Antti Rautiainen

Mitä Trumpin voitto tarkoittaa käytännössä?

  • Mitä Trumpin voitto tarkoittaa käytännössä?

Kukaan ei tiedä, mutta tässä muutamia veikkauksia:

Sosiaalipolitiikka

Obamacare romutetaan. Helppoa nyt, kun republikaaneilla on värisuora eli presidentin lisäksi myös kongressi ja senaatti. Romuttaminen tuskin muuttaa sairasvakuutusta halvemmaksi, joten se saattaa johtaa Trumpin tappioon vuonna 2020.

Tasa-arvopolitiikka

Mikään ei muutu liittovaltiotasolla. Poliisi tulee tappaamaan aseistautumattomia mustia entiseen tahtiin. Avaimet poliisiväkivaltaan puuttumiseen ovat kuitenkin koko ajan olleet osavaltiotasolla, ja siihen voidaan edelleen puuttua osavaltiotasolla jos niin halutaan.

Päätökset aborttioikeudesta Trump varmaankin delegoi osavaltiotasolle.

Rikkaat tulevat rikastumaan ja köyhät köyhtymään. Tämä on kuitenkin ollut meininki myös Obaman kaudella, joten mikään ei tule muuttumaan.

Siirtolaispolitiikka

Mikään ei tule muuttumaan, koska Obama on tehostanut karkotuskoneiston jo niin tehokkaaksi kun se on mahdollista. Miljoonia karkotetaan, mutta niin teki myös Obama.

Budjetin tasapaino

Rikkaiden verotusta kevennetään ja Trumpin budjetti tulee olemaan reilusti alijäämäinen. Yhdysvallat ei kuitenkaan mene konkurssiin, koska dollari on edelleen maailman reservivaluutta.

Korkeimman oikeuden tuomarit

Trumpin ensimmäinen nimitys ei muuta tasapainoa, koska edesmennyt Scalia oli konservatiivisimpia tuomareita. Mikäli joku toinen tuomari kuolee tai eläköityy, tasapaino voi kääntyä konservatiivien suuntaan. Mitään vallankumouksia ei konservatiivinenkaan korkein oikeus tekisi, ennemminkin se estäisi ja hidastaisi kaikkia muutoksia ja delegoisi valtaa osavaltiotasolle.

Ilmastopolitiikka

Yhdysvaltain tämänhetkiset sitoumukset lentävät roskiin. Obamacaren romuttamisen lisäksi ainoa asia joka tulee merkittävästi muuttumaan. Kansalaisvaikuttaminen ilmaston puolesta on kuitenkin mahdollista myös Trumpin aikana. Viime kädessä ilmastokysymyksen ratkaisu riippuu ihmisten halusta vaikuttaa asiaan.

Kauppapolitiikka

TTIP ei toteudu, mutta sen toteutuminen on jo jonkin aikaa näyttänyt epätodennäköiseltä. Trump saattaa aloittaa jonkinlaiset "uudet WTO-neuvottelut", mutta niitä ei saada päätökseen neljässä vuodessa, joten tämän vaalikauden aikana mikään ei muutu. WTO on joka tapauksessa ollut pattitilanteessa jo miltei 20 vuotta. 

Turvallisuuspolitiikka

Suuri kuvio ei muutu mihinkään. Trump on vaatinut Europpan Nato-maita nostamaan puolustusmenoja, mutta niin ovat vaatineet myös demokraatit, joten mikään tuskin muuttuu. Lennäkki-iskut jatkuvat ja CIA:n kidutuslennot palaavat kuvaan.

Venäjän toimiin Syyriassa ei puututa, mutta niihin ei ole puuttunut myöskään Obama. Trump voisi olla valmis tunnustamaan Krimin miehityksen, mutta kongressi ei tähän suostu. Venäjän vastaiset pakotteet saatetaan lopettaa, mutta pakotteet eivät olisi kuitenkaan saaneet Krimiä ja Donbassia palautettua Ukrainalle joten tämäkään ei niin suuri muutos. Aseapu Ukrainalle saatetaan lopettaa, mutta Ukrainalla on niin paljon omaa sotateollisuutta, että se saa tarvittaessa pidettyä Venäjän etenemisen kurissa ominkin avuin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Siis ei mitenkään Suomessa, hyvä

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Obamacaren romuttaminen lienee varmin nakki. Muut epävarmempia.

Veikkaan ettei edes Trump itse tiedä mikä hänen ohjelmansa on. Sen rustaaminen alkanee vasta nyt. Suurin osa vaalihöpötyksistä lienee ollut pelkkää showta.

JO heti alussa nähdään mihin suuntaan tämä lähtee menemään, kuten esim. Sipilän hallituksen osaltakin: tahmeasti alkuun ja samaa rataa loppuun asti.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Ilmastopolitiikan suhteen en todellakaan ole toiveikas. Trump on sanonut lopettavansa kaikki puhtaan energian valtiorahoitteiset ohjelmat. Tällä voi olla kohtalokkaita vaikutuksia Pariisin sopimuksen toteuttamiseen.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

En minäkään. Mutta viimekädessä kaikki riippuu julkisesta mielipiteestä. Harva Yhdysvaltain presidentti teki yhtä paljon ympäristön eteen kuin Nixon, eikä hän ollut mikään hippi.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos Yhdysvaltain virkakoneisto, oikeuslaitos ja presidentin neuvonantajat saavat Trumpin kuuntelemaan järjen ääntä, niin olisihan tietysti mahdollista, että asiat eivät välttämättä muuttuisi juuri tuon enempää. Trumpin presidenttiyden myötä heikkenevät luultavasti USA:ssa ainakin sosiaali ja terveyspolitiikka, talous, budjetin tasapaino, sukupuolten ja rotujen tasa-arvo, sekä maailmanlaajuisestikin talous ja vapaakauppa sekä ilmastopolitiikka. Heikon talouskehityksen takia Trumpin äänestäjäkunnan olot eivät parane vaan heikkenevät ja he tulevat pettymään. Tämä ei kuitenkaan supervaltaa ja koko maailmantaloutta kaada. Naton itäeurooppalaisten jäsenmaiden turvana tulee edelleenkin olemaan artikla 5, joka velvoittaa muita antamaan apua hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jäsenmaalle. Joutuvat kuitenkin panostamaan itsekin vähän enemmän puolustuksensa eteen.

Jos ei tuon enempää muutu, niin missä ovat ne suuret voittajat ja häviäjät?

Suurin voittaja on Venäjä, joka saa nyt mahdollisuuden toteuttaa aggressionsa Ukrainassa ja Syyriassa ilman USA:n puuttumista asiaan. "Diiliin" ei tarvita mitään muodollista sopimusta, yhteisymmärrys riittää.

Suurimmat häviäjät Syyrian opposition lisäksi ovat kaksi Venäjän naapurimaata: Ukraina ja Suomi. Ukraina menettää lopunkin toivon Krimin takaisinsaamiseksi, Venäjä vakiinnuttaa pysyvästi asemansa Ukrainan itäosassa ja saattaa avata maakäytävän Krimille (sopiva aika on nyt ennen Trumpin virkaanastumista, kun Obamankin hallinto on rampa ankka), minkä lisäksi keskinenkin Ukraina saatettaisiin alistaa Venäjän vallan alle.

Suomi ajautuu Venäjän etupiiriin. Naton ovi pidetään Suomelta suljettuna ainakin seuraavat neljä vuotta, mahdollisesti lopullisesti. Myös Yhdysvaltain ja Suomen sotilasyhteistyö saattaa joutua jäihin. Läntiset investoinnit Suomeen vähenevät, sensijaan korruptoitunutta itäistä rahaa on tarjolla. Talous heikkenee ja koulutettua, nuorempaa väkeä alkaa muuttaa ulkomaille. Suomen poliittinen johto muuttuu varovaiseksi Venäjän suhteen ja puheet "suomettuneesta" maasta idän ja lännen välissä saavat Länsi-Euroopassa taas tulta alleen. Ja tämä saattaa olla vasta alkua tapahtumille, jotka johtavat lopulta siihen, ettei Suomi nimisen maan itsenäisyys kestänytkään kuin hieman yli sata vuotta.

Epätodennäköistä? Niin olivat brexit ja Trumpin presidenttiyskin.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Venäjän pitäisi lähettä yli 300 000 sotilasta Ukrainaan voittaakseen, ei siellä ole valmiuksia sellaiseen investointiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiinnostavaa on nähdä, ehditäänkö suurimpia vahinkoja torjua ennen kuin Michelle Obama asettuu ehdokkaaksi vuoden 2020 vaaleihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset