Antti Rautiainen

Populismin umpikuja

Vasemmistoliitto on saamassa ensimmäisen vaalivoittonsa 20 vuoteen, joskin pienen sellaisen. Voitto saa Vasemmistoliiton kannattajat entistäkin varmemmiksi parlamentaarisen strategian toimivuudesta. Varmuutta lisää entisestään Vasemmistoliiton veljespuolueiden menestys - Kreikan Syriza kohosi maan suurimmaksi puolueeksi helmikuussa, ja Espanjan Podemos on välillä kurkotellut kärkipaikkoja mielipidemittauksissa jotka ennakoivat suosiota ensi joulukuun parlamenttivaaleissa. 


Syriza ja Podemos ovat molemmat populistisia puolueita monessakin mielessä, ja Suomen puoluevasemmistossa on varmasti kiinnostusta samojen reseptien kokeilemiseen täällä. Yksi Podemoksen päästrategeista, Íñigo Errejón, on entinen Ernesto Laclaun ja Chantal Mouffen oppilas, ja näiden kirjoittajien teoriat populismista ovat vaikuttaneet siihen millaiseksi puolueeksi Podemos on rakennettu. Syrizalle ja Podemokselle populismi ei ole kirosana.

Kaikkien muutosliikkeiden on varmasti kyettävä puhuttelemaan laajoja ihmisjoukkoja, eikä populismissa tässä merkityksessä ole mitään vikaa. Populismilla on kuitenkin muitakin merkityksiä, kuten demagogia, yksinkertaistaminen ja sellaisten ratkaisujen tarjoaminen, jotka eivät oikeasti sellaisia ole. Jatkossa käytän populismi-sanaa näissä jälkimmäisissä merkityksissä, ja Syrizan voitossa oli aimo annos myös tällaista populismia. Syriza nimittäin lupasi, että eurossa pysytään, ja ettei Troikan laina-ohjelman ehtoja noudateta. Kaksi lupausta, jotka olivat hyvin odotettavasti toisensa poissulkevia. 

Näyttää siltä, että näistä kahdesta lupauksesta ensimmäinen on se jonka Syriza aikoo pitää. Kreikan tilanne on kamala. Katteeton uho troikalle on oikeutettua mikäli se auttaa helpottamaan kreikkalaisten ahdinkoa edes hieman. Syrizan populismin suurin ongelma ei siis ole sen (lähes täysi) katteettomuus sinänsä. Valehtelu oli strategisesti mielekästä: panoksia nostamalla Kreikka sai lisäaikaa, joten se auttoi hieman höllentämään sitä köyttä johon Kreikka on hirtetty. Varsinainen ongelma oli se, että mikäli kansa saadaan uskomaan Syrizan lupauksia, se voidaan saada uskomaan mitä tahansa. Jos kansa saadaan tänään uskomaan että eurossa voi pysyä toteuttamatta laina-ohjelman ehtoja (pääosin), huomenna se saadaan uskomaan että syypää taloudelliseen kurjuuteen ovat siirtolaiset tai homosaatio. Vasemmistopopulismin fantasiat eivät ole yhtä vastenmielisiä kuin oikeistopopulismin vastaavat, mutta ne ovat osa samaa ongelmaa, koska mikä tahansa tyhmyyden alalaji ruokkii aina kaikenlaista muutakin typeryyttä.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://antivaalit.blogspot.fi/2015/04/populismin-umpikuja.html)
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei katkaista vielä varsalta selkää,odotellaan ääntenlasku ensin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset