Antti Rautiainen

Yrittikö Tšekki myydä kurdijohtajan Turkkiin?

Viime sunnuntaina Syyrian kurdien Demokraattisen liittopuolueen (PYD) pitkäaikainen johtaja Salih Muslim Muhammad pidätettiin Prahassa. Muslim johti PYD-puoluetta viime syyskuun puoluekokoukseen asti, ja hän toimii yhä usein sen edustajana Euroopassa.

Kurdien uutispalvelun ANF:n mukaan Muslim osallistui Prahassa kansainväliseen konferenssiin.

Helsingissä osoitettiin mieltä pidätystä vastaan maanantaina. Kansainvälisen painostuksen ansiosta Muslim vapautettiin tiistaina.

Vielä vuosina 2013 ja 2014 Muslim vieraili Turkissa ja neuvotteli Pohjois-Syyrian kurdien itsehallintoalueen Rojavan ja Turkin välisistä suhteista. Sittemmin Turkin johtaja Recep Tayyip Erdoğan on arvioinut, että kurdien itsehallintoalue Syyriassa voi edistää Turkin kurdien itsehallintopyrkimyksiä, ja suhteet ovat olleet vihamieliset.

Turkki teki Salih Muslimista kansainvälisen pidätysmääräyksen Interpolin kautta, ja kurdien mukaan myös salamurhaa on suunniteltu.

Euroopassa tiedetään hyvin, että Interpolin pidätysmääräyksiä väärinkäytetään poliittisiin välienselvittelyihin. Tämän vuoksi esimerkiksi Suomessa on viitattu kintaalla Turkin antamalle pidätysmääräykselle aina kun Muslim on vieraillut Suomessa. Miksi Tšekki toimi nyt toisin?

 

(Loput kirjoituksesta luettavissa täällä: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3862071-yrittiko-tekki-myyda-kurdijohtajan-turkkiin)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Toinen kysymys : miksi Tšekin politiikkaan kiinnitetään nyt niin vähän huomiota Suomessa , vaikka sitä on ennen pidetty keskeisenä kuumemittarina Euroopassa?
Onko se niin sekavaa tai outoa tai niin pelottavaa ?

Käyttäjän anttirautiainen kuva
Antti Rautiainen

Kiinnostus Itä-Eurooppaan (Venäjää lukuunottamatta) tuntuu yleisesti laskeneen kylmän sodan jälkeen. Varmaankin siksi, ettei enää koeta että olemme osa sitä. Toisaalta toimittajien omat mahdollisuudet valita siitä mitä seurata ja mistä kirjoittaa ovat varmaankin myös entistä rajoittuneemmat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset