Antti Rautiainen

Kirja-arvostelu: Barrikadimaisteri – Pentti Järvinen ja 1960-luvun marssijat

  • Kirja-arvostelu: Barrikadimaisteri – Pentti Järvinen ja 1960-luvun marssijat

Bjarne Nitovuoren kirjoittama kirja on viihdyttävä aikalaiskirja 1960-luvun liikkeistä Suomessa, ja myös Pentti Järvisen (1936–2001) elämänkerta.

Pentti Järvinen oli keskeinen vaikuttaja Suomen 60-luvun mielenosoitusliikkeissä, kuten Vietnamin sodan vastaisen liikkeen alullepanemisessa ja rukouslauantaita vastustaneessa sekularistisessa liikkeessä. Järvinen oli kasvanut orpokodissa, hän oli vammautunut polion seurauksena ja oli työelämässä koko opiskeluaikansa. Järvinen oli homo, mutta hän ei ollut mukana 1960-luvulla syntyneessä seksuaalivähemmistöjen liikkeessä. Hänen puolueensa oli demareista eronnut Työväen ja Pienviljelijöiden Sosialistinen Liitto TPSL, joka sijoittui SKDL:n ja SDP:n väliin, mutta joka hiipui 1960-luvulla.

Kirjassa oli mielenkiintoista Sadankomitean sisällä käyty vääntö, joka päätyi niiden voittoon jotka suhtautuivat penseästi mielenosoituksiin ja halusivat tehdä Sadankomiteasta tutkimus- ja lobbausjärjestön. Sellaisena minä olen oppinut Sadankomitean tuntemaan.

Lisäksi oli mielenkiintoista, että vaikka nykyään 60-luku kuvitellaan jonkinlaisena vasemmistohegemonian aikana, niin Järvisen järjestämät mielenosoitukset houkuttelivat usein paikalle järjestäytyneitä väkivaltaisia vastamielenosoittajia, ja hänen piti myös vaihtaa asuntoa uhkailujen seurauksena. Selvästi Suomessa on vielä 60-luvulla ollut järjestelmällistä väkivaltaista äärioikeistolasita toimintaa.

Lisäksi oli silmiä avaavaa miten Prahan miehitys 1968 lopetti Vietnam-liikkeen Suomessa kahdeksi vuodeksi. Niin kova isku se oli ei-autoritaariselle vasemmistolle jota Järvinen edusti.

1970-luvun työelämästä kirja antaa leppoisen kuvan. Tuolloin Työväen Sivistysliitossa töissä ollut Järvinen käytti alkoholia käytännössä joka päivä, ja saapui työtovereiden muisteluiden mukaan töihin usein vasta neljän aikoihin iltapäivällä.

Järvinen vaikutti kirjan perusteella vähän samantapaiselta omintakeiselta oman tien kulkijalta kun häntä 30-vuotta aikaisemmin toiminut anarkisti ja antimilitaristi Aarne Selinheimo. Vaikka myös Järvisen poliittinen projekti ei-autoritaarisen vasemmistososialistisen liikkeen luomisesta ajoi lopulta karille, ei hänen tarinansa ole kuitenkaan yhtä surullinen kuin Selinheimon.

 

Antti Rautiainen

Kirjasta kustantajan sivulla

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset