Kannattaako antaa köyhien rahat keskituloisille ja rikkaille?

Uuden hallituksen ohjelmassa karsitaan työttömyysetuuksia ja opintotukea, ja indeksеjä jäädytetään. Samaan aikaan huojennetaan perintöveroa ja lisätään kotitalousvähennystä, molemmat uudistuksia jotka lisäävät hyvätuloisten käyttövaroja. Kaavailtu työn verotuksen lieventäminen hyödyttää todennäköisesti eniten keskituloisia. Näiltä osin hallitusohjelma ei siis ole säästöohjelma, koska tulot vähenevät menojen mukana. Se on ohjelma jolla siirretään rahaa köyhiltä keskituloisille ja rikaille. Hallitus uskoo että tämä kääntää talouden nousuun.

Ensi näkemältä tämä vaikuttaa älyttömältä. Kaikkien ihmisten käyttövarat päätyvät markkinoille tavalla tai toisella, tuloluokasta riippumatta. Ne lisäävät aina jonkinlaista kysyntää, riippumatta siitä käyttääkö rahat köyhä vai rikas.

Joidenkin talousajattelijoiden mukaan ei kuitenkaan ole yhdentekevää kuka rahat käyttää. Tämän näkemyksen on nyt omaksunut uusi hallitus. Sen puolesta on liputtanut erityisesti Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju, joka aiheutti huhtikuussa pienen kohun julistettuaan että köyhille ei kannata antaa rahaa. Ei ole yllättävää että Kangasharjun mukaan uusi hallitusohjelma «hipoo fantastisuutta» .

Tämän Kangasharjun kannattaman talousteorian mukaan raha on hyödyllisempää keskiluokan ja rikkaiden käsissä, koska keskiluokka ja rikkaat kävelevät kasvaneiden käyttövarojensa kanssa pankkiin. Osa heistä sijoittaa säästötileihin tai rahastoihin, toiset ottavat entistä suurempia lainoja ja maksavat niitä kasvaneilla tuloillaan, mutta yhtä kaikki pankit saavat enemmän tuotteitaan kaupaksi.

Jos köyhä saa pariymppiä tai satasen, hän ostaa sillä käyttötavaroita tai maksaa ulosotossa olevia laskuja, tai muuttaa hieman suurempaan asuntoon. Rahat eivät siis pääty pankkiin vaan päivittäistavaraliikkeelle, velkojille tai vuokranantajalle. Teorian mukaan pankissa raha on hyödyllisempi kuin päivittäistavaraliikkeellä, velkojilla tai vuokranantajalla, koska pankit rahoittavat investointeja jotka nostavat talouden kasvuun.

Tämä teoria ei nauti taloustieteilijöiden yksimielistä tukea. Esimerkiksi Mariana Mazzucaton ja Randall Wrayn tuore paperi  esittää, että finanssisektorin hurja kasvu viime vuosikymmenien aikana ei ole koitunut talouden reaalisektorin eduksi, koska finanssisektori on investoinut lähinnä itseensä. OECD:n mukaan tuloerojen kasvu on itsessään talouskasvua vähentävä tekijä.

Kangasharju laulaa sen lauluja kenen leipää syö. Tekeekö se hänestä pahan ihmisen? Ei välttämättä, itse kunkin maailmankatsomus muokkaantuu aina oman aseman mukaan. Kangasharjun mielipiteet ovat vain yhden henkilön mielipiteitä, ongelma niistä tulee vasta kun niistä tulee valtavirtaa ja ne päätyvät hallitusohjelmaan, kuten nyt on tapahtunut.

 

 

 

 

 

 

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu