Antti Rautiainen

Valko-Venäjän oppositio heikompi kuin koskaan

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka vapautti toissa lauantaina maan viimeiset kuusi poliittista vankia *).

Tunnetuin vapautetuista on Mikalai Statkevitš, sosiaalidemokraatti ja vuoden 2010 presidentinvaalien ehdokas. Häntä syytettiin ”mellakoiden järjestämisestä” vaalien jälkeen.

Puolet vapautetuista on anarkisteja. Ihar AlinevitšiaMikalaj Dziadokia ja Artsiom Prakapenkaa syytettiin kuulumisesta maanalaisiin ryhmiin, jotka tekivät symbolisia iskuja vuonna 2010.

Viides vanki Jauhen Vaskovitš on kristillisdemokraatti. Häntä syytettiin osallisuudesta palopommi-iskuun Bobruiskin kaupungin KGB:n päämajaa vastaan. Prakapenka tuomittiin samasta iskusta. Isku oli solidaarisuustoimi Alinevitšille, Dziadokille ja muille Minskissä kiinniotetuille anarkisteille.

Anarkistit eivät ole tuominneet omaisuutta vastaan suunnattuja iskuja, joista heitä syytettiin, mutta Valko-Venäjän oppositio tuki heitä siitä huolimatta. Sari Essayah tuki europarlamentaarikkona toimiessaan Mikalaj Dziadokia tämän vankeuden aikana.

Kafkamainen prosessi

Kuudes vapautettu Juri Rubtsov joutui kafkamaiseen kierteeseen vuoden 2014 Tšernobyl-päivän protestin seurauksena. Hän tuli ydinvoimalaonnettomuuden uhrien mielenosoitukseen päällään paita, jossa luki ”Lukašenka, eroa”. Tästä hyvästä hän joutui 25 päiväksi vankilaan ”lievästä huliganismista”.

Oikeudessa Rubtsov ”käyttäytyi epäkunnioittavasti”, mistä hänet tuomittiin puoleksitoista vuodeksi avolaitokseen viime joulukuussa. Maaliskuussa hän joutui jälleen tutkintavankeuteen ”vankilatuomion välttelystä”.

Kuusi vapautettua olivat poliittisista vangeista alistumattomimmat. Jo kolmen vuoden ajan Lukašenka on vapauttanut kaikki rikoksen tunnustavat ja armahdusta pyytävät poliittiset vangit, mutta jokainen kuusikosta valitsi nöyrtymisen sijasta karut vankilaolot.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3425100/valko-venajan-oppositio-heikompi-kuin-koskaan)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

*) Tässä kirjoituksessa on harmittava puute, jonka tajusin liian myöhään. Ei pidä paikkaansa että Valko-Venäjän kaikki poliittiset vangit olisi vapautettu, jäljellä on vielä opposition yleisesti tunnustamien vankien lisäksi antifasistisia vankeja, jotka on tuomittu tai jotka odottavat tuomiota yhteenotoista äärioikeiston kanssa. Näistä löytyy tietoja Anarkistisen Mustan Ristin vankiwikistä: http://wiki.avtonom.org/fi/index.php/Luokka:Vankeu...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tuhopolttojen ja omaisuuden tuhoamisen vuoksi vankilaan tuomitseminen on täysin oikein.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puhumattakaan presidenttiä solvaavan T-paidan pitämisen vuoksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset