Antti Rautiainen

Voisiko Yhdysvaltain republikaaneista tulla työväenpuolue?

Kirjoitin torstaina Trumpista, ja siitä miksi republikaanipuolueen on pakko etsiä uutta strategiaa. Yksi mahdollinen uusi strategia olisi tulla populistiseksi työväenpuolueeksi. 

Donald Trumpin johto mielipidetiedusteluissa niiden valkoisten miesten joukossa, joilla ei ole korkeakoulutusta, on yli 50 prosenttia. Republikaanien gallupsuosio on kasvanut eniten taantuvilla teollisuusalueilla.Tämä voi olla esimakua politiikasta, johon palkkatyön väheneminen johtaa.

Viime vuosikymmenellä syntynyt Suomen prekaariliike ennusti työn katoamisen synnyttävän massaliikkeen perustulon puolesta. Työn katoaminen voi näemmä johtaa myös liikkeeseen, joka haluaa paluuta palkkatyöhön ja vastustaa siirtolaisia ja muslimeja. Kenties he, jotka eivät voi pysäyttää tuotantoa, voivat kokea minkä tahansa ideologian voimauttavampana kuin materialistisen, luokan taloudellisia etuja ajavan politiikan.

Trumpin politiikka on ensisijassa ideologista politiikkaa materialistista politiikkaa vastaan. Trumpin politiikan kärki on ”poliittisen korrektiuden” vastustaminen, lupaus palauttaa menneet työpaikat tulee vasta sen jälkeen. Republikaanipuolueen prioriteetit voivat kuitenkin muuttua lähivuosikymmeninä.

Nykyään harvemmin muistetaan, että Richard Nixon edisti ympäristölainsäädäntöä, paransi intiaanien asemaa sekä perusti liittovaltion sairausvakuutusohjelman ja ensimmäiset liittovaltion positiivisen syrjinnän ohjelmat. Lisäksi hän kannatti tasa-arvon sementoivaa perustuslain lisäyshanketta, jonka kristillinen oikeisto torpedoi 80-luvulla.

Yhdysvaltain puoluejärjestelmän joustavuuden ansiosta kumpi tahansa puolue saattaa hivuttaa politiikkaa vasemmalle, mikäli näyttää siltä, että sillä saa lisää ääniä.Republikaanien perinteinen tukijoukko ovat pohjoisen valkoiset protestanttiset heteromiehet, mutta se on hupeneva kansanosa. Siksi puolueen on pakko kehittää uusi strategia seuraavien 10–20 vuoden aikana. Trumpin strategia tarjoaa vaihtoehdoksi eurooppalaistyylisen oikeistopopulismin.

Voi olla, että oikeistopopulismi ei pitkälle kanna Yhdysvalloissa. Tällöin puolue voisi selviytyä muuttumalla populistiseksi työväenpuolueeksi. Tällainen puolue tavoittelisi myös naisia ja ei-valkoisia, eikä se olisi vain se valkoisten heteromiesten puolue, mitä Trumpin kampanja edustaa.

Tämä olisi hämmästyttävä muutos, mutta ei välttämättä hämmästyttävämpi kun Etelän republikaanien täyskäännös mustien puolueesta valkoisten puolueeksi 1960-luvulla.

Antti Rautiainen

(Julkaistu Kansan uutisissa)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Jostain luin, että 1900-luvun alussa sosialistien riveistäkin saatettiin kannattaa republikaanien ehdokasta. Jonkinlainen täyskäännös puolueiden välillä on ilmeisesti tapahtunut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Abraham Lincoln ja Teddy Roosevelt olivat republikaaneja. Täyskäännös tapahtui, kun Herbert Hooverin talouspolitiikka syvensi historian suurinta lamaa, mutta Franklin D. Rooseveltin New Deal aloitti uuden nousukauden.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Mitä yhteistä on Donald Thrumpilla ja Karl Marxilla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset