Antti Rautiainen

Sisäänpäin käännetty aggressio

Aggression tukahduttaminen tai suuntaaminen johonkin ei-tuhoisaan on nykyaikaisen yhteiskunnan elinehto. Se ei kuitenkaan tarkoita, että aggressiosta olisi pelkkää haittaa. Oikein suunnattuna aggressio saattaa olla rakentava voima. Aggressio ei läheskään aina ole väkivaltaa, ja väkivaltaa tarvitsee nykyään yhä harvemmin. Mutta väkivallalle on sillekin edelleen aikansa ja paikkansa.

Aggressio ei ole mikään sairaus josta pitäisi päästä eroon vaikkapa joogaamalla, meditoimalla, ja syömällä raakaravintoa. Aggressio on täysin luonnollinen seuraus epäonnistumisista ja menetyksistä, erityisesti jos nämä ovat seurausta jonkun toisen epäreilusta toiminnasta.

Maskuliininen tapa käsitellä aggressiota on suunnata se ulospäin, feminiininen tapa suunnata se sisäänpäin. Miehet ja naiset tekevät molempia, ja yksilölliset erot ovat suurempia kuin sukupuolten väliset keskimääräiset erot. Ensimmäinen on kuitenkin tyypillisesti miesten tapa, ja jälkimmäinen tyypillisesti naisten tapa.

Jokainen keksii varmasti helposti esimerkkejä aggression haitallisesta suuntaamisesta ulospäin, ensimmäiseksi tulee ehkä mieleen käsiksi käyminen riidan yhteydessä. Oikeudeton väkivalta on vastenmielestä, mutta tämä ei tarkoita että ulospäin suunnattu aggressio olisi aina suurempi paha, tai edes vahingollisempaa kuin sisäänpäin käännetty aggressio.

Jos joku lyö sinua veitsellä käteen, fyysisesti lopputulos on sama kuin mikäli viiltäisit itseäsi käteen. Toisaalta toisen tekemä väkivalta voi olla ahdistavampaa. Toisaalta muita ihmisiä voi päästä pakoon, itseään ei, joten en osaa sanoa kumpi olisi minusta pelottavampaa.

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa suoraviivainen kosto ei välttämättä ole mahdollisuus. Mutta jos joku ihminen tekee sinulle pahaa, vahinko vain kaksinkertaistuu mikäli rankaiset tästä pahanteosta itseäsi. Koston ei välttämättä pidä olla väkivaltaa. Jo pelkästään suojelun hakeminen edellyttää, että syyttää pahanteosta jotain muuta kuin itseään.

On hyvin mahdollista, että aggression kääntäminen ulospäin on keskimäärin huonompi vaihtoehto nykyaikaisessa yhteiskunnassa, ja tämän vuoksi osa ihmisistä (ja erityisesti miehistä) on auttamattomasti jäänyt historian kelkasta. Mutta aggression kääntäminen sisäänpäin ei ole mitenkään yleispätevästi parempi ratkaisu kuin aggression kääntäminen ulospäin. Valinta näiden kahden välillä on täysin tapauskohtaista.

Antti Rautiainen

Myös aiheesta:

En aio menettää kontrollia! Näin saat roihuavan vihan hallintaasi 

Kasvatusvinkki: miksi ihminen tarvitsee aggressiota

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset