Antti Rautiainen

Kumpaa pitäisi vastustaa enemmän, hallitusta vai äärioikeistoa?

Tämä ei ole mikään uusi kysymyksenasettelu. Tunnetusti 30-luvulla Saksan kommunistipuolue päätti vastustaa enemmän hallitusta, ja he kaatoivat von Papenin ensimmäisen hallituksen yhdessä natsien kanssa. Huonostihan siinä kävi. Tästä oppineena Espanjan anarkistit päättivät 4 vuotta myöhemmin vastustaa enemmän äärioikeistoa, mutta heillekin kävi huonosti stalinistien kaapattua haltuunsa Espanjan tasavallan.

Suomessa kysymys tuli jälleen ajankohtaisesti vuonna 2011, perussuomalaisten jytkyn myötä. Katainen kokosi tilkkutäkkihallituksen, jonka miltei ainoa yhteinen nimittäjä oli perussuomalaisten vastustaminen. Kysymys poistui päiväjärjestyksestä 4 vuotta myöhemmin, koska Sipilä otti äärioikeiston mukaan hallitukseen. Kahden vuoden ajan hallituksen ja äärioikeiston vastustaminen olivat Suomessa sama asia, aina viime maanantaihin asti.

Nyt ongelma on jälleen ajankohtainen. Uuden vaihtoehdon porukalla ei ole minkäänlaista legitimiteettiä. Kukaan ei ole äänestänyt heitä hallitukseen. Heidän ainoa tehtävänsä on avittaa Sipilää viemään läpi soteuudistuksen "valinnanvapaus", hallintarekisteri ja muut EK:n ja Finanssialan keskusliiton aloitteet. Seuraavat vaalit ovat heidän poliittisen uransa loppu ja he päätyvät historian roskakoriin.

Toisaalta mitä enemmän tästä puhuu, sitä paremmat mahdollisuudet Halla-ahon perussuomalaisilla on periä Uuden vaihtoehdon jäsenten äänet. Näin vaikka aatteellisesti näillä ryhmillä ei ole juurikaan eroa, ja he ovat olleet yksimielisiä kaikista hallituksen alotteista. Mikäli Halla-aho olisi joskus pyytänyt nöyrästi anteeksi vuosien takaisia möläytyksiään, hän olisi nyt hallituksessa.

Ideaalivaihtoehto olisi, että persujen hupeneva kannatus jakautuisi tasan puoliksi opportunistiporukan ja tynkäpuolueen välillä. Tämä minimoisi molempien paikat seuraavassa eduskunnassa. Mikään strategia ei kuitenkaan pysty tällaiseen hienosäätöön.

Siksi ajattelin keskittyä hallituksen vastustamiseen, ja toivoa että persut tappavat itse itsensä oikeudenkäynneillä ja muilla sisäisillä riidoilla.

Tämän vuoksi olen myös puhumassa huomisessa mielenosoituksessa, joka vaatii uusia vaaleja. Hallituksen kaatuminen olisi varmasti askel parempaan päin, mutta varmaan sanon pari sanaa myös siitä mikä on pielessä edustusjärjestelmässä, jota ei tukisi vaaleissa edes 40% äänestävistä suomalaisista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kumpaa pitäisi vastustaa enemmän, hallitusta vai äärioikeistoa?"

Kyseessä on saman kolikon kaksi puolta, kuten kirjoitin blogissani tällä viikolla:

Tarkoitus pyhittää keinot?

"On tärkeää ymmärtää, että Perussuomalainen puolue on oire siitä sairaudesta, jonka eduskunnan muut 7 puoluetta politiikallaan muodostavat. Ne ovat saman kolikon kaksi puolta, ja ne molemmat operoivat saman There-Is-No-Alternative-To-Capitalism -ajatuslaatikon sisällä."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuo nyt oli pelkkää varjonyrkkeilyä, taistelua kuviteltua vihollista vastaan. EU tässä se uusliberalistinen paholainen on joka ei edes tunne demokratiaa ja kansanäänestykset ovat sille ruttoa. Suomessa on kyllä tarpeeksi omia globalisteja jotka ajattelevat että verovapaudet ylikansallisille yhtiöille ovat Suomelle siunaus ja palkkojen polkeminen välttämätön pakko. En tiedä ovatko väärin johdettuja eli aivopestyjä mutta on se nyt erikoista jos vasemmistoliitto ja sossut kannattavat jäsenkuntansa siirtoa ruokajonoihin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minua on tässä viime päivinä pohdituttanut se, että hirmuinen arvokeskustelu käynnissä, jonka ilmeisesti ainut keskustelunarvoinen asia on se, onko joku rasisti vai ei.

Mielestäni siinä on merkittävän vääristymän mahdollisuus, kun ketään ei kiinnosta minkälaisia valehtelevia, välistävetäviä kynyttäjiä siellä istuu, kunhan he eivät ole rasisteja, tai ainakin valehtelevat riittävän uskottavasti, etteivät ole.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

1) Uuden vaihtoehdon porukalla ei ole minkäänlaista legitimiteettiä (Rautiainen).

2) ajattelin keskittyä hallituksen vastustamiseen (Rautiainen)

3) "Viime päivinä koetun jälkeen suurin kysymys ei ole enää se, mitä yhdelle puolueelle tapahtuu. Kysymys on siitä, kuka enää uskoo poliittiseen järjestelmään. Usko katosi Soinin loikan mukana monelta hänen kannattajaltaan. Se on vakavampi juttu kuin yhden puolueen tulevaisuus." (toimittaja Aki Taponen Kainuun Sanomissa 16.6.)

Suomessa on tällä hetkellä rosvohallitus. Hallitus ei ole legitiimiksi koettava.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hallitus ei ole legitiimiksi koettava."

Miten perustuslaki, juridiikka, täyttääkö demokraattiset arvot?

Käyttäjän PerttuHuovinen kuva
Perttu Huovinen

Ensinnäkin, Soini pääsi vallankahvaan ainoastaan "rasistien" ansiosta. Tämä on kyllä kummaa touhua tällä hetkellä, ihan oikeasti.
Natsiksi saa haukkua ihan ketä tahansa, milloin tahansa ja missä tahansa... Saa jopa piestä ihmisen poliisimaijan takaosassa ja siltikään se ei ole tätä kuuminta hottia olevaa "vihapuhetta" tahi tekoja.
Jos on väärää mieltä.
Median kapulakielellä poliittinen "äärioikeisto" rinnastetaan laidastaan uusnatsinahkatukkiin.
Tai vielä mediaseksikkäämmin, jos löytyy kuva moottoripyöräjengiläisestä (valkoihoisesta), jolla on kalju. Saati kuvamanipulaatio Halla-Ahosta Gestapo-puvussa.
Halla-Aho mitä ilmeisemmin ainoastaan vaati että hallitus ottaisi itseään niskasta kiinni ja pitäisi kiinni hallitusohjelmasta, mutta se ei ilmeisesti sopinut orvon ja vatuloijan ohjelmaan... Soini taas tuumasi että vielä kaksi vuotta tekemättä mitään. Ihan niinkuin Lindström ja Jniinistö. Aivan kuten presidentti Niinistö sarkastisesti totesi "ei muuta kuin tekemään lehmänkauppoja". On muuten ihan kauhian erikoinen yhteensattuma että hallintarekisterilaki meni ilman PS vastustusta läpi kolmannella kerralla, paitsi neljän selkärangalla varustetun ja jälkikäteen julkisesti moititun edustajan ääniä. Olivat ilmeisesti olleet pahaksi "ryhmäkurille". Eihän voinut olla mitenkään UusAvuttomien hillotolpan hinta? Eihän?
Suomi 100v ja surkein hallitus ikinä. pääministeri lentelemässä ympyrää kun ei ole varmuutta miten on saatu asiat koplattua ja ihan kamala itkuiines.. "heti hajotan hallituksen, paitsi että en just nyt kun menikin vielä mieleisesti." Ei ole minkäänasteinen ihme että Sauli Niinistö haluaa olla sitoutumaton.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itsestään selvästi jokainen demokraatti kannattaa tässä tilanteessa uusia vaaleja, mutta ei se estä vastaamasta otsikkokysymykseen: Tietenkin vielä äärimmäisempää oikeistoa on vastustettava vielä enemmän kuin hallitusta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Itsestään selvästi jokainen realisti ymmärtää että kauheita pitää tapahtua ennen kuin istuva hallitus luovuttaa. Valta maistuu ja pääministerilläkin voi olla tekemistä että tulee edes eduskuntaan valituksi 2019 :)

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

"Enemmän vastustaminen" on tässä mun mielestä resurssi-, ei moraalivalinta.SVL:llä on Suomessa parikymmentä jäsentä ja ehkä 50 tukijaa, sillä ei voi saada läheskään yhtä paljon pahaa aikaan kun porvarihallituksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset