkiin ilmapalloihin:
http://www.aliexpress.com/item-img/Free-shipping-l...

Ne eivät ole astaloita eikä niillä hakkaaminen satu. Jos niihin laittaa ilmaa keveämpää kaasua, ne myös kannattelevat lippua.

Ilmapallo ei ole kuitenkaan ekologinen tuote, joten oikea vihervasemmistolainen anarkisti-hippi-piiperö ei voisi sitä käyttää. Voisiko lipputangon rakentaa jostain syötävästä aineesta, kuten tofusta tai ruispatongista?

Andras Lahdelma

"Miksi ette sido lippujanne pitkiin ilmapalloihin"

Tässä nyt kansalainen ei ole selvästikään sisäistänyt riittävästi yleisen ja julkisen turvallisuuden näkökohtia suhteessa kokoontumisvapauteen.

Ensinnäkin ilmapallo voi räjähtää. Jo tämän vuoksi yli kymmenen ilmapallon asianmukainen käyttö julkisella paikalla edellyttää EU:n asiaa koskevien yhdenmukaisten säädösten hengessä kuulosuojainten käyttöä. Vaatimus koskee paitsi mielenilmauksen osallistujia, myös kaikkia 100 metrin säteellä kokoontumispaikasta oleskelevia henkilöitä. Samalla on huolehdittava siitä, että ilmapallot ovat ammattilaisen asianmukaisesti esitäyttämiä, jolloin niiden tavanomaiseen täyttämiseen liittyvä ilmeinen julkisella paikalla tapahtuvan epäisanmaallisen pandemian riski saadaan minimoitua.

On mainittava kolmaskin tärkeä turvallisuuspoliittinen seikka, jonka suhteen näytät olevan tällä haavaa selvästi lisävalistuksen tarpeessa. Kukaan ei nimittäin voi ennen sisäministeriön valvoman ja EU:n komission nimittämän alakohtaisen konsortion hyväksymän EU:n laajuisen virallisen sinettijärjestelmän käyttöönottoa tietää varmasti, mikä on ilmapallojen sisältö. Näin ollen jokin toistaiseksi valvonnan piiriin kuulumaton taho voi esimerkiksi sujauttaa niihin divetymonoksidia. Voin kertoa kokemuksesta, että siinä vaiheessa maailmanloppu on hyvin lähellä.

Eivätkä ongelmat lopu suinkaan tähän. Esimerkiksi ilmapallojen materiaalien mahdollisia allergeenisiä tai karsinogeenisiä pitkäaikaisvaikutuksia en ole päässyt tässä vielä edes sivuamaan. Tästä ja muista aiheista olen valmis tekemään maksullisen lisäselvityksen pyynnöstä.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Max Weberin klassisen määritelmän mukaan valtio on organisaatio, jolla on legitiimi väkivaltamonopoli tietyllä maantieteellisellä alueella.

Legitimiteetti on sitten Weberin muuttunut monin paikoin lähinnä legaliteetiksi, joka sekin on valikoivaa. En sinänsä fanita valtiota, ja juutalaiset pärjäsivät hyvin parituhatta vuotta kymmenellä lakipykälällä, mutta kun meillä lainsäädäntöä on hieman enemmän, ja sen varassa systeemin pitäisi toimia, niin tulkitsen nyt sitten meikäläistä. En väitä kykeneväni likikään samaan luovuuteen tulkinnassa kuin poliisi.

Lippuja takavarikoitiin systemaattisesti myös muualla kuin Tampereella ja Helsingissä, ja tulkinta ainakin anarkistien kohdalla kielletyn esineen suhteen oli tänä vappuna varsin lavea, jolloin on syytä kysyä, oliko kyseessä Pohan yleisohje, mutta ehkä Paatero sen kertoo. Jos näin on, niin asia ei ole enää poliisin ja mielenosoittajien keskinäinen asia, vaan vaatii huomattavasti laajemman käsittelyn julkisuudessa.

Puiset lipunkannakkeet olivat "astaloita", sähköjohtojen suojaamiseen kätetystä muoviputkesta tehdyt "puhallusputkia". Joku on Pohassa järsinyt useammankin kynän strategiapalavereissa...

Poliisin tulee toimia viranhoidossaan korostetusti lakia noudattaen, tämä tarkoittaa myös tasaveroista kohtelua lipun väristä riippumatta. Useimman muun kansalaisen, anarkistin tai ei, kohdalla laki taas ei ole työväline ja oikeuta esimerkiksi voimankäyttöä. Poliisin voimankäyttöä ohjeistavat pääosin Pakkokeinolaki ja Poliisilaki, ja ne ovat luonnollisesti myös poliisin toimintaa velvoittavia.

Jos potkaisee JouHan suojatonta poliisia, kyseessä on virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, joka siirtyy esitutkinnan ja syyteharkinnan jälkeen oikeuteen, ja rangaistusminimi on puoli vuotta. Montako esitutkintaa, jotka siirtyvät syyteharkintaan tuolla rikosnimikkeellä vappumarssi poiki, ja montako esitutkintaa, jotka johtavat syyteharkintaan ylipäänsä? Ei järin monta tutkintaa, mutta hutkintaa siitäkin edestä. Valtion sakkosaamiset pyöreän tonnin rangaistusmääräysmenettelyinä, eli laitoksella kirjoitettuina lappuina.

Siitä sen sijaan olen kohtuullisen vakuuttunut, että tutkintaan päätyy jokunen poliisi, ja kanteluita tehdään lukuisia. Mutta annetaan Paateron ensin selittää.

Toteutuiko mm. Helsingissä tämä?

Pakkokeinolaki

3 §
Vähimmän haitan periaate

Pakkokeinon käytöllä ei kenenkään oikeuksiin saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä käytön tarkoituksen saavuttamiseksi.

Pakkokeinon käytöllä ei saa aiheuttaa kenellekään tarpeettomasti vahinkoa tai haittaa.

2 luku
Kiinniottaminen, pidättäminen ja vangitseminen

Kiinniottaminen
1 §
Poliisimiehen kiinniotto-oikeus

Poliisimies saa rikoksen selvittämistä varten ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn.

Poliisimies saa myös ottaa kiinni rikoksesta epäillyn, joka on määrätty pidätettäväksi tai vangittavaksi. Poliisimies saa lisäksi ottaa tuomioistuimen pääkäsittelyn tai päätösharkinnan aikana kiinni vastaajan, jonka vangitsemista on vaadittu tuomitsemisen yhteydessä, jos kiinniottaminen on tarpeen hänen poistumisensa estämiseksi.

---

Perustuslaki

2 §
Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Kokoontumislaki

4 §
Turvaamis- ja edistämisvelvollisuus

Julkisen vallan on edistettävä kokoontumisvapauden käyttämistä turvaamalla oikeus kokoontua ilman ulkopuolista häiriötä ja luomalla edellytyksiä yleisten kokousten järjestämiselle.

6 §
Osallistumisoikeus yleiseen kokoukseen

Jokaisella on oikeus osallistua yleiseen kokoukseen.

11 §
Kokousvälineet

Yleisessä kokouksessa saa käyttää julisteita, tunnuksia, äänenvahvistimia ja muita tavanomaisia kokousvälineitä sekä tilapäisiä rakennelmia. Järjestäjän on tällöin huolehdittava siitä, etteivät ne aiheuta vaaraa tai kohtuutonta haittaa osanottajille, sivullisille tai ympäristölle.

23 §
Kielletyt esineet ja aineet

Yleisessä kokouksessa tai yleisötilaisuudessa taikka niiden välittömässä läheisyydessä ei saa pitää hallussa ampuma-asetta, räjähdysainetta, teräasetta tai muuta sellaista esinettä tai ainetta, jota on perusteltua aihetta epäillä voitavan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen.

Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske viran tai tehtävän vuoksi tarpeellista tai virkapukuun kuuluvaa aseistusta eikä tilaisuuden ohjelmassa tai urheilukilpailuissa tarvittavia esineitä tai aineita.

Järjestäjällä ja poliisilla on oikeus kieltää päihdyttävien aineiden hallussapito yleisessä kokouksessa tai yleisötilaisuudessa.

Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi järjestäjällä ja poliisilla on myös oikeus määrätä järjestyksenvalvoja tarkastamaan tilaisuuden osanottajat ja näiden mukana olevat tavarat, jos tämä on tarpeen tilaisuuden erityisluonteen vuoksi tai on perusteltua aihetta epäillä, että tilaisuuteen osallistuvilla on hallussaan 1 momentissa tai 3 momentin nojalla kiellettyjä esineitä tai aineita. Järjestyksenvalvojan tekemästä tarkastuksesta säädetään järjestyksenvalvojista annetussa laissa.

---

Vappumarssi, mielnosoitus tms. on juridisesti julkinen kokous, ja epäily esim. siitä, että lipputanko on tarkoituksellisesti muokattu astaloksi, tarkoittaa sitä, että asian tarkastaa järjestäjä tai poliisi ja toimii sen mukaisesti, mitä tarkastuksessa ilmenee. Systemaattinen ja mielivaltainen, lain tarkoittamien kokousvälineiden tuhoaminen on rikos.

Lipun kantamiseen käytettävää välinettä on lähtökohtaisesti pidettävä Kokontumislain 11§:n tarkoittamana kokousvälineenä ja osana tunnusta.

---

Tuo Kokoontumislain 23§:n poikeus siitä, että muuten kielletyt esineet ovat hyväksyttyjä yleisessä kokouksessa, urhelukilpailussa jne... perustuu esitöiden pohjalta tarpeeseen ja tarkoituksenmukaisuuteen; jos urheilukilpailussa heitetään keihästä, sen on lajin luonteen vuoksi oltava terävä. Aivan samoin, jos lippu tai banderolli on tarkoitus pystyttää maahan, tuo tarve ja tarkoituksenmukaisuus täyttyy, eli keppi voi olla teroitettu, ja vaikka se sellaisenaan on kielletty esine, Kokoontumislain 23§:n 2mom. antaa sille kokousvälineen statuksen, ja sen hallussapito on sallittua.

Kielletyistä esineistä säädetän nykyisin tarkemmin Järjestyslaissa, joka määrittää asian laajemmin; millaisten esineiden tai aineiden hallussapito julkisella paikalla on kielletty ylipäänsä, ja myös se oleellinen poikkeus; "...ei koske esineitä tai aineita, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen."

Järjestyslaki,laadittiin korvaamaan kirjavat järjestyssäännöt ja mm. teräaselaki, ja se on ollut sinänsä hyvä työkalu, joka jättää viranomaiselle tai esim. järjestyksenvalvojalle riittävän laajan tulkinnanvaran ns. maalaisjärjen pohjalta.

Kun lakia taas tulkitaan poliisihallituksen nyt tekemällä tavalla, vaikutus on suunnilleen sama, kuin jos kirvesmies hakkaisi lautaan ruuvia vasaralla; työkalussa ei ole vikaa, mutta käyttäjän osaamisesta ei voi sanoa samaa; tuloksena on vain haljennut lauta.

Jos esim. liputanko on teroitettu, sen takavarikoiminen tai tuhoaminen etukäteen edellyttää jo syyttömyysolettaman pohjalta perusteltua epäilyä siitä, että kokousvälinettä on tarkoitus käyttää astalona, pelkkä potentiaalinen oletus ei riitä. "...jota on perusteltua aihetta epäillä voitavan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen." (Kokoontumislaki 23§)

Siinä vaiheessa, jos mitä tahansa kokousvälinettä, olipa kyseessä muuten kielletty esine tai ei, käytetään henkilön tai omaisuuden vahingoittamiseen tai yritykseen, takavarikointi on luonnollisesti sallittua. Jos tällaisessa tilanteessa asia etenee tutkintaan, takavarikoidun esineen hävittäminen poliisin toimesta on todisteen tuhoamista.

Pakkokeinolaki

7 luku
Takavarikoiminen ja asiakirjan jäljentäminen

1 §
Takavarikoimisen edellytykset

Esine, omaisuus tai asiakirja voidaan takavarikoida, jos on syytä olettaa, että:

1) sitä voidaan käyttää todisteena rikosasiassa;

2) se on rikoksella joltakulta viety; tai

3) se tuomitaan menetetyksi.

---

13 §
Takavarikon kohteen säilyttäminen

Takavarikon toimittajan on otettava takavarikoitu esine, omaisuus ja asiakirja haltuunsa tai pantava se varmaan säilöön.

Takavarikon kohde voidaan jättää haltijalleen, jollei se vaaranna takavarikon tarkoitusta. Haltijaa on tällöin kiellettävä luovuttamasta, hukkaamasta ja hävittämästä kohdetta. Kohde on myös tarvittaessa merkittävä siten, että se selvästi havaitaan takavarikoiduksi. Haltijaa voidaan kieltää käyttämästä kohdetta.

Takavarikon kohde on säilytettävä sellaisenaan ja sitä on hoidettava huolellisesti. Poliisilaitoksen päällikkö tai poliisin valtakunnallisen yksikön päällikkö voi määrätä kohteen myytäväksi heti, kun ilmenee, että se on helposti pilaantuva, pian häviävä, arvoltaan nopeasti aleneva tai erittäin kallishoitoinen. Todistelutarkoitukseen takavarikoidulle kohteelle saadaan tehdä kokeita, jos se on tarpeen rikoksen selvittämiseksi.

---

Puukeppiä, rimaa tms. voidaan pitää vähäarvoisena, jolloin siihen voidaan soveltaa pakkokeinolain 24§:ää esineen tuhoamisesta. Sen sijaan esim. puusepäntyönä valmistettua lipputankoa, jolla voi olla myös ikänsä ja hstoriansa vuoksi merkittäviä immateriaalisia arvoja, ei voi pitää lain tarkoittamalla tavalla vähäarvoisena.

24 §
Takavarikoimisen sijasta suoritettava toimenpide

Vähäarvoinen esine tai esine, jonka hallussapito on rangaistavaa, voidaan pidättämiseen oikeutetun virkamiehen päätöksellä takavarikoimisen sijasta hävittää, ottaa valtion käyttöön tai myydä, jos esine ilmeisesti tuomittaisiin valtiolle menetetyksi eikä sitä tarvita oikeudenkäynnissä todisteena.

Edellä 1 momentissa tarkoitettu toimenpide on tehtävä todistettavasti ja siitä on viipymättä ilmoitettava sille, jolta tai jonka luona esine on otettu haltuun, jos hän ei ole ollut paikalla esinettä haltuun otettaessa.

Edellä 1 momentissa tarkoitettuun toimenpiteeseen ja asianosaisen oikeuteen saada korvausta sovelletaan soveltuvin osin sakon täytäntöönpanosta annetun lain (672/2002) 4 luvun säännöksiä. Toimenpiteestä on laadittava pöytäkirja tai tehtävä merkintä muuhun asiakirjaan.

---

Itsenäisyyspäivänä 2013 paloi Tampereella poliisin lippu, ja jospa tuosta aiheutui jollekulle Pohassa jonkin sortin fiksaatio lippujen suhteen... Vaan ehkä Paatero kertoo, kun nyt on kysytty.

Helsingin Poliisilaitos pahoitteli tasa-arvoisesti Vasemmistonuorten lipputankojen tuhoa (poliisi muuten joutuu korvaamaan salot) sillä perusteella, että erehtyi pitämään niitä anarkistilippuina... Päivystävällä anarkistilla on vielä melkoinen työmaa edessään.
Ehkä virkamiesten käyttöön olisi hyvä laatia taulu eri lippuvariaatioista, niin olisi selvää, mitkä voidaan perustuslain 6§:n hengessä tuhota, mitä taas ei;

Perustuslaki

2 luku
Perusoikeudet

6 §
Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

(Ei koske anarkisteja)

---

Helsingin blokkaus oli toimintaa, jota (tosin täysin eri skaalassa) on meillä nähty lähinnä Smash Asemissa 2006, ja toiminnasta tuli mieleen tosiaan harjoitus tai näytös, kuten Rautiainen toteaa. Kiinniotot taas olivat täysin sattumanvaraisia.

Ei tarvitse olla Einstein päätelläkseen, mikä yksittäinen taho sai aikaan eniten tuhoa ja aiheutti kustannuksia Helsingin Vapussa...

Solidaarisuutensa osoittanut pinkki blokki sai sentään tasaveroisen kohtelun mustan kanssa. Tämänkään lipun ryöstöön ei tarvittu kuin puolenkymmentä riuskaa aktivistia...

(kuva)

http://tinyurl.com/osh3qp7

Käyttäjän AiriMantovaara-puolakka kuva
Airi Mantovaara-puolakka

Kiitos tästä perusteellisesta selityksestäsi; lakipykälistä ja kommenteista.
VAPPUMARSSEJA on Suomessa ennen SKDL ja nyt seuraajansa VASEMMISTOLIITTO järjestänyt vuosikymmeniä. Tosin ilman lippuja 10930-luvulla. Siihenkö Suomen poliisi herrojensa käskystä pyrkii?
Vappumarssille Vasemmistoliitolla on aina lupa etukäteen ja usein / aina poliisiauto keulassa turvaamassa kulkuetta. Lippuja ja pienempiä banderolleja salkoineen on paljon. Häiritsijät ovat olleet aina ulkopuolisia.
Näköjään, kun SDP yrittää tunkeutua Vasemmistoliiton reviirille ja ilmeisesti omalla toiminnallaan politiikassa aiheuttaa anarkiaa, joutuvat syyttömät vasemmistoliittolaisetkin uhreiksi.
Mitenkähän ensimmäisenä TV:ssa osattiin pyytää kannanottoa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäeltä, taas kerran?
Kenellä on asennevamme vähäosaisia ja heidän puolustajiaan kohtaa?

Hannu Töyri

Vasemmisto harjoittaa poliittista väkivaltaa.

Pirjo Jokinen

Tasa-arvon nimissä toiset saa kantaa astaloita, toiset ei.

http://www.kouvolansanomat.fi/f/f/fe/big_17475751.jpg

Olis sekin kun poliisi ryntäis omiensa kimppuun!

Ehkä piti vaan rahvasta nöyrryyttääkseen esitellä uusia aseita tehden TIKUISTA asiaa.. Sittemmin pyydeltiin anteeksi että nyt silleen..

Melkoista sekoilua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset