Antti Rautiainen

Riippumattomat ammattiliitot ahtaalla Venäjällä

Venäjän ammattiliittojen keskusjärjestö Riippumattomien ammattiliittojen federaatio FNPR ei nimestään huolimatta ole riippumaton. Se on kytköksissä hallitsevaan Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen. Aidosti riippumattomiin liittoihin kuuluu enintään muutama prosentti Venäjän palkansaajista.

Neuvostoaikana virallisten ammattiliittojen tehtävä oli lakkojen estäminen. 1990-luvulla FNPR oli aika ajoin pakotettu toimimaan oikean liiton tavoin, ja se saattaa yhä vedota paremman työlainsäädännön puolesta. Lakkoja se ei kuitenkaan järjestä ja pääosin se on valunut takaisin samanlaiseen rooliin kuin viralliset ammattiliitot Neuvostoliitossa. FNPR:n jäseninä on 21 miljoonaa Venäjän 71 miljoonasta työllisestä, lähinnä julkisella sektorilla.

Lakkojen määrää Venäjällä tilastoi Yhteiskunnallisten ja työoikeuksien keskus -kansalaisjärjestö. Sen mukaan kahdeksan viime vuoden aikana työnseisauksien määrä on heilunut sadan molemmin puolin vuosittain.

Viime vuonna työnseisauksia oli 97 ja erilaisia protesteja yhteensä 293. Protestien yleisin syy oli palkanmaksun viivästyminen ja kaksi kolmasosaa niistä oli liittojen järjestämiä.

Monilla aloilla työtaistelut on täysin kielletty, näin esimerkiksi terveysalalla. Siellä on käytettävä muunlaisia menetelmiä.

18. maaliskuuta ensiavun työntekijät aloittivat nälkälakon Ufassa. He protestoivat joukkoirtisanomisten aiheuttamaa ensiapuaseman ylikuormitusta vastaan. Tätä kirjoittaessa nälkälakkoon osallistuu viisi henkeä, mukaan lukien aseman johtaja.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3351538/riippumattomat-ammattiliitot-ahtaalla-venajalla)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset