Sosialismiin Antero Vartian viitoittamalla tiellä

Antero Vartia on jo jonkin aikaa halunnut siirtää osan palkoista yrityksiltä valtion maksettavaksi, viimeksi Marjaana Toimisen Steal my job -podcastissa.

Ensi kuulemalta idea kuulostaa niin älyvapaalta, että se voi tulla ainoastaan oikeistolta (ml. oikeistovihreät). Toisaalta oikeiston mielestä veroja pitäisi leikata, toisaalta valtion menoja pitäisi lisätä maksamalla niistä yksityissektorin työntekijöiden palkkoja. Tämä yhtälö ei toimi, joten todennäköisesti uudet, puoliksi valtion maksamat palkat olisivat kokonaisuudessaan entisiä pienempiä. Tällöin ostovoima laskisi, sekä tuloverokertymä että välillisten verojen kertymä pienentyisivät, valtio ei voisi maksaa osuuttaan palkoista ja palkkoja pitäisi leikata lisää.

Tarkemmin ajatellen Vartian idea ei välttämättä olekaan niin huono. Idea voi toimia, jos luovutaan verojen vähentämisestä. Pienemmät palkat merkitsevät suurempia voittoja yritksille, mutta nämä yritysten voitot voidaan sosialisoida nostamalla yritysverotusta. Valtio voi sitten jakaa näin kerätyt verot palkkatukena työntekijöille. Vartian ehdotus johtaa siis luontevasti eräänlaiseen sosialismiin, tai ainakin valtiokapitalismiin. Tämä Vartian ideoima sosialismi olisi jonkin verran demokraattisempi kuin nykyjärjestelmä, koska palkkataso ei enää määräytyisi yksinomaan työntantajan tarjouksen perusteella, vaan osittain parlamentaristisesti.

Ongelma voikin olla siinä, kuinka saada työnantajat luopumaan yksinvallastaan tehdä palkkatarjous. Myös markkinaliberaalille tämä malli voi olla vastenmielinen, koska siinä tehokkaammat yritykset joutuvat maksamaan vähemmän tehokkaiden palkkoja. Tämä vähentäisi teknisen kehityksen ja tuotannon virtaviivaistamisen kannustimia.

Toisaalta työntantajat ovat aina taistelleet tuotannon tehostamista vastaan. Palkkojen nostaminen on yksi tehokkaimmista tavoista pitää yllä luovaa tuhota ja siivota markkinoilta pois heikommat yritykset. Työnantajat ovat kuitenkin aina pyrkineet nostamaan palkkoja mahdollisimman vähän, eli hidastamaan tältä osin kapitalismin kehitystä. Vartian ehdottama sosialismi/valtiokapitalismi voisi hidastaa kapitalismin evoluutiota, mutta tämä hidastaminen ei ole välttämättä ristiriidassa kapitalistien intressien kanssa. Sitäpaitsi on mahdollista, että kapitalismin innovaatiopontentiaali alkaa joka tapauksessa olla loppuun ammennettu. Siitä antaa osviittaa se, että länsimaissa kolmen prosentin talouskasvua pidetään nykyään erinomaisena. Mikäli työnantajat menettävät pysyvästi uskonsa nopeaan talouskasvuun, suurin osa heistä saattaa kääntyä kannattamaan jonkinlaista sosialismia tai valtiokapitalismia.

 

Antti Rautiainen

Myös aiheesta:

Perustulo ja työn tarjonta
http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214927-perustulo-ja-tyon-tarjonta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anttirautiainen
Helsinki

Influensseri, elämävalmentaja ja motivaatiopuhuja.
https://linktr.ee/arautiainen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu