Antti Rautiainen

Lakkojen murtaminen vaarantaa kaikkien työntekijöiden edut

Tiistaina 23.9. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjesti pääkaupunkiseudun merkittävimmän työtaistelun vuosiin. Lakko vastusti Helsingin kaupungin kiinteistöpalveluyhtiön Palmian yhtiöittämistä. Konsulttiyhtiö NAG Strategy & Transactionin selvityksen perusteella se laskisi Palmian siivoojien, vartijoiden, ruokapalvelutyöntekijöiden ja huoltomiesten peruspalkkoja 4-8% ja lisiä jopa 16%.

Metron ja raitiotievaunujen kuljettajat ovat JHL:n jäseniä, joten ne eivät kulkeneet lakon aikana. Helsingin Seudun Liikenne HSL ryhtyi toimenpiteisiin murtaakseen metrolakon järjestämällä korvaavaa liikennettä, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ilmoitti että sen kuskit eivät korvausbusseja aja. Korvausbusseja saatiin kuitenkin liikenteeseen huijattujen ja peloteltujen työntekijöiden ja esimiesten kuljettamina.

Lakkoihin ryhdytään jotta neuvottelujen vastapuoli ymmärtäisi lakkoilijoiden tekemän työn arvon. Mikäli lakko ei haittaa vastapuolta lainkaan, lakon viesti on päinvastainen. Tätä haittaa on usein mahdotonta kohdistaa niin etteivät siitä kärsisi myös ulkopuoliset. Suurin osa ihmisistä ymmärtää tämän ja tukee lakkoja niiden aiheuttamasta haitasta huolimatta. Ihmiset myös pääsääntöisesti ymmärtävät, että mikäli lakon murtamista katsotaan sormien läpi, ei minkään lakkojen järjestämisestä tule mitään.

Osallistuin yritykseen estää lakonmurto. Yritys oli anarkistisen ryhmän järjestämä, ja siihen lähdettiin vaikka JHL:n puheenjohtaja Merja Ruotsalainen toivoi ettei siihen ryhdyttäisi. Joukossamme oli ainakin kaksi lakossa ollutta JHL:n jäsentä ja yksi ajoittain Palmian siivoojana työskennellyt jotka halusivat ajaa omaa etuaan itse.

Itse katson lakon murtamisen vaarantavan etuni, millä tahansa alalla sitä yritetäänkin. Estimme korvaavan liikenteen lähtemisen Rautatieasemalta alle 30 hengen voimin noin 40 minuutin ajan, minkä jälkeen poliisi aloitti kiinniotot.

Yleensä jos anarkisteja seisoo paikassa joka on Helsingin poliisin mielestä väärä käy poliisi kimppuun s iekailematta. Nyt poliisi vältti sekaantumista viimeiseen asti koska kyseessä oli työtaistelu. Mikäli AKT, JHL tai edes satakunta satunnaista tukijaa olisi osallistunut, poliisi ei varmasti olisi tehnyt mitään ja rikkuribussien ajaminen olisi saatu loppumaan koko päiväksi.

En tiedä, pelkäsikö JHL assosiaatiota anarkistien kanssa vai joukkoliikenteen käyttäjien ärsyyntymistä, mutta kumpikin vaara on täysin toissijainen verrattuna lakkojen murtamiseen. Rikkuriliikenteen pysäyttäminen oli tarpeen kaikkien tulevien lakkojen vuoksi. 20-30 vuotta sitten tämä olisi ollut itsestäänselvyys .

Jos liitot jättävät jatkossakin työnsä anarkistien tehtäväksi, käy niin, että kaikki edun ajaminen leimataan ääritoiminnaksi.

 

(Kirjoitus on alunperin julkaistu Voima-lehden numerossa 8/2014 sivulla 12, toimituksen keksimällä provosoivammalla otsikolla "Anarkistit tekevät liittojen duunit").

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei kyseessä ole lakko, vaan työsulku. Tässä tapauksessa vain ammattiliiton jäsenet estävät ammattiliittoon kuulumattomia työntekijöitä pääsemästä työhön ja keskeyttävät heidän palkanmaksunsa.

Eikös lakko olisi sellainen, että työntekijä itse kieltäytyisi töistä?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei siellä mitään rikkureita ollut. Rikkuri on se, joka rikkoo tekemänsä lupauksen (esim. lupauksen mennä lakkoon). Kuskit eivät olleet sellaista lupausta tehneet joten eivät voineet sellaista rikkoakaan.

Ihan mielenkiinnosta, onko teidät tuomittu maksamaan minkäännäköisiä vahingonkorvauksia tuon päivän tapahtumien takia? Tai edes sakkoja? Ainakin poliisilla kesti käsittämättömät 40 minuuttia saada teidät pois liikennettä häiritsemästä. Minun nähdäkseni siinä on 39 minuuttia liikaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vähän hassua tässä tilanteessa anarkistien toiminta, koska tästä bussiliikenteestä vallitsi ammattiliiton ja työnantajapuolen välillä yksimielisyys, että se ajetaan. Anarkistit, jotka eivät ole työmarkkinariidan osapuolia lainkaan, siis vain sabotoivat omaksi huvikseen yhteiskunnan normaalia toimintaa ja siitä olisi hyvä laittaa täysi lasku leivättömän pöydän ääressä perään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lakko-oikeus vaarantaa yhteiskunnan edun.

Pekka Pylkkönen

Sinulla on henkilökohtainen oikeus lopettaa työsi ja perustaa esimerkiksi kilpaileva yritys joka toimii sinun haluamallasi tavalla.

Mitä jos kerrankin anarkisti kokeilin käyttää aikojaan että miten tuon asian ratkaisisi luovasti ja kiusaamatta ihmisiä. Teidän pelleilyä ei hyödytä ketään.

Kokeilkaa seuraavan kerran kun teitä "sorretaan": lopputili, kilpaileva yritys pystyyn ja työehdot ylöspäin. Kaikki haluavat teille töihin.

Muuten olette kyllä melkoisia aaseja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset