Antti Rautiainen

Mitä Soini sanoikaan Israelista?

Timo Soini on yksi harvoista suomalaisista poliitikoista, jotka ovat puolustaneet Israelin Gazassa aiheuttamaa hävitystä. Eilisen Helsingin Sanomien haastattelun loppuun sisältyy kuitenkin mielenkiintoinen kommentti:

"Jos on perkele, kannattaa pysyä lähellä alttaria eikä liittyä vapaa-ajattelijoihin."

 

Tällä Soini tarkoittaa, että avain rauhaan on Yhdysvaltain Israelin-tukijoiden käsissä. Heidän on tehtävä käännös ja painostettava Israel rauhaan.

Tämä voi hyvinkin olla totta. Vietnamista vetäytyi Nixon, ei demokraatit. Etelä-Afrikka hävisi sodan Angolassa, koska Reagan ei tukenut sotaa. Republikaaneille on paljon helpompaa tehdä järkevää ja eettistä politiikkaa, koska se ei maksa heille äänestäjiä.

Eli Soini ymmärtää sen minkä lähes kaikki muutkin ymmärtävät: Israelin politiikka on tällä hetkellä suurin kompastuskivi rauhalle Lähi-Idässä, ja rauha on mahdollista vasta kuin Yhdysvallat lopettaa täysin ehdottoman tuen Israelille ja aloittaa painostuksen.

Eli Soini toivoo Yhdysvaltain uskonnollisen oikeiston puukottavan Israelia selkään.

Miksi hän sitten ilmoittaa tukevansa Israelia ja vieläpä ymmärtää Israelin "kymmenen silmää ja kymmenen hammasta yhdestä"-politiikkaa, jos hän toivoo myöhemmin samassa haastattelussa että Israelia puukotettaisiin selkään?

Hyvä kysymys. Ilmeisesti Soini toivoo, että kaikki lukisivat haastattelua kuten itse haluavat. Johdonmukaisuus ei joka tapauksessa ole tarpeen, koska ulkopoliittinen vastuu ei Soinia kiinnosta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Euroopan vasemmistoliberaaleilla(sis.myös Soini+Anna Kontula)ei ole lähi-idän kriiseihin mitään positiivista annettavaa,ainoastaan sisäpolitiikkaan liittyvää irtopisteiden keräämistä !
Israelin alueellista koskemattomuutta koskevat päätökset tehdään vain ja ainoastaan knessetissä eikä missään muualla(onneksi)!

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Soini kyllä ei ole vasemmistoliberaali, vaan oikeistokonservatiivi.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Israelista katsottuna vasemmistoliberaali !

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Soini on vasemmistokonservatiivi henkeen ja vereen!

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen Vastaus kommenttiin #28

Vasemmisto-oikeisto jaotteleminen on minusta harhauttava ja huono tapa, sillä pyritään erittelemään ihmisiä sen perusteella kuka on kenenkin puolella. Varsinainen sisältö vasemmiston ja oikeiston ajattelussa on hyvin epämääräistä, perustuu todennäköisyyksiin ja korrelaatioihin, samaistumiseen, sympatisointiin ja sen sellaiseen. Vasemmisto-oikeisto jaottelu on paitsi kääntynyt päälaelleen.

Vasemmisto:
Tasa-arvo
Sosialismi
Itä
Liberalismi

Oikeisto:
Elitismi
Kapitalismi
Länsi
Libertarismi

Tässä muutamia esimerkkejä jaottelun sisällöstä. Erityisen mielenkiintoista on myös että historiallisesti vasemmisto on ajanut yksilön vapauksia ja oikeisto puoltanut eliittin, aateliston parempaa asemaa. Toki sama pätee nykypäivänäkin siinä mielessä, että vasemmistolaiset yrittävät olla jollakin tavalla mitattuna vähiten yhteiskunnallista statusta hankkineiden ihmisten puolella ja oikeistolaiset yrittävät olla eniten yhteiskunnallista statusta hankkineiden ihmisten puolella. Esimerkiksi anarkistit ovat pikemminkin oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia siinä mielessä että haluavat purkaa julkisen sektorin suurimmaksi osakseen. Toisaalta ajatteluun liittyy kaupan vapauttaminen ja se osaltaan liittyy libertarismiin. Kaupan vapauttamisella yleensä tarkoitetaan asioita, jotka edistävät rikkaimpien ihmisten mahdollisuuksia, joten se liitetään oikeistoon. Toisaalta historiallisesti aatelisto on ollut sekä hallitsijan että hallitun roolissa, aattelisto on ollut yksinvaltiaden vastustaja ja puolustaja. He ovat vuorostaan hallinneet köyhimpiä. Libertarismilla tässä kontekstissa voi tarkoittaa ihan kumpaa tahansa, yksityisten aatelisten vapautusta yksinvaltiaan vallasta, tai kansan vapautusta aatelisten vallasta. Jatkaa voisi viellä sellaisestakin näkemyksestä, että porvarilliset kauppiaat ovat pikemminkin tavallisen kansan joukkoa jotka ovat menestyneet ja aatelisto heistä poikkeava perintöön pohjautuvan korkean aseman edustajia, mikä tekee porvareista vasemmistolaisia ja aatelista oikeistolaisia. Kansaan suhteutettuna porvarit kuitenkin ovat oikeistolaisia ja kansa itsessään vasemmistolaista.

Kannattaako eritteleminen vasemmistoon ja oikeistoon?

Minusta ei, ensisijaisesti seuraa ympäristön jäsentelemisen hämärtyminen ja itsenäisen ajattelun lakkaaminen.

Kannattaako kukaan esimerkiksi neuvostoliittoa? :D Marxilaista tasa-arvoisen yhteiskunnan ideologiaa voi sympatisoida silti samalla olla neuvustoliittolaisen totaalitaarisen ryöstövallan vastustaja, samoin kuin kommunistien keinojen vastustaja. Marxilaista lähtökohtaa yhteiskunnan kehitykseen voi puoltaa samalla kun puoltaa kapitalismia. Kansallissosialistit olivat ilmeisestikin oikeistoa, siitä huolimatta että sanasta löytyy tuo sosialismi. Neuvostoliitto taas on vasemmistoa, ainoastaan siitä syystä, että olivat kansallissosialistien vastustajia ja täten väistämättä oikeistoa. Eihän vastapuolet voi muodostua kahdesta vasemmistolaisesta tai kahdesta oikeistolaisesta, sehän olisi ihan pöhköä. Itä on vasemmistolainen ja länsi oikeistolainen. Tästä voikin suoraan päätellä aina kumpi on kyseessä, tarvitsee vaan katsoa kartasta mikä maa on vasemmalla ja mikä oikealla, mutta huom. tietysti vasemmistolaiset ovat oikealla ja päinvastoin. Esimerkiksi kiina on vasemmistolaisempi kuin intia, mutta oikeistolaisempi kuin japani.

Vihreät ovat vasemmistoa, sillä välittäminen on vasemmistolaista ja välinpitämättömyys oikeistolaista.

Kannattaako tällainen jaottelu oikeasti?

Mikäli ajatuksia esitetään tai mielipiteitä omataan, tällöin ihmisille kerrotaan pitääkö mainittuja vastustaa esittämällä että kyseessä on joko vasemmistolainen tai oikeistolainen ajatus tai henkilö.

Vasemmisto ja oikeisto ovat myös sanoja joilla ihmisiä hallitaan, hyvinkin alitajuntaisesti itsenäisten yksilöiden toimesta.

Näitä sanoja käytetään lähinnä syyttävien sormien muodossa, osoitetaan ihmisiä ja toivotaan että se väärästä ilman suunnasta löytyvä lahko alkaa vastustamaan osoitettua.

Esimerkiksi Miki kutsuu Soinia vasemmistolaiseksi, ehkäpä siksi että ajattelee itse olevansa oikeistolainen eikä voi olla samassa leirissä Soinin kanssa. Näin paljon tämä jaottelu helpottaa olemista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

On rohkea temppu ryhtyä selittämään ns. soinismia (vokaalien järjestys tarkistettu; en puhu sionismista).

Kuka antaisi järkeenkäyvän tulkinnan pre-jytkykauden sloganille "sitä vettä melotaan, mitä kanootin alla on"? Kirjaimellisesti totta, mutta mikä on poliittinen viesti?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Opportunismi merkitsee kulloistakin tilannetta hyväksi käyttävää, vallitsevia oloja myötäilevää asennoitumista tai niiden hyväksikäyttöä moraalisista näkökohdista välittämättä." (Luntattu Wikipediasta.)

- Tuo on ehdottomasti harkinnan arvoinen tulkinta. Mutta jos et ole opportunisti, jätätkö kokonaan melomatta ja annat tuulen viedä?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Koska hamasin pommit ovat pienempiä, ei israelin kuuluisi reagoida gazasta lentäviin raketteihin...tai ainakin odottaa että hamas on ehtinyt tappaa kymmenen israelilaista ennen yhden pommin pudotusta.

Eihän sota saa aloittajaansa kohtaan epäreilua olla!

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Tämä on olkiukkoargumentti, en kirjoittanut Hamasista mitään.

Hannu Töyri

Israel on puolustanut väestöään ja tulee puolustamaan jatkossakin, mikä on tysin ymmärrettävää. Syyllinen sodan aloittamiseen on Hamas. Hamas tarvitsee siviiliuhreja ja tekee kaikensa saadakseen niitä mahdollisimman paljon

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mutta miksi valtiolla on oikeus toimia samalla tavalla kuin terroristijärjestöllä, ja vieläpä suuremmassa mittakaavassa?

Hannu Töyri

Israel toimii täysin oikein, koska sillä on oikeus ja velvollisuus puolustaa kansalaisiaan, kuten kaikilla valtioilla. Vain Hamas syyllistyy rikoksena pidettävään rakettituleen siviileitä kohtaan. Hamas on sijoittanut raketinsas ja terroritoimintaan käytettävät tunnelinsa siviileiden keskelle. Hamas haluaa siviiliuhreja, se hyötyy niistä. Näin on ollut jo pitkään.

Eri arvioiden mukaan palestiinalaishallinto on maailman korruptoituneimpia hallintoja. Saavat miljardiluokan avustukset, mutta eivät kykene yksinkertaisimpiakaan yhteiskunnallisia tehtäviä hoitamaan.

Sota takaa heille jatkuvat avustukset. Ei kannata lopettaa munivaa kanaa

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Koska Hamas irroittaa homoilta päät. Tämän pitäisi olla jo minkä tahansa valtion velvoitus taistella moista brutaalia barbarismia vastaan. Kaikki, jotka seisovat Hamasin puolella, hyväksyvät joukkomurhan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ihmeellistä analyysia. Koko ajanhan Yhdysvallat, erityisesti Kerry on painostanut Israelia. Israel ei myöskään ole lähtenyt miehittämään Gazaa vaan vetäytyy yksipuolisesti kunhan tunnelit saadaan riittävästi hävitettyä.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Gaza on Israelin miehittämä, koska Israel kontroloi pääsyä sinne ja sieltä ulos.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei ole. Jos siellä olisi Israelin miehitys joukot, Hamas ei silloin hallitsisi aluetta. Israelin haukat ovat sitä mieltä, että Gaza pitäisi uudelleen miehittää, reoccupation. Tähän ei kuitenkaan ryhdytä.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

YK, Amesty ja HRW kaikki määrittelevät Gazan miehitetyksi. Kyllä vankilakin on vankila vaikka vartijaa ei ole joka kopissa.

Jarkko Korhonen

Tyhjää sananhelinää. USA edelleen tukee taloudellisesti Israelin hyökkäystä Gazaan.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Soinilla oli muuten paha virhe tässä: "Pitää muistaa, että Israel voi hävitä sodan vain yhden kerran. Jos se häviää, niin maata ei enää ole".

Israelhan on hävinnyt jo kaksi sotaa - se hävisi Libanonin sodan Hizbollahia vastaan, ja sitten vuosien 2006-2011 yritykset vapauttaa Gilad Shalit voimatoimin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Alati ihmeellisempää. Gilad Shalit on henkilö ja israelilainen sotilas, joka oli Hamasin panttivankina 2006-2011. Lopulta hänet vaihdettiin tuhanteen palestiinalaisvankiin. Tähän vaihto-operaatioon ei olisi ehkä pitänyt koskaan ryhtyä, mutta silti kyseessä ei ole sota, saati hävitty sota.

Käyttäjän HristoDantchev kuva
Hristo Dantchev

Teodor Herz ja sionismi
Adolpf Schikengrubber ja nazismi.Onko siinä eroa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aatun äidin sukunimi Schikengrubber.

Käyttäjän HristoDantchev kuva
Hristo Dantchev

Jouni,kuvan perusteella voisit olla lapsenlapseni.En ole sinun toveri,enkä kommari.Mutta sellaisista brsserwissereista,jotka lukevat wikia,eikä ovat eläneet eri politiikan -helvetissä kuten minä,keskustelkoon omien tovarishtien kanssa,ei mediassa.Toinen retorinen kysymys•-Miksi Tampereella edelleen pidetään satraappi Leninin museo,?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksi Tampereella edelleen pidetään satraappi Leninin museo,?"

Miksi Tampereella ei saisi olla Lenin museota? Historia on hyvä muistaa mutta siinä ei kannata elää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ymmärtääkseni Lenin-museo tuottaa voittoa, joten se on asiallinen business.

Käyttäjän HristoDantchev kuva
Hristo Dantchev

Jouni,et vastannut toiseen kysymykseeni.Ja mitä tulee kommunismi,nazismi,sionismi yms.-kuka auttoi ja auttaa vieläkin näiden hyvinvointia-se pahin perhe-dynastia Rotshild.Vai?En ole venäläinen,vihan em.kolme ideologioita ja lopetan kwskusteluni tähän!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jos Israel lopettaisi omien kansalaistensa puolustamisen, Hamas kiihdyttäisi varusteluaan ja edelleen omia sotatoimiaan. Hamas on sotilasjärjestö tai terroristijärjestö, mikä paremmin sen kuvaukseksi sopii. Ilman sotatilaa sillä ei ole toimintaedellytyksiä.

Hamas tarvitsee jatkuvaa sotatilaa asemansa pysyttämiseksi ja rahoituksensa varmistamiseksi. "Ystävällismieliset" arabit ja Venäjä tukevat tätä toimintaa avokätisesti.

Venäjä erityisesti hyötyy Gazan tilanteesta, sen kannattaa eskaloida tilannetta mahdollisimman paljon. Venäjän näkövinkkelistä on tärkeää puhua Gazasta ja palestiinalaisista: silloin ei puhuta ihan niin paljon Ukrainasta.

Reko Kauranen

Blogisti sanoo että Israel on suurin este rauhalle Lähi-Idässä. Hän varmaan tarkoittaa samaa mitä arabitkin; kun Israel tuhotaan silloin tulee rauha. Näin sanoo Hamasin ja PLO:n peruskirjat. Näin sanoo islam koraaneineen, näin sanovat islamin pyhät kirjat ja Muhamedin esimerkki. Olet todella hyvässä seurassa, ehkä arvoisessasi seurassa, kun olet Hamasin propagandakoneiston äänitorvena, kuten Suomen ja Euroopan media.

Israelhan on tietysti syyllinen siihen että Syyriassa on tapettu yli 150000 ihmistä ja ISIS Irakissa panee uuteen järjestykseen niin muslimit ja kristityt ja rauha vallitsee ainakin niiden osalta joilta on pää katkaistu. Ja Israelhan on syypää siihen että Iran on maailman suurin terrorismin tukija ja haluaa valloittaa naapurivaltiot, jotka sitä pelkäävät. Niin Israelin takiahan se valmistaa ydinasetta, no mitä nyt vähän koko länsimaailman tuhoamista. Olet tietysti iloinen, että vihdoinkin löytyy näin rauhantahtoisia muslimeja, jotka poistavat päänsärkysi.

Iranin naapurivaltiot nykyään katsovat että israel on heidän turvansa Irania vastaan, kun USA muslimipresidenttinsä johdolla on heidät hylännyt. Samoin Egypti jonka Usa miltei hylkäsi rakkaudesta muslimiveljeskuntaan, jolla on sama tavoite kuin ISIS:lla.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

En tarkoita samaa mitä Hamas (joka ei ole "arabit"). PLO on jo muuttanut ohjelmansa, eikä aja Israelin valtion tuhoa. Toki kannatan Israelin valtion tuhoa (kuten kaikkien muidenkin valtioiden tuhoa), mutta ratkaisu voi olla vain kaikkien valtioiden tuho eikä vain Israelin tuho.

Jos katsotaan kuinka paljon Vanhassa testamentissa on kehuskeltu maiden ja mantujen tuhoamisella, tuskin jäädään yhtään jälkeen "arabien pyhistä kirjoista ja Muhammedista".

Israel ei ole erityisen syyllinen Syyrian ja Irakin konflikteihin. En kuitenkaan usko, että nämä konfliktit tulevat kestämään yli 70 vuotta, kuten palestiinan konflikti on jo kestänyt. Voin toki olla myös väärässä.

Iran on kansainvälisten tutkijoiden mukaan luopunut ydinaseohjelmastaan, Iran ei myöskään sijaitse lähi-idässä.

Harmillista että huomasin vasta lopussa että väität Yhdysvalloissa olevan muslimipresidentti, en olisi vaivautunut kommentoimaan jos olisin huomannut heti että olet pihalla.

Reko Kauranen

Rautiaisen sopisi tutkia historiaa ja ymmärtää mistä konflikti alkoi. Siitä että arabit eivät suvainneet juutalaista valtiota ja siitä lähtien ovat yrittäneet tuhota sen. yrityksiä on ollut monta. Kun tuhoamisyrityksissä normaalilla hyökkäyksellä ei ole päästy tavoitteeseen, on otettu terrorismi käyttöön, samoin öljyllä kiristäminen ja myös terrorismin pelko aiheuttaa pelkuruutta länsimaissa.
PLO:n =PA:n kouluissa opetetaan että Palestiinan valtio ulottuu Jordan-joesta Välimereen eikä kartoissa näy mitään Israelista, kaikki ovat miehitettyjä alueita. Abbas kyllä puhuu Länsimaille rauhasta, mutta omilleen toista: Ylistää naisten ja lasten murhaajia ja nimeää katuja heidän kunniakseen. Abbasilla on vain eri taktiikka kuin Hamasilla, joka on rehellinen.
Ja olisi hyvä tutkia mitä islam sanoo: maa jossa on ollut islamin hallinto ei saa koskaan joutua vääräuskoisten käsiin. Tämä on fakta , jota nekin käyttävät hyväkseen poliittisesti, jotka eivät itse ole hartaita muslimeja.
Ainoa tapa saada rauha on, että länsimaat lopettavat avustuksensa niin kauan kuin vihaa opetetaan lastentarhoista alkaen, korruptio saatetaan kuriin ja kontrolli avustusten oikeaan suuntaamisesta toteutetaan. Hamas pitää riisua aseista ja kansainvälinen sotilaallinen valvonta Gazaan. Hamasin johtomiehet oikeuden eteen kansan kuristamisesta ja ihmiskilpien käytöstä. Tätä haluavat monet gazalaiset, mutta kun hamasilla on valta ja aseet, ei ole mahdollisuutta nousta vastaan.
Mutta ei taida löytyä suoraselkäisyyttä matelevasta lännestä, jossa punavihreät ja muslimit huutavat kuolema juutalaisille ja miehitys= Israel on lopetettava.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset