Antti Rautiainen

Jo riittää ratsupoliisiväkivalta

  • Jo riittää ratsupoliisiväkivalta
  • Jo riittää ratsupoliisiväkivalta
  • Jo riittää ratsupoliisiväkivalta
  • Jo riittää ratsupoliisiväkivalta
  • Jo riittää ratsupoliisiväkivalta

Viime lauantaina (23.8.) ratsupoliisit hyökkäsivät rasistisen kääpiöpuolueen Svenskartas Partin vastaisen mielenosoituksen kimppuun Ruotsin Malmössä. Useampi mielenosoittaja tallaantuii poliisihevosten alle, myöhemmin poliisi ajoi yhden mielenosoittajan yli poliisiautolla. Dagens Nyheterin mukaan loukkaantuneita mielenosoittajia on kaiken kaikkiaan kymmenen, yksi loukkaantui vakavasti.

Malmön tapahtumat muistuttavat tapahtumia viime joulukuun kiakkovierasjuhlilla, joissa poliisi mm. tönäisi hevosella itsenäisyyspäivän vastaanotolla esiintynyttä kuorotyttöä. Tampereella jälki ei ollut yhtä rumaa kuin Malmössä, mutta Tampereen tapahtumista ei opittu Suomessa mitään.

Joukkojenhallinta on poliisihevosten miltei ainoa käyttötarkoitus. Ennen kaikkea poliisihevosten käyttö perustuu pelotteeseen. Pelote ei kuitenkaan toimi jos uhkausta ei laiteta toteen, ja se laitettiin sekä Tampereella että nyt Malmössä. Jos hevosten käyttö joukkojenhallinnassa jatkuu tähän tapaan, on vain ajan kysymys että joku pääsee hengestään.

Seurasin Twitterissä keskustelua Malmön tapahtumista, kommenttien mukaan Ruotsin poliisilla ei ole käytössään kyynel- eikä pippurikaasua. Ehkä kaasuaseen kielto sodankäynnissä hillitsee kaasun hankkimista, käyttöä oman maan siviilejä vastaan ei kuitenkaan mikään kansainvälinen sopimus estä. Ehkä Ruotsissa pelätään yliherkkien ihmisten altistumista kaasulle, se onkin hengenvaarallista. Mutta ratsupoliisin kavioiden alle voi kuolla vaikka ei olisi mitään herkkyyttä millekään aineelle, kyseessä on vaarallisin yhä käytössä oleva joukkojenhallintavälinen sen jälkeen kun sapeleista luovuttiin noin 100 vuotta sitten. Suomessa ovat käytössä kaikki mahdolliset muutkin joukkojenhallintakeinot pippurikaasusta alkaen, mukaanlukien hengenvaaralliset FN 303 kuula-aseet . Suomessa hevosten käyttämiselle ei ole edes sen vertaa syytä kuin Ruotsissa.

Ennautan Puheenvuoron blogeissa päivystävien yhteiskunnan tukipilarien kommentit: «mitäs menivät mielenosoitukseen», «poliisi tekee työtään», ja niin edespäin. Mielenosoitukseen osallistuminen on kuitenkin laillista, eikä edes niiden aikana rähisemisestä ole laillista rankaista vakavia ruumiinvammoja tuottamalla. Ratsupoliisien kavioiden voi jäädä yhtälailla mellakoitsija kuin passiivinen mielenosoittaja tai satunnainen ohikulkija. Mitä tahansa mieltä on poliisista instituutiona, ei satunnaisten ihmisten tallominen hevosilla voi kuulua poliisin toimeenkuvaan.

Moni tuntuu yhä ihmettelevän miksi kiakkovierasjuhlilla käytiin ratsupoliisien kimppuun. Kuten jo joulukuussa kirjoitin, mielestäni tämä oli ehkä järkevintä ja harkituinta mitä kiakkovierasjuhlilla ylipäätänsä tapahtui. Ratsupoliisit on saatava pois mielenosoituksista hinnalla millä hyvänsä, muuten joku mielenosoittaja tai satunnainen ohikulkija kuolee ennen pitkää. Mielenosoitusten järjestäjien mietittävä mahdollisia keinoja, jotka saisivat poliisit luopumaan ratsupoliisien käytöstä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa käytetään ratsupoliiseja rutiinninomaisesti joukkojen hallintaan mm. jalkapallo-otteluiden ja poliittisten tilaisuuksien yhteydessä.

Jouni Nordman

Jos ihmisellä ei ole luontaista itsepuolustus aistia, joka monesti suomentaa aate höyry en nostattaa marttyyri aate, joka yleensä esiintyy juuri vasemmistolaisessa ja anarkiaa porukoissa. Niin kysymys kuuluu, millä turvataan laillisen mielen osoituksena turvallisuus?

Eli menee kahden etuihin edut sekasin, sillä itse kannatan hevospoliiseja joilla pitkät puupanput on lisä voimana. Sillä muurin pelottavaa monesti pitää tunteet kurissa, jolloin se myös on paras tapa ennalta ehkäistä ylilyöntejä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jo pari kolme ratsupoliisia rauhoittaa kummasti jalkapallohuligaaneja yms.
Varsinkin kun ratsupoliisien hevoset Ruotsissa ovat pari kokoluokkaa suurempia kuin Suomessa.

Jouni Nordman

Jalkapalloporukalla taitaa olla järki päässä, jota taas suvakki, anarkiaa ja vasemmistolaisia aatteen ritareillta puuttua.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Vaikka ratsupoliisi voi käyttää ratsuaan myös rynnäköimiseen on hevonen paras mahdollinen työkalu tilannekuvan saamiseksi. Se voi nopeasti liikkua ja kohtuullisin pienin kustannuksin ja hevosen selässä istuvalla poliisilla on laajempi näkyvyys kuitenkin riittävän läheltä tapahtumia.

Junes Lokka

Dagens Nyheter pikselöi kuvakavalkaadissaan pulloja heittelevät, poliiseja potkivat ja hevosia kepeillä hakkaavien naamat mahdottomaksi tunnistaa. Vi gillar olika-läpyskä puolestaan kerää kaikki järkyttyjät yhteen haukumaan poliisia kuorossa. Ketään ei tunnu hetkauttavan varsinainen ongelma - se, että murhanhimoinen ääriaines hilluu kaduilla.

http://rahmispossu.net/2014/08/24/rajua-kritiikkia...

Jukka Mäkinen

Juu, vasemmiston SA-jouloille pitää ehdottomasti antaa oikeus vapaasti pieksää ketä haluavat. Oikeastaan yhteiskunta voisi jakaa ilmaiset aseet näille kommandopipoisille rauhanturvaajille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset