Antti Rautiainen

Kenelle hylättyjen talojen pitäisi kuulua?

Helsingin Villingin saaren talonvaltaajien tulosta julkisuuteen on seurannut erikoisia reaktioita. Ei ole erikoista, että oikeiston mielestä talon mätäneminen on parempi asia kun sen käyttäminen ja ylläpito. Mutta on erikoista, että useammat vihreät ja vasemmistolaiset ovat tehneet ulostuloja kritisoiden valtausta joka ei ole yleishyödyllinen, esimerkiksi kunnallisvaikuttaja Tuomas Rantanen .

Villingin talot ovat olleet täysin heitteillä. Helsingin rakennusvirastolta kesti yli kaksi vuotta huomata, että yksi tontin rakennuksista on vallattu. Olisi tietysti hieno asia, jos tyhjille taloille löytyisi yleishyödyllistä käyttöä. Talon ylläpidosta huolehtivan yksityishenkilön tai yksityisen ryhmän käyttö on kuitenkin parempi asia kuin hylättynä seisominen, koska ylläpidetty talo pysyy paremmassa kunnossa kuin hylätty.

Talonvaltausliikkeet ovat yleensä syntyneet ihmisten tarpeesta saada jotain itselleen, ei tarpeesta tuottaa ilmaisia ”yleishyödyllisiä” palveluita joillekin muille. Monissa maissa on ollut talonvaltausta puolustavaa lainsäädäntöä, jonka on ollut tarkoitus estää talojen pitäminen tyhjillään. Tällaista lainsäädäntöä tehtiin erityisesti sodanjälkeisen nopean kaupungistumisen aikana. Sittemmin tätä lainsäädäntöä on kumottu esimerkiksi Briteissä ja Hollannissa, mutta monissa maissa on yhä adverse possession-lakeja, joiden perusteella hylätyn maapalan tai tontin saa omaksi kun sitä on tarpeeksi kauan miehittänyt. Esimerkiksi Venäjällä tämä aikaraja on 15 vuotta.

Helsingissä on massivinen asuntokriisi, asuntojen hinnat ovat täysin irtautuneet muusta hinnankehityksestä ja asuntopula jarruttaa koko Suomen talouskasvua. Silti Helsingissä on 30 000 asuntoa tyhjillään. Suurin osa näistä asunnoista on jonkinlaisessa käytössä, mutta jos valtausta suosiva lainsäädäntö mahdollistaisi ednäistä edes kymmenesosan ottamisen vakituiseen asumiskäyttöön, sillä olisi jo iso vaikutus asuntopulaan.

Hylätyn talon käyttöönoton juridiikka muistuttaa mielestäni jokamiehen oikeuksia, jotka ovat Suomessa vahvat. Jokamiehen oikeudet ovat myös yksityisomistuksen rajoitus, ne rajoittavat omistajan oikeutta jättää sienet ja marjat metsäänsä mätänemään, samalla tavalla kun talonvaltauslainsäädäntö rajoittaa omistajan oikeutta jättää talonsa lahoamaan. Siksi ihmetyttää, että talonvaltauksen oikeudellinen pointti on Suomessa niin vieras. Oikeiston mielestä kaikki valtaaminen on väärin, ja vihervasemmiston mielestä sellainen valtaaminen on väärin johon se ei pääse itse osingolle.

Talojen ja tonttien vahva yksityisomaisuuden suoja Suomessa on varmaankin peräisin niiltä ajoilta, kun torppareiden ja mäkitupalaisten häädöt pakkaseen oli tarpeen oikeuttaa. Lisäksi tätä ajattelua ylläpitää suomalainen asenne, jossa mitään valtion ulkopuolista ei saa olla olemassa. Helsingissä tilakeskus on usein suostunut vuokraan joka on kuinka pieni tahansa, kunhan vain valtaus muuttuu lailliseksi. Olkoonkin rakennus sellainen, jolle ei periaatteessakaan koskaan voi olla kenellekään muulle mitään käyttöä, silti valtauksen on pakko olla jotenkin osa hallintokoneistoa.

Itse en ole Villingin valtauksessa mitenkään osallisena, enkä ole käynyt paikan päällä. Minulla ei myöskään ole valmista kantaa siitä kenelle kaupungin pitäisi talo vuokrata. Toki voisi olla reilua palauttaa se partiolaisille, jotka kaupunki potki pois vaatimalla vuokraa, joka olisi ollut kolme kertaa korkeampi kun nyt pyydetty. Toisaalta partiolaisilla on jo uusi paikka, ja tontin päärakennus voi olla niin huonossa kunnossa että se vaatisi valtavan remontin. Olisi hyvä juttu jos talo olisi yleishyödyllisessä käytössä, mutta mikä tahansa taloa ylläpitävä käyttö olisi parempi kuin sen pitäminen tyhjillään. Tyhjänä mätäneminen olisi huonoin vaihtoehto, ja se olisi väistämättä toteutunut ilman talonvaltaajia.

Antti Rautiainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Meillä päin on tapana valloittaa kaupungilta lisää tonttimaata, ja joskus jopa luvatta rakentaa piharakennuksia valloitetulle maalle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miten Venäjällä osoitetaan, milloin 15 vuotta lähti kulumaan?

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Luulen että se on käytännössä aika vaikeaa. En tiedä oikeustapauksia tästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset