Antti Rautiainen

Venäjällä virtuaaliraha on suositumpaa kuin verkkopankki

Loppusyksystä 2014 ilmestyi Mikael Brunilan ja Kimmo Kallion toimittama kirja Verkko suljettu - Internet ja avoimuuden rajat, johon kirjoitin venäläisen internetin erityispiirteistä. Tekstiäni ei ole aikaisemmin julkaistu verkossa, ja julkaisen sen nyt Puheenvuorossa neljässä osassa, joista tämä on kolmas. Kirjoitus on osin vanhentunut, mutta antaa yhä osviittaa siitä mikä Venäjän verkossa on erityistä. Olen korjannut muutamia aikamääreitä, mutta muuten kirjoitus on sama kuin kirjassa. 

Huoli yksityisyyden suojasta näyttäisi määräävän myös verkkotalouden kehitystä, ja verkkotalous näyttääkin Venäjällä erilaiselta kuin Suomessa. Erilaiset virtuaalirahapalvelut, kuten Jandeks.dengi ja Webmoney, tuntuvat olevan miltei suositumpia kuin verkkopankkien käyttäminen. Venäjällä pankkisektori on pirstaloitunut kymmeniin pieniin pankkeihin, jotka eivät ole vieläkään täysin toipuneet 1990-luvun romahdusten aiheuttamasta luottamuspulasta.

Toisin kuin länsimaissa suosituissa virtuaaliraha-palveluissa, kuten Paypalissa, Jandeksin virtuaalirahaa ei ole pakko sitoa todelliseen henkilöllisyyteen. Henkilöllisyys pitää todistaa vasta, kun haluaa muuttaa virtuaalirahan käteiseksi. Henkilöllisyyttä ei kuitenkaan ole välttämätöntä todistaa, jos rahaa siirtää virtuaalitililtä toiselle. 

Anonyymi rahankäyttö onnistuu myös erilaisilla maksuterminaaleilla, joita Moskovassa löytyy lähes jokaisesta kadunkulmassa. Terminaalien avulla voi internetin rahasiirtojen lisäksi maksaa käteiselläanonyymisti vaikkapa sähkö- ja puhelinlaskut. Toisaalta terminaaleissakin on ongelmansa: kun ihmisiä totutettiin maksuterminaaleihin Moskovassa noin viisi vuotta sitten, niiden käyttö oli ilmaista, mutta heti kun ihmiset tottuivat uuteen käytäntöön, laskujen maksamisesta alettiin periä useamman prosentin provisio. Lisäksi terminaalin pystyttäminen joka kadunkulmaan on järkevää vain niissä kaupungeissa, joiden populaatio on miljoonaluokkaa.

Länsimaissa verottaja ja muut viranomaiset olisivat kieltäneet tällaiset palvelut aikapäivää sitten. Venäjällä viranomaiset ovat hitaita, ja kun yli puolet sekä liitto- valtion että alueiden budjettirahoista tulee joka tapauksessa suoraan tai epäsuoraan öljyn ja kaasun viennistä, ei pikkutekijöiden veronkierto juuri kiinnosta: tuloverot eivät nimittäin kerrytä liittovaltion kassaa, vaan ne päätyvät suoraan aluehallinnolle.

Viime aikoina länsimaissakin nostetta saanut hajautettu kryptovaluutta bitcoin on saavuttanut Venäjällä paljon huomiota. Bitcoin-projekti juontaa juurensa Yhdysvaltain asuntoluottokriisin aiheuttamasta pettymyksestä keskuspankkirahaa kohtaan ja se perustuu innovatiivisiin salaus- ja hajautusmekanismeihin. Keskuspankin sijaan bitcoineja ohjaa verkosto, jossa yksittäiset koneet ”louhivat” bitcoineja samalla, kun ne ylläpitävät vaihdon mahdollistavaa verkostoa.

On kuitenkin vaikea arvioida kuinka suosittu bitcoin varsinaisesti on. Bitcoinin suosiota mitataan muun
muassa Google-hakujen määrällä: tammikuussa 2013 Venäjä oli vasta kuudentena 16). Google ei kuitenkaan ole Venäjän suosituin hakukone, ja monet uskovat, että bitcoin kiinnostaa Venäjällä tätä arviota enemmän 17). Kiinnostukseen on useita mahdollisia syitä. Venäjällä on paljon suuren mittakaavan korruptiota, ja kryptovaluutan käyttäminen helpottaa rahanpesua. Energia on halpaa, joten bitcoinien louhiminen on edullisempaa kuin länsimaissa. Rupla romahti jyrkästi vuosina 1991 ja 1998, ja luottamus valtiollisen valuutan vakauteen on yhä pienempi kuin länsimaissa.

Vaihtoehtoiset valuutat olivat valtavan suosittuja 90-luvun talousuudistuksen aikana. Silloinen MMM-yhtiö järjesti tuolloin pyramidihuijauksen, jossa yhtiön painamaan ”rahaan” investoineet menettivät ainakin 10 miljoonaa dollaria. Vankilatuomion istuttuaan yhtiön perustaja Sergei Mavrodi perusti uuden MMM-2011-yhtiön, joka sai jälleen sijoituksia tuhansilta ihmisiltä. Tätä taustaa vasten bitcoin on ikään kuin uudet arpajaiset, jossa venäläiset kokeilevat onneaan. Lisäksi bitcoin ja niiden louhinta on yksi syy lisää hankkia ja ylläpitää botnettejä. Venäjän suurin pankki Sberbank on ollut kiinnostunut oman kryptovaluutan kehittämisestä, mutta toistaiseksi suunnitelmat eivät ole toteutuneet. 18)

Tammikuun 2014 puolivälissä viranomaiset alkoivat vihdoin kaitsea villinä rehottanutta virtuaalira-
hakulttuuria, ja tätä kirjoittaessa käsitellään lakialoitetta, joka rajoittaisi yksittäisen virtuaalirahansiirron tuhanteen ruplaan, eli noin 25 euroon 19) Virallisesti lakihankkeen tarkoitus on terrorismin vastustaminen, mutta oppositio uskoo, että se on suunnattu poliittisia oppositioliikkeitä vastaan.

 

16.     Bitcoin.it-sivuston listauksen mukaan kirjoitushetkellä

<https://en.bitcoin.it/wiki/Bitcoin_Ladder#Top_countries>.

17.     Kristen Blyth. ”Bitcoin: newest frontier in e-money management”.

The Moscow Times 5.8.2013. <http://themoscownews.com/business/20130805/191822640/Bitcoin-newest-frontier-in-e-money-management.html>.

18.     Danny Bradbury. ”CEO of Russian Sberbank ’Endorses Virtual

Currencies’”. CoinDesk 13.12.2013. <http://www.coindesk.com/ceo-russian-sberbank-endorses-virtual-currencies/>.

19.     ”V Gosdumu vnesli zakonoproekt ob ogranichenii internet-platezhej”. Lenta.ru 15.1.2014. <http://lenta.ru/news/2014/01/15/duma1/>.


Sarjan ensimmäinen osa: Idässä internetkin on toista: Sosiaalinen media Venäjällä
Sarjan toinen osa: Venäjän laiton verkko: piraatteja, botnettejä ja palvelunestohyökkäyksiä

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Ihan vaan muistutuksena koska tänään tuli yksi houkuttelu
Onecoiniin, ja koska sen markkinointi on ilmeisesti laajaa Suomessakin.
Kannattaa muistaa, että Onecoin on puhdas pyramidihuijaus ja ao. virtuaalivaluuttaa ei edes vielä ole.
Sillä ei ole mitään tekemistä oikean virtuaalivaluutan kanssa, jota Bitcoin taas on.

Tämä ei siis mitenkään erikoisemmin liittynyt ao. ansiokkaaseen blogiin mutta muistutuksena.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Osaatko perustella miksi Bitcoin ei olisi pyramidihuijaus?

Se kuitenkin täyttää sen olennaisen osan.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Mikä se "olennainen osa" on?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä taas väittäisin että Bitcoin on rikollisille sopiva valuutta koska sillä voi tehdä maksuja nimettömästi, huumeet, aseet, korruptio.
Sen sijaan Onecoin on tässä suhteessa täysin luotettava valuutta, kaikki on julkista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset