Antti Rautiainen

Pitäisikö Suomen hallituksella olla hallitus?

Suomessa on käytössä mielenkiintoinen järjestelmä, jossa hallitus ensin muodostaa yhteisen mielipiteen, ja sitten äänestää yhtenäisesti tämän mukaan eduskunnassa.

Näin hallitsemiseen ei tarvitse 51% äänistä, vaan pienimmillään 26% voi riittää. Näin jos ensin 51% muodostaa hallituksen, ja näistä on päätöstä tehtäessä 26% puolesta ja 25% vastaan. Jos äänestysprosentti on 70%, riittää hallitsemiseen pienimmillään tuki 19% äänestäjistä. On toki tehokkaampaa jos ei tarvitse enemmistön mielipidettä hallitakseen, vaan vähemmistön mielipide riittää.

Järjestelmää voisi kuitenkin vielä huomattavasti tehostaa, jos hallituksella olisi oma hallitus. Esimerkiksi jos hallituksessa olisi 14 ministeriä, voisi hallituksen hallituksessa olla 8 ministeriä. Näin jos hallituksen hallituksessa 5 ministeriä kannattaisi jotain ehdotusta, niin se olisi hallituksen hallituksen kanta, josta näin ollen tulisi myös hallituksen kanta. Eduskunta äänestäisi ehdotuksen puolesta, ja sitä tukevia edustajia olisi kannattanut pienimmillään 13% äänestäjistä. On paljon tehokkaampaa mikäli pitää ottaa huomioon vain 13% mielipide.

Lisäksi voisi nimittää hallituksen hallitukselle oman hallituksen, ja tehostaa päätöksentekoa edelleen, kunnes korkeimmassa päättävässä hallituksessa on enää kaksi ministeriä. Tehokkaimmassa mahdollisessa tapauksessa eduskuntavaaleissa kaksikkoa on äänestänyt vain he itse.

Mitään parlamentaarisen demokratian sääntöä ei näin rikottaisi, koska kaikki hallituksien hallitukset kaikilla tasoilla päättäisivät asiosita demokraattisesti enemmistöpäätöksillä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset