Antti Rautiainen

Kuinka monta edustajaa hallapersuille ja uuvateille tulisi uusissa vaaleissa?

Perussuomalaisista eronneen Uusi vaihtoehto-ryhmän suosiosta ei vielä ole mielipidetiedusteluja, eikä niitä välttämättä edes tule ennen kuin uusi puolue on perustettu (jos edes perustetaan).
 

Koska kiinnosti kuinka vaalimatematiikka kohtelisi uutta ryhmää ja Halla-ahon johtamia perussuomalaisia (jatkossa hallapersut), tein karkean arvion siitä mitä voisi käydä jos vaalit järjestettäisiin nyt.

Laskelmassa on pohjaksi otettu perussuomalaisten vertailuluvut edellisissä, vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. On tehty oletus, että viimeisen edustajan läpimenoon tarvitsee seuraavissa eduskuntavaaleissa saman vertailuluvun kuin viimeksi. Perussuomalaisten vertailuluku on ensin kerrottu kertoimella, joka kuvaa tämänhetkistä gallupsuosiota (9.1% HS Gallupin toukokuun kyselyn mukaan)  verrattuna viime vaalien kannatukseen (17.7%). Tämän jälkeen on vertailuluvut jaettu hallapersujen ja uuvattien kesken suhteessa eduskuntaryhmien tämänhetkiseen kokoon (hallapersuilla 15 edustajaa, uuvateilla 20).

 

Tulokseksi tuli seuraava taulukko:  photo perussuomalaisetkannatus.png

 

Taulukon versio vertailulukuineen löytyy täältä, sieltä voi tarkistaa laskinko jotain väärin.

Metodi on hyvin karkea, se ei ota huomioon että oppositioasemassa hallapersut saavat varmaankin suosiotaan kasvatettua uuvattien kustannuksella. Itse veikkaisin, että seuraavissa vaaleissa tasapaino tulee olemaan päinvastainen. Mikäli Soini asettuu ensi vaaleissa ehdolle, eikä ryhmillä ole yhteistä listaa tai vaaliliittoa, hän voi hyvinkin olla oman ryhmänsä ainoa edustaja seuraavassa eduskunnassa.

Joka tapauksessa seuraavissa vaaleissa molempia ryhmiä uhkaa suoranainen teurastus. Muille puolueille on luvassa apajat, ja suurin voittaja tulee varmaankin olemaan kokoomus, koska se on puolue joka on lähimpänä perussuomalaisten ajattelua. Seuraavien vaalien jälkeen molemmat ryhmät tulevat todennäköisesti olemaan eduskunnan kääpiösarjaa.

Laskelma osoittaa, että uudet vaalit on perusteltu vaatimus, ja niitä ollaankin vaatimassa Helsingissä joukolla ensi lauantana . Hallituksen legitimiteetti on todella hutera, kun viittä ministerinsalkkua pitää hallussaan ryhmittymä, joka ei vaaleissa välttämättä pääsisi eduskuntaan lainkaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Ensinnäkään vertailulukua ei voi ottaa koska silloin huomioidaan koko perussuomalaisten kannatus.

Perussuomalaiset saivat 524 054 ääntä 2015 vaaleissa, mutta äänistä loikkareiden osuus on vain 163 158 ääntä.

Kuinka paljon äänestäjät äänesti nimen omaan puoluetta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kuinka paljon äänestäjät äänesti nimen omaan puoluetta."

Halla-aho sanoi muistaakseni 2015 jotenkin näin:
"Meitä äänestetään, koska olemme vaihtoehto vanhoille puolueille ja vain niin kauan kuin olemme vaihtoehto."

Mielestäni Jussi on oikeassa. Eivät ihmiset äänestä puoluetta, vaan sitä mitä se edustaa.

Edit. Tai ehkä vanhat ihmiset yhä äänestävät puolueita pelkästä tottumuksesta, mutta internet-ajan ihmiset eivät.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Itse taas teet sen oletuksen, että uuvattien takana on vain heidän henkilökohtainen äänisaaliinsa ja hallapersujen takana kaikki muut. Lähtökohtaisesti voi vertailla vain kunkin kansanedustajan henkilökohtaisia ääimääriä, joissa uuvatit ovat selvästi suositumpia kuin hallapersut.

Siitä miten eduskunnasta ulosjääneiden äänet jakautuvat eri faktioiden välillä, ei ole tietoa, kun hajoamisprosessi on puoluetasolla vielä kesken.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Oletus on että perussuomalaisille kuuluu kaikki äänet, jotka ei ole juuri näille edustajille annettu.
Loikkareiden saamasta äänimäärästäkin osa voi kuulua perussuomalaisille, sillä on voinut saada äänen vain siksi että oli perussuomalainen.

Tietenkin voi olla joku joka on äänestänyt perussuomalaista nyt äänestäisikin loikkareita.

Tämä on oletus että näin on, mutta kukaan ei voi sanoa ettei olekaan.
Tämä on minun paras arvaus tilanteeseen.

Muutaman kuukauden kuluttua sitten alkaa näkyä miten gallupeissa sitten jakaantuu äänet. Perussuomalaisilla on nyt kirittävää kun viime aikoina ollut kannatus vain 9 % tietämillä, mutta nyt kun on saatu uskottava johto joka tekee minkä lupaa eikä niinkuin entinen johto oli vaan vaalilupauksissa maahanmuuttokriittinen.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #16

Teet nyt sitten oletukset siihen suuntaan kuin haluat asioiden olevan. Yhtä hyvin voisi olettaa hallapersujen saneen äänensä Soinin henkilökohtaisen karisman avulla. Ehdolla olleita ihmisiä kuitenkin lähtee koko ajan puolueesta, joten se itsessään todistaa olettamuksesi vääräksi.

Aivan toinen asia on toki se, kuinka suuri osa jäljellä olevasta gallup-kannatuksesta on hallapersujen ja kuinka suuri osa uuvattien ääniä. Kansanvaltaa ei kuienkaan jaeta gallupeissa vaan vaaliuurnilla ja vaaliuurnilla uuvatit olivat suositumpia. Niinpä ajatus siitä, että halapersut olisivat se todelliset persut ja uuvatit heidän kannatuksellaan ratsastaneita, ei yksinkertaisesti kestä vertailua todellisiin äänimääriin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #19

Soinilla ei ollut enää karismaa, hänet haluttiin pois. :) Lupaukset ja teot ei oikein ollut linjassa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #20

Soinin karismaa ei mitattu. Se kantoi hänen manttelinperijänsä kuitekin suureen äänisaaliiseen, vaikkei voittoon asti. Lupauksia avoimesta rasismista Soini ei koskaan antanut, mikä ei riittänyt puoluekokoukselle. Puoluekokous ei kuitenkaan päätä kansalaisten äänstyskäyttäytymistä ja kansa oli suosollinen Soinille. Se että Soininkyljessä moni hallapersu pääsi eduskuntaan, ei muuta Soinin kansalta saamaa mandaattia hallapersulaisten mandaatiksi puoluekokouspäätöksellä.

Sinulla menee nyt puoluekokouksen enemmistön vaatimus avoimemmasta rasismista ja kansalaisten äänet pahasti sekaisin. Ymmärrän että pettyneille hallapersuille tuo ajattelumalli on mieluisa, mutta edelleen se on kovin harhainen.

Avoimen rasismin ulkopuolella Halla-Aho lupasi olla täydellonen puudeli hallituksessa, joten ainoa vaalilupaus jota Halla-Aho ei kahdessa päivässä vahvistnut pettävänsä oli se avoin rasismi. Se ei oikein tarjoa mahdollisuutta puhua uskottavasti vaalilupausten pettämisestä. Sen sijaan se kirkastaa kuvaa siitä, että Halla-Aholla ei ole mitään muuta poliittistaagendaa kuin avoin rasismi. Sen kantavuus vaaleissa mitataan sitten seuraavissa eduskuntavaleissa, ei toiveajattelulla.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #19

viime eduskunta vaaleissa:
Perussuomalaiset saivat 524 054 ääntä 2015 vaaleissa, mutta äänistä loikkareiden osuus on vain 163 158 ääntä.

Joten perussuomalaisilla oli enemmän ääniä.

Gallupit antaa suuntaa, vaaleissa sitten todellinen kannatus mitataan ja aika näyttää miksi muodostuu.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #22

Jälleen sotket koko äänisaaliin vain läpi menneitten ääniin. Eivät ne eduskuntaryhmän ulkopuoliset ehdokkaat mitenkään automaattisesti ole hallapersuja kun puoluekokouskaan ei ollut yksimielinen.

Vertailusi on puhdasta toiveajattelua ja unelmaa jäljelle jääneen faktion kuvitellusta suuresta kannatuksesta kansan keskuudessa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #25

Sun omat toiveesi on erilaiset, mutta totuutta ei tiedä kukaan :)

Aika näyttää ja tilanteetkin voi viel muuttua...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #27

Joo, minä toivon että molemmat ryhmät poistuvat mahdollisimman nopeasti nolaamasta politiikkaamme. Ryhmien välisistä voimasuhteista unelmoimisen jätän sinulle, itse tarkastelen niitä ainakin omasta mielestäni reilusti vähemmän värittyneiden lasien läpi.

Niko Sillanpää

"Laskelmasi" ei osoita eikä demonstroi tasan yhtään mitään yhtään mistään. Ei ole mitään syytä olettaa, että "laskelmasi" premisseistä yksikään pitää paikkaansa.

Kyseessä on puhdas propaganda ja varsin aivoton sellainen.

Samalla voinen onnitella Sipilää ja Orpoa huikean peliliikeen -- eli saivat käynännössä 20 paikkaa lisää, vaikka hallitus supistui kahden puolueen koalitioksi -- lisäksi siitäkin, että ennenaikaisia vaaleja ei tullut ja vihreiden kuntohuippu ehtii sulamaan pois 2019 mennessä.

Ottaen huomioon talouden käänne, (viher)vasemmisto jatkanee vuonna 2019 oppositiossa. Mikä on maan ja kansalaisten etua ajatellen todella hyviä uutisia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Se on ihan hyvä kun teikäläisellä ottaa noin lujille, että pitää erikseen kiukutella.

Niko Sillanpää

Ei tämä ota lujille ollenkaan, nähdäkseni tämä on win-win-win kaikille. Tuon keskimmäisen "win" eli Soini ja sykofanttinsa toki mieluusti ottaisin pois. Tod näk totetuukin sykofanttien osalta.

Jos tarkoitat Rautiaisen "analyysiä", niin sehän on aivottomuudessaan koominen. Ei ole mitään syytä olettaa, että äänten kokonaismäärät ja jakaumat pysyvät ennallaan. Itse asiassa paljon, paljon todennäköisempää on, että eivät pysy.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

No ensi vaaleissa nähdään kumpi oli oikeassa. Itse veikkaan että kokonaispaikkamäärä on suurin piirtein ennustamani, mutta päinvastoin niin että suurempi osa paikoista menee hallapersuille.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Rautiainen,
Et siis usko, että Halla-aho menee läpi Helsingissä?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Uskot siis, että somejohtaja uskaltautuu kansan pariin testaamaan kannatuksensa tämän mestarillisen munauksen jälkeen?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Jussi Halla-aho on jäsenistön valitsema ja hän ei voi sille mitään että on suosittu ja samaten muut johtoon valitut.

Soini ja eliitti petti äänestäjät, niin on luonnollista että vaihdettiin sellaisiin joihin luotetaan että maahanmuuttokriitisyys on muutakin kun vaalilupaus.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #17

Halla-Aho joukkoineen on paikalla olleiden edustajien valitsema. Se ei kata koko jäsenistöä. Ja paikalla olleetkin jakautuivat.

Soini ei pettänyt äänestäjiään koska ei koskaan edustanut Halla-Aholaista linjaa. Hallapersujen itku siitä, että puheenjohtajiston vaihdoksella ei voitu pakottaa uuvatteja muuttumaan hallapersuiksi on melko hämmästyttävää. Hallapersujen piti pyrkiä pysymään soinin asettamissa ajattelurajoissa, koska tarvitsivat Soinin luomaa organisaatiota päästäkseen eduskuntaan. Samalla kun puoluekokous päättyi tilanteeseen, jossa uuvateilla ei ollut juuri mitään menetettävää, ei heillä ollut myöskään mitään tarvetta alistua Halla-Ahon linjan orjiksi. Todella huonoa pelisilmää Halla-Aholta, joka ilmeisesti kuvitteli saamalla puheenjohtajuuden saavansa myös uuvattien henkilökohtaisen vallan osaksi oma valtaansa. Uuvatit ovat kuitenkin saneet valtansa kansalta ääninä, ei puoluekokoukselta.

Ja katsottaessa ääniä, ei se maahanmuutokriittisyys ollut se oleellisin osa äänisaalista. Jos olisi, niin Soini ei olisi tullut valituksi. Sitä voidaan spekuloida kuinka suuri osa nykyisestä gallupkannatuksesta tulee maahanmuuttokritiikistä ja kuinka suuri muualta, mutta kuvitelma siitä että eduskuntavaalien äänet olisivat kokonaisuudessaan hallapersujen saalis, on kyllä pahasti todellisuudesta irrallaan.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #21

Aina vaaleissa ne valitsevat jotka tulevat paikalle ja äänestää :)

Jussi sai kuitenkin ekalla kierroksella yli puolet äänistä ja se riittää. Kannatusta siis oli.

Soini unohti vaalilupauksensa ja ei ollut enää maahanmuuttokriitiinen, kun vaalitulos julkistettiin.

Persujen vaaliohjelma ja arvot on edelleen samat, mutta jäsenistö luotti että Jussi Halla-aho paremmin toimii ohjelman mukaan ja pitää kiinni lupauksista.
Soini käänsi takkiaan liian monta kertaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #23

Jussi ei saanut ensimmäisellä kierroksella yksimielistä enemmistöä. Kuitenkin oletat hänen takanaan olevan uuvattien eduskuntaryhmää lukuunottamatta koko porukan. Harvinaisen harhaista.

Kyllähän Soini oli maahanmuuttokriittinen. Soini vain ei ollut avoimen rasistinen, ero joka ilmiselvästi hallapersuilta on mennyt pahasti ohi. Ja koska se on mennyt ohi, ei myöskään ymmärretä tätä tapahtunutta keikausta. Se että hallapersut piiloutuivat maahanmuuttokriittisyyden taakse, eivätkä olleet rehellisiä linjastaan, taas asettaa heidän legitimiteettinsä suhteessa puolueen saamaan äänimäärään kysenalaiseksi. Eihän Persut olleet rasistisia vaalikampanjan väitteiden mukaan, tosin nyt sitten puheenjohtaja piti vaihtaa kun se ei ollut tarpeeksi rasisitinen. Siiehn peilaten hallapersut valehtelivat enemmän kuin uuvatit. Molemmat ovat jo pettäneet kaikki muut lupaukset paitsi linjan suhteessa maahanmuuttokritiikkiin. Tällä hajaannuksella Soini piti vaalilupauksensa, mutta Halla-Aho olikin puhdas rasisti eikä maahanmuuttokriitikko. Se kuinka suuri osa Persujen äänestäjistä ymmärsi ettei hallapersut olleet rehellisiä ja äänesti heitä sen vuoksi on äänimäärä jota emme koskaan tule tietämään. Halla-Aholle tilanne ei kuitenkaan tuo tippaakaan uskottavuutta suhteessa puolueen virallisiin vaaliluopauksiin. Se mitä hallapersut ovat sitten netin syövereissä puhuneet puolueen virallisen linjan sijasta on aivan toinen juttu. Ja sen perusteella ei puolueen kokonaissaalista voida faktioiden kesken jakaa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #26

Persut ei ole rasistinen. Se on vaan vihervasemmiston mustamaalausta.
Soini ei todellakaan ole maahanmuuttokriittinen kuin vaalikentillä.
On olemassa vain perussuomalaiset, joita johtaa Jussi Halla-aho.
Persut ymmärtää että Suomi ei voi olla maailman sossu.

Pitää olla realisti ja ymmärtää kaikkia ei voi auttaa ja jos Suomeen otetaan hallitsemattomasti maahantulijoita niin täällä on ongelmia edessä, jos nyt ei osata sanoa ei mahdu. Ei ole rasismia ymmärtää taloudelliset realiteetit.

Ei PS ole yhden asian liike, mutta maahanmuuttokriittisyys on tärkein asia. Meidän pitää suojella omaa maata ja pitää turvallisena. Emme halua Rinkebytä/Rosengårdia tänne. Sanomme ei terroristeille. Meillä ei ole varaa olla koko maailman sossu, pidetään suomalaista huolta. Me velkaannumme ja maahantulijoita varten ei kannata velkaantua. Viime vuonna meni yli miljardi maahantulijoille. Ihmisarvo ja inhimillisyys on tärkeitä perussuomalaisille, mutta ei se tarkoita että tänne otetaan elintasopakolaisia. Meillä ei ole varaa sellaiseen. Me meidän pitää vaalia suomen perinteitä ja pitää Suomi turvallisena.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #29

Juu juu, ja sen vakuudeksi valitsivat puheenohtajan jonka ainoa poliittinen kontribuutio on avoin rasismi ja sen edistäminen.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Eiköhän Helsingin paikka mene hänelle. Uudellamaalla kuitenkin uuvatit saattavat viedä Soinin vanavedessä kaikki äärioikeiston paikat, mikäli Soini asettautuu ehdolle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

...mikäli Soini asettautuu ehdolle.

Tuskin asettuu. Soinille oli kuitenkin tärkeätä saattaa ulkoministerikausi loppuun, koska se on edellytys ultimate hillotolpalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus on EU:sta täysin päinvastaista mieltä mitä perussuomalaiset. EU tulee olemaan merkittävimpiä aiheita mitä eduskunnassa kohta käydään. Yhteisvastuutkin voisi olla kymmenien miljardien kysymys.

Risto Salonen

Jos Tony Halme meni läpi Helsingissä, niin Jussi Pakkasaho menee samoin, mutta heittämällä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Oho! Ei voi muuta sanoa kun katsoo taulukkoa. Annoin suosituksen koska hyvä että teit tällaisen kertomaan mikä on tilanne.

Siis jos kuntavaalikannatus tulevissa vaaleissa yhteensä ja tuo jakaantuminen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikken ota taulukkoa varmana ennusteena, niin siitä näkynee se, että pieniä puolueita sorsitaan meidän vaalijärjestelmässämme. Kannatuksen puolittuminen ja sitten jakaantuminen kahteen jättää jäljelle vain vajaan neljäsosan paikoista, vaikka tasapuolisuusoletus olisi puolet. Tarkoittaa siis sitä, että muille puolueille oli eduksi saada PeSu hajalle.

Ylempänä kommentoija Harri kiinnittääkin huomiotamme yhteen käytännön epätodennäköisyyteen. Tri Halla-ahon äänimäärän romahdukselle on vaikea nähdä nykytapahtumista perustetta. Laskentamenetelmä ei tietenkään voi huomioida tällaisia yksityiskohtia.

Toinen seikka on sitten se, että ei ole mitään takeita, että yhteiskannatus on sama kuin nyt oli kuntavaalikannatus. Seuraava julkaistava mielipidemittaus kertonee, mikä on PeSun tämän hetkinen kannatus. Oma veikkaukseni on, että ollaan melko lähellä nykyisiä lukemia (siis n. 9%), eikä suinkaan alle puolessa (siis alle 5%).

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Vuoden 2015 KE vaaleissa Halla-aho ei ollut ehdokkaana, joten perussuomalaiset menettivät ääniä (noin 500) Kokoomukselle ja Wille Rydman pääsi läpi eduskuntaan. Loikkareista Terho on valittu Helsingistä. Perussuomalaisiin jääneet Packalen ja Raatikainen pääsivät niin ikään Helsingistä.

Jos Halla-aho on ehdolla 2019 vaaleissa, niin yksinään hän ei pääse KE, mutta uudestaan EU-parlamenttiin kylläkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mikäli Soini asettuu ensi vaaleissa ehdolle,"
*****************************************************

Soini ei takuulla asetu ehdolle. Haluaa viimeiseen saakka välttää lisänöyryytyksiä.

Eiköhän Soinille ole nyt viimeistään luvattu palkkiovirka...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Halla-Aholaiset voivat saada ihan suhteellisen hyvän äänisaaliin. Nyt 8-15% tuntuu todennäköiseltä (arviointi tosi vaikeaa vielä joten siksi noin suuri haarukka). Elleivät itse sekoile ja ota vaikka marco de witiä tai mv-lehden perustajaa sähläämään porukkaansa....
Tuskinpa vaikka mv:stä Halla-Aholle tukea tulikin ennen vaaleja ( aikaisemmin olivat haukkuneet toisiaan ).

Mahdollisuudet pääministerivirkaan tosin katosivat "soinilaisten vastaiskun" myötä.... ellei nyt ihan järkyttävät pakolaisvyöryt iske Suomeenkin tahi terroristi-iskuja tai vastaavaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Matematiikka on tunnetusti ”totuustiikkaa”. Ihmiset saattavat valehdella, mutta matematiikka ei valehtele. Taulukon tulos ei ole mitenkään yllättävä. Saattaa olla niin, että Halla-ahon porukalla ei tule olemaan seuraavassa eduskunnassa kuin yksi kansanedustaja ja se on Halla-aho itse, mikäli hän nyt sitten ryhtyy ehdokkaaksi. Tämän mukaan varapuheenjohtajien olisi erittäin vaikea uusia valtakirjaansa.

Tämän päivän Hesarista Teemu Luukan artikkelin luettuaan on todettava, että voi käydä niin, että kansanedustajia ei tule ollenkaan Perussuomalaisista seuraavaan eduskuntaan. Se käy ilmi 20 vuotta puoluetta johtaneen entisen puheenjohtajan kohtelusta iltajuhlassa. Normaali äänestäjä vierastaa tällaista häpeällistä käytöstä. Ääni menee silloin muualle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jukka, voitko antaa vaikka linkkiä, mistä selviää tuo kohtelu. En ollut itse paikalla.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

En ollut minäkään itse paikalla ja vaikka olisin ollut, ei sillä olisi ollut näin jälkeenpäin tarkasteltuna mitään merkitystä. Anne Louhelaisen blogi kertoo myös paljon, kun hän kertoo, miten hänen vanha isänsä, pitkän linjan SMP:läinen ja sotaveteraani koki tämän tilanteen.

Harva ihminen osaa asettaa itsensä toisen ihmisen asemaan. Asettamalla itsensä toisen asemaan, voi jotenkin tajuta, miltä tuntuu. Mitä enemmän on ollut mukana toiminnassa, sitä kovemmalta se varmasti tuntuu. Oma toimintani perustui ikä ja terveys huomioon ottaen rivijäsenyyteen puolueessa.

Vanha kansanviisaus ”kiittämättömyys on maailman palkka” toteutui konkreettisesti viime lauantaina Jyväskylässä, kuten mm. Hesarista sain lukea.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hallapersut saavat omien laskujeni mukaan 8 paikkaa ja Uva 10 paikkaa.

Itse päädyin laskelmaan siten, että päättelin kansanedustajan henkilökohtaisen äänimäärän laskevan 10 %, ministerin 5 % ja kaikkien muiden viime vaalien ehdokkaiden yhteenlasketusta äänimäärästä vähensin 75%. Tähän päädyin niin, että jaoin eduskunnan ulkopuolelle jääneiden ehdokkaiden henkilökohtaiset äänimäärät tasan kahtia (emmehän tiedä rannalle jääneiden uutta puoluekantaa) ja sitten odotusarvoisesti jaoin noiden viime vaalien äänimäärän vielä kahdella, koska gallupsuosion lasku kohdistuu epäilemättä ensisijaisesti näiden kokonaisäänimäärän laskuun.

Näin yhteenlaskettu kokonaisäänimäärä osuu kutakuinkin PS:n puoluekokousta edeltävän gallupsuosion tasolle ja laskelma ottaa huomioon myös istuvien ministerien ja kansanedustajien edun äänestyskäyttäytymisessä.

Hallapersut tosin saavat toisen ehdokkaan Helsingissä läpi, kun Halla-aho asettuu itse ehdolle Helsingissä. Tämän tarkennuksen jälkeen Hallapersut saisivat 9 paikkaa ja Uva edelleen 10 paikkaa.

Gallupsuosiota Uvalle ja PS:lle odotellaan. Valtaosa suomalaisista näyttää kuitenkin ensisijaisesti kääntyneen Uvan kannalle, ei hallapersujen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Rannalle jäävät laskujeni mukaan seuraavat nykyiset kansanedustajat:
PS Ruohonen-Lerner Pirkko, Uudenmaan vaalipiiri
-- Juvonen Arja, Uudenmaan vaalipiiri (yrittänee jossain muussa puolueessa)
-- Ruoho Veera, Uudenmaan vaalipiiri (ei vielä poliittista kotia)
PS Meri Leena, Uudenmaan vaalipiiri
UV Lohela Maria, Varsinais-Suomen vaalipiiri
UV Jalonen Ari, Satakunnan vaalipiiri
PS Ronkainen Jari, Hämeen vaalipiiri
PS Savio Sami, Pirkanmaan vaalipiiri
UV Mölsä Martti, Pirkanmaan vaalipiiri
UV Elovaara Tiina, Pirkanmaan vaalipiiri
UV Turunen Kaj, Kaakkois-Suomen vaalipiiri
PS Mäkelä Jani, Kaakkois-Suomen vaalipiiri
UV Kulmala Kari, Savo-Karjalan vaalipiiri
UV Kivelä Kimmo, Savo-Karjalan vaalipiiri
UV Hongisto Reijo / PS / Vaasan vaalipiiri
PS Tolppanen Maria / PS / Vaasan vaalipiiri
PS Hakkarainen Teuvo, Keski-Suomen vaalipiiri
PS Vähämäki Ville, Oulun vaalipiiri
UV Mäntylä Hanna, Lapin vaalipiiri

PS Raatikainen, Mika Helsinki
Raatikainen jää ulos, ellei Halla-ahon henkilökohtainen äänimäärä nouse Helsingissä yli 29 000 äänen.

Hakkarainen saattaa varapuheenjohtajuutensa ansiosta nostaa äänimääräänsä, jolloin hänen sijastaan putoaa Toimi Kankaanniemi. Leena Meren henkilökohtainen äänimäärä on niin vaatimaton (2493), ettei hänen eduskuntaryhmäjohtajuuskaan riitä uusimaan paikkaa. Tosin Merihän pääsi edelliselläkin yrittämällä vain varasijalle. Hän nousi eduskuntaan Ruohonen-Lernerin siirryttyä mepiksi. Ruohonen-Lerner ei saa edustajapaikkaa laskelmieni mukaan, vaikka Euroopan parlamentista paluuta yrittäisikin.

Loikkauksia vielä voi tapahtua, mutta uskon että suurimpien äänimäärien saajat ovat jo puolensa valinneet. Niinpä putoajien lista pysyisi samanlaisena.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Nää on ihan mahdollisia lukuja, mutta olen aika varma että äänet vähentyvät kaikilta edustajilta yhtälailla. Ainakin ylen pallukkakaavioiden perusteella ylipäätänsä kaikkien puolueiden sisällä äänijakaumat ovat aika samanmuotoisia, niin suurilla kuin pienillä puolueilla. Siis voi olettaa, että kokonaiskannatuksen muutokset kohdistuvat kaikkiin ehdokkaisiin samassa mittasuhteessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset