Antti Rautiainen

Purkulaki saapui Moskovaan

Mihail Bulgakov laittoi 1930-luvulla mielipiteensä moskovalaisista saatanan, taikuri Wolandin suuhun: ”he menivät pilalle asuntokysymyksen vuoksi”. Kysymykseen yritettiin vastata Nikita Hruštšovin aikana. Rakennettiin 54 miljoonaa uutta asuntoa, Leonid Brežnevin ensimmäisten viiden vuoden aikana vielä 73 miljoonaa lisää. Ohjelman perusta olivat ”hruštšovkat”, 5-kerroksiset elementtlitalot, joilta ei vieläkään voi välttyä, jos vierailee lähiössä Venäjällä tai vaikkapa Tallinnassa.

On yleinen väärinkäsitys, että ”hruštšovkien” oli tarkoitus kestää vain 20 vuotta, kunnes kommunismi koittaisi vuonna 1980. Ne ovat heikkolaatuisia, elementit pystytettiin nopeimmillaan viikossa ja valmista tuli kuukaudessa. Kunnostettuna ne voivat kuitenkin kestää sata vuotta.

Moskovan uudet talot ovat useammin 25-kerroksisia kuin 5-kerroksisia. Siksi Venäjän duuma hyväksyi huhtikuussa pikavauhtia lain, joka mahdollistaa kerrostalojen repimisen Moskovassa niiden asukkaiden 2/3 enemmistön päätöksellä. Laki edellyttää, että uusi samankokoinen asunto on tarjottava samalta tai naapurialueelta.

Laki ei mennyt perustuslain mukaan. Se ei ota huomioon asunnon ja tontin arvoa, ja rajoittaa mahdollisuutta valittaa asunnonvaihdosta oikeuteen. Äänestys ei ollut yksimielinen, vastaan äänesti esimerkiksi kommunistipuolueen edustaja Sergei Šargunov, jonka asunto paloi seuraavana päivänä hämärissä olosuhteissa.

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3730762-purkulaki-saapui-moskovaan)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset