Antti Rautiainen

Sota jatkuu, mediaa ei kiinnosta

Kun kymmenet ukrainalaiset kuolivat Kiovan keskustassa 18. helmikuuta, kuvat tapahtumista levisivät nopeasti ympäri maailmaa.

Nyt vastakkainasettelu on yhä raaempaa, mutta tieto ympäri Itä-Ukrainaa tapahtuvista väkivaltaisista yhteenotoista ei leviä läheskään yhtä tehokkaasti.

Koska kolmas maailmansota ei syttynytkään Krimillä, Suomen tiedotusvälineet tuntuvat menettäneen kiinnostuksensa Ukrainan tilanteeseen. Tämän vuoksi suomalaiset eivät saa mahdollisuutta arvioida kriittisesti länsimaiden tukeman uuden hallinnon ja sen tukijoiden edesottamuksia.

Ukrainan ase- ja poliisivoimien tehottomuuden takia uuden hallinnon puolelle loikanneet oligarkit ovat varustaneet omia yksityisiä armeijoitaan. Hiili- ja teräsmiljardööri Rinat Ahmetov lähetti työntekijänsä miehittämään vientisatama Mariupolin. Tätä ennen hän oli neuvotellut sopimuksen separatistien vetäytymisestä.

Pankkimiljardööri Ihor Kolomoiskyi, jonka väliaikainen hallitus on nimittänyt Dnipropetrovskin alueen kuvernööriksi, on varustanut omat Dneprin pataljoonaksi kutsutut puolisotilaalliset joukkonsa. Pataljoonaan on värvätty äärioikeistolaisen Oikean sektorin jäseniä.

Dneprin pataljoona yritti estää separatistien järjestämän kansanäänestyksen Krasnoarmeiskin kaupungissa, mutta se joutui kahnaukseen väkijoukon kanssa ja ampui kuoliaaksi kaksi siviiliä.

Myös Donbassissa toimivaa puolisotilaallista Donbassin pataljoonaa epäillään Kolomoiskyin sponsoroimaksi. Se on ilmoittanut ottavansa panttivankeja vaihtaakseen niitä separatistien panttivankeihin.

Mariupolissa paikalliset uskoivat, että keskushallinnon joukot tappoivat siviilejä tahallaan taistelujen aikana, ja siksi siellä osallistuttiin aktiivisesti separatistien kansanäänestykseen.

Molempien osapuolien ottamia kuvia sotavankien nöyryyttämisestä ja kiduttamisesta leviää sosiaalisessa mediassa. Kun separatistien ”Donetskin kansantasavallan” puolustusministeri Igor Kakidzjanov jäi vangiksi Mariupolissa, Oikean sektorin jäsenet julkaisivat hänestä nöyryytyskuvia Twitterissä.

Myös separatistit ovat tehneet sotarikoksia, mutta olen listannut tässä keskushallinnon ja sen tukijoiden ihmisoikeusloukkauksia sen vuoksi, että EU ja Yhdysvallat tukevat keskushallinnon sotatoimia kritiikittömästi.

Nämä asiat eivät tapahdu kaukana – Kiova on lähempänä Helsinkiä kuin esimerkiksi Hampuri tai Praha. Tänään tapahtuvat rikokset voivat johtaa koston kierteeseen, joka jatkuu vielä vuosikymmentenkin päästä. Jos joku tuleva kriisi johtaa Ukrainan romahtamiseen, EU:n alueelle voi saapua miljoonia pakolaisia.

Sivun artikkeli on julkaistu myös voiman numerossa 5/2014 s. 16.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Seppo Paasikallio

Poroshenko kävi Puolassa pyytämässä Obamalta oikeuksia sodalleen itää vastaan ja koska sota jatkuu, johtopäätos on, että Obama antoi luvan. Tämä osoittaa myos marssijärjestyksen, hän ei keskustele asiasta EUn kanssa. Ja EU vaikenee ainoastaan uhaten Venäjää pakotteilla.

Länsi-media on ohjelmoitu olemaan hiiren hiljaa silloin kun USAn toiminnot tuottavat inhimillisiä kärsimyksiä. Suomen media on ohjelmoitu tukemaan nwon kehittymistä ja siihen liittyvät kärsimykset unohdetaan.

Nythän samat asemiehet, jotka tekivät Maidanin vallankaappauksen, tekevät tuhojaan idässä. Maidanin aikana syytettiin Janukovitsia, mutta nyt ei voida, siis hiljaisuus. Ja G7 vaatii Venäjää rauhoittamaan tilanteen. Täysin järjeton vaatimus. Kuinka Venäjä voisi vaikuttaa Oikean Sektorin porukoihin, jotka ovat uhanneet tuhoa venäläisille.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Tää on se normi tilanne, eli meidän "pikku paskiaiset" saa tehdä mitä tahansa, mutta niiden toisten "suurten paskiaisten" teot pitää nopeasti tuomita.

Totuus tuskin löytyy suomalaisesta valtamediasta.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Tuskin kyse on pelkästään kiinnostuksen lopahtamisesta. On otettava huomioon, ettei toimittajilla ole työskentelymahdollisuuksia sodankaltaisessa tilassa. Twitter tilit ovat hiljaisempia, ja propaganda jyrää.

Eilen saimmme tietoomme Facebookista uutisen, jonka mukaan Arkadi Babtshenkolle olisi myönnetty Ukrainassa mitali rehellisyydestä. Hän kieltäytyi kunniasta. Journalisti ei periaatteessa kaipaa tunnustusta miltään osapuolelta.

Valitettavasti kriisiuutisointi vaatii aina enemmän polttoainetta. Toivottavasti Ukrainassa päästään pian rakentavaa neuvotteluyhteyteen ja voidaan sitten helpottaa ihmisten elämää myös Syyriassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rautiainen ei kerro lähteitään. Kaikesta päätellen jokin Twitter-tili vielä Ukrainassa toimii, mutta olisi hyvä kuulla mikä.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Juttu oli kirjoitettu voiman paperilehteä vastaan eikä formaatti mahdollista linkkejä. Human Rights Watch kirjoitti Kakidzjanovin kidnappauksesta, linkkejä löytyy myös mun twitteristä: https://twitter.com/ARautiainen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi medialle Ranskan vierailunsa yhteydessä, ettei Neuvostoliiton hajoaminen ollut ideologinen, tai poliittinen, vaan ennen kaikkea humanitaarinen katastrofi.

Presidentti Putin ilmoitti myös, ettei Venäjä aio liittää itseensä vierailta alueita ja elvyttää imperiumia, mutta esiintyy taloudellisten liittojen muodostamisen puolesta. Näin Putin kuittasi presidentti Obaman Puolassa pitämän puheen virheelliset väitteet.

Venäjän ehdotti kuluvalla viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle humanitaaristen käytävien muodostamista Ukrainan ja Venäjän kaakkoisrajalle. Länsimaat torjuivat esityksen.

Tuleva viikonloppu ratkaisee, onko Ukrainan tynkävaaleissa presidentiksi nostetulla Petro Poroshenkolla haluja ratkaista maan kriisi neuvotteluin ja rauhanomaisesti.

Jos Poroshenkon taustavoimat, USA, EU, NATO ja oligarkit päättävät toisin, Kaakkois- ja Etelä-Ukraina irtoavat emämaasta.

Keijo Räävi

Ukrainan kriisi on nyt liennytysvaiheessa joten maltillinen uutisointi on ymmärrettävää.

Toisekseen, varsinkin Itä-Ukrainaan eivät läntiset toimittajat ole tervetulleita joten riippumatonta tiedonvälitystä on vaikea noudattaa ja joudutaan turvautumaan pelkkiin huhupuheisiin.

Sodanlietsojille on tullut takatalvi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sodanlietsojille on tullut kuuma kesä: Izvestijassa Igor Karaulov haluaa "humanitaarisen hyökkäyksen," ylpeästi, avoimesti ja oman lipun alla.

http://izvestia.ru/news/572010

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se ole liennytysvaiheessa, mutta jonkin ajan kuluttua tulee aina uutisväsymys eivätkä asiat enää kuulosta kriittisiltä, vaikka ihmisiä kuolee joka päivä. Mitään ratkaisua ei vielä ole näköpiirissä eikä kukaan tiedä millainen se tulee olemaan ja millaisten kaaosten kautta siihen päädytään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Oligarkkien nopea siirtyminen Ukrainan Venäjä-mielisten puolelta nykyhallinnon puolelle liittynee Venäjän viimeaikaisiin päätöksiin alkaa rajoittaa joidenkin kansalaistensa matkustamista länteen. Siinä ovat silmät avautuneet nopeasti siihen, ettei tulevaisuudessa Venäjällä ole välttämättä ollenkaan länsimaiden vertaisia liiketoimintamahdollisuuksia, vaan uudestaan rautaesiripun sulkema vankila.

Santeri Satama

Väliaikaishallinto nimitti ensitöikseen oligarkkeja l. raha-aatelistoa (joiden korruption kaikki tietävät ja jota maidanilaiset luulivat vastustavansa) itäisten maakuntien kuvernööreiksi. Eli antoi läänityksiä ja vaatii että lääninherrat puolustavat keskusvaltaa kukistamalla talonpoikaiskapinat. Feodalistista touhua.

Jukka Laine

Missä viipyvät talouspakotteet? Ai niin, eurovaalit oli jo.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Itämerellä valmistellaan rautaesiripun ja vankiloiden rakentamista venäläisten eristämiseksi.

Naton merisotaharjoituksiin ottaa osaa 13 maata. Harjoittelemassa ovat Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Georgia, Saksa, Latvia, Liettua, Hollanti, Puola, Ruotsi, Britannia ja USA. Harjoituksissa on mukana lisäksi Naton merijalkaväkeä ja ilmavoimat.

Ukraina, Albania ja Romania lähettävät paikalle tarkkailijaupseereita.

Markku Kanniainen

Ukrainassa kuolee nyt niin paljon väkeä että kukaan ei halua ottaa poliittista vastuuta sotkusta. Puhutaan kauniita, mutta ympäripyöreitä, rauhan puolesta ja annetaan homman edetä omalla painollaan. EU on täysin impotentti, USA:lle Venäjän imperiumin "tärkeimmän palasen" epävakaus on erittäin mielekäs asia ja Venäjä, noh, Venäjä ei suostu luopumaan poliittisesta vaikutusvallastaan ilman taistelua. Kuten Zbigniew Brzezinski joskus tokaisi; ilman Ukrainaa Venäjä lakkaa olemasta euraasialainen imperiumi. Meininki on luokkaa helvetin sairas. Missä Haglund ja Ukraina-kravatti?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Se, josta emme enää kuulla juuri mitään, on Venäjän miehittämä Krim. Kukapa uskaltaisi avata suunsa, kun miehitysvallan vastaisista mielenilmauksista voi saada vuosien linnatuomion. Barack Obama vakuutti Varsovassa tukevansa Itä-Euroopan vapautta, mutta toistaiseksi hän pystyy tekemään Krimin hyväksi hyvin vähän.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Kun Kiovan lentokoneet pommittivat Luhanskia 3 päivää sitten (8 kuoli), uutisoitiin tapaus kyllä CNN:ssä, muttei esimerkiksi usarissa tai hesarissa.

http://edition.cnn.com/2014/06/03/world/europe/ukr...

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Tärkeää yhtä suuntaa antanevaa tietoa. Vaikkakin ilman lähteitä. Tärkeä näkemys: "Myös separatistit ovat tehneet sotarikoksia, mutta olen listannut tässä keskushallinnon ja sen tukijoiden ihmisoikeusloukkauksia sen vuoksi, että EU ja Yhdysvallat tukevat keskushallinnon sotatoimia kritiikittömästi.

Nämä asiat eivät tapahdu kaukana – Kiova on lähempänä Helsinkiä kuin esimerkiksi Hampuri tai Praha. Tänään tapahtuvat rikokset voivat johtaa koston kierteeseen, joka jatkuu vielä vuosikymmentenkin päästä. Jos joku tuleva kriisi johtaa Ukrainan romahtamiseen, EU:n alueelle voi saapua miljoonia pakolaisia."

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Rauno Lintunen kertoo täysin objektiivista ja hyvin tärkeää asiaa:
"Jos Poroshenkon taustavoimat, USA, EU, NATO ja oligarkit päättävät toisin, Kaakkois- ja Etelä-Ukraina irtoavat emämaasta."

Juuri nyt ollaan ratkaisevassa kohdassa. Saavatko rauhanomaiset ihmiset, joita ns. separatistit suojelevat oman henkensä uhalla, jatkaa normaalia elämäänsä vai tulevatko lännen tukemat roistot sylkemään tulta ja tulikiveä heidän ja heidän lastensa päälle?

Kaakkois- ja Etelä-Ukraina hakee turvaa Venäjästä eikä sitä turhaa tee. Venäjään liittyminen on lopulta itsestään selvää, koska läntiset viholliset ajavat heidät siihen. Venäjän kunnia vaatii sitä, että Venäjä puolustaa venäläisiä kaiken aikaa kaikkialla (Putin).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset