Antti Rautiainen

Sosialismiin Antero Vartian viitoittamalla tiellä

Antero Vartia on jo jonkin aikaa halunnut siirtää osan palkoista yrityksiltä valtion maksettavaksi, viimeksi Marjaana Toimisen Steal my job -podcastissa.

Ensi kuulemalta idea kuulostaa niin älyvapaalta, että se voi tulla ainoastaan oikeistolta (ml. oikeistovihreät). Toisaalta oikeiston mielestä veroja pitäisi leikata, toisaalta valtion menoja pitäisi lisätä maksamalla niistä yksityissektorin työntekijöiden palkkoja. Tämä yhtälö ei toimi, joten todennäköisesti uudet, puoliksi valtion maksamat palkat olisivat kokonaisuudessaan entisiä pienempiä. Tällöin ostovoima laskisi, sekä tuloverokertymä että välillisten verojen kertymä pienentyisivät, valtio ei voisi maksaa osuuttaan palkoista ja palkkoja pitäisi leikata lisää.

Tarkemmin ajatellen Vartian idea ei välttämättä olekaan niin huono. Idea voi toimia, jos luovutaan verojen vähentämisestä. Pienemmät palkat merkitsevät suurempia voittoja yritksille, mutta nämä yritysten voitot voidaan sosialisoida nostamalla yritysverotusta. Valtio voi sitten jakaa näin kerätyt verot palkkatukena työntekijöille. Vartian ehdotus johtaa siis luontevasti eräänlaiseen sosialismiin, tai ainakin valtiokapitalismiin. Tämä Vartian ideoima sosialismi olisi jonkin verran demokraattisempi kuin nykyjärjestelmä, koska palkkataso ei enää määräytyisi yksinomaan työntantajan tarjouksen perusteella, vaan osittain parlamentaristisesti.

Ongelma voikin olla siinä, kuinka saada työnantajat luopumaan yksinvallastaan tehdä palkkatarjous. Myös markkinaliberaalille tämä malli voi olla vastenmielinen, koska siinä tehokkaammat yritykset joutuvat maksamaan vähemmän tehokkaiden palkkoja. Tämä vähentäisi teknisen kehityksen ja tuotannon virtaviivaistamisen kannustimia.

Toisaalta työntantajat ovat aina taistelleet tuotannon tehostamista vastaan. Palkkojen nostaminen on yksi tehokkaimmista tavoista pitää yllä luovaa tuhota ja siivota markkinoilta pois heikommat yritykset. Työnantajat ovat kuitenkin aina pyrkineet nostamaan palkkoja mahdollisimman vähän, eli hidastamaan tältä osin kapitalismin kehitystä. Vartian ehdottama sosialismi/valtiokapitalismi voisi hidastaa kapitalismin evoluutiota, mutta tämä hidastaminen ei ole välttämättä ristiriidassa kapitalistien intressien kanssa. Sitäpaitsi on mahdollista, että kapitalismin innovaatiopontentiaali alkaa joka tapauksessa olla loppuun ammennettu. Siitä antaa osviittaa se, että länsimaissa kolmen prosentin talouskasvua pidetään nykyään erinomaisena. Mikäli työnantajat menettävät pysyvästi uskonsa nopeaan talouskasvuun, suurin osa heistä saattaa kääntyä kannattamaan jonkinlaista sosialismia tai valtiokapitalismia.

 

Antti Rautiainen

Myös aiheesta:

Perustulo ja työn tarjonta
http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214927-perustulo-ja-tyon-tarjonta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten se, että pienimmpien tulojen saaja saa sosiaalitukea tarkoittaa että yhteiskunta maksaa osan palkasta. Jos teet minulle tunnin töitä ja maksan siitä vaikkapa 20 €, etkä saa viikon tai kuukauden aikana muita töitä, olen siis ilmeisesti jättänyt osan palkastasi maksamatta? Entä sellainen henkilö, jonka tuottavuus on vain puolet. Onko parempi ettei hän saa töitä ollenkaan, vai että palkkaa sovitellaan tuottavuutta vastaavaksi?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Jos teet minulle tunnin töitä ja maksan siitä vaikkapa 20 €, etkä saa viikon tai kuukauden aikana muita töitä, olen siis ilmeisesti jättänyt osan palkastasi maksamatta?"

Missä kohtaa noin on väitetty?
Jos minä oikein ymmärrän, Vartia esittää että tehdystä työstä pitää voida maksaa niin pientä palkaa että yhteiskunta joutuu korvaamaan siitä osan.

Vartia on näitä jotka kehottavat laittomien ubereiden käyttöön, koska niillä matkustaa halvemmalla kun ei veroista väliä. Liberaalipuolueelle jonkinlainen guru. Ristiriitaista sitten on edellyttää että veroista pitäisi maksaa tukia pienituloisille, kun samaan aikaan kannatetaan veronkiertoa.

Enkä nyt edes aloita Vartian energiaseminaarien ruotimista. Totean vain että henkilöstä joka varmasti menestyisi kohtuullisesti hiusmallina, ei automaattisesti ole suureksi ajattelijaksi tai edes poliitikoksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Blogisti väitti blogauksensa ensimmäisessä lauseessa: "Antero Vartia on jo jonkin aikaa halunnut siirtää osan palkoista yrityksiltä valtion maksettavaksi". Ainakaan tuossa blogistin linkittämässä artikkelissa Vartia ei esittänyt että yhteiskunnan pitäisi korvata osa tehdystä työstä, niin kuin sinä vuorostasi väität hänen esittävän.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Vartia ehdottaa nimenomaan työsopimusten heikentämistä, ml. palkkojen laskeminen. Toki tätä kautta töihin pääsisi joku jolla ei nyt työtä ole, mutta vastaavasti monen nyt työssä olevan palkka laskisi siinä vaiheessa kun vanhat sopparit ovat katkolla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ettei olisi kuitenkin ehdottanut alemman tuottavuuden tehtävistä voitavan maksaa nykyisiä minimejä alempia palkkoja? En osannut tuosta linkkaamastasi artikkelista tulkita esittämääsi Vartian mielipiteeksi.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vihreillä on alkanut vaalityö. Kosiskellaan kok ja kepun äänestäjiä,yrittäjiä.

Pienillä palkoilla ja niistä tulevilla veroilla ei pyöritetä yhteiskuntaa.Palveluita ja sosiaaliturvaa.

Tanskan malli mitä Vartiainen hehkuttaa on noin 1400e/kk sosiaaliturva .
Eli kaupantätien käteen verojen jälkeen jäävä palkka. Päälle osa- ja pätkätyötä tekevät.
Mistähän vihr. aikoo nuo rahat repäistä jos muutkin tekee pienemmällä palkalla töitä?
2,4 milj.palkansaajaa elättää veroillaan 3 milj. (eläkeläiset,sairaat,lapset,opiskelijat,laitoksissa olevat ym)

Tietysti onnistuuhan tuo jos PK-yrittäjiltä ja yrityksiltä kiristetään lisää veroja tuon maksamiseen.

Ei ole olemassa kuin yksi malli: Työ josta maksetaan palkkaa (niin ettei tarvitse tukia verovaroista)
ja palkoista verot valtiolle yhteiskunnan ylläpitoon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Antero Vartia on jo jonkin aikaa halunnut siirtää osan palkoista yrityksiltä valtion maksettavaksi"

Itse asiassa tätä samaa ovat jo monet hallitukset tehneet, maksaneet osan tai koko palkan että rahat riittäisi elinkustannuksiin. Eihän tässä mitään järkeä ole mutta turha tästä on vasemmistoa ja vihreitä syyttää jos keskusta ja kokoomus tekee samaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tällaiset hokkus-pokkus ehdotukset ovat hanurista, eivätkä pysyvä ratkaisu olevaan tai muutokseen.

Mikä vika on normaalissa markkinataloudessa ja kilpailussa, joka säätelee ja korjaa itse itseään ? Julkisen vallan tulisi pysyä lestissään ja politiikkojen tulisi ottaa vastuuta tekemistään omista päätöksistä. Yritykset kyllä hoitavat oman tonttinsa, jos se mahdollisuus niille suotaisiin.

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Jos liberaalit uudistukset eivät toimi, liberaalin mielestä ongelma on aina se etteivät ne ole olleet tarpeeksi liberaaleja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Se on aika luonnollista. Samaan tapaan kehäänheittäjä häviää, kun heittää liian lyhyen heiton ja lätkäjoukkue, kun tekee liian vähän maaleja.

Jos uudistus ei vie perille asti, saattaa joskus olla parempi olla muuttamatta mitään. Esimerkiksi alkoholilain "liberalisointi" on nykyehdotuksen mukaisena niin pientä näpertelyä ettei se korjaa perusongelmaa mitenkään. Sen osalta tosin pari pientä hulluutta tulee korjatuksi, joten se kannattaa silti toteuttaa. Liberaalista uudistuksesta puhuminen olisi kuitenkin liberaalien rienausta ja sanojan itsensä naurunalaiseksi asettamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset