Antti Rautiainen

Tšetšenian homovainouutisista

Uutinen massiivisista homojen kiinniotoista ja tapoista Tšetšeniassa levisi toissapäivänä ympäri maailmaa, asiasta uutisoi esimerkiksi New York Times  ja Yle, ja sen alkuperäinen lähde on Novaja Gazeta. Novaja Gazetan ensisijainen lähde on seksuaalivähemmisötjen oikeuksia Venäjällä ajava LGBT-verkosto (ЛГБТ сеть), mutta lehden mukaan se on varmistanut uutisen monista lähteistä.

LGBT-verkosto kritisoi rankasti Gayrussia.ru-projektia ja sen johtajaa Nikolai Aleksejevia, joka on sen mukaan provosoinut vainot ilmoittamalla mielenosoituksia Pohjois-Kaukasuksen alueelle. Aleksejev on kehittänyt ansaintalogiikan, jossa hän ilmoittaa kymmeniä mielenosoituksia eri puolille Venäjää. Mielenosoitukset kielletään, ja hän saa jokaisesta kiellosta 4-5 numeroisen summan euroina korvausrahaa haastamalla kiellon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. LGBT-verkoston mielestä tämä strategia on haitallinen ja provosoiva.

Novaja Gazetan alkuperäinen uutinen on hyvin ongelmallinen. Se ilmoittaa että tiedot kiinniotoista on varmistettu monista lähteistä. Uutisessa kuitenkin viitataan toistuvasti myös tappoihin, mutta lehden ainoa lähde sille, että Tšetšeniassa olisi viime päivinä järjestelmällisesti tapettu homoja, on anonyymit kommentit sosiaalisessa mediassa.

On ymmärrettävää, että Tšetšeniassa kiinniotetut homot eivät välttämättä halua tulla nimineen julkisuuteen. En kuitenkaan näe mitään syytä sille, ettei viranomaisten tappaman homon nimeä voisi julkaista, koska tapetulla ei ole enää mitään menetettävää. Tšetšenian virallinen tiedottaja kiisti uutiset vainoista, ja ilmoitti ettei Tšetšeniassa ole homoja, koska sukulaiset tappavat homot . Tämä on toki törkeä kommentti, ja näin varmasti myös toisinaan käy, mutta tämä ylimielisyys ei ole vielä mikään todiste Novaja Gazetan uutisen puolesta.

Nikolai Aleksejev on kiistänyt kaikki tiedot vainoista Tšetšeniassa, hänen mielestään kyse on vain vastustajien loanheittokampanja häntä vastaan. LGBT-verkosto ja Aleksejev ovat olleet tukkanuottasilla lähes 10 vuoden ajan, enkä itse lähtökohtaisesti luota mihinkään mitä he toisistaan kirjoittavat. Novaja Gazetan uutinen pidätyksistä voi hyvinkin olla todenmukainen, mutta epämääräisesti todistellut uutiset tapoista laittavat koko uutisen kyseenalaiseen valoon.

Venäjänkielen taitoiselle suosittelen tätä hyvää neljän vuoden takaista tšetšenialaisen homomiehen haastattelua , vaikka se onkin erittäin synkkä. Seksuaalivähemmistöjen asema Pohjois-Kaukasuksella on erittäin tukala, ja asiaa kannattaa pitää esillä. Nyt maailmalla kiertäneen uutisen todenperäisyys on syytä selvittää perinpohjin, mutta se ei ole vielä täysin uskottavasti todisteltu.

Antti Rautiainen

Päivitys 4.4.:

Novaya Gazeta julkaisi tänään lisätietoja homovainoista Tšetšeniassa. Tarinat kuulostavat uskottavilta, on viittauksia kolmeen murhaan. Ei kuitenkaan nimiä mainittuna. 

https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/04/72027-raspravy-nad-chech...

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tšetšenian virallinen tiedottaja kiisti uutiset vainoista, ja ilmoitti ettei Tšetšeniassa ole homoja, koska sukulaiset tappavat homot"

Oliko tuo "virallinen tiedottaja" ???

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tuossa linkitetyssä uutisessa (konekääntäjän avustuksella) oli tieto että sukulaiset "lähettävät nämä paikkoihin, joista heitä ei löydetä". Tämä voi tietysti olla kiertoilmaisu tappamiselle, mutta voi myös olla, että heille maksetaan matkaliput jonnekin, mene tiedä. Pitäisi varmaan verestää venäjänkielen taitoja.

Kovasti siinä sivustolla väitetään, että kyseessä on sitaatti Tsetsenian virallisen tiedottajan Alvi Karimovin, lausunnosta. Tiedä siitäkään.
...
Kun seurasin linkkejä, löytyi vastaava sitaatti Interfax:ilta. Sanamuoto on taas erilainen, mutta suurinpiirtein sinnepäin. Interfax käyttää ilmaisua "sukulaiset lähettävät heidät osoitteeseen, mistä he eivät palaa". Tulkinta on vapaa.
...
Kun luin (yritin lukea) Interfaxin uutista, sattui silmiini sen päiväys. 1.4.2017. Kannattaa mainita tämäkin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #4

Ehkä venäläisillä on ronski huumorintaju. Ja yhtäkaikki, jos kaikki tietävät asiain todellisen tilan, kyllähän tuo huumorista käy. Me täällä Suomessa emme ehkä tiedä aivan tarpeeksi Venäjästä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #5

No, homojen asemasta Venäjällä tiedämme sen verran, että tuollaiseen huumoriin ei venäläisillä ole varaa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

"tapetulla ei ole enää mitään menetettävää."

Ei varmaankaan, mutta hänen lähisukulaisillaan hyvinkin saattaa olla.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Periaatteessa mahdollista, toisaalta lähisukulaiset voivat kiistää tietäneensä mitään. Mun mielestä todistusaineisto on tärkeämpää kun "suvun kunnia". Toisaalta jotkut sukulaiset ovat saattaneet jakaa tietoja kuolleesta vain sillä ehdolla että asia pysyy anonyymina.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Novaya Gazeta julkaisi tänään lisätietoja homovainoista Tšetšeniassa. Tarinat kuulostavat uskottavilta, on viittauksia kolmeen murhaan. Ei kuitenkaan nimiä mainittuna.

https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/04/72...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Auts. Minun ajatukseni siitä, että kyseessä olisi ollut vain aprillipila taisikin olla toiveajattelua.

Jukka Uusitalo

Uusi vuoden 2017 Avaaz -kampanja alkoi

Purpose Inc. PR-toimiston Avaaz -järjestö aloitti kampanjan 12.4.2017, jonka pyrkimyksenä on länsi-valtojen väliinmeno Venäjän federaation Tšetšeniaan tunteita herättävällä, mutta valheellisella homojen keskitysleiri kampanjalla. Kampanjan lopputulos on onnistuessaan Kolmas Maailmansota.

http://www.wrongkindofgreen.org/2014/09/17/syria-a...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset