Antti Rautiainen

Natsi on natsille susi

Moskovassa alkoi 29. toukokuuta oikeudenkäynti “Venäläisten nationalistien taistelujärjestön” eli BORNin neljää jäsentä vastaan. Järjestö toimi vuosina 2008–2010.

BORN ei ollut Moskovan kansallismielisten tehokkain murhakone – “Kansallis-sosialistisen yhdistyksen pohjoisen osaston” NSO-Severin jäsenet tuomittiin yhteensä 27 murhasta, ja lähes yksinomaan alaikäisistä koostunut Ryno-Skatševskin ryhmäkin sai 20 ihmistä hengiltä. BORNin tilillä murhia on “vain” yhdeksän. Mutta toisin kuin ryhmät, jotka valitsivat uhreikseen kadulla tavattuja satunnaisia ulkomaalaisia ja vähemmistöjen edustajia, BORN keskittyi huolellisesti suunniteltuihin ja kohdistettuihin murhiin, joiden mediahuomio oli taattu.

Tässä BORN seurasi pietarilaisten Dmitri Borovikovin ja Aleksei Voevodinin johtaman, vuosina 2003-2006 toimineen kansallissosialistisen “Terroristisen taistelujärjestön” luomaa strategiaa, ja yksikään Venäjän nationalistien järjestöistä ei ole menestynyt yhtä hyvin kuin tällä tiellä kuin BORN.

Esitutkinnan aikana on tullut ilmi, että BORN oli toimintavuosinaan lähes kaikkien Moskovassa tehtyjen, valikoituihin kohteisiin kohdistettujen äärioikeiston tekemien murhien takana. Vaikuttava saavutus, koska järjestöllä tiedetään olleen vain kahdeksan jäsentä. Näistä pakosalla on enää yksi, Aleksei Parinov.

Ukrainaan paennut Aleksei Koršunov lähti 4.10.2011 lenkille Zaporižžjan kaupungissa käsikranaatti taskussaan, ja räjähti kappaleiksi. Nyt oikeutta käydään Maksim Baklaginia, Vjatšeslav Isajevia, Mihail Volkovia ja Juri Tihomirovia vastaan. Kolme ensimmäistä on ollut kuulusteluissa yhteistyöhaluisia, tosin kaikki yrittävät vierittää mahdollisimman paljon kuolleen Koršunovin harteille. Nikita Tihonov tuomittiin ihmisoikeusasianajaja Stanislav Markelovin ja toimittaja Anastasia Baburovin murhasta, ja hänen avovaimonsa Jevgenia Hasis tuomittiin avunannosta 18 vuoden vankeuteen. Molemmat ovat todistajina nyt alkavassa oikeudenkäynnissä.

Volkov ja ryhmän aatteellinen johtaja Ilja Gorjatšev saatiin kiinni viimeisenä, Volkov otettiin kiinni Ukrainassa ja Gorjatšev Serbiassa toukokuussa 2013. Viime marraskuussa Gorjatšev luovutettiin Serbiasta Venäjälle. Gorjatšev on ollut kuulusteluissa vaitonainen, mikä on ymmärrettävää – koska hän ei osallistunut henkilökohtaisesti yhdenkään murhan toimeenpanoon, hänellä on parhaat mahdollisuudet luistaa tuomiosta.

Tihonovin ja Hasisin pidätyksestä ja tuomiosta olen kirjoittanut Fifiin jo kolmesti (1, 2, 3), ja olen kirjoittanut kolme kertaa tutuistani, jotka ryhmä murhasi (1, 2, 3). En siis ole kirjoittanut mistään muusta aiheesta viimeisen viiden vuoden aikana yhtä useasti kuin BORNista, ja petturuuden ja selkäänpuukottamisen värittämä ryhmän oikeudenkäynti on hyvä päätös tälle yli viisi vuotta Fifissä jatkuneelle jatkokertomukselle.

Oman oikeudenkäyntinsä aikoihin Tihonov ja Hasis olivat vielä vaitonaisia. Tihonovin kielenkannat kuitenkin kirposivat hänen istuttuaan yli vuoden elinkautisvankien “Napaseudun pöllö” -nimellä tunnetussa vankilassa Jamalo-Nenetsian Harpin kylässä. Tihonovin lausunnot ovat kuitenkin viidestä yhteistyötä tekevästä ryhmän jäsenestä epäilyttävimpiä. Häntä pidettiin täydessä eristyksessä 1x3 metrin kopissa ilman ulkoilumahdollisuutta, vankilassa joka on ehkä Venäjän ankarin. Hän on selvästi valmis sanomaan mitä tahansa päästäkseen johonkin muualle.

Viime vuonna tuli ilmi, että “Napaseudun pöllön” henkilökunta on kiduttanut elinkautisvangeista irti noin 190 perätöntä tunnustusta ja ilmiantoa vuodesta 2009 eteenpäin. Mutta vaikka Tihonovin lausunnot ovat syntyneet epäilyttävissä olosuhteissa, ne eivät ole ristiriidassa kolmen yhteistyötä tekevän syytetyn lausuntojen kanssa.

Tihonovin tyttöystävä Jevgenia Hasis on myös muuttunut vankilassa yhteistyöhaluiseksi, eikä vain oman tapauksensa tiimoilta. Viime vuonna hänet marssitettiin tiedotusvälineiden eteen kumoamaan samaisella Mordovian vankileirillä istuneen Pussy Riotin jäsenen Nadežda Tolokonnikovan väitteitä leirin ihmisoikeusrikkomuksista.

Tihonovilla on myös henkilökohtaisia kaunoja Gorjatševia kohtaan, koska tämä toimi syyttäjän todistajana Tihonovin omassa oikeudenkäynnissä. Tihonovin ja Hasisin oikeudenkäynti oli katastrofi Venäjän radikaaleille kansallismielisille. Hasis oli haukkunut kuulusteluissa natsiskenen merkkihenkilöitä, ja poliisin vuodettua kuulustelunauhat Venäjän Blood & Honour -järjestön johtaja Sergei Golubev marssi oikeuteen todistamaan Tihonovia ja Hasisia vastaan.

Gorjatševin suuri suunnitelma oli pyörittää Kremlille myötäsukaista, laillista “Russki obraz” -järjestöä ja sen rinnalla maanalaista taistelujärjestöä, mutta Gorjatšev petti pitkäaikaisen ystävänsä Tihonovin heti kun tämä pidätettiin marraskuussa 2009. Maine vasikoitsijoina teki Russki obraz -järjestöstä käytännössä lopun.

10. lokakuuta 2008 Volkov ja Tihonov murhasivat antifasisti Fjodor Filatovin. Volkov puukotti Filatovia 24 kertaa, mutta yksikään haavoista ei ollut kuolettava ja Filatov kuoli sokkiin ja verenhukkaan. Tästä iskusta BORN ei kuitenkaan vielä ottanut vastuuta.

Ensimmäinen aktio, joka tehtiin BORNin nimissä oli keskiaasialaisen vierastyöläisen Salohitdin Alizovin murha. Alizovin pää leikattiin irti joulukuussa 2008 uhkauksena vierastyöläisille ja heitä kutsuville viranomaisille. Tammikuussa 2009 Tihonov ampui Stanislav Markelovin ja hänen seurassaan olleen Anastasia Baburovan. 28. kesäkuuta samana vuonna Tihomirov ja Baklagin tappoivat antifasisti Ilja Džaparidzen. 3. syyskuuta Mihail Volkov ampui Rasul Halipovin, jota syytettiin murhan aikana oikeudessa nuorten natsiskinheadien hakkaamisesta. 16. marraskuuta samana vuonna Koršunov ampui antifasisti Ivan Hutorskoin tämän kotirapussa. Vuoden viimeisen murhansa ryhmä suoritti 24. joulukuuta, kun thainyrkkeilijä Muslim Abdullajev tapettiin.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2014/kesakuu/natsi-on-natsille-susi)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset