Antti Rautiainen

Patsaan töhrineitä uhkaa 12 vuoden tuomio Bakussa

Alijevin suku on hallinnut Azerbaidžania vuodesta 1967, jolloin Geidar Alijevista tuli neuvostotasavallan kommunistipuolueen pääsihteeri. Kun Geidarin terveys horjui vuonna 2003, hän nimitti poikansa Ilham Alijevin presidenttiehdokkaaksi. Geidarin kuoltua Ilham valittiin presidentiksi kyseenalaisissa vaaleissa.

Vanhemman Alijevin syntymäpäivä 10.5. on Azerbaidžanissa kansallinen juhlapäivä, ”kukkien päivä”. Juhlien alla nuoret oppositio-aktivistit ja anarkistit Bayram Mammadov ja Qiyas Ibrahimov päättivät ottaa kantaa itsevaltaista sukua vastaan ja he koristelivat Geidar Alijevin patsasta Bakun keskustassa päivää ennen. Graffiti toivotti ”hyvää orjien päivää”, azerin kielen sana gül (kukka) oli korvattu sanalla qul (orja). Patsaan toinen puoli koristeltiin anarkistimerkillä ja englanninkielisellä kehotuksella systeemille.

Mammadov ja Ibrahimov ovat myös demokraattisen opposition N!DA-liikkeen jäseniä.

Virkavallalta ei tuhlannut aikaa maalareita etsiessään. Molemmat pidätettiin seuraavana päivänä. Rikoslaista ei löytynyt riittävän ankaraa rangaistusta hallitsevan dynastian perustajan pilkkaamisesta, siksi Mammadovin kotoa löytyi varmuuden vuoksi 1 150 grammaa heroiinia, ja myös Ibrahimovin kotiin järjestettiin yli kilon verran samaa ainetta.

Näin molemmat voidaan tuomita 12 vuodeksi vankilaan. Bayramin ilmoituksen mukaan häntä hakattiin päivien ajan. Samalla tarjottiin vapautta, mikäli hän pyytäisi anteeksi kansallisen televisiokanavan AzTV:n lähetyksessä, mutta hän kieltäytyi kunniasta.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Muslimimaissa diktatuuri saattaa olla hyvinkin toimiva hallitusmuoto, koska kyseisissä maissa esiintyy aina riski siitä, että kansa voi äänestää väärin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset