Antti Rautiainen

Propaganda tuottoisana liiketoimintana Venäjällä

Ukrainan kriisin myötä Suomessakin on huomattu Venäjän valtiollisten tv-kanavien välittämän totuuden jyrkkä ero muun maailman todellisuuteen.

Mediatodellisuus heijastuu mielipiteisiin, esimerkiksi Levada-keskuksen heinäkuussa tekemän kyselyn mukaan Venäjän kuudessa suurimmassa kaupungissa 82 prosenttia uskoo Ukrainan hallituksen ampuneen Malaysia Airlinesin lennon MH17 alas. Vain 3 prosenttia uskoo asialla olleen Itä-Ukrainan venäläismielisten separatistien, joiden hallitseman alueen päällä lentokone putosi.

Venäjällä on kuitenkin paljon propagandaa, joka ei sovi Orwellilta omaksuttuun mielikuvaan valtion pakkosyötöstä. Venäjällä propaganda on usein tuottoisaa liiketoimintaa, jota ihmiset kuluttavat vapaaehtoisesti ja josta he jopa maksavat.

Hyvät palkkiot tietolähteille

Ehkä paras esimerkki tällaisesta yksityisestä propagandasta on Aram Gabreljanovin mediaimperiumi. Gabreljanovin LifeNews-televisiokanavan toimittajat ehtivät ensimmäisinä MH17:n putoamispaikalle; ilmeisesti he saivat separatisteilta sisäpiirin tietoa koneen ampumisesta alas.

Iskun osoittauduttua traagiseksi vahingoksi LifeNews kuitenkin sepitti mitä uskomattomampia vaihtoehtoisia versioita.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3211754/propaganda-tuottoisana-liiketoimintana-venajalla

)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jukka Laine

Ukrainalla on aina ollut läheiset suhteet Venäjään. Ukrainan talous on kuin Suomen talous, ruotsinkieliset ovat vauraampia ja ruotsalaiset ostaneet parhaat palat Suomesta ja taloutemme on ruotsalaisen pääoman varassa.

Täällä kun kiellettäisiin ruotsinkieli ja alettaisiin estää maiden välistä yhteistyötä, voisi se hämmentää Ruotsissa ihmisiä ja varmasti 82% uskoisivat ruotsinkielisten syyttömyyteen ja vain 3% heidän syyllisyyteen.

Muu maailma tarkoittaa ilmeisesti Yhdysvaltojen propagandakoneistoa ja mediaa.

Veikko Penttinen

Jukka, tuo rinnastuksesi olisi parempi, jos olisit tehnyt sen 1809 luvun taitteessa.

Jukka Laine

BRICS maat edustavat 40% maailman väestöstä. Keitä he pitävät syyllisinä?

http://www.scmp.com/news/world/article/1554992/bri...

BRICS maissa asuu lähes kolme miljardia ihmistä. EU ja USA ovat alle miljardi. Keitä tarkoittaa muu maailma?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

"Keitä tarkoittaa muu maailma?!"

Ehkäpä heitä joiden päätä kreml ei ole sotkenut propagandallaan !

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Mitenköhän sitä meidän mielipiteitämme ohjaillaan ihan pyytteettömästi ja totuuteen pyrkien? Valtaosa tiedon välityksestämme tulee USA:n korporaatiomedioilta, jota oma mediamme totuutena toitottaa. Eiköhän täälläkin median kannustimena ole raha ja valta.
Meillä kovin mainostetaan sananvapauttamme, mutta ovatko ajatuksemme, joita esitämme vapaita kun rakennusaineet ajatteluumme tulevat USA:n hegemoniaa tukevalta medialta ja ajatushautomoilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Meidän ajatuksillemme on kaikupohja meidän arvoissamme ja historiallisessa muistissamme. Emme me suomalaiset ole minkään mediamyllytyksen uhreja ei läntisten eikä itäisten vaan harvinaisen vapaita itse valitsemaan. Tärkeitä ovat irl-keskustelut, niissä ihminen joutuu oikeasti punnitsemaan kantojaan. Netissä usein leiriydytään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset