Antti Rautiainen

Kolme selitystä: Miksi Suomen Itäraja "vuotaa"?

Onko kyseessä paikallinen vai valtakunnallinen toiminta?

Marraskuun viimeisellä viikolla 1990 Vainikkalan juna-asemalle saapui 200 Somalian pakolaista. Hallitus oli paniikissa, ja Neuvostoliiton kanssa sovittiin viisumien tarkastamisesta rajan ”väärällä” puolella. Käytäntö säilyi lähes tasan neljännesvuosisadan ajan, kunnes Lapin raja-asemille ilmestyi viisumittomia turvapaikanhakijoita.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Venäjällä on 400 000 ulkomaalaista ja 100 000 sisäistä pakolaista. Todellisia määriä ei tiedä kukaan, koska Venäjällä olevien pakolaisten ei aina kannata ilmoittautua viranomaisille. Pelkästään Tšetšeniaa rautaisin ottein hallitsevaa Ramzan Kadyrovia on EU-alueelle paennut yli 10 000 ihmistä useampana tämän vuosikymmenen vuonna.

Turvapaikan hakemiseen riittää saapuminen Suomen rajanylityspaikalle, matkustusasiakirjoja ei tarvitse. Kansainvälisten sopimusten takia edes rajojen sulkeminen ei estä turvapaikan hakemista, koska maahantulon ei tarvitse olla laillista. Hakemisen voivat estää vain Venäjän rajavartijat, jos he eivät päästä turvapaikanhakijoita Suomen rajalle asti.

Miksi Venäjä on estänyt ehkä jopa satojen tuhansien turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomeen 25 vuoden aikana?

Ulkoministeriön apulaisosastopäällikön Vesa Vasaran mukaan Venäjä on saanut vastineeksi toimivan rajavalvonnan. Mitkään kansainväliset tai kahdenväliset sopimukset eivät ole Venäjää tähän velvoittaneet, päätös ei ole ollut juridinen vaan poliittinen.

Miksi Venäjä on nyt luistanut käytännöstä pohjoisimmilla raja-asemilla? Iltapäivälehdistössä on huhuttu turvallisuuspalvelu FSB:n ohjailevan turvapaikanhakijoiden saapumista Sallaan. Oli tämä totta tai ei, viisumitarkastusten lopetus Lapin raja-asemilla on FSB:n päätös, koska Venäjän rajavartiolaitos on FSB:n alainen.

 

FSB:n motiiveja voi vain arvailla. Mahdollisia selityksiä on mielestäni seuraavat kolme:

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3498805-kolme-selitysta-miksi-suomen-itaraja-vuotaa) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Missä se itärajan ongelma on? Ei yhtään missään. Ongelma on "ongelmasta" vouhkaavien omassa päässä.

Itärajan ylittäneitä viisumittomia turvapaikanhakijoita on ollut viime ja tämän vuoden aikana noin tuhat. Nyt helmikuun aikana vain muutama.

Todellinen ongelma ja "vuoto" on länsi- ja etelärajalla. Viime ja tämän vuoden aikana viisumittomia turvapaikanhakijoita on ollut noin 33 000. "Vuoto" on lännessä!

Nyt "vuotoa" yritetään tukkia lahjomalla Turkkia. EU, mukana pieni Suomi, päätti muutama päivä sitten antaa Turkille "vuodon" hoitamiseen 3 miljardia euroa. Muste oli tuskin ehtinyt kuivua päätöspaperissa, kun Turkki jo pyysi lisää miljardin!

Ps. Presidentti Niinistön valtiopäivien avajaispuhe oli häpeällinen. Miksikö? No siksi, että puheessa ei mainittu sanallakaan pakolaisuuden syitä. Eli USA:n, EU:n ja Naton sotia, Lähi-idän valtioiden ja infran tuhoamista ja miehitystä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Olet ihan oikeassa, ei noi määrät mitään suurempaa ongelmaa kokonaisuudessa muodostakkaan..

"Ongelma" onkin kaiketi se, että Venäjän rajapolitiikassa on tapahtunut muutos entiseen. Ja tämä muutos vaikuttaa viestiltä Euroopalle, ei ehkä niinkään Suomelle, että voisi olla paikallaan tarkistaa omia geopoliittisia linjauksia.

Mä tosiaan näen, että tällä tihkutusvihjeellä Venäjä näyttää ettei "läntisen arvoyhteisön" ekspansiivinen politiikka ole sen mieleen..

Itse tulkitsen Venäjän toimet Krimillä aivan ennaltanähtävissä olleena vastauksena Lännen laajentumispolitiikkaan. Ja Venäjän toimia seuranneet sanktioimiset ovat myös osa tätä Lännen geopoliittista agendaa.

Tähän uskoakseni Venäjä vilauttelee pakolaiskorttia. Suomi jää tässä ikävään asemaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Vuotavilla raja-asemilla tulisi sallia henkilöliikenteessä vain tilausajot.

FSB:n harjoittama pohjoisen kautta "tihruttaminen" johtuu siitä, että venäläiset eivät halua häiritä suurten raja-asemien tavaraliikennettä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomalaisen kansanedustajan raportti kertoo, että Venäjällä räjähdysmäisestikin kasvavaa työttömien joukkoa opastetaan Suomen rajalle hakemaan asylum-asemaa, jonka pitäisi kv. sopimusten mukaan taata elanto joksikin aikaa. Petsamon miehityshallinnon syksyinen uhkaus Suomeen tarkoituksella suunnattavasta "terroristi"aallosta on siis ehkä alkanut toteutumaan - http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211288-v...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjän työttömyysaste on 5,5%, Suomen vastaava 14,5%. Molempien maiden työttömyyden syy löytyy kapitalismista, ei ole työpaikkoja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ai noinko päin nuo prosentit onkin? Siispä, miksi Suomen työttömät ja turvapaikanhakijat eivät sankoin joukoin suunnista itärajalle - ainakin kantasuomalaiset varmaan pääsisivät sinne, kun siellä perinteisessä työläisparatiisissa on asiat aina kutenkin paremmin...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kolmas vaihtoehto on, että Venäjä haluaa Suomen irtautuvan EU-pakotteista, ja käyttää pelotteena satojatuhansia Venäjältä Eurooppaan kärkkyviä. Tässä tapauksessa Suomen hallituksen neuvotteluasema olisi tukala."

En ymmärrä kuinka tuollaisella voisi Suomea painostaa. Suomesta itsestähän on kiinni oman rajansa valvominen ja Schengenin ulkorajavaltiona Suomella on siihen syvä velvollisuus myös. Venäjäähän ei ole luokiteltu turvattomaksi maaksi, vaikka esimerkiksi tshetsheneistä jotkut saattaisivat turvapaikkaa tarvitakin. Ymmärtääkseni Suomen rajalla turvapaikkaa hakeneet eivät kuitenkaan ole olleet tshetsheneitä, vaan Lähi-Idästä saapuneita. He eivät siis hae turvapaikkaa Venäjän vainon vuoksi ja mikään ei estä käännyttämästä heitä Venäjälle hakemaan turvapaikkaa.

Schengenmaa Ruotsista tänne voi tulla kuka tahansa turisti, joka jossain vaiheessa aiemmin on Schengeniin sisään päästetty. Mutta esimerkiksi Kreikka olisi voinut käännyttää takaisin Turkkiin valtaosan turvapaikanhakijoista, jotka sen rajan kautta ovat tulleet. He olisivat sitten nauttineet tarvitsemastaan turvapaikasta Turkissa. Välimeren yli laivoilla saapuneille puolestaan olisi pitänyt Lissabonin sopimuksen mukaisesti myöntää turvapaikka Italiassa tai Kreikassa, koska heitä ei voi mereen käännyttää ja he ovat melkoisella varmuudella aitoja pakolaisia.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Turvapaikka hakemuksen voi jättää käsittelemättä jos hakija on saapunut "turvallisesta maasta, jossa olisi voinut saada turvapaikan tai toissijaista suojelua tai muuten riittävää suojelua JA jonne hänellä on riittävästi siteitä ja jonne hänet voidaan palauttaa (turvallinen kolmas maa)."

Jos kyseessä on Venäjällä jo pitkään oleskelleet henkilöt, heidän hakemuksia ei tulisi ottaa käsittelyyn ollenkaan em. perustein.

Ongelmaksi muodostuu tuo "riittävästi siteitä", mikäli Venäjä on tai sen sanotaan olevan vain läpikulkumaa turvapaikanhaku retkellä...

Toi on kai tulkittava niin, että Venäjälle käännyttämisen onnistumiseksi pitäisi käännytettävällä olla "riittävästi siteitä" Venäjällä?

Joku syyhän siihenkin on, ettei Ruotsin kautta tulleita voida jättää käsittelemättä ja käännyttää Ruotsiin. Sanomattakin on selvää, että Ruotsikin on turvallinen maa ja sieltä olisi voinut hakea turvapaikkaa.

http://www.migri.fi/turvapaikka_suomesta/turvapaik...

Ilkka Huotari

Onhan Ruotsikin turvallinen kolmas maa, josta voi saada suojelua ja jonne voisi näin ollen palauttaa.

http://sirpaabdallah.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2108...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikä voi pakottaa viranomaisen vastaanottamaan turvapaikkahakemuksen ja kuinka hakija voisi todistaa ettei hänen hakemustaan ole vastaanotettu.
Pikakäännytys on paras ratkaisu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikä voi pakottaa viranomaisen vastaanottamaan turvapaikkahakemuksen ja kuinka hakija voisi todistaa ettei hänen hakemustaan ole vastaanotettu.
Pikakäännytys on paras ratkaisu.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16

Pikakäännytys toimisi aivan hyvin.

Tuossa oli vielä laki sitä varten. Miksei lakia noudateta?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"mikään ei estä käännyttämästä heitä Venäjälle hakemaan turvapaikkaa"

Ei tuo ihan helposti onnistu Norjaltakaan noin vaan käännyttää ilman ladoja ja fillareita tai kera. Odotetaanko tässä sitten että Suomi jälleen alentuu jonkinlaiseen kahdenkeskiseen yöpakkassaunakimppadiplomatiaan jossain zavidovonkähmyssä ilman tulkkia muutaman kgb-putinistin hikisille lauteille? Se voi olla vodkankin kera jotenkin nolonpervoa touhua kun varsinkin mjuistaa mitä Litvinenko totesi puutiaisen suuntautumisista ja tuli ehkä tuon paljastuksen vuoksi myrkytetyksikin ihan varmasti korkean johdon päättämällä luxusmyrkyllä.

Seppo Hildén

"Kolme selitystä: Miksi Suomen Itäraja "vuotaa"?"

Otsikoi blogisti UUSI SUOMI-nettilehteen ja bloginsa lopuksi toteaa, että selitys löytyy KANSAN UUTISET-nettilehden sivuilta.

Kuuleppa Rautiainen, minä osaan vastata esittämääsi kysymykseen ihan tällä samallakin alustalla, joten vastausta ei tarvitse etsiä KANSAN UUTISTEN puolelta.

Ja sitä paitsi selityksiä ei ole kun kaksi.

Venäjän rajaviranomaiset laskevat viisumittomia kolmannen maan kansalaisia Suomen rajalle ja Suomen rajaviranaomaiset laskevat nämä viisumittomat kolmannen maan kansalaiset maahamme sisään.

Mikä tässä kuviossa on niin vaikea ymmärtää, missä mättää?

Johan tuon tajuaa lapsikin miksi raja vuotaa.

Ja sitten siihen ratkaisuun, jolla asia saadaan kuntoon. Ja siihen riittää ihan yksi keino, joka on vieläpä suomalaiseten omissa käsissä. Suomalaiset eivät ota viisumittomia kolmannen maan kansalaisia maahamme itärajalla.

Tämänkin yksinkertaisen ja toimivan ratkaisun sait lukea UUDEN SUOMEN sivuilta, etkä joutunut pomppaamaan lukemaan sitä KANSAN UUTISTEN puolelle.

Sillä porvarilehdistönhän se totuus pitää kertoa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Miksi Suomen Itäraja "vuotaa"?
Siksi että fsb sallii sen vuotavan,ja koska monet kiristää pakolaisilta viimeisetkin ruplat,,kremlin päätös jolla voi näppärästi kurittaa suomea !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset