Antti Rautiainen

Perussuomalaisten paluu 30-luvulle on tilaisuus kaataa hallitus

Perussuomalaiset valitsevat uuden puheenjohtajan ensi viikonloppuna. Vedonlyöjät uskovat Jussi Halla-ahon voittoon, ja minäkin uskon hänen voittavan. Perussuomalaisten tulevien linjauksen kannalta valinnalla ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, koska Halla-aho ja Terho edustavat samanlaista aatteellista linjaa. Valinta heidän välillään on lähinnä henkilövalinta.


Kuinka perussuomalaiset tulevat muuttumaan?
 

Uusi puheenjohtaja tulee sinetöimään perussuomalaisten kehityskaaren populistisesta ”unohdetun kansan puolueesta” radikaalin oikeistolaisten, hyvin toimeentulevien mutta äkäisten keski-ikäisten miesten puolueeksi. Uuden IKL:n kannatusluvut tulevat olemaan samaa 7% kokoluokkaa kuin sen 30-luvun edeltäjän, toisinaan se voi saada muutaman prosenttiyksikön verran lisää protestiääniä. Maahanmuutto tulee olemaan puolueen ainoa teema. Todennäköisintä tulevaa puheenjohtajaa kiinnostavat ainoastaan maahanmuutto ja aselait.

 

Moni uskoo, ettei Halla-aho pystyisi johtamaan perussuomalaisia. Kiistämättä häneltä puuttuu kansanjohtajan karismaa ja diplomaattisia kykyjä. Useat poliitikot ovat kuitenkin päässeet Suomessa pitkälle samanlaisella tyylillä, esimerkiksi Erkki Tuomioja ja Osmo Soininvaara. En myöskään usko, että vuosia islamin moniavioisuudella pelotelleen poliitikon oma moniavioinen käytäntö voisi vaarantaa hänen voittoaan, koska perussuomalaiset ovat lähempänä ranskalaista sekulaaria islamofobiaa kuin Yhdysvaltain kristillistä oikeistoa.

 

Uskon, että Halla-ahon johtama perussuomalaiset eroaisi brittien konservatiivien johtamasta europarlamentin ECR-ryhmästä, sitä mukaa kun se katoaa Brexitin myötä. Perussuomalaiset tulee lähestymään ruotsidemokraatteja, ja varmaankin he palaavat europarlamentin EFDD-ryhmään, jossa ruotsidemokraatit ovat nykyään. Tätä mukaa perussuomalaiset tulevat entisestään lähestymään myös Suomen radikaalimpaa oikeistoa, kuten Pohjoismaista vastarintaliikettä joka osallistuu Ruotsissa kunnallispolitiikkaan ruotsidemokraattien riveissä. Esimerkiksi ruotsidemokraattien varavaltuutettu Pär Sjögren Borlängessä on vastarintaliikkeen aseen hallussapitorikoksesta tuomittu jäsen.


Kuinka käy Suomen hallituksen?


Kokoomus on tunnetusti jakaantunut suhteessa Halla-ahoon. Risikko ja muut kokoomuksen konservatiivit suhtautuvat Halla-ahoon myönteisesti, ja kokoomus haluaisi varmasti saada sote-uudistuksen ja sovitut leikkaukset läpi nykyisen hallituksen aikana. Toisaalta uudet vaalit voisivat tehdä kokoomuksesta pääministeripuolueen, kun Halla-ahoa maltillisemmat perussuomalaisten kannattajat vaihtaisivat perussuomalaisista kokoomukseen.

 

Halla-aholle hallituksessa oleminen ei ole itseisarvo. Selvästikin hän on vakuuttunut Tanskan kansanpuolueen taktiikasta, joka antoi vaa-ankieliasemassa oppositiossa pitkään kriittistä tukea oikeistohallitukselle, ja sai siten Tanskan siirtolaispolitiikan muokattua pitkälti oman näkemyksensä mukaiseksi. Tämä taktiikka on toisinaan onnistunut myös ruotsidemokraateilta. Mikäli Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, hän tulee varmasti esittämään hallitukselle tiukkoja vaatimuksia maahanmuuttopolitiikan kiristämiseksi. Mutta mikäli hallitus näihin suostuu, Halla-aho tulee viihtymään ministeri-Audin takapenkillä aivan yhtä hyvin kun kaikki muutkin perussuomalaiset ministerit ovat tähän asti viihtyneet. Mikäli Terho voittaa, perussuomalaisten prioriteetit tulevat muuttumaan samaan tapaan, mutta hallituksessa pysytään joka tapauksessa ja linja ärhäköityy vasta väistämättömän eduskuntavaalitappion myötä.

 

En usko viime viikonloppuna levinneeseen uutiseen, jonka mukaan kokoomus saisi perussuomalaiset hajalle mikäli Halla-aho voittaisi puheenjohtajanvaalit . Vaikka hallitus pyörtäisi Soinin junailemat muutokset puoluetukilainsäädäntöön jotka veisivät lähtijöiden rahat, lähtöä harkitsevat todennäköisesti ymmärtävät, ettei heillä olisi mahdollisuuksia seuraavissa eduskuntavaaleissa ilman perussuomalaisten puoluekoneistoa.

 

Halla-ahon valinta olisi paras sauma Sipilän hallituksen kaatamiseen sitten kilpailukykysopimuksen. Haaste on siinä, että kokoomus pitäisi saada uskomaan, että Halla-ahosta olisi heille enemmän haittaa kuin hyötyä. Tämä ei ole yksinkertaista, koska Halla-aho olisi oikeistolle helppo yhteistyökumppani. Hän tulisi kannattamaan mitä tahansa, kunhan saisi vastineeksi jotenkin hankaloitettua ulkomaalaisten ja ei-valkoisten suomalaisten elämää. Halla-ahon johtamana puolue ei kiukuttelisi samaan tapaan, kun perussuomalaiset nyt muodon vuoksi vähän aikaa kiukuttelivat taksiliikenteen vapauttamisesta ja hallintarekisteristä. Veikkaan, että Sipilää ei saisi käännettyä Halla-ahoa vastaan, erityisesti kun keskustalla olisi vain hävittävää ennenaikaisissa vaaleissa. On siis saatava kokoomus uskomaan, että Halla-ahon hallitukselle tuoma mainehaitta ja mahdollinen vaalivuotto painavat enemmän kun sote-uudistuksen ja leikkausten onnistuminen. Tämä voi vaatia kansainvälisen paineen luomista Euroopasta käsin liittolaispuolueiden suunnalta.

 

Antti Rautiainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Hän tulisi kannattamaan mitä tahansa, kunhan saisi vastineeksi jotenkin hankaloitettua ulkomaalaisten ja ei-valkoisten suomalaisten elämää."

Tätä minäkin mietin. Halla-aho hyväksyisi minkä tahansa sote-mallin, jossa maahanmuuttajat jätettäisiin ilman hoitoa.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Tuskimpa tiedämme hänen toiminnasta käytännössä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Iltalehden Olli Ainola: "Kokoomukselle saattaisi sopia ennenaikaiset eduskuntavaalit, sillä sdp rämpii, keskusta yskähtelee ja perussuomalaiset on lamaantunut."

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706062200189...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"hyvin toimeentulevien mutta äkäisten keski-ikäisten miesten puolue"

Tämä on tarkka analyysi perussuomalaisuudesta. Sen oikeellisuus perustuu havaintoihin, ainakin täällä blogistaniassa tehtyihin havaintoihin.

Jäljelle jää mielenkiintoinen ja selvitystä kaipaava kysymys siitä mikä tekee nämä keski-ikäiset miehet niin äkäisiksi?

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Itse epäilen, että testosteronin eritys on kovimmillaan 40- ja 50-vuotiaana, ja sen jälkeen laskee.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Pari lisäystä somekeskustetlujen pohjalta:

-En ennusta, että Halla-aho vaatii hallitusohjelman neuvottelua uusiksi. Mutta hän tulee hyvin dogmaattisesti vaatimaan sovitussa pitäytymistä, jopa silloin kun se vaarantaa Suomen sitoumukset vaikkapa EU:n sisäiseen vapaaseen liikkuvuuteen, ja muut kansainväliset sopimukset. Tämä voi johtaa hallituskriisiin.
-Voi olla, että ECR ei brexitin myötä hajoa, vaan sen pohjalle luodaan uusi, radikaalimpi parlamenttiryhmä. Toryt ovat olleet oikeastaan ainoa ECR:n voima, joka on voimakkaasti halunnut pitää rasistiset puolueet sen ulkopuolella. Toryjen lähdettyä en näe mitään syytä miksi ruotsidemokraatit eivät kelpaisi ECR:n jäseniksi. Eli voi olla, että nimi säilyy, mutta politiikka tulee muistuttamaa nenemmän EFD(D):n linjaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset