Antti Rautiainen

Miksi Putin tukee al-Assadia?

Venäjä liittyi Syyrian sotaan 30. syyskuuta ja on siitä lähtien pommittanut Syyrian hallitusta vastaan taistelevia joukkoja. Virallisen propagandan mukaan Venäjä on taistelemassa ”islamilaista valtiota” Isisiä vastaan, mutta suurin osa pommeista on pudonnut muiden oppositioryhmien niskaan. Näitä ovat olleet Jabhat al-Nusra, Islamilainen rintama ja Vapaan Syyrian armeija.

Venäjä yrittää päästä Isisin lisäksi eroon koko Syyrian aseellisesta oppositiosta. Venäjä ja Bashar al-Assadin johtama Syyrian hallitus haluavat päästä ensin eroon muista aseellisista ryhmistä, koska ne ovat sotilaallisesti vahvempia kuin Isis ja nauttivat laajempaa kansainvälistä tukea.

Toistaiseksi Venäjän pommituksista ei ole seurannut suurempia muutoksia rintamalla. Isis on käyttänyt tilannetta hyväkseen ja vallannut hieman alueita muilta oppositioryhmiltä. Viime sunnuntaina Venäjä ilmoitti valmiudesta tukea Vapaan Syyrian armeijaa Isisiä vastaan; jää nähtäväksi, mihin tämä johtaa käytännössä.

 

Kylmän sodan liittolainen

 

Syyria oli Neuvostoliiton liittolainen kylmän sodan aikana, mutta tuolloin liittolaisuus perustui enemmän geopoliittiseen laskelmointiin kuin aatteisiin. Syyriaa vuodesta 1963 yksinvaltaisesti hallinneen baath-puolueen ideologia muistuttaa enemmän kansallissosialismia kuin Neuvostoliiton mallia, vaikka 60-luvulla se kokeilikin lyhyesti neuvostomallista komentotaloutta.

Vuosien varrella Syyrian baath-puolueen ideologia rapistui alaviittien lahkoa suosivaksi nepotismiksi. Baath-ideologiaan perustuvia puolueita on myös opposition riveissä.

Baath-puolue sorti kauan kommunistipuoluetta, joka nykyään on pirstoutunut useampaan osaan. Kaksi vanhinta kommunistipuoluetta istuu parlamentissa al-Assadin tukijoukoissa, mutta osa kommunistipuolueesta kehittyneistä liikkeistä tukee al-Assadin vastaista väkivallatonta oppositiota.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3457800-miksi-putin-tukee-al-assadia)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En voinut olla vastaamatta otsikon kysymykseen. Venäjän medianmukaan Assad on Syyrian virallinen vaaleilla valittu maan johtaja. Aivan samalla tapaa Putin varmaan tukisi suomea johtavaa Sipilän hallitusta jos kansa olisi tuon kapinalla kukistanut tympäännyttyä yhteiskuntasopismus pelleilyyn eli valtion versioon yt-neuvotteluista (vieläkin pelottaa mikä osa kansasta irtisanotaan eli on muita vähemmän tasa-arvoisempi). Suomehan siis johtaa pääministeri hallituksinern eikä suikaan presidentti josta on tullut ennemminkin armahduksia lateleva statussymboli. Ehkä Putinin aivoitusten takana on saada sisällissota ja terrorismi rauhoitettua jotta kansa voisi pitää uudet vaalit (lykättiihän suomessakin vaalit sisällissodan aikana ja pidettiin vasta sen päätetyttyä kun sosialistisesta Neuvostoliitosta olikin tullut kapitalistinen Neuvostoliitto. Lähellähän myös oli että maastamme olisi tullut Ruotsin ja Britannian tavoin monarkkia).

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Jos neukkula oli kapitalistinen niin onko sosialitisia muuta kuin Pohjoiskorea ja Kambotsa oli. Kuuba liippaa läheltä mutta on muuttumassa sekin samoin kuin Vietnam joka valmistaa suuren osan Jenkkien vaatteista ja lähestyy muutenkin Amerikkaa hakiessaan turvaa Kiinaa vastaan. Näin muuttuu maailma.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Korean, Kambotsan, Vietnamin ja Kuuban esikuvina on ollut NL joten vosi sanoa niiden olevan ennenmmin kapitalistisia sosialismin vaatteissa (siis halpakopioita).

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Eipä noissa Venäjän toimissä mitään niin kummallista ole; vanha liittolainen eli Assadin hallinto menetti kevään ja kesän 2015 aikana kaupungin toisensa jälkeen. Tämän kehityksen jatkuessa kapinalliset olisivat todennäköisesti vallanneet Aleppon alueen ennemmin tai myöhemmin kuten myös muutkin sunni-enemmistöiset alueet. Oman ydinalueensa maan länsiosissa Assadin hallinto pystyisi kuitenkin pitämään ja tästä olisi lopulta seurannut sama kehitys kuin Irakissa eli maan asteittainen hajoaminen. Tämä ei Venäjälle eikä varsinkaan Iranille käy joten molemmat ovat nyt valinneet suoran väliintulon. Ilmeinen tavoite on kukistaa kapinalliset ja jättää maailmalle valittavaksi vain Assad tai ISIS.

Peruslähtökohta on kuitenkin se, että Syyrian väestöstä valtaosa on sunneja ja tämä kehitys vain radikalisoi heitä. Toisin sanoen väliintulo ei tuo ratkaisua vaan vain lisää tuhoa, uhreja ja pakolaisten tulvaa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

putin tukee assadia,koska pakolaisvyöry heikentää eurooppaa ja koska jossain pitää saada sotia ja hankkia joukoille kokemusta,-syyria käy hyvästä harjoituksesta militaristisille valloitusretkille !
Johdonmukaisuuden nimissä"rauhanpuolustajien"tulisi marssia venäjän suurlähetystön eteen vaatimaan syyriasta veräytymistä,tyyliin,"kyllä putinile,ei sodalle syyriassa"-vaan kun ei,,venäjän aseet edelleen rauhanaseita ??

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

En ole rauhanpuolustajien jäsen, mutta olen nähnyt rauhanpuolustajia osoittamassa mieltään Venäjän suurlähetystöllä. Sinua en ole siellä nähnyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset