Antti Rautiainen

Siirtolaisuus ei tee alueista samanlaisia, vaan entistä erilaisempia

Lokakuusta lähtien on Euroopassa ihmetelty äärikonservatiivisen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen (PiS) menoa Puolassa. Homofobinen ja äärikatolinen puolue on muokannut perustuslakituomioistuimen mieleisekseen ja alistanut syyttäjälaitoksen oikeusministeriölle.

Yksikään puolalaisista tutuistani ei kannata PiS-puoluetta. Puolet heistä on muuttanut Puolan EU-jäsenyyden aikana Englantiin, Saksaan tai Skandinaviaan. Jäsenyyden aikana joka seitsemäs työikäinen puolalainen on työskennellyt ulkomailla. Yksi syy PiS-puolueen menestykseen voi olla se, että moni eurooppalaisempaa menoa haluava on häipynyt ulkomaille.

Suomessa vasemmiston kannatus on jo sadan vuoden ajan ollut vähäisintä Vaasan vaalipiirissä. Syitä tähän on monia. Yksi syy voi olla ettei mistään ole lähtenyt yhtä paljon siirtolaisia Yhdysvaltoihin kuin Vaasan vaalipiiristä. Pohjanmaan maaton väestö häipyi Yhdysvaltoihin ja Etelä-Suomen kaupunkeihin eikä vaatinut parempaa asemaa kotona.

Islamilaisen valtion Isisin propagandassa houkutellaan alueelle lääkäreitä ja muita korkeasti koulutettuja. Aivovuoto pelottaa Isisiä enemmän kun länsimaiden odotettu interventio, koska koulutettu väestö ei halua elää antiikkisten periaatteiden mukaan toimivassa järjestelmässä. Mutta voi olla, että uskonnollisen fundamentalismin vastustajien häipymisen vuoksi aatetta tuetaan alueella jatkossakin, vaikka Isis luhistuisi.

Yhdysvalloissa muuttoliikkeen vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen on todennäköisesti tutkittu enemmän kuin missään muualla. Yhdysvallat on valtava ja sen alueet eroavat toisistaan enemmän kuin yö ja päivä, eikä siellä ole mitään lakisääteisiä sisäisen muuttoliikkeen rajoituksia. Siksi Yhdysvallat on hyvä paikka tutkia minkälaisia yhteiskunnallisia seurauksia on vapaalla liikkuvuudella.

Viimeisten 20 vuoden aikana Yhdysvaltain politiikkaa on leimannut polarisaatio. Konservatiiviset alueet ovat tulleet entistä konservatiivisemmiksi, liberaalit entistä liberaalimmiksi. Republikaanien ja demokraattien näkemykset ovat yhä kauempana toisistaan. Yksi selitys tälle on ”Big sort”, eli ”Suuri järjestäminen” -hypoteesi. Sen mukaan yksi syy polarisaatiolle on se, että liberaalit muuttavat liberaaleille alueille tai pysyvät niillä,  ja konservatiivit muuttavat konservatiivisille alueille tai pysyvät niillä. Esimerkki ensimmäisistä on Kalifornia, koilliset osavaltiot ja kaikki suurkaupungit, jälkimmäisistä Texas, keskilänsi ja eläkeläisten suosima Florida.

Vapaan liikkuvuuden ja globalisaation vastustajat väittävät että siirtolaisuus tuhoaa kansallisten kulttuurien erot ja tekee koko maailmasta tylsän ja homogeenisen. Oikeasti näyttää käyvän päinvastoin. Siirtolaisuus ei vähennä maiden ja alueiden välisiä uskonnollisia, kulttuurisia ja poliittisia eroja vaan lisää niitä.

Antti Rautiainen

Julkaistu alunperin Vapaa Ajattelija-lehden numerossa 1/2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Helsinkiläisiä ei enää ole olemassa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #3

Ei ainakaan samalla tavalla kuin 70-luvulla. Helsingissä elää sekalainen seurakunta helsinkiläisiä ja hesalaisia, lisäksi sekaan mahtuu stadilaisia ja vieläpä muutama helesinkiläänen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #4

Se ei muuta sitä, että "London is no longer English city".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #5

Lontoo oli imperiumin pääkaupunki. Aika loogista että se vieläkin on kansainvälinen ainakin jos tekee otoksen maanalaisen matkustajista. Se otos ei kuitenkaan kerro että siellä elettäisiin erityisen epäenglantilaisesti. Esim englantilainen muodollinen kohteliaisuus voi hyvin eikä suomalaiset tai muut maahanmuuttajat pysty sitä kaatamaan.
Englannin somalit tekevät bisnestä. Koivukylän somalinuoret käyttäytyvät ihan eri tavalla kuin Lontoon lähiöiden somalinuoret. Lontoolaiset kotoutuvat Lontoon maneereihin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #6

En nyt oikein ymmärtänyt mihin pyrit.

Ainakin Cleesen mukaan Lontoossa on käymässä (ja on käynyt) päinvastoin, kun tämä blogikirjoitus väittää. Maahanmuutto on tehnyt paikasta jonkinlaisen monikulttuurisen kaupungin, mikä ei ole enää englantilainen.

Tarkoititko, että Cleese on väärässä?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #7

Ainakaan viime vuonna kaupungin eri kansalaisten kulttuuritausta ei tehnyt siitä yhtään sen vähempää englantilaista kaupunkia. Kielellä pärjäsi ja sikäläinen valuutta kelpasi, joskin eurokin satunnaisesti.

Sikäläiset ovat hyvin ymmärtäneet että yksilöiden eri kulttuuritausta ei ole toisilta mitään pois.
Sama on käymässä suomalaisissa suurkaupungeissa vaikka kehitys on jatkunut jo vuosikymmenet. Helsinki ei ole enää helsinkiläisten vaan valtaosa on niitä jotka eivät ole kotiseudullaan pärjänneet: savolaiset, hämäläiset sun muut.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #8

Helsinki on (kai) vielä suomalainen. Sitten kun aletaan väittää, että Helsinki ei ole enää suomalainen, vaan monikulttuurinen kaupunki, tilannetta voisi verrata tuohon Cleesen kommenttiin.

Eli maahanmuutto kadottaa paikalliset erikoisuudet ja tekee kaupungeista (samanlaisia) monikulttuurisia kaupunkeja.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #9

Maahanmuutto ei ainakaan Lontoosta ole kadottanut paikallisia erikoisuuksia vaan päinvastoin lisännyt niitä aivan hurjasti. Eivät ne ole toisiltaan pois. Et voi Ilkka tulla kertomaan miten minä tai kukaan muukaan voi valinnanvapautta käyttää. Olisi varmaan sulle mukavaa jos voisit sitä valinnanvapautta rajoittaa, meille muille ei.

Maahanmuutto syrjäseuduilta kadotti jo alkuperäisen hesalaisuuden paljon tehokkaammin kuin mitkään ulkomaalaiset voisivat tehdä. Suomalaisuuden vastakohta kun ei ole monikulttuurisuus vaan nurkkakuntaisuus. Pannaan omiamme kuin belgialainen perheenisä.

Näin lounais-suomalaisena voisin vaatia gospelin, katolisen uskon, oikeanpuoleisen likenteen, pizzan ja farkkujen ohella kieltolistalle yhtälailla lörtsyjä ja muikkukukkoja. Suomalaisuuden vastaisina.
Onnistuuko rinnakainelo vai eikö onnistu?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #10

Totta, maahanmuutto maaseudulta kadotti alkuperäisen stadilaisuuden. Enhän minä tätä kiistä, vaan olen ihan samaa mieltä.

Lopputulos oli sekoitus eri puolia suomalaisista/suomalaisista kulttuureista.

Nyt maahanmuutto ulkomailta kadottaa sen, mikä oli hetki sitten, ja lopputulos on sekoitus eri puolia maailman kulttuureista.

---

Ei tässä kukaan ole vaatinut mitään, totesin vain tapahtuneen. Missä kohtaa vaadin jotain?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Otin alunperin somalialaiset tähän keskusteluun koska eilen mietin puhunko somalaiselle nuorelle miehelle joka syljeskeli suomalaiseen Koivukylätyyliin. Nuoret jotka tulevat kaukaa haluavat sulautua pukeutumisen ja tapakulttuurin osalta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Samaan aikaan Eestissä

7 kiintiöpakolaista maahan. Rajavalvontaa kiristetään mm ssa rakentamalla aita Venäjän rajalle. Valvooko Eesti siis kulttuurillista koskemattomuuttaan ? Kovin on erilaista meno kuin Länsi Euroopassa. Ainakin hallitus kuuntelee kansalaisten mielipiteitä. Hallitus lupasi viime vuonna ottaa maahan 1000 kiintiöpakolaista, mutta muuttikin mielensä ja ilmoitti ottavansa kahdessa vuodessa 349 kiintiöpakolaista.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/sju-kvotflykting...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset