Antti Rautiainen

Neuvostoliitto ei kadonnut mihinkään

Neuvostoliitto on suomalaisessa keskustelussa mörkö, jonka voi kaivaa esiin koska tahansa. Pelkästään tänä vuonna, ja pelkästään Iltalehdessä, Tuomas Enbuske muistutti maaliskuussa Neuvostoliiton terrorismista, vertasi huhtikuussa Ylen ohjelmaa Neuvostoliittoon, varoitti heinäkuussa yrityksistä muuttaa ihmisluontoa Neuvostoliitossa, ja vaati marraskuussa demareilta anteeksipyyntöä Neuvostoliitosta.

Enbuskelle Neuvostoliitto on yksi 70 vuotta kestänyt nälänhätä ja vankileiri. Neuvostoliitto kävi kuitenkin läpi 5–6 erilaista poliittista ja taloudellista järjestelmää. Näistä perestroikan aikainen Venäjä ei ollut sekään mikään paratiisi, mutta huomattavasti kiinnostuneempi ihmisoikeuksista kuin nykyinen Venäjä.

Vuonna 2014 Venäjällä säädettiin laki, jonka nojalla toistuvista rikkomuksista mielenosoituksissa joutuu vankilaan. Laki antoi vapaat kädet poliisimielivallalle, koska yksittäiset järjestysrikkomukset käsitellään oikeuksissa pikavauhtia ja poliisin sana on laki. Aktivistit ovat yrittäneet järjestää yhden hengen yksinäisiä mielenosoituksia, joita ei edes tarvitse ilmoittaa, mutta siitä huolimatta poliisit vievät heidät putkaan.

Viime vuonna Ildar Dadin tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan neljästä ”mielenosoituksesta”, joista kaksi oli yksinäisiä, yhteen osallistui 8 henkeä ja yksi oli kokoontuminen ilman kylttejä ja muuta rekvisiittaa. Vankilassa Dadinista on tehty silmätikku, häntä on hakattu toistuvasti ja nyt hän pelkää, ettei selviä sieltä hengissä. Tällaista itänaapurissa on viimeksi ollut Juri Andropovin aikana.

(Loput jutusta luettavissa täällä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ei ole Antti vieläkään ikävästä tavastaan päässyt eroon: (Loput jutusta luettavissa täällä)

Sanoisin, lukijana: selvä lukuboikotin paikka, niin kauan kuin tuo tapa jatkuu...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Antti tarjoaa ilmaiseksi hyvää luettavaa, maksaa vain yhden ylimääräisen klikkauksen. Miksi boikotoida ?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mikäli joku juttu julkaistaan johonkin, niin silloin se myös julkaistaan...kokonaisena.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilmari, ei tuo ole pelkästään Antin tapa. YLE:n uutistoimitus harrastaa vielä pahempaa: "Maailmalla tapahtui hirveä juttu... lue lisää YLE:n nettisivuilta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Entä sitten!
Maailmassa on paljon paikkoja johon Suomi ei sopisi, meidän on elettävä naapurin kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskustelin joskus 90-luvun loppupuolella erään suomalaisperäisen sortavalalaisen iäkkään naisen kanssa hänen elämästään Neuvostoliitossa. Oli tyypilliseen tapaan kiertänyt Siperiat ja Uralit.

Silloin kysyin milloin tuo varsinainen pelko arjen elämässä loppui. Hän vastasi suoralta kädeltä: "vuoden 1992 alussa".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset