Antti Rautiainen

Sofi Oksasen asiavirheet Venäjästä

Kesäkuun 15. päivänä Iltalehti julkaisi Sofi Oksasen kirjoituksen Venäjän käymästä informaatiosodasta. Olen samaa mieltä Oksasen suurista linjoista: kehitys kulkee autoritaarisempaan suuntaan, Venäjän ulkopolitiikka on aikaisempaa aggressiivisempaa ja siitä on syytä olla huolissaan. Kirjoituksessa on kuitenkin paljon asiavirheitä, ja niiden levittäminen heikentää Vladimir Putinin kriitikoiden uskottavuutta ja haittaa Venäjän kehityksen ymmärtämistä.

Oksasen mukaan ”vuonna 2011 Venäjä käytti 1,3 miljardia dollaria kansainväliseen propagandaan”, mutta luku on liittovaltion budjetin kaikki tiedotusvälineiden kulut. Ulkomaille suunnattuun propagandaan näistä käytetään vain pieni osa.

Oksanen väittää, että Venäjän koulutusbudjettia on leikattu huomattavasti. Vuoden 2014 liittovaltion koulutusbudjetti on 7 miljardia ruplaa, 1,3 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Noin 80 prosenttia koulutusmenoista on kuitenkin alueiden vastuulla, ja näitä menoja on kasvatettu 219 miljardilla ruplalla edellisvuodesta.

Vuodesta 2000 liittovaltion ja alueiden yhteenlasketut koulutusmenot ovat ruplamääräisesti yli 14-kertaistuneet. OECD:n vuoden 2011 tilastojen mukaan Venäjällä on suhteellisesti enemmän korkeakoulutettuja kuin missään muussa maailman maassa.

(loput kirjoituksesta luettavissa täältä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3194704/sofi-oksasen-asiavirheet-venajasta)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Kirjoitus oli paperilehteä varten, joten laitan lähteet kommenttiin:

Lähteitä Venäjän alueiden yhteenlasketun koulutusbudjetin kehityksestä ja tilastoja korkeakoulutettujen määrästä Venäjällä:

http://www.slideshare.net/Budget4me/final-24050885

http://www.oecd.org/edu/Russian%20Federation_EAG20...

https://www.cgsnet.org/data-sources-international-...

Uutinen äitiyskuolleisuuden romahtamisesta: http://www.figo.org/news/russian-maternal-mortalit...

Kiitos viimeisestä linkistä kuuluu Jussi Jaloselle, joka esitti sen tässä facebook-keskustelussa Jarmo Koposen seinällä: https://www.facebook.com/jarmo.m.koponen/posts/101...

Samassa keskustelussa Jukka Mallinen kutsui minua “Putinia puolustavaksi mudan sotkijaksi”, kun kyseenalaistin Sofin faktat.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

Amen to that - kuvainnollisesti. Itseäni on jo jonkin aikaa riipinyt se kuinka Sofi esiintyy mediassa "asiantuntijana" ja saa möläytyksillään oikeat Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntijat haukkomaan henkeään.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Niin, relevantti kysymys on, mihin viiteryhmään nyky-Venäjä eli ex-entinen Neuvostoliitto lukeutuu?

Mitä se Putinin markkinoima ja kyhäämä Euraasian Mausoleumimaiden Suurliitto oikeastaan on? Onko asiavirhe lukea Venäjä putinstanilaiseksi osaksi Kiinan tulevaa euraasialaista maailmanvaltaa? Jäseneksi ei pääse sellainen maa joka ei jää miehittämilleen alueille vuosikymmeniksi eikä välttämättä liitä niitä itseensä niin kuin joillain suurvalloilla on tapana.

Pieniä ja ärhäkkäitäkin kumppaneita Iso Pee et consortes kaipaavat kelkkaansa. Kimien dynastiassa vietti viikko sitten rauhanjuhlaa kaksi tällaista Suurten Johtajien johtamaa eri kokoista suurvaltaa: http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12887083288...

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Pidän Sofi Oksasen kirjoitustyyliä loistavana. Kaunokirjailija voi käyttää kokemuksiaan ja tietojaan hyväkseen. Parhaat varmaan ovat omat kokemukset.
Politiikankin ymmärtäminen vaatii omia kokemuksia ei pelkkiä tilastojen lukemisia. ( Tilastohan ovat yksi suuri harha, jota voi käyttää halutessaan keskenään päinvastaisilla tavoilla.)
Sofi Oksasen kommentit perussuomalaisista osoittavat ettei hän ole viitsinyt tutustua yhteenkään perussuomalaiseen ottaakseen selvää miksi joku henkilö on valinnut ko. puolueen. Tosiasiat ovat muuta kuin oikeistomedian välittämät!
Kiitos Oksaselle! Aion lukea omistamani Solzenitsyn kirjan.

Kalevi Wahrman

Täältä voi lukea jatkoartikkelin Solzenitsynista /oksanen:

Torju perusoikeuksiemme salakauppa
http://www.kansanaani.net/

Kansan Ääni 3/2014 pureutuu ajankohtaisiin ilmiöihin, tieteeseen, kulttuuriin ja kansainvälisiin tapahtumiin. Tuoreimmassa numerossa napakoita arvioita muun muassa EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuskähminnästä, Ukrainan tilanteesta ja satoja tuhansia suomalaisia koskettavasta köyhyydestä.

Kansan Ääni ja sen julkaisujärjestöt toivottavat lukijoilleen ja tukijoilleen aurinkoista kesää!

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

"Politiikankin ymmärtäminen vaatii omia kokemuksia ei pelkkiä tilastojen lukemisia. ( Tilastohan ovat yksi suuri harha, jota voi käyttää halutessaan keskenään päinvastaisilla tavoilla.)"

Vihjaatko että _oikeat_ politiikan asiantuntijat perustavat tutkimuksensa ja väitteenspä pelkkään määrälliseen tilastoanalyysiin? Nyt menee kyllä metsään ja pahasti.

Keijo Räävi

Korkeakoulutettujen määrä ei auta mitään jos heille ei anneta vapautta toteuttaa visioitaan.

Venäjästä on tullut keskinkertaisuuksien maa samaan tapaan kuin natsi-Saksassa tapahtui kun juutalaiset siirrettiin syrjään.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kyse on kansalaisyhteiskunnasta, kuinka yksittäiset ihmiset ja kansalaisjärjestöt (ympäristöliike, feministinen liike, homojen oikeuksien liike, rauhanliike jne.) onnistuvat pakottamaan valtiovallan sopeutumaan uuteen tilanteeseen.

Yhdysvalloissa hipit (antiteesi) haastoivat jo 1960-luvun lopulla vanhan teollisen kuriyhteiskunnan (teesi), mistä syntyi uusliberalistinen hallintamentaliteetti ja luova talous (synteesi).

Se levisi Eurooppaan 1980-luvulla. Mutta nyt ei ainoastaan Venäjällä vaan myös Suomessa näytettäisiin otettavan takapakkia ja siirryttävän takaisin valtiojohtoisuuteen ja konservatiivisiin arvoihin kokoomuksen johdolla ja perussuomalaisia peläten.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Pravda joskus"valehteli" myös,,viisivuotissuunnitelma kasvoikin 15% vaikka oli ennustettu vain 10% kasvua,-tämä bloggaus on samaa sarjaa !

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Antti Rautiainen!
Pyörittele lukujasi miten hyvänsä, varmaankin ovat Oksasen jäljiltä asiallisia korjattavia, mutta totuus on se, että Venäjän tilanne on lohduton.
Lukekaa VTT Esa Seppäsen kirja "Venäjä tienhaarassa". Sieltä selviää kuinka syvällä suossa itänaapuri todella tarpoo.
Em. kirjan taulukoita ja erilaisia vertalulukuja ei voi väittää länsimaiden propagandaksi, sillä ne ovat venäläisten omien tutkijoiden kynästä lähtöisin.

Sofi Oksanen on täysin yliarvostettu kirjailijana. Hänen suurin meriittinsä on mielestäni Solzhenitsynin "Gulag"-kirjan uudelleen kustantaminen. Se oli todellinen kulttuuriteko!
Myös Sofin esittämä perusteltu kritiikki Neuvostoliitto/Venäjää kohtaan on arvostuksen ansaitsevaa.

Seppo Paasikallio

Vankileirien saaristo on todella hyvä kirja. Siihen verrattuna Orvellin kohuttu kirja 1984 on mitäton pliisu.

Jatkoa tulossa.Amerikkaan on jo rakennettu Gulagia vastaavat leirit - odottavat vaan vielä asukkaitaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Solzhenitsyn kirjoittaa siitä mitä todella tapahtui; omasta kokemuksestaan. Orwell taas mitä ehkä tuleman pitää. Ikävistä asioista kyllä hänkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Värisyttävin kirjallinen profetiadokumentointi on minulle ollut Amalrikin teos "Säilyykö Neuvostoliitto vuoteen 1984"?

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Amalrik

Luin tuon profetiaalisen 60-luvulla kirjoitetun teoksen 70-luvun puolessa välissä - kuumimpaan taistolaisaikaan, jolloin teoksen sanoma oli todella utopistista.

Amalrik erehtyi kuudella vuodella - se hänelle 60-luvulla kirjoitetussa kirjassa sallittakoon ja annettakoon anteeksi.
Mutta kaikki muu onkin tapahtunut.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #13

Täytyypä ottaa luettavaksi!

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #12

Oikeassahan tuo Orwell oli: hänen omat visionsa tai DDR:n meno oli hyvin arkaaista tai kehittymätöntä verrattuna siihen, kuinka NSA valvoo nykyään maapallon ihmisiä mitä mielikuvituksellisimmilla teknologioilla ja kuinka me hämmästyttävissä määrin olemme sisäistäneet tämän itsekontrolliksemme.

Esimerkiksi hyvin harva ihminen Suomessakaan uskaltaa tehdä rikosta, vaikka poliisia ei ole paikalla. Aina on pelko sydämessä, että joku vaikoilee ja jää kiinni. Ja jos näemme jonkin tekevän jotain tuhmaa, aika moni menee siitä juoruamaan poliisielle tai soittaa johonkin vihjenumeroon.

Kirsti Hermunen

Sofi Oksasen ja Imbi Pajun merkittävin anti on, että he ovat osoittaneet, kuinka vallan ja kontrollin tavoittelun ja edelleen tuhoavuuden, takana on pelko. Niin venäläisillä kuin suomalaisilla, jne. niin 'isoilla' kuin tavallisilla ihmisillä, politiikassa ja arkielämässä.

Käyttäjän AiriMantovaara-puolakka kuva
Airi Mantovaara-puolakka

Sofi Oksanen on vain "yksi monista", mutta mielestänsä varteenotettavista kirjailijoista. Nyt, kun kukaan ei hänestä kirjoita, hän veti VENÄJÄ-kortin, jota Suomessa on totuttu käyttämään. Ja te muutamat siihen tartuitte.
NAURETTAVAA, aikuiset ihmiset!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset