Tšetšenian homovainouutisista

Uutinen massiivisista homojen kiinniotoista ja tapoista Tšetšeniassa levisi toissapäivänä ympäri maailmaa, asiasta uutisoi esimerkiksi New York Times  ja Yle, ja sen alkuperäinen lähde on Novaja Gazeta. Novaja Gazetan ensisijainen lähde on seksuaalivähemmisötjen oikeuksia Venäjällä ajava LGBT-verkosto (ЛГБТ сеть), mutta lehden mukaan se on varmistanut uutisen monista lähteistä.

LGBT-verkosto kritisoi rankasti Gayrussia.ru-projektia ja sen johtajaa Nikolai Aleksejevia, joka on sen mukaan provosoinut vainot ilmoittamalla mielenosoituksia Pohjois-Kaukasuksen alueelle. Aleksejev on kehittänyt ansaintalogiikan, jossa hän ilmoittaa kymmeniä mielenosoituksia eri puolille Venäjää. Mielenosoitukset kielletään, ja hän saa jokaisesta kiellosta 4-5 numeroisen summan euroina korvausrahaa haastamalla kiellon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. LGBT-verkoston mielestä tämä strategia on haitallinen ja provosoiva.

Novaja Gazetan alkuperäinen uutinen on hyvin ongelmallinen. Se ilmoittaa että tiedot kiinniotoista on varmistettu monista lähteistä. Uutisessa kuitenkin viitataan toistuvasti myös tappoihin, mutta lehden ainoa lähde sille, että Tšetšeniassa olisi viime päivinä järjestelmällisesti tapettu homoja, on anonyymit kommentit sosiaalisessa mediassa.

On ymmärrettävää, että Tšetšeniassa kiinniotetut homot eivät välttämättä halua tulla nimineen julkisuuteen. En kuitenkaan näe mitään syytä sille, ettei viranomaisten tappaman homon nimeä voisi julkaista, koska tapetulla ei ole enää mitään menetettävää. Tšetšenian virallinen tiedottaja kiisti uutiset vainoista, ja ilmoitti ettei Tšetšeniassa ole homoja, koska sukulaiset tappavat homot . Tämä on toki törkeä kommentti, ja näin varmasti myös toisinaan käy, mutta tämä ylimielisyys ei ole vielä mikään todiste Novaja Gazetan uutisen puolesta.

Nikolai Aleksejev on kiistänyt kaikki tiedot vainoista Tšetšeniassa, hänen mielestään kyse on vain vastustajien loanheittokampanja häntä vastaan. LGBT-verkosto ja Aleksejev ovat olleet tukkanuottasilla lähes 10 vuoden ajan, enkä itse lähtökohtaisesti luota mihinkään mitä he toisistaan kirjoittavat. Novaja Gazetan uutinen pidätyksistä voi hyvinkin olla todenmukainen, mutta epämääräisesti todistellut uutiset tapoista laittavat koko uutisen kyseenalaiseen valoon.

Venäjänkielen taitoiselle suosittelen tätä hyvää neljän vuoden takaista tšetšenialaisen homomiehen haastattelua , vaikka se onkin erittäin synkkä. Seksuaalivähemmistöjen asema Pohjois-Kaukasuksella on erittäin tukala, ja asiaa kannattaa pitää esillä. Nyt maailmalla kiertäneen uutisen todenperäisyys on syytä selvittää perinpohjin, mutta se ei ole vielä täysin uskottavasti todisteltu.

Antti Rautiainen

Päivitys 4.4.:

Novaya Gazeta julkaisi tänään lisätietoja homovainoista Tšetšeniassa. Tarinat kuulostavat uskottavilta, on viittauksia kolmeen murhaan. Ei kuitenkaan nimiä mainittuna. 

https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/04/72027-raspravy-nad-chech…

 

 

 

 

 

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu