Tekoäly on pian yksi pomoistasi

Tekoälystä ja roboteista keskustellaan yleensä vain työpaikkojen vähenemisen yhteydessä. Voi kuitenkin olla, että tekoäly korvaa työnantajat nopeammin kuin se korvaa työntekijät.

Jo nyt pörssikauppaa käy meklarien sijasta tekoäly. Suurin osa osakekaupasta tehdään nykyään automaattisilla ostojärjestelmillä. Ajan mittaan tekoälyille vieritetään yhä laajempia finanssialan tehtäviä, ne tulevat ymmärtämään taseita ja osavuosikatsauksia ja tekemään päätöksiä pitkäaikaisista sijoituksista.

Sijoitus on aina myös arvopäätös. Esimerkiksi veroparatiisiyhtiön perustaminen on päätös hyvinvointivaltiota vastaan. On vaikea kuvitella, että sijoituksia hallinnoivia tekoälyjä ohjelmoitaisiin koskaan pyrkimään kohti muita päämääriä kuin voittojen maksimointia.

Myös lyhytaikainen sijoituspäätös on vallankäyttöä, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia. Jo nyt elämme maailmassa jossa tekoälyn tekemä päätös voi esimerkiksi johtaa irtisanomisiin. Ensimmäinen keinotekoinen elämänmuoto jonka ihmiskunta onnistuu kehittämään tulee todennäköisesti olemaan yritys, jonka kehittämä ja ylläpitämä tekoäly hallinnoi yrityksen omaa omaisuutta ja investointeja.

Joissakin maissa, esimerkiksi Australiassa, uinuvien pankkitilien varat siirtyvät määräajan päästä valtiolle. Maissa, joissa tällaista lainsäädäntöä ei ole, uinuvilla tileillä arvioidaan olevan varallisuutta miljardien arvosta. Suomessa uinuvat talletukset eivät myöskään siirry valtiolle, joten kuolleiden talletukset ovat ikuisesti pankin käytössä, jos perilliset eivät niitä löydä.

Mikäli sijoitus ei loju tilillä korkoa odottelemassa, vaan sitä hallitsee tekoäly, se ei uinu vaikka sijoittaja olisi kuollut. Rahoitusala ajaa aktiivisesti hallintarekisteriä ja muita uudistuksia, jotka tekevät sijoituksista anonyymejä. Tulevaisuudessa voi olla mahdotonta selvittää, onko sijoituksella hengissä oleva omistaja, vai hallitseeko se itse itseään tekoälyn avulla.

Lainsäädäntö joka pakottaisi todistamaan, että jokaisella sijoituksella on ihmisomistaja ajaisi robottiomistuksen maan alle, mutta ei poistaisi sitä. Jo nyt kehitysmaissa on CAPTCHA-farmeja, joissa matalapalkkaiset ihmistyöläiset ratkaisevat liukuhihnamaisesti kirjainsotkutehtäviä, jotta internetin spämmibotit voisivat teeskennellä olevansa ihmisiä. Niin kauan kun maailmassa on köyhiä, tulee olemaan ihmisiä jotka suostuvat auttamaan tekoälyjä esiintymään ihmisinä rahallista korvausta vastaan.

Lihaa ja verta olevat sijoittajat pyrkivät myös voittojen maksimointiin, joten asteittainen siirtyminen tekoälyjen hallitsemaan talouteen tuskin heikentää ihmisten asemaa. Mutta koska ihmiskunta on tuhansien vuosien ajan unelmoinut Sammosta ja muista koneista jotka tekisivät ihmisten työt, on aika ymmärtää että kapitalismi luo ennemminkin sellaisia koneita jotka laittavat ihmiset raatamaan koneiden hyväksi.

(Julkaistu alunperin Voima-lehden numerossa 9/2014)

 

 

 

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu