Antti Rautiainen

Mitä peli poikki -mielenosoitus oli, ja mitä se ei ollut

Peli poikki -mielenosoituksessa on poliisin mukaan ollut 15 000 osanottajaa, joten se on toistaiseksi tämän vuoden suurin mielenosoitus Pride-marssin jälkeen. Siihen osallistui poikkeuksellisen paljon Suomen korkeinta poliittista johtoa.

Halusin mielenosoituksen olevan juuri tämänlainen, mutta luulen että jokaisella osanottajalla ja tukijalla on hiukan erilainen näkemys siitä mitä tarkalleen vaadittiin ja miksi. Tässä listaan yhden asian mielenosoitus mielestäni ajoi ja viisi asiaa mitä se ei mielestäni ajanut tai sanonut. 
 

Peli poikki oli mielenosoitus välinpitämättömyyttä vastaan


Tämä on niin banaalia ja itsestäänselvää, että moni on esittänyt täydentäviä tulkintoja, myös pääministeri ja sisäministeri. Nämä täydentävät tulkinnat ovat kuitenkin joko turhia, väärin tai toissijaisia. Juuri nyt natsismin vastustaminen kiteytyy välinpitämättömyyden vastustamiseen, kaikki muu on toissijaista.
 

Osallistuin Venäjän antifasistiseen liikkeeseen 2002-2012, ja kaikki nämä vuodet mietin natseja voisi parhaiten vastustaa. Pahimmat vuodet olivat 2005-2011. Nyt äärioikeisto tappaa Venäjällä ”vain” parikymmentä ihmistä vuosittain, pahimmillaan tapettiin lähemmäs sata. Virkavalta on hajoittanut väkivaltaisimmat ryhmät, mutta äärioikeisto on myös siirtynyt maanalaisesta lailliseen poliittiseen toimintaan. Antifasistisella aktivismilla on myös ollut vaikutusta väkivallan vähenemiseen, mutta vähemmän kun kahdella ensimmäisellä tekijällä. Yleisellä mielipiteellä ei ole ollut ansiota natsien väkivallan vähenemiseen, koska Venäjän yleinen mielipide oli ja on sen suhteen välinpitämätön.


Venäjä on tolkun ihmisten yhteiskunta, vielä paljon enemmän kuin Suomi. 99% venäläisistä huolehtii vain perheestään ja työstään, politiikka on heille kaukainen ja vieras asia. Venäjän vuosien aikanani natsit tappoivat neljä kaveriani ja toveriani. Parhaimmillaankin tähän reagoi mielenosoituksilla vain muutama sata tai enintään tuhat poliittista aktivistia. Samana aikana äärioikeisto tappoi satoja, mahdollisesti yli 500 siirtolaista, eikä yhdenkään siirtolaisen tapon jälkeen järjestetty mielenosoitusta ainakaan Moskovassa tai Pietarissa. 

Venäläisten enemmistö ei tue natseja, mutta he eivät tue mitään muutakaan poliittista tai yhteiskunnallista liikettä. Putinia tukeviin mielenosoituksiinkin tullaan yleensä vain mikäli siitä maksetaan palkkio, mikäli työntantaja tai oppilaitos käskee tai mikäli siellä on jotain vetävää viihdettä.


Tolkun ihmisten välinpitämättömyyden vuoksi natsit saivat vuosien ajan mellastaa Venäjällä. En halua että Suomesta tulisi samanlainen tolkun ihmisten yhteiskunta kuin Venäjästä. Siksi haluan, että jatkossakin lukuisat ohikulkijat reagoivat kuten Jimi Karttunen teki nähdessään SVL-mielenosoituksen, eli huutelemalla ja solvaamalla natseja. Aniharva pitää natseista, mutta niin kauan kun tätä ei tiedoteta natseille päin naamaa he saattavat kuvitella mielessään jotain muuta.

Siksi halusin että peli poikki-mielenosoitukseen tulisi tänään yli 10 000 osanottajaa, kuten Tukholmassa tuli antifasisti Björn Söderbergin murhan jälkeen vuonna 1999 ja Vastarintaliikkeen hyökättyä antirasistista mielenosoitusta vastaan Kärrtorpissa joulukuussa 2013. Määrä oli pääasia, siitä huolimatta että mielenosoituksen viestistä tulee aina sitä epäselvempi ja ympäripyöreämpi mitä suurempi mielenosoitus on. Mikäli halutaan paikalle väkeä on epäselvyys välttämätön paha. Tätä epäselvyyttä voidaan vähentää käymällä mielenosoituksen jälkeistä keskustelua mahdollisimman selvästi, ja avaamalla sitä mitä peli poikki-mielenosoitus ei mielestämme ollut ja mitä se ei sanonut.


Peli poikki ei ollut mielenosoitus lähestyvää natsien vallankaappausta vastaan


Koska natsit eivät ole kaappaamassa Suomessa valtaa. Suomen vastarintaliike on perustettu vuonna 2008, mutta kahdeksassa vuodessa se ei ole juurikaan kasvanut. Asema-aukiolla mieltään osoittaneet natsit olivat vanhoja naamoja iskusta Prideä vastaan ja muista aktioista vuosien varrelta.

Pienikin joukko natseja voi kuitenkin aiheuttaa paljon harmia, kuten Venäjän esimerkki osoittaa. Vaikka natsit eivät voi kaapata valtaa, he voivat silti tappaa kymmenittäin tai sadoittain ihmisiä. Halla-ahon puheet siitä että SVL on ”joukko taparikollisia” ovat samanlaista roskaa kun hänen aikaisemmat puheensa ”kiljunjuojista”. SVL:n tuottamasta propagandasta näkee etteivät sitä tuota taparikolliset. Järjestöä tukevat Ilja Janitskinin roskamediaimperiumi ja tavaratalomoguli Juha Kärkkäisen miljoonat, Janitskin saattaa myös saada toimintaansa avustusta itärajan takaa. Näiden resurssien avulla järjestö pystyisi nopeasti kasvamaan mikäli kansallissosialismin kysyntä Suomessa olisi joskus nykyistä suurempi.

En usko että Jimi Karttusen kuolema olisi ollut suunniteltu poliittinen murha. Jesse Torniainen käytti kuitenkin ankaraa väkivaltaa ja näin tehdessään toimi järjestön poliittisten ohjeiden mukaan, joten kyseessä ei myöskään ollut pelkkä kuolemantuottamus tai yksityishenkilöinen välinen konflikti.

Vasemmistolaisten mielestä yhteiskunnassa usein vähätellään kansallismielistä poliittista väkivaltaa ja liioitellaan islamistista, oikeistolaisten mielestä tilanne on päinvastoin. Omasta mielestäni molemmat ovat Suomessa merkittäviä uhkia, ja tällä hetkellä molempien uhkien mittakaava on samaa luokkaa. Pelkään että myös islamistit tappavat Suomessa jonkun lähivuosina. Mutta toisin kuin islamismilla, kansallismielisellä poliittisella väkivallalla on Suomessa satavuotiset perinteet ja tietty yhteiskunnallinen kysyntä.

Uskon että nykyinen talousjärjestelmämme on monella tapaa epävakaa, ja ennen pitkää se ajautuu vakavaan kriisiin. Tällaisessa kriisissä löytyy kysyntää myös aatteille jotka ovat hyvinä aikoina marginaalissa, kuten kultaisen aamunkoiton nousu Kreikassa on osoittanut.
 

Vaikka natsit ja islamistit ovat molemmat Suomessa yhtälailla marginaalissa, on ensimmäisillä paljon suurempi latentti kannattajakunta. Natseja vastaan ei osoiteta mieltä siksi että he olisivat välitön uhka tässä ja nyt, sen sijaan tarkoitus on ennaltaehkäistä heidän mahdollista nousuaan tulevaisuudessa. Mikäli taas haluaa osoittaa mieltään Isisiä vastaan, siihenkin oli tänään mahdollisuus . Oikeistoa ei kuulemma kuitenkaan paikalla näkynyt.


Peli poikki -mielenosoitus ei sanonut että perussuomalaiset ovat natseja


Perussuomalaiset olisivat heti kättelyssä voineet ilmoittaa vastustavansa natseja ja rasisteja ja tukevansa mielenosoitusta. Kaikki viikon aikana tullut negatiivinen julkisuus oli vain ja ainoastaan heidän omaa vikaansa, kuten Tuomas Saloniemi kirjoitti. Vaikka perussuomalaisten enemmistöllä ei ole mitään natsiyhteyksiä, ei ole yllättävää että natsien kanssa puuhastelevan vähemmistön toiminta ihmetyttää.

Vaikuttaa siltä että vain pieni vähemmistö perussuomalaisista tekee yhteistyötä natsien kanssa. Näitä ovat kansanedustaja Olli Immonen ja kunnallispoliitikot Teemu Lahtinen ja Terhi Kiemunki. Lahtinen on tehnyt SVL:n kanssa yhteistyötä sekä käynnillä Schaumanin haudalla kaksi vuotta sitten, että itsenäisyyspäivän 612-mielenosoituksen järjestelyissä, Immosesta tarkemmin täällä. Terhi Kiemunki on kytköksissä Tampereen Soldiers of Odiniin. SVL:n jäsenen Mika Rannan perustama SoO on yrittänyt profiloitua epäpoliittiseksi, mutta sen jäsenistö koostuu pitkälti 90-luvun skineistä ja muista natseista.

Immonen ja Kiemunki eivät vaikuta penaalin terävimmiltä kyniltä, ja siksi on erikoista ettei puolue anna kaiken tämän jälkeen heille kenkää. Lahtinen vaikuttaa hieman fiksummalta, mutta hänkään ei ole mikään puolueen avaintoimija. Koko kolmikon heivaaminen ei olisi perussuomalaisille mikään iso menetys, mutta ilmeisesti Suomen Sisun vaikutusvalta puolueen sisällä on niin suuri ettei tämä tule kysymykseenkään.

Vaikka peli poikki ei väittänyt perussuomalaisten ja SVL:n olevan liittolaisia, ilman muuta sen tarkoitus oli painostaa perussuomalaisia katkaisemaan puolueaktivistien kytkökset Vastarintaliikkeeseen. 
 

Peli poikki -mielenosoitus ei sanonut että tarvittaisiin uusia ”ääriliikkeiden” vastaisia lakeja


Mielenosoituskutsussa vaadittiin täysin yksikäsitteisesti että ”Me mielenosoittajat vaadimme, että pääministeri Juha Sipilä ja sisäministeri Paula Risikko puuttuvat väkivaltaan nykylainsäädännön puitteissa ja ottavat rasismin tosissaan”. Jostain syystä Sipilä ja Risikko ovat ymmärtäneet tämän aivan päinvastoin, ja Sipilä lupaa jo maanantaiksi ”äärijärjestöjen vastaisia lakihankkeita”

Tuskin olisi haittaa jos poliisi ilmaantuisi paikalle kun moneen kertaan väkivaltarikoksista tuomittu natsi ilmoittaa mielenosoituksen. Poliisi on myös antanut Suomi ensin- ja Rajat kiinni -mielenosoitusten rikkoa rauhassa lakia kansanryhmän vastaista kiihotusta vastaan Itä-Helsingissä. Tämän seurauksena poliisi on menettänyt monen poliisiin aiemmin myönteisesti suhtautuneen maahanmuuttajan luottamuksen. Nämä eivät ole lainsäädännön vaan poliisin järjenkäytön (ja mahdollisesti resursoinnin ja prioriteettien) ongelmia, mutta mikään laki ei voi määrätä poliisia käyttämään järkeään ja vaatimaan olemassaolevien lakien toimeenpanoa. Sen voi tehdä vain poliisi itse. 

”Äärijärjestöjen” vastaiset lait tuskin syöksisivät Suomea keskustalais-kokoomuslaiseen totalitarismiin, todennäköisesti ne olisivat melko tehottomia. Vaikka kaikki äärioikeiston järjestöt kiellettäisiin, rahaliikennettä ja tiedotusta voivat hoitaa myös yksityishenkilöt.

”Ääriliikkeiden” vastaisia lakeja on esimerkiksi Saksassa käytetty enemmän natsien vastustajia kuin natseja vastaan, vaikka kansalaistoiminta on avainasemassa natsismin lyömisessä. Ylipäätänsä puhe ”ääriliikkeistä” hämärtää pahasti sitä mistä kansallissosialismissa on kyse. Totta kai ministerille ja lainsäätäjälle ensisijainen ratkaisu kaikkiin ongelmiin ovat uudet lait, mutta natsismi ei kasva natsismin vastaisen lainsäädännön puutteesta vaan ihmisten välinpitämättömyydestä.

Sen sijaan Sipilä ja Risikko voisivat puuttua viranomaisten institutionaaliseen rasismiin, esimerkiksi Migrin täysin poliittisiin maalinjauksiin Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. On vaikeaa vastustaa rasismia kaduilla jos viranomaisille turvapaikkaoikeus on vain halpa poliittinen pelinappula.
 

Peli poikki -mielenosoitus ei sanonut että Kajaanissa tapettu olisi vähemmän arvokas kun Helsingissä tapettu


Tappo poliittisista syistä on eri asia kun tappo taloudellisen hyödyn vuoksi. On myös ongelmallista keskustella siitä mikä on ”poliittisesti oikea” tapa surra, tätä keskustelua on käynyt esimerkiksi Halla-aho joka itse alkoi tekemään politiikkaa sillä minuutilla kun kuuli Brysselin iskuista.

Olin järkyttynyt Otanmäen ryöstömurhasta. Jos asuisin Kajaanissa olisin ehkä vienyt paikalle kynttilän. En kuitenkaan ottanut julkisesti kantaa, koska en näe miten tämänkaltaista universaalisti tuomittua yksilöiden epäpoliittista väkivaltaa voisi ehkäistä yhteiskunnallisilla kannanotoilla.

Kansallismielinen on tästä kuitenkin toista mieltä, koska kansallismielinen uskoo kansanryhmien kollektiivisiin ansioihin ja syyllisyyteen. Näin ollen heidän mielestään kaikkia irakilaisia on syytä rangaista Otanmäestä tehdystä ryöstömurhasta rajoittamalla turvapaikkaoikeutta.

Kun Matias Turkkila, Sebastian Tynkkynen ja Jussi Halla-Aho uskovat kollektiiviseen syyllisyyteen niin he ilmeisesti samalla uskovat, että he ovat kaikkien muiden suomalaisten kanssa myös syyllisiä Jammu-sedän tekoihin. En käsitä kuinka he voivat kestää tätä syyllisyyttä. Ehkä heillä ei ole minkäänlaista kykyä tuntea häpeää, ja merkitystä on vain toisten syyllisyydellä.

Myös Wille Rydman sekoittaa kategoriat mutta päinvastaisesti. Hän luulee että siitä ettei kollektiivinen syyllisyys voi koskea etnisiä tai uskonnollisia ryhmiä seuraa ettei kollektiivinen syyllisyys voi koskea myöskään ihmisiä jotka liittyvät natsijärjestön jäseniksi aikuisina ja täydessä ymmärryksessä. Tämän logiikan mukaan olisi täysin ok liittyä vaikkapa Cosa Nostraan.


Kollektiivinen syyllisyys on moraaliaksiomi jonka voi päättää hyväksyä tai hylätä. Tämä päätös luo niin perustavanlaatuisen kuilun erilaisten moraalijärjestelmien välille että keskustelu vastakkaisten puolten näkemysten välillä on miltei mahdotonta. 


Peli poikki -mielenosoitus ei sanonut että Asema-aukion tappo olisi suunnitelmallinen poliittinen murha

En anna Torniaiselle keittiödiagnoosia, mutta pitkän rikosrekisterin perusteella voi nopeasti päätellä ettei kaveri ole terve. Ryöstömurhaan ryhtyvä on tuskin myöskään terve ihminen.


Sekä poliittisista että taloudellisista syistä tehtyjen väkivaltarikosten takana on usein myös yksilön pahoinvointia, ja näin voi olla myös Torniaisen tapauksessa. Breivikin mielenterveydestä huolestuttiin ensimmäistä kertaa tämän ollessa kaksivuotias. Muutkin äärioikeistolaiset joukkomurhaajat vaikuttavat häiriintyneiltä, kuten Charlestonissa mustia murhannut Dylann Roof ja Munchenin ampuja David Sonboly.

Pim Fortuynin ampunut vasemmistolainen Volkert van der Graaf oli omankin näkemyksensä mukaan mieleltään järkkynyt tekonsa aikaan, mutta eipä ole Halla-ahon kutsunut häntä “yksittäiseksi rikolliseksi”. Poliittisten islamin puolesta joukkomurhia länsimaissa tehneet tuntuvat nekin olevan yleensä häiriintyneitä. Usein näiden hahmojen kehitys vaikuttaa samantapaiselta kuin koulumurhaajilla, eikä näiden yksilöiden hajoamista olisi välttämättä voitu ehkäistä politiikan keinoin.

Ei ole olemassa selkeitä rajoja jotka erottaisivat poliittisen, taloudellisen tai patologisen väkivaltarikollisuuden, nämä rajat ovat liukuvia. Koska syyt ovat osittain yksilöiden mielessä eikä väkivaltaa välttämättä tehdä keskitetyn organisaation kautta, ei näitä ilmiöitä voi täysin eliminoida koska virkavalta ei mitenkään voi nähdä ihmisten mielen sisään.

200 vuotta sitten ei ollut koulumurhia eikä satunnaisia pommi-iskuja siviilejä vastaan. Tähän menneisyyteen palaaminen edellyttäisi kuitenkin luopumista lukutaidosta, koska sen syytä ovat oman kylän rajojen ulkopuolelle ulottuvat identiteetit. Otanmäen kaltaisiin ryöstömurhiin ei tämäkään keino tepsisi, ryöstömurhat ovat vanhempi ilmiö kuin historia. Osa väkivallasta liittyy moderniin yhteiskuntiin ja osa on ikiaikaista, mutta mitään lopullista ratkaisua ei ole näköpiirissä kumpaankaan kategoriaan. Totta kai yhteiskunta voi pyrkiä tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen ja tarjota mielenterveyden palveluita, mutta nämä eivät ole nopea oikotie eivätkä lopullinen ratkaisu. Yritykset luoda lopullisia ratkaisuja johtavat todennäköisesti perusoikeuksien rajoittamiseen.

On kuitenkin olemassa yhteiskunnallisia poikkeustilanteita joissa yksilön mielen sairauksista tulee yhteiskunnallisten liikkeiden kantavia voimia. Epävakaan jalkapallohuligaanin Torniaisen kaltaisilla tyypeillä oli keskeinen rooli NSDAP:ssa sen alkuaikoina. SA-joukot koostuivat hänenlaisistaan, ja Hitler käytti heitä taitavasti hyväkseen raivatakseen heidät myöhemmin tieltään.

Isis muistuttaa monilta osin itsemurhakulttia, mutta on iso ero siinä purkaako eksistentiaalisia ongelmiaan ammuskelemassa jossain koulussa, vai valloittaako yhdessä toisten samanlaisten kanssa alueen jolla asuu miljoonia ihmisiä. "Eksistentiaalinen angsti" ei tietenkään ole Isisin perimmäinen syy, mutta järjestö on tehokkaasti onnistunut valjastamaan käyttöönsä niiden länsimaiden muslimien ekstistentiaalisen angstin joista muuten tulisi epäpoliittisia kouluammuskelijoita.

Kuolemanvietti on tärkeä tekijä Isisin syntyprosessissa, sehän ei edes halua voittaa käymäänsä sotaa koska on kategorisesti kieltäytynyt yrittämästä mitään liittoutumista kenenkään kanssa. Isiksen kuolemanvietti on seurausta yhteiskunnallisesta prosessista jossa alueen koko vanha järjestelmä on hävinnyt, ja yritykset rakentaa uutta ovat johtaneet umpikujaan. Tässä kriisitilanteessa koulusurmaamista vastaava hulluus on saanut valtaansa kymmeniä tai satojatuhansia paikallisia ihmisiä, mutta syy ei ole esim. "vanhempain rakkauden puutteessa" vaan poliittisessa todellisuudessa. Eikä tämä romahdus johdu mistään lähi-idän erityispiirteistä, Saksassa kävi samalla tavalla 30-luvulla.

Valtava määrä ihmisiä on väkivaltaisia tai kärsii muuten eksistentiaalisista ongelmista, eivätkä mitkään yhteiskunnan resurssit välttämättä riitä kaikkien näiden ihmisten hoitamiseen, ainakaan jos he eivät itse halua tulla hoidetuksi. Jos resurssit ovat rajatut, ne kannattaa suunnata niitä vastaan jotka järjestäytyvät yhdessä kaltaistensa kanssa tappaakseen muita ihmisiä.


Peli poikki-mielenosoituksen tarkoitus on mielestäni ennaltaehkäistä kehitystä jossa ihmisten henkilökohtaiset ongelmat kanavoituvat laajemmin natsiliikkeen kasvuun. Tarkoitus ei ollut väittää että Torniaisen väkivaltaisuus olisi esimerkiksi Sipilän hallituksen tai perussuomalaisten syytä, tai että sitä olisi voinut jotenkin tehokkaasti ennaltaehkäistä valtiollisin toimin vaikkapa "tuomitsemalla rasismi entistä tiukemmin".


Antti Rautiainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Mahtava kirjoitus, Antti! Kohdat olivat loistavasti perustellut. Toivottavasti tästä tulee Peli poikki -jälkeisen debatin peruskivi.

Huomautukseen Isiksen kuolemanvietin ja eksistentiaalisen angstin suhteen olisin kysynyt/kommentoinut seikkaa, että kun Boko Haram teki joukkosurman tässä lähivuosina, niin Keski-Aasian "tasavallassa", jonka nimeä en juuri nyt muista, oli 50 000 ihmistä kadulla juhlistamassa tekoa. Sama toistui vähän pienemmässä mittakaavassa parissa muussa maassa. Selittääkö käytöksen harhaanjohtava uutisointi, valtiojohdon masinointi, näiden kombo vai ihan jotkin muut tekijät?

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Onko tälle caselle jotain lähdettä? Boko Haram kyllä eroaa muista islamistijärjestöistä sikäli, että se vaikuttaa pyrkivän aidosti takaisin varhaiskeskiajalle, eikä tietynlaiseen islamilaisen maailman modernisaatioon.

Käyttäjän RaunoVaris kuva
Rauno Varis

Antti, äärinationalistisen liikehdinnän yhteinen nimittäjä on paluu keskiaikaan, oli se sitten islamistinen, juutalaisnationalistinen tai kristillisnationalistinen. Kuolemanvietti on yhtälailla isisin kuin natsien.
Kansallista perinnettä lainataan, ja liimataan omaan agendaan. Uskontojen lisäksi kelpaavat kansalliset tarut ja myytit, valtioiden symbolit, sotaveteraanit, jopa jalkapallo (Suomen kohdalla jääkiekko). Mutta ei se aitoa ole, vaan kannatuksen kalastamista, koska ihminen turvautuu tuttuun "turvalliseen".
Mistä olet koonnut käsityksen, että Boko Haram pyrkisi aidosti keskiaikaan? Tuo "aidosti" särähti korvaan.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen Vastaus kommenttiin #56

Koska se vastustaa kaikkea muuta kirjallista sivistystä paitsi koraania.

Yleensä islamistit pyrkivät ennemminkin jonkinlaiseen vaihtoehtoiseen, konservatiiviseen modernisaatioon.

Käyttäjän RaunoVaris kuva
Rauno Varis Vastaus kommenttiin #57

Ei pidä paikkaansa. Miksi muuten otat selvää islamin uskosta ultrasionistisilta tahoilta? Se ei ole validi tietolähde. Heidän tarkoitusperänsä on muu kuin tiedon levittäminen.
Islamistit eivät edusta islamin uskontoa, kuten ei Hitlerkään edustanut kristinuskoa, vaikka kummatkin käyttävät silmänkääntötemppuja kannatuksen saamiseksi, ja pöllivät rusinoita uskonnoista, ja liimaavaat omaan poliittiseen ideologiaansa. Hitler hoki mantraa; "teen vain jumalan työtä" samoin kuin islamistit hokevat "allahu akbar".
Uskovaiset muslimit ajoivat Usassa tasa-arvoista aviolliittolakia, kuinka moni persu ajoi Suomessa samaan aikaan? Yksi.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen Vastaus kommenttiin #58

En ole ottanut islamiin mitään kantaa.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

"Putinia tukeviin mielenosoituksiinkin tullaan yleensä vain mikäli siitä maksetaan palkkio, mikäli työnantaja tai oppilaitos käskee tai mikäli siellä on jotain vetävää viihdettä." Ja Suomessahan vastaavaa ei voisi edes kuvitella...?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Minäkin voin kuvitella ihmisten tulevan mielenosoituksiin vetävän viihteen perässä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Peurssuomalaisethan ovat jo ilmoittautuneet miekkarien viihdytysosastoon pukeutumalla supersankareiksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomesta löytyy helposti tuhatmäärin ns. hyödyllisiä idiootteja peiteryhmien liikuteltavaksi 1970-luvun opiskelijoiden malliin, kunhan käyttää tiettyjä avainsanoja. Niille ei tarvitse tarjota edes ilmaisia sankoja saapumisjärjestyksessä...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

"Sen sijaan Sipilä ja Risikko voisivat puuttua viranomaisten institutionaaliseen rasismiin, esimerkiksi Migrin täysin poliittisiin maalinjauksiin Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. On vaikeaa vastustaa rasismia kaduilla jos viranomaisille turvapaikkaoikeus on vain halpa poliittinen pelinappula."

Höpönlöpöä... Suomella on sama maalinjaus (mm. kielteisen päätöksen peruste maansisäisen pakolaisuuden mahdollisuus) kuin muilla Pohjoismailla. Migrin johtaja Vuorio sanoi jossain haastattelussa, että Ruotsi alkoi soveltaa maan sisäistä pakokolaisuutta ennen Suomea ( kuten ilmeisesti myös Tanska ja Norja sekä Islanti). Kyllä Pohjoismaat on sitten ihan hirveän rasistinen vyöhyke Euroopassa ja koko maailmassa..... No, totta puhuen yhteiskuntamme sietokyvystä, ts. kestävästä kehityksestä ja hyvinvointiyhteiskunnan säilymisestä tässä on pitkälti kyse. Ei Suomella ole itsenäisenä valtiona, yhteiskuntana ja kansakuntana varaa ylivoimaisiin vetovoimatekijöihin nykyisessä Eurooppaan suuntautuvassa massojen kansainvaelluksia koskevassa tilanteessa. Ymmärrät kyllä tämän jos haluat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Antti kirjoittaa: "Pim Fortuynin ampunut vasemmistolainen Volkert van der Graaf oli omankin näkemyksensä mukaan mieleltään järkkynyt tekonsa aikaan".

Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa, Van der Graaf toimi syyntakeisena ja oli harkinnut tekoaan pitkään.

Oikeusprosessin yhteydessä tutkimusraportti totesi näin: "Van der Graaf was volgens het rapport toerekeningsvatbaar, wat door hem werd beaamd" (raportin mukaan Van der Graaf oli syyntakeinen, mikä hän itse vahvisti). Pahinta lienee, ettei mies vieläkään kadu tekoansa. Volkert on nyt jo vapaalla jalalla, monien hollantilaisten harmiksi..

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Onko lähdettä tähän? En seurannut tapausta tarkkaan ja toki voi olla että hän oli syyntakeellinen. Siitä että hän ei missään vaiheessa halunnut mitään tukea teolleen tulkitsin kuitenkin että hän katui sitä pian jälkeenpäin.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

"Kun Matias Turkkila, Sebastian Tynkkynen ja Jussi Halla-Aho uskovat kollektiiviseen syyllisyyteen niin he ilmeisesti samalla uskovat, että he ovat kaikkien muiden suomalaisten kanssa myös syyllisiä Jammu-sedän tekoihin. En käsitä kuinka he voivat kestää tätä syyllisyyttä. Ehkä heillä ei ole minkäänlaista kykyä tuntea häpeää, ja merkitystä on vain toisten syyllisyydellä."

Correct a mundo!
Kiitos hyvästä ja asiallisesta blogista.

Käyttäjän JarmoKalliola kuva
Jarmo Kalliola

Näissä mielenosoituksissa kehoitettiin myös banderollein taisteluun poliisia ja valtiota kohtaan. Samassa banderollissa oli myös SVL:n ja Suomen Sisun logot. Kokoomuslaisten ministerien osallistuminen tälläisiin onkin osoitus kokoomuksen harjoittamasta politiikasta jolla vähennetään poliisin resursseja ja valtiota ajetaan alas mm. surkealla maahanmuuttopolitikalla kuin myös S G-L leikkaa suomalaisten koulutuksesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tarkoittanet tätä:

http://api.ning.com/files/AySsP0ChAAS6lGzeC4An96fS...

Kenen lienee kun Suomen Sisun logo on sillä paikalla millä on.

Reijo Jokela

http://blogit.kansanuutiset.fi/toimittaja-testaa/k...
Tuola kun katsoo viidennen ja kuudennen kuvan, niin ei voi kuin ihmetellä idioottipoliitikkojen määrää, jotka osallistuvat mielenosoitukseen, jossa avoimesti kehotetaan taisteluun/murskaamaan Suomen leijona ja poliisi.
Suomi linee ainoa maa, jossa ilman poliittista skandaalia SISÄMINISTERI voi osallistua mielenosoitukseen poliisia ja valtiovaltaa vastaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei voi kuin ihmetellä idioottikommentoijia, joiden mielestä yksi banderolli 15 000 ihmisen kokoontumisessa kertoo siitä kaiken.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toisaalta onhan tuo loogista, sillä taitavat olla samoja henkilöitä joiden mielestä yksi rikollinen vaikkapa kymmenestätuhannesta maahanmuuttajasta tekee kaikista maahanmuuttajista rikollisia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #32

Aika monta, noin 98 % jos en väärin muista.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Samoin ihmettelen niitä korkeasti koulutettuja idioottikommentoijia, joiden mielestä vaikkapa yksi Immonen kertoo kaiken 500000 maamme kansalaisesta.

Käyttäjän RaunoVaris kuva
Rauno Varis

Missä on kerrottu; "avoimesti kehotetaan taisteluun/murskaamaan Suomen leijona ja poliisi??"

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kansallissosialistisesti suuntautuneet soluttautujat saivat mielenosoittajat puhaltamaan valkoisiin pilleihin. Natseilla on selvästi rahaa ja organisointikykyä takanaan.

http://sebastiantynkkynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olenkin aina epäillyt, jotta Batman on piilonatsi.

Käyttäjän TapaniMoilanen kuva
Tapani Moilanen

Kyllä ne oli sanaleikeillä leikkiviä homoja....ilmankos Adam West ei koskaan saanut yhtään hyvää diiliä,mutta se oli 60-lukua.Nykyään homous ja lesbous on niin muotia että jos se pitää paikkaansa maailman väkiluku lähtee kohta syöksyyn kuten Suomessa se on tehnyt

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"...kansallismielinen uskoo kansanryhmien kollektiivisiin ansioihin ja syyllisyyteen. Näin ollen heidän mielestään kaikkia irakilaisia on syytä rangaista Otanmäestä tehdystä ryöstömurhasta rajoittamalla turvapaikkaoikeutta."

Raudanlujaa faktaa, anarkistilogiikkaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Itävaltalainen Der Standard-lehti: Tausende Finnen demonstrieren gegen Rechts (tuhannet suomalaiset osoittavat mieltään oikeistoa vastaan)

http://mobil.derstandard.at/2000044885462/Tausende...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Fakta on, että yli 5,4 miljoonaa suomalaista ei katsonut aiheelliseksi osallistua eilisiin mielenosoituksiin.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Jos verrataan mielenosoittajien määrää SVL:n jäsenmäärään niin on varmasti ollut iso porukka liikkeellä. Vertailun vuoksi, Skoda-cupin voittoa juhli reilut 100 000 ihmistä pelkästään Helsingissä joten lätkä lienee tärkeämpää kuin rasismi, fasismi ja muutkin -ismit.

Itsehän olen sitä mieltä että toisen pummin kuuluminen johonkin pelleporukkaan toi ihan turhaa julkisuutta tälle roskaväelle ja aivan älyttömät mittasuhteet sai kahden syrjäytyneen kohtaaminen asema-aukiolla.

Koko tapahtumaketju vain vahvistaa näppituntumaani että tästä maasta on tosiaan kadonnut järki. Jos halutaan estää syrjäytyneiden kanavoituminen erilaisiin kyseenalaisiin järjestöihin ja päiväkerhoihin, niin paras keino siihen on kasvattaa maan taloutta ja tarjota ihmisille töitä ja palveluja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Myös moni sellainen, joka ei perussuomalaisten, vasemmistoliiton, kokoomuksen ym. puolueiden tavoin osallistunut mielenosoitukseen tai osallistu niihin yleensäkään, vastustaa henkeen ja vereen poliittista väkivaltaa. Hekin voivat joskus tehdä rakentavia ehdotuksia ehkä jopa noita äänekkäitä ja säihkyviä häppeningejä ja äänenkalasteluhypetyksiä vilpittömämmässä mielessä ja joskus onnistuenkin.

Poliisi luojan kiitos kuunteli lopulta ei-mielenosoittajan asiallista rauhanaloitetta Asema-aukion tappopotkuun liittyen. Jos olisi kuullut jo aiemmin, saattaisi nuori Jimikin vielä jatkaa elämäänsä. Hienoa, että poliisi on joskus valmis jopa ketterän nopeasti tekemään lain jo kauan sallimia tehokkaita toimintatapaparannuksia, joista on vinkattu kansalaiskontribuutioina rauhanomaisten yhteiskunnallisen keskustelun sometoimijoiden ulostuloissa. Sellaistenkin jotka eivät itse pidä tapoinaan huutaa mielipiteitään kuoroissa ja laumoissa. - Olen paitsi vaatinut SVL:n ja muiden väkivaltaisten kumousjärjestöjen lakkauttamista maanpetoksellisina jo nykylakien oloissa (vrt. 20-30-luvulla Lapuan liike + SKP), myös tehnyt aloitteen poliisin toiminnan parantamiseksi. Kirjoitin ehdotuksen tiistaina 20.9.2016 blogissani, ks.: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223308-p...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä olen huomannu, että on parempi pysyä poissa kaupunkien keskustoissa, tuntuu siltä, että mitä lähemmäs isoa keskustaa menee, sen nopeammin älykkyys häviää. :)

Ja Helsinki nyt on muutenkin sellainen perssilmä, että sinne en mene jollei ihan pakko ole.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mistä mediasta olet saanut sellaisen käsityksen Stadista, somestako?

Käyttäjän TapaniMoilanen kuva
Tapani Moilanen

Helsingin Rautatieaseman seutu on jo niin hurja paikka,että ei sinne illalla tervejärkinen uskalla mennä.Somalijengejä,katusoittajia,piripäitä,taskuvarkaita,pimeitä takseja,huoria,nurkkiin kuseskelijoita ja muitä örveltäjiä.Vaikka siellä on yli 100 turvakameraa,oma poliisi,omat turvamiehet ja muut.Varmin paikka missä legot lyödään kurkkuun,sinut ryösttään tai pistetään paskaisella huumeneulalla.Toinen on Itäkeskuksen Tallinnanaukio,Itäkeskuksen Puhos,Kontulan metron suuaukko.Onhan näitä ja kaikki on tullut tämän kansainvälisen rikastuttamisen seurauksena.
80-luvulla mamuiksi riitti Jim Bembroke,Nisa Soraya,Viktor Klimenko.Ne teki töitä viihdealalla kun painettiin hommia eikä kitisty kuten nyt.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

"eikä kitisty kuten nyt"

Niinpä, enkä minä ulkomaillakaan iltaisin tiettyihin paikkoihin mene.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #29

Rautatieasema on ainoa paikka jossa tuntematon vastaantulija on lyönyt minua ilman mitään näkyvää syytä. Tosin tämä tapahtui mustaakseni vuonna 1988 ja lyöjä oli kantasuomalainen nuori mies. Itse en ole kohdannut tuon jälkeen väkivaltaa tai sen uhkaa vaikka jokusen sata kertaa olen iltaisikin kulkenut tuon kautta (kokonaismäärä aseman kautta kulkemisessa taitaa olla jossain 1000 ja 2000 välillä). Pari kertaa olen nähnyt poliisin taluttelevan jotakuta ja muistaakseni kerran lievemmänpuoleisen tappelun. Joten en nyt ihan ole Tapanin kanssa samaa mieltä tuon hurjuuden kanssa.

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila Vastaus kommenttiin #29

"Helsingin Rautatieaseman seutu on jo niin hurja paikka,että ei sinne illalla tervejärkinen uskalla mennä.Somalijengejä,katusoittajia,piripäitä,taskuvarkaita,pimeitä takseja,huoria,nurkkiin kuseskelijoita ja muitä örveltäjiä.Vaikka siellä on yli 100 turvakameraa,oma poliisi,omat turvamiehet ja muut.Varmin paikka missä legot lyödään kurkkuun,sinut ryösttään tai pistetään paskaisella huumeneulalla."

Hahhhah. Ei nyt vastaa ihan omaa kokemustani, vaikka Steissin läpi, ohi ja sivusta useampana päivänä sekä aamu-, ilta- että yöaikaan kuljenkin. Mutta kokemuksia on monia. Voihan siellä tuollaista "vaaraa" ollakin, en ole vaan näin vuosina nähnyt.

Paitsi joskus 90-luvun lopulla turistina ollessa, kun somali-pojat kiristi multa kymmenen markkaa. Vitsi, että jäi kyllä hirveät traumat.

Käyttäjän LiubovCherezova kuva
Liubov Cherezova

Kaikki eivät voi olla kiinnostuneita politiikasta. En minä ainakaan olisi kiinnostunut esim. ruveta mielenosoitusten järjestäjäksi.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Se ei ole ongelma, ongelma on vasta se jos juuri kukaan ei ole kiinnostunut politiikasta.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Minusta olisi reilua kaikkien kannalta että kerrottaisiin ketkä henkilöt olivat tämän mielenosoituksen järjestäjiä ja moottoreita. Tuli vähän sellainen olo kuin ihmisten pelkoa käytettiin nyt hyväksi masinoimalla heitä kadulle jotta poliitikot voisivat esiintyä laupeina samarialaisina ja kertoa että heti maanantaina ruvetaan sorvaamaan lakeja, lakeja joilla tosiasiassa yritetään sammuttaa hallituksen toimien arvostelu. Jos kuolemista halutaan puhua niin kyllä tulevista ennenaikaisista kuolemista suurimman osan voi laittaa hallituksen piikkin.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Maailman ovat ottaneet ohjaukseensa moraaliltaan rappeutuneet egoistiset sosiopaatit , poliittistaloudellisen-eliitin liitto, joiden tarkoituksena on pitää muut hallinnassaan ja tarvittaessa vaikka orjuuttaa heidät jos se vaan palvelee tuon eliitin etua ja päämääriä eli osingon kyvyn turvaamista
Kansalaisen ainoa tarkoitus tuossa prosessissa on joko olla halpatyövoiman resurssi tai maksumies ylisuurina hintoina ja vuokrina, olla liberaalikapitalismin moottori, olla eliitin mukavan elämän takaaja.
Niin onhan sillä vielä pari tehtävää. Legimitoida tuo kaikki tiputtamalla äänestyslippunsa sinne uurnaan kerran neljässä vuodessa ja olla yleisö sillä kyllähän teatteri toki yleisönsä tarvitsee. Vaikea näytellä ministeriä näytelmässä Suomen hallituksen toimet jollei ole yleisöä. Ehkä se onkin meidän kansalaisten tärkein tehtävä joka kannattaa muistaa jo heti huomenna kun Sipilä ja Risikko tekevät niitä tärkeitä päätöksiään millä yritetään suitsea kansalaisen suut.

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

Kaunis kirjoitus ja hyvä yritys peitellä sitä tosiasiaa, että mielenosoitus oli lopulta pelkkä vihervasemmiston poliittinen rynnistys, johon myös vasemmistoanarkistit osallistuivat joukolla. Jos järjestäjät olisivat edes hieman yrittäneet saada mielenosoituksesta epäpoliittista ja kaikkia kansalaisryhmiä koskevaa, olisi siinä ehdottomasti pitänyt vaatia myös vasemmistoanarkistien ja islamististen ryhmien toiminnan kieltämistä. Juuri nämähän aiheuttavat tällä hetkellä suurimmat riskit suomalaisten turvallisuudelle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Kaunis kirjoitus ja hyvä yritys peitellä sitä tosiasiaa, että mielenosoitus oli lopulta pelkkä vihervasemmiston poliittinen rynnistys, johon myös vasemmistoanarkistit osallistuivat joukolla."

Saisiko linkin ko. osallistujakyselyn tuloksiin, sillä eihän tuollaista toki voi ns. hihasta vetää.

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen

" Mikäli taas haluaa osoittaa mieltään Isisiä vastaan, siihenkin oli tänään mahdollisuus . Oikeistoa ei kuulemma kuitenkaan paikalla näkynyt."
Olen kolme kertaa ottanut osaa Isiksen vastaiseen mielenosoitukseen. Ensimmäiseen shia-muslimit hyväksyivät minut mukaan. Toisen järjestäjän tapahtumaan minua ei haluttu mukaan. Yksi järjestäjistä
muistaakseni, Mikael Brunila halusi minun poistuvan tapahtumasta. En poistunut, olin hieman etäämmällä. Otin osaa kolmanteenkin. Sain olla siellä niin kauan, kunnes joku keksi väittää poliisille minun "häiritsevän mielenosoitusta rasistisilla huudoillani".
Vaikka oltaisiin samoja asioita vastaan, niin toisille näyttää olevan tärkeää se, ketkä saavat mitäkin vastustaa. Aika mielisairasta touhua.

Toisaalta sitten, vaikka monet muslimitaustaiset ovat esimerkiksi Suomeen suunniteltavaa suurmoskeijaa vastaan, ei heitä ole näkynyt "äärijärjestömme" suurmoskeijaa järjestämissä mielenosoituksissa. Ehkäpä siksi, että he pelkäävät "omiensa" ääri-ihmisten kritisointia, uhkailua tai jopa väkivaltaa.
Ääri-ihmisten väkivaltaa. Suurmoskeijan/islamistikeskuksen rakentaminen on äärimmäisen vaarallinen asia maallemme, ulkomainen rahoitus toisi hyvin todennäköisesti vääränlaista islam-oppia suurmoskeijaan.

Tokihan muslimitaustaistenkin on turvallisempaa ottaa osaa tällaisiin Peli Poikki -mielenosoituksiin ja vakuuttaa näin olevansa "hyviä ihmisiä".
Näin "äärijärjestön" puheenjohtajana olen äärimmäisen pettynyt tällaisiin kaksinaamaisiin äärivellihousuihin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu, molemmat hienoja, itsenäisiä ajattelijoita. Kiitos linkeistä.

Jukka Lampinen

Suomessa on kahdenlaista fasismia, Uusfasismi on nykyään NATO USA-EU nationalismia.
He ovat irrottautuneet kansalismielisyydestä, fasimi on nykyään klopaalia.
Yli-ihmisiä fasisteja kiehtoo voimakkain ja paras USA-EU suurvalta.
Sitten on nämä menneessä elävät surkeat Uusnatsit, niiden merkitys on pieni sekä Venäjällä että Suomessa.
Mutta Ukrainassa Uusnatsien merkitys oli ja on hyvin suuri.
Miksi vihreät kulkee sokeana, totuutta näkemättä se on outo ilmiö.
Veikkaan että taustalla on vahva kytkös RKP:een fasisteihin.
RKP:een fasistien vaikutus valta, selittää myös paljolti Sanoman oudon Venäjä rasismin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Willeä en pidä ollenkaan vastaavanlaisena ajattelijana kuin Timo Vihavainen ja Eero Paloheimo, mutta se siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset