Antti Rautiainen

Elokuvaohjaaja vietiin Lefortovon vankilaan

Simferopolilaisen Oleg Sentsovin Pelaaja sai ensiesityksensä Rotterdamin elokuvajuhlilla 2012. Tietokonepelien maailmassa elävästä Alex-pojasta kertova elokuva oli ohjaajansa ensimmäinen, ja sen kaikki näyttelijät olivat amatöörejä. Elokuva sai palkintoja Ukrainassa ja Venäjällä.

Kesällä 2013 Sentsov aloitti toisen elokuvansa valmistelun. Ukrainan tapahtumat kuitenkin keskeyttivät hankkeen, ja syksystä eteenpäin hän oli kiinni Euromaidan-protesteissa. Sentsov osallistui Automaidaniin, joka oli autoilla partioiva Euromaidanin tukijoiden projekti. Krimin miehityksen alettua Sentsov palasi Simferopoliin ja järjesti toimintaa miehitystä vastaan, esimerkiksi ruoka-apua saarroksissa oleville Ukrainan sotilaille.

11. toukokuuta Sentsov otettiin kiinni. 30. toukokuuta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ilmoitti että Sentsov on siirretty Lefortovon vankilaan Moskovaan, ja häntä epäillään terroristijärjestön jäsenyydestä. FSB:n mukaan Sentsov ja kolme muuta tekivät tuhopolton venäjämielisen Venäläinen yhtenäisyys -puolueen toimistoon, ja suunnittelivat muita iskuja. FSB:n mukaan pidätetyt ovat äärioikeistolaisen Oikea sektori -järjestön jäseniä, ja heidän oli myös tarkoitus tehdä pommi-isku Leninin patsasta ja toisessa maailmansodassa menehtyneiden ikuista tulta vastaan voiton päivää 9.5. edeltävänä yönä.

Sentsovin lisäksi Lefortovon vankilaan vietiin juristi Gennadi Afanasev, varastomies Aleksandr Koltšenko ja sotahistorian opettaja Aleksei Tširni. Neljästä pidätetystä Aleksei Tširni on esiintynyt sosiaalisessa mediassa Oikean sektorin tukijana, mutta muilla kolmella ei ole mitään tekemistä Oikean sektorin kanssa.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3181214/elokuvaohjaaja-vietiin-lefortovon-vankilaan)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Antti Rautiainen

Kansainvälistä oikeutta opiskellaan, tutkitaan ja kehitetään; se on teoreettisesti olemassa ja kenties oikeassa.
Mutta kun suurvalta päättää historiaansa vedoten kaapata tavallaan jo aiemmin miehittämänsä alueen naapurivaltiolta ja vieläpä tappaa ja vangita naapurivaltion ihmisiä, kansainvälinen oikeus on toimintakyvytön.
Pienehköille valtioille, jotka voivat olla vain ja ainoastaan rauhantahtoisia, on aina ollut, on ja tullee olemaan vaarallista elää imperialistisen ja arvaamattoman suurvallan naapurina. YK:sta sen paremmin kuin kansainvälisestä oikeudesta ei ole apua, ja ainainen varuillaan olo sekä nuorallatanssi on kuluttavaa. Yhdessä pienetkin ovat paremmin turvassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset