Antti Rautiainen

Jengiytyminen ei liity maahanmuuttoon mitenkään

Viime päivinä pääkaupunkiseudulla ollaan keskusteltu useammassa kaupunginosassa riehuneen nuorisojengin rikoksista. Nettikeskusteluissa on väitetty että uhrit on valikoitu rasistisin perustein, näin esimerkiksi Tom Packalén puheenvuoron blogipalvelussa. Ylikomisario Tuomo Lotta kuitenkin kiisti väitteen julkisuudessa. Samassa haastattelussa Lotta kertoi että kyseisessä jengissä on myös kantasuomalaisia, vaikkakin suurin osa on toisen sukupolven maahanmuuttajia.

En halua vähätellä näiden raakojen rikosten uhrien kokemusta. Silti mietityttää, olisiko tämä ollut näin iso uutinen omina teinivuosinani. Jengit, joukkotappelut, ryöstely ja järjetön väkivalta olivat toistuvia ilmiöitä 80- ja 90-luvun lähiöissä jo silloin kun maahanmuuttajia ei juurikaan näkynyt. Tämä oli oma kokemukseni, vaikka mielestäni olen elänyt melko turvatun ja keskiluokkaisen teini-iän, enkä itse osallistunut jengeihin enkä joukkotappeluihin.

80-luvulla ja lamavuosina Herttoniemi jossa kasvoin ei vielä ollut sama kolmikymppisten hipsteriperheiden suosikkialue kuin nykyään. Se oli lähiöiden hyvää keskikastia. Kuten myös suurin osa Laajasalosta. Silti kerran herttoniemeläis- ja laajasalolaisnuorison selvitellessä välejään käyttöön tulivat myös puukot ja naulatut lankut. Kävin Itäkeskuksen koulua joka oli hyvämaineinen entinen oppikoulu, mutta eräs oppilas otti kuitenkin toisen joukkotappelun jälkeen lukua saatuaan pesäpallomailasta takaraivoonsa.

Taloudellinen voitontavoittelu ei tuolloin ollut väkivallan päämotivaatio, mutta rahat kuitenkin vietiin turpaanvedon ohessa.

Näin siis paremmilla alueilla ja paremmissa kouluissa, muualla meininki oli varmasti vielä paljon rujompaa. Minun aikanani suurimpaan osaan sovituista jengitappeluista ei lopulta saapunut kuin uteliaita pällistelijöitä. Kukaan ei myöskään päässyt hengestään, toisin kuin vanhempani ovat kertoneet 1960-luvulla sattuneen.

Nuoriso on nykyään kiltimpää kuin 20 vuotta sitten, ja paljon kiltimpää kuin 50 vuotta sitten . Yksi syy uuteen jengikohuun on varmasti se, että pyritään aktiivisesti unohtamaan menneisyys.

Vaikka väitteet nyt tutkittavien rikosten rasistisuudesta on kumottu, ei muukalaisvihakaan ole mitään uutta nuorisojengien maailmassa. Nuoruuteni Herttoniemessä saattoi saada turpaansa, jos sinulla epäiltiin olevan laajasalolaisia kavereita. Ennenvanhaan nuorisojengit perustuivat alueelliseen tai alakulttuuriseen identiteettiin ja vihaan siitä poikkeavia kohtaan. Vaikka nyt rikostutkinnan kohteena oleva jengi on monikansallinen, kansallisuus on varmasti myös yksi mahdollinen jengi-identiteetin rakennuskivi. En näe mitään olennaista eroa asuinalueeseen ja etniseen ryhmään perustuvan vihamielisyyden välillä, niin kauan kuin jälkimmäiseen ei liity järjestäytynyttä poliittista liikettä.

"Rasismi" on tässä yhteydessä yleensä väärä termi, koska rasismi on sellaista etniseen tai vastaavaan ryhmään perustuvaa syrjintää tai väkivaltaa, jolla on institutionaalinen ja ideologinen viitekehys. Muussa tapauksessa väärännäköisen ihmisen pahoinpitely ja ryöstö eivät ole rasismia vain muukalaisvihaa, vaikkakin viharikostilastoissa käytetään harhaanjohtavasti termiä "rasismi".

Esimerkiksi maahanmuuttajien suomalaisiin kohdistuvat viharikokset eivät ole rasismia vaan muukalaisvihaa, koska Suomessa ei ole institutionaalista ja ideologista koulukuntaa jonka mukaan suomalaiset olisivat alempiarvoisia ihmisiä. Vaikka ryöstetyksi ja hakatuksi joutuminen tuntuu aika samanlaiselta riippumatta siitä onko kyse rasismista, muukalaisvihasta vai täysin sattumanvaraisesta väkivallasta, tämä erottelu on tarpeellinen koska siitä riippuu miten tällaista väkivaltaa voi vastustaa.

Packalénin väite että maahanmuuttajien tekemistä viharikoksista vaietaan on täyttä roskaa, maahanmuuttajien tekemiä viharikoksia on tilastoitu ja julkistettu jo vuosikausien ajan, kuten myös hommafoorumilla tiedetään. Packalenin teksti sisältää niin paljon asiavirheitä, että hän tuntuu keräävän poliittisia irtopisteitä virtsaamalla kollegoiden tiedotuksen päälle. Asenteet joita Packalen levittää johtavat pahimmassa tapauksessa uusiin rikoksiin, netissä kiertää jo ainakin yksi lista "jengin jäsenistä", mutta monilla listalla olevista ei ole mitään tekemistä jengin kanssa.

Tyypillinen maahanmuuttajan viharikoksen uhri on toinen maahanmuuttaja. Rasismi on maahanmuuttajien parissa aivan samanlainen ongelma kuin suomalaistenkin keskuudessa. Maahanmuuttajien jengiytyminen ja nuorisorikollisuus näyttävät samanlaiselta kuin kantasuomalaisten. Ylipäätänsä suurin osa maahanmuuttajien ongelmista on samanlaisia kuin kantasuomalaistenkin ongelmat, ja tällaisten ongelmien ratkaisua vain vaikeuttaa ajatus siitä että ongelma liittyisi jotenkin maahanmuuttajuuteen. On toki myös maahanmuuttajien kohtaamia erityislaatuisia ongelmia, kuten rasismi. Rasismi ei oikeuta pahoinpitelyitä, ryöstöjä eikä silmitöntä väkivaltaa, mutta rasismi voi vahingoittaa kohdettaan vakavasti vaikka siihen ei liittyisi väkivaltaa.

Jengien yhteys syrjäytymiseen ja kansantalouden tilaan ei ole suoraviivainen, oman nuoruuteni jengeihin osallistui paljon myös hyväosaisen keskiluokan lapsia. Silti nyt käynnissä oleva lama varmasti lisää kaikenlaista järjetöntä sekoilua, nuorisojengit mukaanlukien. Onnea vaan niille viranomaisille jotka yrittävät tätä sotkua ratkaista, mutta ongelma ei varmasti poistu ennenkuin taloustilanne ja yhteiskunnallinen tärkeysjärjestys näyttää toisenlaiselta.

 

UPD: tässä vähän faktaa niille jotka eivät tiedä tai muista miten lähiöissä ennen vanhaa elettiin:

Muisto Helsingistä 1975: ”Koko vartijajoukko hakattiin”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/72902-muisto-helsingista-1975-koko-varti...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ehkäpä paras puheenvuoro tästä aiheesta joka tällä alustalla on nähty.

Käyttäjän PekkaRajanen1 kuva
Pekka Rajanen

Mistä tarve yhdistää menneisyyden aluejengien väliset tappelut siihen, että jengi valitsee sattumanvaraisia yksittäisiä uhreja piestäväksi? Jengitappelussa (yleensä) kumpikin osapuoli tietää mitä tekee ja on niin ottajan kuin antajan rooleissa. Näissä nyt esiin nousseissa tapauksissa tilanne on toinen.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tavoitteletko Rajanen jonkinlaista genetiikan ja pistesysteemien yhteneväisyyttä argumentissasi, vai miten näet tapauksien väkivallantekojen eroavan toisistaan konkreettisesti?

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Luetaan blogit ennen kuin kommentoidaan. Tässä puhutaan jengiytymisestä. Jengiytymistä on ollut aina. Se että tämä ko. jengi on ottanut vaikutteensa globaalissa maailmassa nopeasti esilletuodusta "knock-out" -muoti-ilmiöstä ei poista yhtäläistä pohjaa jengiytymisen syiltä. Samaa kakkua eri kääreissä. Itse tykkäsin pääosin tästä Rautiaisen puheenvuorosta.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Takavuosien jengitappeluissa meininki on joskus reilumpaa, mutta kyllä niitä oli ihan yhtä usein myös sellaisia sellaisia 30 vastaan 5 asetelmia. Ja kyllä väärältä alueelta tullut saatettiin hakata ja ryöstää myös silloin kun hän oli yksin liikkeellä.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

"Esimerkiksi maahanmuuttajien suomalaisiin kohdistuvat viharikokset eivät ole rasismia vaan muukalaisvihaa, koska Suomessa ei ole institutionaalista ja ideologista koulukuntaa jonka mukaan suomalaiset olisivat alempiarvoisia ihmisiä."

Onko suomessa instituutio tai ideologinen koulukunta jonka mukaan maahanmuuttajat ovat alempiarvoisia ihmisiä? Mainitsemasi koulukunta tietysti voi löytyä jostakin maahanmuuttajapiiristäkin, mene ja tiedä. Sinähän rakensit tuossa juuri ikiliikkujan: koska koulukuntaa ei (kuuleman mukaan) ole, ei ole rasismiakaan. Rasismin puute todistaa, ettei koulukuntaakaan löydy. TA-DAA!

Oma perstuntumani on, että suomen kurdien ja arabien välit olisivat kiristyneet ISIS-kohun myötä. Saattaa tähän tilanteeseen määritelmäsi mukaista rasismiakin liittyä.

Sinänsä pointtisi on kyllä kelvokas: rasismi on institutionaalista, ja juuri siksi sillä on niin musta maine kuin sillä on. Rohkenen väittää, että rasismi on suomessa melko marginaalinen ongelma.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Tällainen instituutio on esimerkiksi perussuomalaisten nuivasiipi, ehkä myös puolue kokonaisuudessaan. Ajatus kollektiivisesta syyllisyydestä ja ongelman palautumisesta maahanmuuttoon on olennaisilta osilta kulttuurirasismia. Jengiväkivalta on kuitenkin ollut osa lähiöiden kulttuuria jo kauan ennen kuin maahanmuuttajia on ollut merkittäviä määriä.

Maahanmuuttajien piirissä on varmasti rasistisia koulukuntia, mutta yksikään niistä ei ole vielä poliittisen instituution asemassa Suomessa.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Perussuomalaisten nuivasiipeä en nimeäisi yhteiskunnalliseksi instituutioksi.

Kulttuurisia käytänteitä ja arvoja, ja erilaisten kulttuurien yhteensopivuutta tai -sopimattomuutta pitää voida arvioida ja arvostella ilman rasismileimoja. Pyrkimys suitsia sananvapautta rasistikorttia heiluttamalla sisältää itsessään vähintäinkin dogmin omasta paremmuudesta. Kukaties enemmänkin.

Niko Sillanpää

Tästä asiasta nousi näinkin suuri kohu, koska tietoa yritettiin pimittää ja sitten tiedot vuodettiin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Juuri näin. Mutta ei ole yllättävää Paateron aikana.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mitä tietoa yritettiin pimittää?

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

"Samassa haastattelussa Lotta kertoi että kyseisessä jengissä on myös kantasuomalaisia, vaikkakin suurin osa on toisen sukupolven maahanmuuttajia."

Eikös tämä viime päivinä uutisoinnissa ollut jengi nimenomaan liity maahanmuuttoon, jos suurin osa sen jäsenistä on ollut toisen polven maahanmuuttajia?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei se liity. Ei ketään sen takia tuomita, että vanhemmat ovat joskus tulleet jostain muualta. En minäkään ole "toisen polven sotaorpo".

Nämä kaverit ovat vanhempiensa perhetaustasta huolimatta kasvaneet koko ikänsä suomalaisessa yhteiskunnassa, ja tämä typerä sadistinen harraste on esimerkki siitä miten populaarikulttuuri kulkee yli rajojen.

Minä en silti syyttäisi tapahtuneesta mitään näistä -- en maahanmuuttoa, en yhteiskuntaa, enkä populaarikulttuuria -- vaan ihan vain sällejä itseään. Heput rautoihin ja laitokseen tai linnaan.

Ja siinä Rautiainen on tosiaan oikeassa, että komisario Packalénin tapa sekaantua kollegojensa keskeneräiseen tutkimukseen ja tavoitella sillä poliittista hyötyä ei erityisemmin lisää luottamusta hänen ammattimoraaliinsa.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Eikö kasvatus mielestäsi vaikuta mitenkään lapseen? Oman käsitykseni mukaan lapsi ottaa vaikutteita niiltä ihmisiltä, joita on hänen ympärillään. Eli vanhemmat ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä lapsen hakiessa omaa käyttäytymismalliaan. Ellei lapsi ole täysin vailla perhettä.

Miellän ajattelun täysin muuttumattomista ihmisistä uskonnolliseksi näkemykseksi. Olen kuullut väitettävän, että lapsella on jo syntyessään tietty luonne ja temperamentti, joka määrittää lapsen tulevaisuuden. En kuitenkaan sulata tuota ajattelua, vaan väitän lasten muuttavan käytöstään vielä aikuisiän kynnykselle asti ja vaikutteita otetaan eri lähteistä. Vanhemmat ovat kaikkein tärkeimpiä vaikutteiden antajia. Mielestäni ihminen ottaa vaikutteita ympäristöstään vielä aikuisiälläkin.

En lähde muuttamaan kantaani siitä, etteikö toisen polven maahanmuuttajan käytös liittyisi maahanmuuttoon.

Jengin jäseniä ei tässä tapauksessa tuomita heidän maahanmuuttajataustansa vuoksi, vaan heidän tekojensa vuoksi - olet siinä oikeassa. Edellä oleva ei kuitenkaan vaikuta siihen, olisiko maahanmuuttotaustaisuus osatekijänä heidän käytökseensä. Voidaan olettaa, että maahanmuuttajataustaisuus vaikuttaa osaltaan näiden nuorten käytökseen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Asiallinen kannannotto Rautiaiselta, mielestäni. Vastaa hyvin omia nuoruusmuistojani 70/80-luvun Turusta ja hieman myös Tukholmasta. Paitsi lähiöiden välistä joukkotappelua, esiintyi myös silloin sitä valitettavaa silmitöntä sivullisten mukilointia. Tukholmassa suurkaupunkina ehkä enemmän kuin Turussa. Finnjävelinä saanut muutaman kerran kiittää itseään nopeista jaloista.

Toisen polven maahanmuuttaja on suomalainen. Aivan niinkuin Helsinkiin maaltamuuttaneen lapsi on hesalainen, vaikka tiettävästi aidoksi stadilaisiksi kaikki paikalliset sellaisia ei laskekaan.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

"Toisen polven maahanmuuttaja on suomalainen. Aivan niinkuin Helsinkiin maaltamuuttaneen lapsi on hesalainen, vaikka tiettävästi aidoksi stadilaisiksi kaikki paikalliset sellaisia ei laskekaan."

No, tuo on määrittelykysymys. Jos suomalaisuuteen riittää passi, on asia kuten sanot. Olen itse taipuvainen ajattelemaan, että suomalaisuuteen/venäläisyyteen/persialaisuuteen jne. kuuluvat myös juuret ja lähiyhteisö. Suomenvietnamilainen saa minun mielestäni vielä kolmannessakin polvessa loukkaantua, jos häntä kutsutaan suomalaiseksi. Sinun määritelmääsi minä kuvailen nihilistiseksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kiitokset kommentista,

Itse kuvailisin näkemystäni en ehkä niin nihilistiseksi vaan ihan perustuslain mukaiseksi.

Mutta oma määritelmäsi suorastaan herättää kysymään jatkoa: kuinka monta sukupolvea esivanhempia pitää olla asunut Suomessa ennenkuin henkilö voi tulla 'suomalaiseksi'?
Riippuen sukupolvien määrästä voi tilastonikkarit sitten joutessaan laskeskella kuinka paljon meitä Suomen kansalaisia joutuu rajatuksi 'suomalaisuuden' ulkopuolelle.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #12

Ei tuohon voine mitään absoluuttista lukumäärää antaa. Jos eri kulttuurista tuleva ryhmä ylläpitää omaa kulttuurista identiteettiään ja pariutuu aina sisäänpäin, ei siitä TARVITSE koskaan tulla "suomalaista". Silloin käy niin, että suomi palautuu heimoyhteiskunnaksi.

Suomen valtiollinen olemassaolokin saattaa joskus hyvinkin loppua. Tarkoittaako se sinusta sitä, että esim. Venäjän vallan alle jouduttaessa "suomalaisuus" häviää yhden sukupolven jälkeen?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #12

"kuinka monta sukupolvea esivanhempia pitää olla asunut Suomessa ennenkuin henkilö voi tulla 'suomalaiseksi'?"

Tätä voisi yrittää haarukoida käytännön esimerkeillä. Marsalkka Mannerheimin isoisän isä oli syntynyt Ruotsissa, mutta isoisä jo Suomessa, joten isovanhempien syntyminen Suomessa ainakin riittänee. Pidän mahdottomana, että suomalaisuuden asteiden luokittelusta kiinnostuneet eivät pitäisi Mannerheimia suomalaisena.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #12

"...kuinka monta sukupolvea esivanhempia pitää olla asunut Suomessa ennenkuin henkilö voi tulla 'suomalaiseksi'?"

Saanko minä vastata. Suomalaiseksi tulee silloin kun tuntee itsensä suomalaiseksi.

Itse tulin 7-vuotiaana vanhempieni mukana Donin Rostovista, suomea taitamattomana. Olin täällä kuin Liisa ihmemaassa, kunnes omaksuin kielen ja sulauduin joukkoon. Vuosien kuluessa rakastuin Suomeen, metsiin, järviin ja ennenkaikkea hiljaisuuteen ja harkitseviin, lupauksensa pitäviin suomalaisiin ihmisiin. Niin minusta tuli suomalainen.

Venäläis-ukrainalaisuus sisälläni ei ole kadonnut mihinkään, se elää tempperamentissani, muistoissani ja kaipuussa. Ja tällä hetkellä tunnen syvää huolta serkuistani Itä-Ukrainassa. Sen pituinen se.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #23

Tykkäys tuolle! (Nappia en pysty painamaan)

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #23

Juuri noin Elina.

Venäläisen emigranttitaustainen isäni sai Suomen kansalaisuuden 3-vuotiaana ja astui kouluun vuonna 1945. Veikkaan että sillä nimellä sai herkästi turpaansa ja sen lisäksi käytiin rasvalettien ja lättähattujen taisteluita Helsingin työläiskortteleissa. Isäni lakkasi puhumasta venäjää kotonamme samana vuonna kuin minä menin kouluun 1972. Tästä "turvatoimenpiteestä" huolimatta sain ruotsinkielisessä koulussa kuulla olevani ryssä ja heti kadulle mentäessä minua jahdattiin hurrina. Kyllä sitä väkivaltaa oli.

Vasta päästyäni v. 1993 reserviupseerikouluun, isäni uskoi ja luotti siihen että yhteiskunta oli hyväksynyt minut suomalaisten joukkoon. Vielä 2002, ollessani puolustusvoimissa tutkijana, eräs hyvätahtoinen kolleega ihmetteli hyvää suomenkielen taitoani...

Ei sen pidempi sekään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #23

"Suomalaiseksi tulee silloin kun tuntee itsensä suomalaiseksi."

- Kiinnostava määritelmä nimenomaan siksi, että se jättää henkilön suomalaisuuden arvioimisen hänelle itselleen. Jos tämä käytäntö astuisi yleisesti voimaan, ei kenenkään suomalaisuudesta tarvitsi kiistellä. Tai siis... ei pääsisi kiistelemään.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Tomi Ketola,

Jos toisen polven maalta muuttanut alkaa rähinöimään stadissa niin voisiko silloin rähinöinnin yhdistää maaltamuuttoon?

Mulla on vahva tuntuma siitä, että toisen polven maahanmuuttaja tai maaltamuuttaja on saanut kasvatuksen ihan varsinaiselta maahanmuuttajalta tai maaltamuuttajalta.

Siinä vaiheessa maahanmuuttajaa tai maaltamuuttajaa voidaan alkaa pitää kantaväestönä, jos on hallussa kaikki kantaväestölle ominaiset kulttuurilliset, käytökselliset ja kielelliset yms. taidot. Nythän sitä rajaa pyritään jo hämärtämään, että mikä tekee ihmisestä suomalaisen. Joillain on sellainen ajattelu, että menet mihin tahansa maailman kolkkaan asumaan niin n. viikon asustelun jälkeen voit jo kutsua itseäsi paikalliseen väestöön kuuluvaksi.

Kulttuuri on tärkeä osa ihmisen identiteettiä. Ihmiselle on todella tärkeää kokea kuuluvansa johonkin. Se on voi voi jos jotkut maat ovat hölmöyksissään jo menneet täysin kadottamaan oman identiteettinsä.

Ja voin sanoa mielipiteen, että suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu väkivalta. Hienoa jos Suomeen oltiin jo onnistuttu luomaan kulttuuri, joka ei tunne vieraiden ihmisten hakkaamista ja mukiloimista, mutta se vanha historian uumenissa ollut jengitappelulegenda onnistutaan nyt kaivamaan esiin.

Matti Hirvonen

Tässäkin keississä on pääasiassa kyse lastenkotilapsista ja muista, joilla ei ole ollut sellaista kasvuympäristöä kuin meillä jotka kasvoimme tavallisessa kasvuympäristössä ja perheessä. Siksi näitä ei voi verrata.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

On totta, että huono-osaisuus voi johtaa jengiytymiseen. Huono maahanmuutto-, asunto- ja sosiaalipolitiikka on luonut levottomia lähiöitä, joista nousee vihaa ja väkivaltaa.

Omassa blogikirjoituksessani kritisoin erityisesti mediaa, joka näyttää vähättelevän ulkomaalaistaustaisten rikoksia samalla kun kantasuomalaisia syytetään rasismista aina tilaisuuden salliessa. Median rooli on pelkistynyt vastakkainasetteluiden luojaksi.

Tässä tilanteessa oikea ratkaisu olisi jarrujen lyöminen pohjaan humanitaarisen maahanmuuton suhteen, kunnes sosiaaliset ongelmat saadaan ratkaistua. Lähiöiden tilaan pitäisi kiinnittää PK-seudulla enemmän huomiota, etenkin asuntopolitiikan suhteen.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

a) Nuorisorikollisuutta on huomattavasti vähemmän kuin esim. viime vuosisadan alkupuolella. Esim. henkirikoksista tuomittiin nuoria 1920-luvulla viisinkertainen määrä kuin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Muutoinkin 2000-luvun nuorisorikollisuudessa ei ole merkittäviä muutoksia tapahtunut.

b) Levottomat lähiöt on kyllä luotu jo kauan ennen kuin Suomen rajat ovat avautuneet.

c) Jengejä on ollut iät ja ajat. Niitä on kutsuttu myös sakeiksi ja lösseiksi. Niiden huonotapaisuuden syiksi on tarjottu eri aikakausina eri asioita kuten esim. nuoria on harhaanjohdettu, heillä on rikkinäiset kodit, eronneet vanhemmat, on pelattu liikaa videopelejä, kuunneltu liikaa rockmusiikkia, nuoret ovat veteliä ja laiskoja, huumeet, alkoholi, liian vähän kuria l. piiskaa, vapaa kasvatus, on katsottu liikaa väkivaltaisia elokuvia tai teeveetä. Nyt se johtuu kulttuuritaustasta, hyysäreistä, suvakeista tai ihonväristä.

c) Iltapäivälehdissä ei oikein muusta tunnuta tällä hetkellä kirjoitettavankaan. Kaupallinen lehdistöhän elää vastakkainasettelulla Sama pätee sosiaaliseen mediaan.

d) Kantasuomalaisia voi syyttää rasisteiksi silloin kun he toimivat tai kirjoittavat rasistisesti. Sama pätee ulkomaalaisiinkin.

e) Viimeisestä lauseesta olen samaa mieltä.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

tässä vähän faktaa niille jotka eivät tiedä tai muista miten lähiöissä ennen vanhaa elettiin:

Muisto Helsingistä 1975: ”Koko vartijajoukko hakattiin”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/72902-muisto-helsi...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Itse kasvoin 60- ja 70-luvulla peruspunaisessa pikkukaupungissa, jonka jättikoulussa tuli välillä turpiin ja lujaa. Johtajaopettaja Suoranta, SKDL:n kunnanvaltuutettu, kävi välilllä vetämässä turpiin pahimpia poikia nurkan takana. Sitä pidettiin täysin asianmukaisena toimintana. Jotenkin tuntuu siltä, jotta se oli paljon karumpi maailma.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Jengiytyminen liittyy köyhyyteen, ja suuri osa köyhistä on maahanmuuttajia jotka muuttavat Suomeen vailla omaisuutta tai koulutusta, yleensä paremman elämän toivossa mutta joutuen elämään loppuelämänsä yhteiskunnan almuilla koska se tukiverkko joka on heidän kotouttamiseensa tarkoitettu on erittäin hutera, hajonainen ja alimitoitettu.

Plus monikulttuurisuusideologian vuoksi pelkäämme integroida heidät osaksi yhteiskuntaa mikä luo heistä eristäytyneitä.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

On hyvin hankalaa sanoa sellaista tilannetta normaaliksi jengitappeluksi, jossa jengi hakkaa 10 vuotiaan lapsen. Se ei ole millään tavalla normaalia. Tappelulle on yleensä jokin hyvä syy kuten vaikkapa kahden aikuisikään juuri päässeen miehen uho ja oman miehisyyden testaaminen sekä välien selvittely. Tuskin 10 vuotiaalta löytyy edes mitään ryöstettävää?

Itse en ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt maahanmuutolle (jätetään työperäinen pois) muuta selitystä kuin halu tehdä Euroopasta mahdollisimman monikansallinen yhteisö. Onko kenties jokin EU:n suunnitelma? Pyritään tekemään Euroopasta kopio USA:n väestörakenteesta?

En vain näe muuta selvää syytä kiihtyvälle maahanmuutolle kuin jonkinlainen tarkoituksellinen pyrkimys luoda Euroopasta "kulttuurien sulatusuuni". Kummastella täytyy. Tokihan täysin sekaisin menevät kulttuurit edesauttaisivat Euroopan liittovaltiokehitystä. Joka tapauksessa todella outoja projekteja on nämä maahanmuuttoon liittyvät. Idea pitäisi olla paljon selvemmin siinä, että laitetaan apua sinne maihin, joista maahanmuuttajia Eurooppaan saapuu. Palkataan vaikka kehitysmaiden kouluihin eurooppalaisia opettajia, jolloin sivistystä saadaan levitettyä huono-osaisiin maihin. Ihan mitä tahansa muuta kuin sitä, että otetaan aina vain enemmän kehitysmaiden ihmisiä Eurooppaan pysyvästi asumaan. Ei ongelmat katoa tämänhetkisellä taktiikalla. (mielenkiinnolla odottelen lähteekö banniin tämä kommentti)

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Ylipäätään koko väittely onko uhrit kantasuomalaisia vai ei on aiva turhaa.
Ja oikeestaan toi motiivienkin spekulointi on hyödytöntä.
Kyllä tollasta melko raakaa väkivaltaa on omassakin nuoruudessa ollut tuolla maaseudun pikkukunnissa.
On lyöty hyvin mitättömistä syistä tuntemattomia ihmisiä turpaan tai rautaputkella päähän.
Tossa iässä nuoret ei kovin ihmeellisiä syitä väki valtaan tarvi. Riittää että siitä vaan saa hyvät kicksit ja kaverien arvostusta. Tiedän ihan hyväosaisten nuortenkin harrastaneen vastaavaa sekoilua.
Toki erinäiset päihteet voi edesauttaa tapahtumia.

Uskon että yks suuri syy mikä tässä nyt meneillään olevassa tapauksessa monia vaivaa on se, että pelätään ajaudutaan ruotsin kaltaisiin ongelmiin maahanmuuttajien kanssa.
Ja sinällään pelko on ihan ymmärrettävä ja aiheellinenkin. Jos esim. joku innostuu kostamaan näitä kyseisiä pahoinpitelyitä sillä seurauksella, että joku maahanmuuttaja kuolee, niin kyllä siitä vois aikamoiset hässäkän lähteä käyntiin.
Siksi poliisi olis tärkeä ottaa uskottavasti tilanne haltuun ja toimillaan saada touhu loppumaan.
Ja välttää antamasta kuvaa salailusta tai eriarvoisesta kohtelusta rasismileiman pelossa.
Tai ilmoittamalla ettei pysty puuttumaan alaikäiset tekemisiin.
Viranomaisilta vaan täytyy löytyä eväät puuttua ja ratkaista tilanne. Muute tilanne voi kärjistyä.

Ja jos viranomaisilta löytyy näyttöä, että tilannetta ei olla päästämässä ruotsi kaltaiseen tilaan vaan kriisityviin tilanteisiin reagoidaan riittävästi. Niin tämä voisi vähentää pelkoja ja maahan muuttajia ei nähtäisi mahdollisen uhkana.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Markus,

Kaiken taustalla on nimenomaan se, että on yleisesti tiedossa liiallisesta maahanmuutosta koituvat ongelmat. Maahanmuuttajat ovat erityisen tarkkailun alla ja nyt kun tuossa nuorisojengissä on enemmistö maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, niin on täysin ymmärrettävää, että tilanteeseen reagoidaan.

Jos poliisilla on hankaluuksia pitää tilannetta hallinnassa nyt, niin entäs kun maahanmuuttajia otetaan Suomeen koko ajan lisää? Ja poliisille olisi epäammattimaista todeta, että nyt ei enää pystytä pitämään tilannetta hallussa. Ja se vasta kamalaa olisikin, jos tilanne päästetään niin pahaksi, että kadotetaan kontrolli kokonaan.

Minun mielestäni historia on väärä paikka kaivaa väkivallan tueksi todistusaineistoa. Pitäisi tarkastella enemmän tämänhetken Helsinkiä ja 2000-luvulla esiintynyttä väkivaltaa ja verrata sitä viime päivien tapahtumiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

No nyt tiedämme. :D
http://yle.fi/uutiset/joensuun_1990-luvun_rasistin...
"Viime vuosikymmenien ongelmien opetus oli Erolan mielestä lähinnä se, että yhdenvertaisuutta painottavaa viestiä on tarjottava nuorille monelta taholta. Kasvatus on kaikkien yhteinen tehtävä."

Miten ongelmista oppimisessa on onnistuttu? Onko vuoro vain vaihtunut? (Lauri Viita):
"Akka kylän laskit kantoi, joka murun läävään antoi.
Sika lihoi, akka laihtui, joulun alla vuoro vaihtui."

Montako vuotta vielä tarvitaan oppimiselle, kun parikymmentä vuotta on jo kulunut?

Kari Ahveninen

No olihan taas pläjäys. Katsotaas:

"Silti kerran herttoniemeläis- ja laajasalolaisnuorison selvitellessä välejään käyttöön tulivat myös puukot ja naulatut lankut."

Niin, ennen tappelut käytiin jengien kesken, eikä viattomia sivullisia torpattu kuten tämä kööri on tehnyt. Onko se siis verrattavissa että kaksi uhoavaa jengiä ottaa mittaa toisistaan siihen että yksi uhoava jengi kolkkaa täysin vieraita sivullisia? Omituinen on sinun käsityksesi...

"Packalénin väite että maahanmuuttajien tekemistä viharikoksista vaietaan on täyttä roskaa, maahanmuuttajien tekemiä viharikoksia on tilastoitu ja julkistettu jo vuosikausien ajan, kuten myös hommafoorumilla tiedetään."

Mites, vuosia on väitetty että Hommafoorumi on rasistien ihmisvihaajanatsien pesä. Mikäs siinä sitten on että siellä on tiedetty, mutta muualla ei? Onko silloin tiedonvälityksessä vikaa?
Lähes kaikki tiedotusvälineet ovat leimanneet Hommafoorumin kertakaikkiaan umpirasistiseksi luuserijoukkojen ylläpitämäksi vihanlietsontaa harjoittavaksi paikaksi. Onkin mielenkiintoista että miten nyt väität että siellä olisikin tiedetty ja tilastoitu näitä suomelle epäedullisen maahanmuuton ongelmia?

"On toki myös maahanmuuttajien kohtaamia erityislaatuisia ongelmia, kuten rasismi. Rasismi ei oikeuta pahoinpitelyitä, ryöstöjä eikä silmitöntä väkivaltaa, mutta rasismi voi vahingoittaa kohdettaan vakavasti vaikka siihen ei liittyisi väkivaltaa."

Pitäisi varmaankin tarkistaa oikein perusteellisesti tilastoista kuinka paljon ihan oikeaa rasistista rikollisuutta suomessa esiintyykään? Onhan se Optulalla sekin tilastoitu.

"Tällainen instituutio on esimerkiksi perussuomalaisten nuivasiipi, ehkä myös puolue kokonaisuudessaan."

ahhaa... vaalitaistoonkos sitä on käyty? Ja mikähän olikaan kannatettu puolue kun pitää persuja käydä mustamaalaamaan?

Ilkka Huotari

Tiukalla maahanmuuttopolitiikalla tämäkin olisi voitu välttää, että kyllä tämä jengiytyminen liittyy.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Jengit, joukkotappelut, ryöstely ja järjetön väkivalta olivat toistuvia ilmiöitä 80- ja 90-luvun lähiöissä jo silloin kun maahanmuuttajia ei juurikaan näkynyt. Tämä oli oma kokemukseni, vaikka mielestäni olen elänyt melko turvatun ja keskiluokkaisen teini-iän, enkä itse osallistunut jengeihin enkä joukkotappeluihin"

Jaha,kokemuksen syvä rintaääni.80-90 luvulla ei hakattu lapsia,eikä sivullisia, aivan turhaa puhetta.
Missä neukkulassa olet teininä asustellut kun tuollaisen roskajoukon keskellä olet aikasi viettänyt?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogin esittämien ongelmien ennalta ehkäisyä pyritään harrastamaan eri maissa jo

1) ennen kuin ihminen ilmaantuu rajalle, 2) ennen kuin hänet päästetään maahan, 3) ennen kuin hän saa viisumin, 4) ennen kuin hänelle myönnetään opiskelu-, oleskelu- tai työlupa, 5) ennen kuin hänelle myönnetään green card ja 6) viimeistään silloin, kun harkitaan hänen hakemustaan saada kansalaisuus.

Olisiko seulontasysteemissä tarkistamisen varaa? Tästähän on puhuttu tosin vasta 25 vuotta...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ilmeisesti kaikki tai suurin osa tähän Helsingin jengiin kuuluneista ovat syntyneet Suomessa joten esittämäsi keinot eivät toimi.

Käyttäjän janilaaksonen kuva
Jani Laaksonen

No itse asiassa ehkäisymielessä toimivat hyvinkin, koska jopa Helsingin poliisin komisario Jari Taponen Ylelle antamassa haastattelussa varovaisesti arvelee, että ""--sellaista tukea ja vanhemmuutta ei ehkä ole ollut, kuten muilla suomalaisperheillä. Voi olla kulttuurin eroavaisuuksia sen välillä, mitä kulttuuria koti edustaa ja mitä ulkomaailma edustaa."

Jos emme keksi ratkaisua heikon integroitumisennusteen siirtolaisvähemmistöjen eristäytymiseen ja sitä kautta siihen ilmapiiriin ja niihin arvoihin, joita he Suomessa syntyville lapsilleen välittävät, on tuhoisaa sallia tällaisten etnisten ryhmien turvapaikanhakijoiden oleskelu Suomessa (huom. turvapaikanhakijoiden, ei pakolaisten).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #44

Osa ratkaisua on että hommafoorum sulkee itse itsensä. Siellä kuitenkin harrastetaan eristämistä ja siträ ettei ihmiset voi rentoutua maahanmuuton suhteen. Lietsonta-aiheet pitää tuoda Ruotsista tai Norjasta tai Englannista silloin kun ei satu oleen tarjolla jotain kivaa uutista maahanmuuttajan rikkeestä täällä kotimaassa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #47

Mutta kun juuri Ruotsi, Englanti, Ranska, Hollanti, Belgia, jne. ovat osoittaneet, että laajamittainen humanitäärinen maahanmuutto tuo tullessaan syrjäytymistä, rasismia, väkivalta- ja seksuaalirikollisuutta, uskonnollista radikalisoitumista, ghettoja, terrorismia, jne ja lisäksi se maksaa tolkuttoman paljon. Tiedät tämän varsin hyvin. Miksi siis ei pitäisi ottaa oppia muiden tekemistä virheistä?

Eikö olisi tärkeintä kotouttaa jo maassa olevat humanitääriset maahanmuuttajat ja sitten vasta ottaa lisää (edelleen pakolaiset ovat asia erikseen). Kai sinäkin nyt ymmärrät, että resurssit ovat yksinkertaisesti loppu? 100 Miljardia velkaa ja työttömyys kasvaa. Ei kansaa voi verottaa enää enempää. Ei kurjuuden jakaminen paranna kenenkään oloa, päinvastoin.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Koko Halla-ahon, hommafoorumin, persujen nuivasiiven jne. maahanmuuttopolitiikan kritiikki on perustunut siihen väitteeseen, että tietyistä maista tulevat mamut ovat aiheuttaneet muissa Euroopan maissa erityisen paljon ongelmia; työllistyneet huonosti, syyllistyneet huomattavan paljon rikoksiin, kouluongelmia, 2.sukupolven väkivaltaista jengiytymistä jne.

Näiden ongelmien pelättiin olevan edessä myös Suomessa.

Näiden huolten esittäjät leimattiin rasisteiksi ja vastattiin, että "otamme oppia muiden maiden virheitä", "kotoutamme", "sosiaalisen sekoittamisen asuntorakentamista", "resursseja", "positiivista syrjintää"

Nyt kun nämä ongelmat ovat konkreettisesti läsnä myös täällä, eivät ongelmat sitten kuulemma liitykään mitenkään maahanmuuttopolitiikkaan tai maahanmuuttajiin.

Rautalankaa:
Suuri osa tietyistä ryhmistä tulleista maahanmuuttajista on kaikissa Euroopan maissa syrjäytynyt vastaanottavasta yhteiskunnasta. Siitä on aiheutunut helvetin paljon ongelmia. Kukaan ei ole vielä pystynyt ratkaisemaan miten tämä kehitys voitaisiin estää.
Jengiväkivalta on yksi oire tästä kehityksestä - ei irrallinen vain jengiytymiseen liittyvä ongelmakenttä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sehän se tässä hullua onkin, että kyllä maahanmuuton ongelmat on olleet kaikkien tiedossa ja ymmärryksessä, mutta nuivaliston sille asettama erityispainotus on ollut jatkuvasti vainoharhaisuutta hipovaa luokkaa. Aivan järjetön määrä yhteiskunnallista energiaa menee ihan suhteettomiin pelkoihin jotkat kiteytyvät Halla-ahon apokalyptisiin visioihin liekehtivistä kaupungeista. Koska se ei vastaa todellisia mittasuhteita, mielestäni voi sanoa perustellusti, että suurilta osaa Halla-ahon seuraajista menee jatkuvasti moni muu yhteiskunnallisesti paljon vakavampi asia ohi havaintokyvyn koska kaikki vain pyörii sen ympärillä onko joku mamu

tehnyt jotain rikollista
saanut jotain yhteiskunnalta
vienyt jotain yhteiskunnalta
ja voiko siitä kitistä järjettömissä mittasuhteissa ja kuvitella että se on vieläpä jotenkin salattua josta ei saa puhua vaikka sen kitinän ympärille on perustettu kokonainen netti-imperiumi ja nuivilla on useita päättäjätehtävissä olevia, tosin auttamattoman toistaitoisia ja yksinkertaisia päättäjiä.

Ilkka Huotari

Olisi kiva kuulla ovatko nämä uhrit myös tätä mieltä.

Käyttäjän janilaaksonen kuva
Jani Laaksonen

Voisi myös ajatella niin, että koska keskustelu aiheen ympärillä on nopeasti ajautunut syytöksiin rasismista ja toisaalta siitä, miten aiheesta oikeasti pitäisi keskustella, ovat turhautuneet ihmiset siirtäneet keskustelun nettiin, jossa keskustelun valvominen on vaikeampaa ja epäkorrektienkin mielipiteiden esittämiskynnys matalampi. Niin turhautuneita ovat tavalliset suomalaiset duunarit ja kaduntallaajat tähän ilmapiiriin olleet, että ovat olleet valmiita äänestämään jopa auttamattoman toistaitoisia (ja yksinkertaisiakin) päättäjiä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Jos ongelmat ovat olleet kaikkien tiedossa, niin miksi asioille ei ole sitten tehty mitään? Mitä Suomessa on tehty eritavalla tai paremmin, kuin muualla Euroopassa, jottei meillä tulisi humanitäärisenmaahanmuuton kasvaessa eteen samoja ongelmia, kuin muualla?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Odotinkin, että joku hurskastelija tulee tänne jeesustelemaan suomalaisten 70-luvun jengitappeluista. Syy on tietenkin suomalaisten "asenteissa" ja "ennakkoluuloissa".

Miten ne liittyvät 2014 tapahtumiin? Ei se poista sitä faktaa, että tämä nuorisosakki on muita kuin kantasuomalaisia.

Ovat äärettömän raukkamaista porukkaa. Käyvät isolla joukolla nuorempien kimppuun. Ei minkäänlaista kunniakoodistoa. Halveksittavaa sakkia.

Poliisi saisi olla paljon päättäväisempi tämmöisen porukan hajoittamisessa.

Oikea ratkaisu on pistää pallo jalkaan ja lapioimaan turvesuolle ojia. Olisi näistäkin jotain hyötyä yhteiskunnalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset