Antti Rautiainen

Eurooppalainen tragikomedia

En ymmärrä niitä, joiden mielestä politiikka ei ole viihdyttävää.

Esimerkiksi Euroopan radikaalit kansallismieliset puolueet viihdyttävät. Ne kannattavat kansallista itsemääräämisoikeutta. Mutta kun Putin lainaa rahaa, ne kannattavat Venäjän laajenemista. 

Myös Venäjän johto viihdyttää. Joka vuosi järjestetään suuret juhlat natsi-Saksan kukistumisen muistoksi. Sitten kutsutaan tämän päivän natsit Venäjälle kokoustamaan. 

Maaliskuun 22. päivänä Euroopan radikaalit kansallismieliset kokoontuivat Pietariin “Euroopan konservatiivifoorumiin”. Mukana menossa oli Kreikan natsipuolue Kultainen aamunkoitto, jonka johto odottaa vankilassa oikeudenkäyntiä poliittisten murhien järjestämisestä syytettynä. Foorumin järjesti Venäjän varapääministerin Dmitri Rogozinin Rodina- eli Synnyinmaa-puolue. Hän ei ole oikeasti varapääministeri, ainoa oikea varapääministeri on ensimmäinen varapääministeri. Mutta
varapääministeri kuulostaa hienommalta kuin ministeri, siksi Venäjällä on kahdeksan varapääministeriä. 

Synnyinmaa-puolue on perustettu kahdesti. 2000-luvun alussa se pärjäsi hyvin vihaamalla siirtolaisia. Vuonna 2006 Putin päätti tehdä puolueesta sosiaalidemokraattisen. Sille annettiin nimeksi Oikeudenmukainen Venäjä, ja se tuki Putinia. Puolue pääsi heittämällä sosiaalidemokraattisen Sosialistisen internationaalin jäseneksi, Suomen SDP:n seuraksi.

Vuonna 2012 Putin päätti tarvitsevansa sittenkin myös oikeistopopulistisen, Putinia tukevan puolueen. Synnyinmaa-puolue perustettiin uudestaan.

Myös Euroopan vasemmistopuolueet viihdyttävät. Niissäkin moni haluaa olla Putinin kaveri. Viime vuonna Krimillä järjestettiin kyseenalainen kansanäänestys Venäjään liittymisestä. Kansanäänestyksen kuittasi demokraattiseksi joukko Euroopan äärioikeiston vaalitarkkailijoita.
Tähän vaalitarkkailuun osallistui myös vasemmistoliiton saksalaisia kavereita Die Linke -puolueesta.

Itä-Ukrainan kapinalliset ovat varmasti Putinin kavereita, ja hekään eivät tiedä, ovatko vasemmistoa vai oikeistoa. Pietarilainen Aleksei Miltšakov tuli kuuluisaksi laittamalla nettiin kuvia, joissa hän leikkeli koiranpentuja tai poseerasi hakaristilippujen kanssa. Sitten hän lähti Ukrainaan sotimaan kapinallisten puolella ja kohosi Rusitš-taistelijaryhmän komentajaksi. Hänkin ehti osallistumaan Pietarin konservatiivifoorumiin.

Kapinalliset julistavat olevansa antifasisteja. Helmikuussa kapinajohtaja Alexandr Zahartšenko tiedotti, että Ukrainaa johtavat “suuren juutalaiskansan kurjat edustajat”. Die Linken kansanedustaja Wolfgang Gehrcke ei ollut moksiskaan, ja tuli kaksi viikkoa myöhemmin Donetskiin kaveeraamaan Zakhartšenkon kanssa.

Politiikka on viihdyttävämpää kuin yksikään elokuva, koska se on samanaikaisesti komediaa, tragediaa ja täysin älyvapaata roskaa. 

Julkaistu alunperin Voima-lehden numerossa 3/2015. Koko lehti on luettavissa sähköisenä täällä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset