Antti Rautiainen

Miksi Neuvostoliitto tuli takaisin?

Joulukuussa kirjoitin siitä, kuinka Venäjä muistuttaa Neuvostoliittoa yhä enemmän. Oppositio on tiukassa valvonnassa, ja keskeisin öljy- ja kaasuteollisuus on valtion kontrollissa.

Neuvostoliitto tuli takaisin, koska venäläiset äänestivät sen takaisin. Se ei ollut vaalilupaus, mutta ei myöskään yllätys, jos katsoi kuka vaaleissa oli ehdolla. Kaikkien, jotka Suomessa muistelevat Neuvostoliittoa kauhulla tai naureskellen, olisi syytä miettiä, miksi näin kävi.

Haikailu menetettyjen imperiumien perään oli vuoden 2016 läpi kulkeva teema. Sen kantamana britit äänestivät Brexitin puolesta, Trump voitti vaalit Yhdysvalloissa ja Erdoğan päätti olla uusi ottomaanien sulttaani.

Putin oli tämän meemin edelläkävijä, hän lupasi tuoda valittuja paloja Neuvostoliitosta takaisin jo vuonna 2000. Lupaukset on monin osin lunastettu – oligarkit on saatu kuuliaisiksi, duumassa ei enää turhista riidellä ja Krim on vallattu.

Putinismin aatteellinen ydin on liberalismin vastustaminen. Liberalismiin liitetään kaikki, mikä tuli Venäjälle kaoottisella 1990-luvulla. Toisaalta yksityistäminen, joka romutti valtionyhtiöt tai vei ne oligarkkien taskuun ja talouden sekasorto, toisaalta esimerkiksi kansalaisoikeudet, siirtolaisuus ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet.

Valtiontelevisio kertoo säännöllisesti kuinka ”Gejropassa”, Gay-Euroopassa, lapset viedään perheiltään (erityisesti jos ne ovat venäläisiä) ja annetaan homojen adoptoitaviksi. Länsimaat ovat perikadossa ja ainoastaan Venäjän ”kolmas Rooma” voi enää pelastaa kristillisen sivilisaation.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Lopputeksti on tässä:

"Tämä on 1800-luvun panslavistista kaanonia, mutta myös Neuvostoliitto kelpaa ikoniksi. Stalinin Neuvostoliitto oli konservatiivinen imperiumi, jossa abortit olivat kiellettyjä ja homot joutuivat vankilaan. Liberalismin vastustaminen ja kansalaisoikeuksien niputtaminen yhteen oligarkkien vallan kanssa on ollut tehokasta, nyt venäläiset eivät halua kumpaakaan. Sitä ei kuitenkaan muisteta, että Neuvostoliiton taloudellinen konkurssi ei johtunut liberalismista, vaan vanhassa pitäytymisestä. Venäjän hyvinä öljynvientivuosina keräämien puskurirahastojen ennustetaan kuluvan loppuun tänä vuonna, joten pian on taas valittava mitä tehdään, vai yritetäänkö jatkaa entiseen malliin tekemättä mitään".

Kyllä se olisi mahtunut hyvin tännekin, eikö?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Venäjä lisää asevarustelua, sotatoimia ja -harjoituksia, kun sillä samaan aikaan rahat loppuvat.
1980-luvun lopun déjà-vu?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Krim on hankala kysymys kun siellä on Venäjän Sevastopolin laivastoasema 1700 luvulta lähtien, tosin englantilaiset valtasivat Sevastopolin 1800 luvun puolivälissä kahden vuoden ajaksi ja nyt se olisi venäläisille vuokramaalla.
Uusiiko Ukraina vuokrasopimuksen Venäjälle Maidanin jälkeen vai vuokraako länteen kääntynyt Ukraina sen jollekin muulle?

Mitä tapahtuisi Guantanamolle jos vuokrasopimusta ei uusittaisi?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mitä tapahtuisi Guantanamolle jos vuokrasopimusta ei uusittaisi?

Keijo, ei sitä tarvitse uusia. V. 1903 tehty sopimus on voimassa, kunnes se irtisanotaan yhteisymmärryksessä osapuolien kesken.
Kuuba on yrittänyt päästä irti siitä vallankumouksen jälkeen useasti. Viimeksi 2015, mutta Obama tyrmäsi aikeen.

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-31059030

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielenkiintoinen kuriositeetti ja ennakkovaroitus siitä mitä tuleman pitää oli se, että Putin palautti valtaantulonsa jälkeen aivan ensimmäiseksi Neuvostoliiton hymnin sävelen Venäjän kansallislaulun säveleksi.

Tällaiset pienet merkityksettömät askeleet, joilla on paljon symboliarvoa, kielivät usein paljosta muusta. Vastaava ele oli Viron Neuvostotasavallan rohkea päätös vuonna 1988 siirtää kellot näyttämään samaa aikaa kuin Suomessa. Koko Neuvostoliiton ajan siellä oli muutoin vallinnut Moskovan aika.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset