Antti Rautiainen

Robotti joka antaa potkut

Juhannusta edeltävällä viikolla ukrainalainen WebProduction-ohjelmointiyhtiö ilmoitti lisänneensä asiakkuudenhallintaohjelmaansa toiminnallisuuden, joka antaa tuottamattomille työntekijöille potkut. Yhtiö julkaisi kuvakaappauksen ohjelmasta Facebook-sivullaan.

Siinä ohjelma ilmoittaa työntekijälle, että tämä on erotettu, koska myöhästyi yli neljä kertaa kuukauden aikana, eikä yltänyt vaadittuun määrään myyntiä kahden perättäisen kuukauden aikana. Ohjelma ilmoittaa kenen esimiehen puoleen työntekijän on käännyttävä työsopimuksen irtisanomista varten. Esimiestä tarvitaan, koska algoritmit eivät ole oikeustoimikelpoisia henkilöitä.

Tietokoneohjelmien mahdollisuuksia tehdä ihmisiä koskevia juridisia päätöksiä on rajoitettu Euroopan neuvoston konventiolla vuonna 1981. Suomessa tämä on sisällytetty henkilötietolakiin pykälään 31. Ukrainassa lakia voidaan kiertää, mikäli juridinen vastuu irtisanomisesta on oikeustoimikelpoisella taholla, ja mikäli työntekijä on tavallisen työsopimuksen sijasta palkattu toiminimenä alihankintasopimuksena.

Todennäköisesti algoritmi voisi antaa myös Suomessa potkut samankaltaisen juridisen keplottelun avulla.

Minua ei yllätä, että tämänkaltainen innovaatio löytyy entisen Neuvostoliiton alueelta. Siellä työmarkkinat ovat äärimmäisen joustavia, ja vaihtuvuus on korkea. Kyselin Suomen tilanteesta kaveriltani, joka on tehnyt vuosikausia henkilöstönhallintotöitä suomalaisille yrityksille.

(Loput jutusta luettavissa täällä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kiva kulla että robotti laitetaan antamaan potkuja, toivottavasti suomalaisyhtiöissää ensimmäisetpotkut saa potkuja päättävä toimihenkilö kunhan vain ohjelmisto saa tuulta allee. Oletko valmis, robotit tulevat. Ne korvaavat meidät työssä, vapaa-ajalla, kasvatuksessa, arjessa ja taiteessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Roboteissa olevat algoritmit eivät osaa ajatella järjellä vaan lukevat sääntöjä.

Aina on jotain poikkeamia mutta ne algoritmit eivät osaa tulkita, kun niissä ei ole sisällytetty mahdollisia poikkeamia tai on unohdettu kokonaan ohjelmoida sisään. Tekoäly mahdollistui aikoinaan, kun joku tekijä erehtyi laittamaan viruksen sisälle ja se alkoi kehittyä itse. Ihminenkään ei elä ilman bakteereita ja bakteerit ovat ihmiselle välttämätön osa kehoa.

Kuten yksi esimerkki on se, että mitä jos robotti vierailulle tupsahtaa olemaan mustaihoinen, niin robotti antaa potkut tulkkaamalla hänet gorillaksi, jolle ei pidä maksaa palkkaa? ;)

http://www.iltalehti.fi/digi/2015070319968449_du.s...

Niin tai näin, niin robotit eivät vähään aikaan kykene tajuamaan poikkeuksia.

Nythän yritetäänkin asiakaspalveluihinkin tunkea robotteja ja onhan sitä testattukin ja huomattu, että asiakaspalveluhenkilö on pelkkä robotti samojen toistuvien sanojen vuoksi eikä itse ajattelevasti.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Myös byrokratia ja sitä tarkoin noudattavat virkamiehet voivat tuottaa konemaisen sääntöjä mukailevia ratkaisuja.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Blogi hyvin vanhasta tavasta toimia Neuvostoliitossa ja Venäjällä. Näinhän se aina on mennyt. Tuo algometri oli kai jonkinlainen vitsi tai nykynimitys entisaikaiselle "pumagalle".

Neuvostoliiton ja osin vieläkin "algoritmi" oli "Nagan niskaasi tai Nagan minun niskaani".

Kilin Kolli

Mainiota. Katainen sanoikin että työttömien määrä vähenee kun työttömyys kasvaa. Robotti antaa nopeasti potkut kaikille ja sitten onkin täystyöllisyys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset