Antti Rautiainen

Fennovoima luo Pyhäjoella laittomuuden kulttuuria

Venäläiset ovat mukavia, usein mukavampia kuin suomalaiset. En missään nimessä halua edistää mitään venäläisiin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Kaikille Venäjällä pidemmän ajan oleskeleville tulee kuitenkin takuulla tutuksii jyrkkä kontrasti venäläisten mukavuuden ja heidän hallintonsa kamaluuden välillä. Lähes kaikkia valtiollisia instituutioita ja lukuisia yrityksiä hallinnoidaan autoritäärisesti, salailevasti ja siekailemattomasti. Korruptio on läsnä kaikkialla siellä missä liikutellaan isoja rahoja.

Mielestäni ydinvoima ei ole erityisen vaarallinen tai saastuttava tapa tuottaa energiaa, ei vaarallisempi tai saastuttavampi kuin esimerkiksi kivihiili tai turve. Se on kuitenkin tarpeeton energiantuotantomuoto, ja ydinvoiman rakentaminen viivyttää välttämätöntä siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin. Aivan erityisesti siirtymistä hidastuttaa investoiminen prototyyppiereaktoreihin jonkalaisia ei ole koskaan aikaisemmin rakennettu, kuten Olkiluodon kolmosreaktori ja Hanhikivelle kaavailtu reaktori ovat. Näitä rakennetaan 10-20 vuotta, ja energiapolitiikka on sidottu hankkeisiin koko rakennusajaksi.

Venäjällä Rosatom ei siedä kritiikkiä, esimerkiksi Venäjän Greenpeace ei edes uskalla ryhtyä avoimesti sitä kyseenalaistaviin hankkeisiin. Vuonna 2007 olin mukana järjestämässä protestileiriä Siperian Angarskiin suunniteltua kansainvälistä uraanin rikastamislaitosta vastaan, en tosin koskaan itse päässyt leirille asti. Hankkeen keskeisin ongelma oli uraanin kuljettaminen koko Siperian läpi kaukaiseen Angarskiin ja sieltä takaisin.

21. heinäkuuta 2007 joukko natseja hyökkäsi leiriin, Ilja Borodaenko tapettiin ja toinen aktivisti haavoittui vakavasti. Joukko natseja tuomittiin myöhemmin vankilaan «huliganismista», mutta paikallisilla viranomaisilla tai Rosatomilla saattoi olla osansa hyökkäyksen järjestämisessä. Natsit eivät olleet paikallisia vaan he tulivat eri puolilta Irkutskin lääniä. Poliisi oli myös ottanut koko joukon kiinni pari tuntia ennen hyökkäystä, mutta heidät päästettiin menemään ja he toteuttivat suunnitelmansa kiinniotosta huolimatta, varmoina rankaisemattomuudesta.

Hanhikiveen suunnitellun Rosatomin rakentaman reaktorin polttoainen tulisi Venäjän Majakista, joka on pahasti radioaktiivisuuden saastuttama alue. Laitos tulee todennäköisesti olemaan riippuvainen Majakin polttoaineesta koko elinikänsä ajan, joten tuontiriippuvaisuuden suhteen sähkön tuonti Venäjältä olisi aivan samanarvoinen, taloudellisesti halvempi vaihtoehto.

Majakin saasteisiin liittyvien ongelmien tiimoilta kampanjoi kaksi ympäristöjärjestöä, Ozerkin kaupungissa sijaitseva «Toivon planeetta» ja tšeljabinskilainen «Luonnon puolesta». Molempiin on kohdistettu rankkaa viranomaisten painostusta, tuomioistuinten päätöksellä järjestöt on julistettu «ulkomaalaisiksi agenteiksi» ja sakkoja on annettu satojen tuhansien ruplien verran. Media mustamaalaa ympäristöaktivisteja rankasti, täältä löytyy venäjäntaitoisille esimerkki siitä minkälaista lokaa paikallinen media heittää «Toivon planeetan» Nadežda Kutepovan päälle: . Ylen toimittajat kävivät kesäkuun alussa testaamassa itse Rosatomin läpinäkyvyyttä Venäjällä, matka sai kafkalaisia piirteitä .

Optimisti voisi ajatella, että Rosatomin toimintakulttuuri voisi parantua sen toimiessa toimiessa länsimaisten viranomaisten valvonnan alla. Käytännössä kuitenkin Suomen viranomaiset ovat jo nyt laskeneet standardejaan Fennovoiman tarpeiden mukaan. Hakkuut ja työt on alotettu ja lupia odotetaan jälkikäteen. Mökkiläisiä kiristetään ja uhkaillaan avainten saamiseksi, sen sijasta että vuokraoikeuksista maksettaisiin käypä hinta tai vuokrasopimukset purettaisiin tavanomaisella menettelyllä ja annettaisiin irtisanomisaika. Fennovoiman hankkima maaomistus ei vielä ole edes lainvoimainen. Mökkiläisten kotirauhaa Fennovoima on rikkonut jo vuosien ajan.

Suojellut kurjenmiekat käytiin keräämässä jätessäkkeihin ympäristöviranomaisten «siirtosuunnitelman» puitteissa, mutta tätä todistaneille kieltäydyttiin kertomasta mihin kurjenmiekat siirretään. Viitasammakoiden siirron kanssa Fennovoima myöhästyi, kutupaikat aidataan mutta sammakoita on turha etsiä enää ensi vuonna kun koko niemi on jo myllätty täysin. Poliisi katsoo rakentajien laittomuuksia sormien läpi myös silloin, kun ne vaarantavat suoraan aktivistien turvallisuuden .

Yksittäisen rikkomukset voivat tuntua pieniltä, mutta yhdessä ne luovat perustan laittomuuden kulttuurille, jonka päälle Rosatom voi halutessaan tuoda Venäjältä tuttuja käytäntöjä. Venäjällä terve epäluottamus viranomaisia kohtaan kompensoi osittain hallinnon korruption, sulkeutuneisuuden ja taipumuksen mielivaltaan, mutta suomalainen naivius yhdistettynä venäläiseen hallintokulttuuriin on todella vaarallinen yhdistelmä.

Fennovoima ei tule saamaan hallituksen vaatimaa kuudenkymmenen prosentin eurooppalaista (eli EU-maista) omistuspohjaa kokoon kesäkuun loppuun mennessä, joten lain lisäksi pitää venyttää myös hallituksen päätöstä. Hanna Nikkanen on listannut täällä kuusi mahdollista tapaa miten tämä on teknisesti mahdollista, Fortumin ei ehdi mukaan ja iso yksityinen investoija äärimmäisen epätodennäköinen. Joko hallituksen tai julkisen rahan on pelastettava hanke. Jos näin käy, se ei ole varmasti viimeinen kerta kun ehdoista pitää joustaa, tai kun hanke pitää pelastaa julkisen väliintulon avulla.

Kävin pari viikkoa sitten Hanhikiven protestilerillä. Olin aika skeptinen sen suhteen voisiko kansalaistottelemattomuudella vaikeuttaa mitenkään näin suuren mittakaavan hanketta. Yllätyksekseni totesin, että aktivistit ovat jossain määrin onnistuneet viivästyttämään laillisesti kyseenalaisia rakennustöitä. Kesäkuun puolivälissä Raahen poliisi ilmoitti että kansalaistottelemattomuus on aiheuttanut alueella yli 50 tehtävää, tällä mittarilla kyseessä on lähes varmasti Suomen historian pisin kansalaistottelemattomuuskampanja.

Pitkäjänteisyys on mahdollista muun muassa siksi, että aktivistit toimivat pääosin naamioituneina. Näin riski saada kymmenien tai satojen tuhansien eurojen yhteisvastuulliset vahingonkorvaukset. Naivi ajatus avoimesta toiminnasta johti takavuosina monen aktivistin vuosia tai vuosikymmeniä kestäneeseen ulosottokierteeseen, mikä vuorostaan johti kansalaistottelemattomuuden romahtamiseen taktiikkana Suomessa.

Soisen maaperän takia ei rakennustöitä pysäyttäneitä aktivisteja ei voi aina poistaa nostolavojen avulla, joten töitä voisi viivyttää enemmänkin mikäli paikalla olisi enemmän mielenosoittajia. Kesäkuun loppuun mennessä alueen pitäisi olla tyhjä ja valmis luovutettavaksi Rosatomille, mutta tämän voi tehdä mahdollisimman vaikeaksi. Leiriä pitävä Hyökyaaltoverkosto kutsuukin paikalle lisää aktivisteja ensi viikoksi, jolloin hankkeen kohtalo ratkeaa tältä erää .

Antti Rautiainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Hakkuut ja maanmuokkaustyöt Hanhikiven alueella ovat lain mukaan yksiselitteisesti rikollista toimintaa, koska rakennuslupaakaan alueelle ei ole olemassa. Kaava ja periaatepäätös eivät salli toteuttaa maanrakennus- tai metsätöitä. Meikäläiseen hallintokulttuuriin on aina kuulunut se, että tarpeeksi rahakas ja vaikutusvaltainen taho saa pyyhkiä laillisuusperiaatteilla takapuolta. Toki lapsesta asti päähän iskostettu naiivi viranomiskuuliaisuus ja usko esivaltaan helpottavat yhteiskunnan korruptoituneen yläkerroksen elämää. Viimeiset parikymmentä vuotta jatkunut kansallisomaisuuden ryöstö ja polkumyynti ja suurtyöttömyys ja köyhyyden valtava lisääntyminen eivät vielä ole aikaansaaneet kummempaa levottomuutta. Poliitikkomme tulkitsevat tämän omahyväisessä ylimielisyydessään tyytyväisyydeksi asioiden tilaan, eivät väsymiseksi ja kyllästymiseksi.

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

Suomen kaikki isänmaan puolustajat. Onko meillä vahvuutta voittaa finanssiraiskaajat. Pyhäjoki on heille vain pakkomielteinen pelinappula.

Ydinvoima on 30 sekuntia katastrofitilanteissa posahtava tuhoten kaiken elävän. Energianegatiivista ja kaiken lisäksi vaara sukupolville sekä altistaa synkille tarveysrappeumille.

Jani Virtanen

Juu, tuntemani venäläiset ovat poikkeuksetta olleet ystävällisiä, kohteliaita ja etenkin luonnontieteellisesti osaavia. Ilmeisesti neuvostoajan perinteenä on opetettu hyvin etenkin fysiikkaa ja matikkaa. Nämä kokemuksestani työvoimakouluttajana ja opintojen ohjaajana. Kumma kyllä, kun venäläisiä on paljon tilanne muuttuu täysin toiseksi- pahimmillaan kun nämä muuten miellyttävät ihmiset perustavat valtion.

Tämä vaan on kummasti tosiasia, ilmeisesti kyseessä on joku kollektiivinen häpeä ja sen kokeminen.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Eivät valtioita perusta ne "miellyttävät ihmiset" eikä mikään "ihmisten enemmistö", vaan ihmisten epämiellyttävä vähemmistö.

Anton Laurio

Arto Lauri 120. Fukushima 6

https://www.youtube.com/watch?v=2mCNRmbva48
---

Arto Lauri 121. ARMAGEDDON

https://www.youtube.com/watch?v=8aUI4VztQ50
------

T&T Aurinkoenergia
Harri Junttila

Aurinkoenergia tykittää ensi vuonna 50 giga Watin raja rikki.

Aurinkoenergian asentaminen jatkuu vahvana. Solar Internationalin Growing-global-PV-market mukaan. Tänä vuonna saavutetaan jo lähes 50 GW:n/ 50 000MW raja asennetussa kapasiteetissa. Ensi vuonna tuo raja menee jo rikki.

Pääasiassa aurinkoenergian käytön kasvusta vastaavat Kiina, Japani ja Yhdysvallat. Myös Intian markkinoiden kasvu alkaa vaikuttaa kokonaisuuteen, selviää PV Market Alliansen markkinakatsauksesta. Vuoteen 2020 mennessä aurinkoenergiaa on asennettu 70-90 GW, järjestö ennustaa.

* Voidaan malliksi sanoa, että 90 GW ei ole mikään pieni luku. Sen tuottamalla energialla kun pyörisi jo 10 Suomen valtiota. Aurinkovoiman kasvun nopeus on ollut jo vuosia +50%/y
----------

Matti Adolfsen

Voimayhtiön lisäksi lakia venyttää nyt myös hallitus. Fennovoiman rakennuslupa raukesi kesäkuun lopussa suomalaisen omistuspohjan riittämättömyyteen. 30.6 päivätyssä hallituksen tiedotteessa määriteltiin marssijärjestys:
"Työ- ja elinkeinoministeriö käyttää tarvittavan ajan kroatialaisen yhtiön omistuksen ja sitä koskevien muiden tietojen selvittämiseen. Jos työ- ja energiaministeriö toteaa selvityksen jälkeen, ettei omistajuusedellytys täyty, niin TEM tulee toimittamaan valtioneuvoston käsittelyyn esityksen rakentamislupahakemuksen hylkäämisestä ilman hakemuksen muuta jatkokäsittelyä, ministeri Rehn sanoo."

Migrit varmistui bulvaaniksi TEM:n 16.7. julkistaman tiedotteen mukaan. Kotimaisuusvaatimus ei siis täyty. Vaan mitä tekee hallitus? venyttää ratkaisua aina 6.8. asti, jotta viimeinen toivonkipinä, Fortumin vesivoimakaupat saataisiin vietyä onnellisesti loppuun. Toiveajattelua tämäkin, kiinalaiset sijoittajat ovat nyt samoilla apajilla, neuvottelut polkevat paikallaan.

Eipä ihme, että prosessi on tuottanut melkoisen luottamusvajeen poliittiseen päätöksentekoon.
http://yle.fi/uutiset/professori_fennovoima_syo_ih...

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

AVOIN HAASTE. Tulkaa mukaan energian kumoukseen. Työllistymisarvio 120.000 henkilöä. Mikäli kansakunnan etua tahdotaan, niin kannattaa hylätä finanssi-keinottelupiirien edustamat energiakartellit ja niiden kanssa keskustelujen ylläpitäminen vanhoista energiaoista eli ydinvoimalat vm. 1966 ei ole meidän juttu enää. Valheessa päätösten tekeminen ei ole sopivaa. Toteutetaan muutos NYT! – Me emme tarvitse lisäydinvoimaa ja siirtojohtoja, ne ovat uudistuvan talouden ja yhteiskuntatoiminnan viriämisen kautta uuden aikakauden turvallisen lähi- ja yhteisöenergian tiellä. Otetaan esiin pimitetyt energiakeksinnöt ja tehtaita pystyyn. THINK BIG! <3 (y) <3 http://fgx.iwowwe.com/1#/images/2

Anton Laurio

Atomin Paluu

* Tässä kiinnostavaa dataa Suomen suurelokuvasta. Jossa Arto Lauri kunnostautuu ydinfyysikkona päänäyttelijänä. On ensiarvoisen TÄRKEÄÄ, että kansalaiset saavat tästä kansainvälisesti levitykseen tulevasta suurteoksesta, mahdollisimman suoraa ja sensuroimatonta informaatiota OHI korruptoitujen, ahnaitten POLIISISENSORIEN.

Eurajoki Varaa liput
Päivä: perjantai, 6. marraskuu 17:00 , 20:00.
Paikka: Eurajoen Yhteiskoulun juhlasali

Elokuvan ensi-ilta Eurajoella. Esitykset klo 17.00 & 20.00 Esitysten välissä keskustelutilaisuus jossa paikalla elokuvan ohjaajat Mika Taanila & Jussi Eerola

Kinotar Oy:n tuottama ja Mika Taanilan ja Jussi Eerolan ohjaama dokumenttielokuva Atomin paluu saa maailmanensi-iltansa arvostetulla Toronto International Film Festivalilla. Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön rakentamisesta Eurajoelle kertova elokuva esitetään festivaalin TIFF Docs -esityssarjassa.

Toronton elokuvajuhlat on yksi elokuva-alan tärkeimpiä festivaaleja Berliinin, Venetsian ja Cannesin festivaalien rinnalla, ja yleisömäärältään Pohjois-Amerikan suurin. Festivaali järjestetään tänä vuonna 10.–20. syyskuuta.

Suomessa Atomin paluu nähdään elokuvateatterien kankailla 6. marraskuuta lähtien.

OL3-projektin piti olla ydinvoimateollisuuden uuden tulemisen käyntikortti maailmanlaajuisesti. Projekti on kokenut monia vastoinkäymisiä ja on tällä hetkellä yli yhdeksän vuotta aikataulustaan jäljessä. Atomin paluu kuvaa elämää 6000 asukkaan ydinvoimapaikkakunnalla.

Mika Taanilan lyhytelokuvia ja liikkuvan kuvan installaatioita on nähty lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla ja kuvataidenäyttelyissä. Vuoden 2015 Ars Fennica -palkinto myönnettiin Mika Taanilalle. Jussi Eerola on työskennellyt kuvaajana monissa kansainvälisesti palkituissa lyhytelokuvissa, mm. kaikissa Taanilan elokuvissa. Atomin paluu on sekä Taanilan että Eerolan ensimmäinen pitkä elokuva.

Atomin paluu on valmistunut suomalais-saksalaisena yhteistuotantona. Suomessa elokuvan teattereihin tuo B-Plan Distribution.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset