Antti Rautiainen

Uusi laki uhkaa Ukrainan paikallislehtiä

Torstaina 24.8. presidentti Petro Porošenko antoi Lvivissä ilmestyvän paikallislehden Ratušan päätoimittajalle Mikola Savileville Ukrainan kansantoimittajan arvonimen. Savilev on päätoimittanut Ratušaa vuodesta 2005, ja hän on usein ajautunut tukkanuottasille vallanpitäjien kanssa. Poliitikkoja ovat ärsyttäneet jutut hintojen noususta ja yksityistämishankkeista, ja liike-elämää korruptiopaljastukset. Ukrainassa nämä kaksi ryhmää ovat usein yhtenevät.

Erityisesti Savilev on ottanut yhteen Lvivia vuodesta 2006 hallineen Andrei Sadovyjin kanssa, joka on myös omaa media-imperiumiaan hallitseva oligarkki ja Ukrainan parlamentin kolmanneksi suurimman Samopomoštš (itseapu) -puolueen puheenjohtaja. Yhteen on otettu esimerkiksi Lvivin jätehuollosta. Toukokuussa 2016 Lvivin huonokuntoinen kaatopaikka jouduttiin sulkemaan tulipalon seurauksena. Sadovyj yritti vierittää vastuuta lääninhallinnon ja hallituksen niskaan.

Savilev on haastettu usein oikeuteen kunnianloukkauksesta, jutut ovat kaatuneet. Yhteyksiensä avulla Sadovyj on evännyt Savilevilta sekä myyntipaikkoja että mainostuloja. Lehti pysyy kuitenkin pystyssä kaupungin rahoituksella, se on jäänne neuvostokäytännöstä jossa kaupungeilla oli omat lehtensä. Siksi sen linja on kriittisempi kun sen kahden paikalliskilpailijan, Ekspresin ja Visokiy Zamokin. Kerran kunta antoi Savileville potkut, mutta hän kamppaili työpaikkansa takaisin oikeusteitse.

(Loput jutusta luettavissa täällä: http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3771330-antti-rautiainen-uusi-laki-uhkaa-ukrainan-paikallislehtia)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset